FOTBAL  »  NATIONALA  »  ROMÂNIA

Suntem de râs! Echipa națională a fost depășită și de Macedonia de Nord

Naționala Macedoniei de Nord este calificiată la EURO 2020 FOTO Imago
Naționala Macedoniei de Nord este calificiată la EURO 2020 FOTO Imago

Articol de , , - Publicat marti, 23 martie 2021 08:03 / Actualizat marti, 23 martie 2021 12:10

Selecționata României va înfrunta Macedonia de Nord, o națională pe care mulți o consideră la îndemână, dar realitatea crudă e că noi vom sta acasă și ei vor merge la EURO 2020, iar primul „11” al lor e cu peste 25% mai bine cotat decât al lui Mirel Rădoi (39).

Emeric Ienei, care ieri a împlinit 84 de ani, avea o vorbă mare: „Să nu ne facem iluzii ca să nu avem deziluzii”. Ar trebui probabil aplicată în preajma primului meci al echipei naționale de seniori, care va debuta joi seară, pe Arena Națională, în preliminariile Campionatului Mondial din Qatar, iar adversară ne va fi Macedonia. O selecționată care e privită, în continuare, de foarte mulți ca una extrem de accesibilă și în fața căreia România ar trebuie să plece favorită și să bifeze o victorie lejeră.

Realitatea e cu totul alta: Macedonia de Nord e peste România

Realitatea e însă cu totul alta. Și aceasta nu mai are nicio legătură cu ceea ce se petrecea în urmă cu 15-25 de ani, când Macedonia juca doar rol de sparring-partner în fața "tricolorilor" noștri, care atunci se numeau Hagi, Gică Popescu, Mutu sau Chivu! Prezentul aduce un verdict neverosimil și anume: Macedonia de Nord e peste România! La nivelul primelor reprezentative! În primul rând, la vară, când se va disputa turneul final al Campionatului European, naționala lui Rădoi va privi de acasă meciurile, fiindcă nu s-a calificat, în vreme ce macedonenii vor veni la București pentru a disputa primul lor turneu final!

Prezentul aduce un verdict neverosimil și anume: Macedonia de Nord e peste România! La nivelul primelor reprezentative! În primul rând, la vară, când se va disputa turneul final al Campionatului European, naționala lui Rădoi va privi de acasă meciurile, fiindcă nu s-a calificat, în vreme ce macedonenii vor veni la București pentru a disputa primul lor turneu final! Totuși, modul în care se creionează primul "11" și pentru noi merge spre aceeași concluzie dramatică: am decăzut atât de mult încât până și Macedonia a ajuns să fie peste noi la câteva capitole esențiale:

Primul „11” România: Fl. Niță - Mogoș, Chiricheș, Nedelcearu, Bancu - R. Marin, Al. Crețu. N. Stanciu - Man, Pușcaș, Mihăilă

Primul „11” Macedonia: Dimitrievski - Bejtulai, D. Velkovski, Musliu - Ristovski, Bardi, A. Ademi, Alioski - Nestorovski, Elmas, Pandev

1. ECHIPELE DE UNDE VIN

ROMÂNIA: Sparta Praga (Cehia) - Chievo (Italia 2), Sassuolo (Italia), AEK Atena (Grecia), U Craiova (România) - Cagliari (Italia), Maribor (Slovenia), Slavia Praga (Cehia) - Parma (Italia), Reading (Anglia 2), Parma (Italia)

MACEDONIA DE NORD: Rayo Vallecano (Spania 2) - Skendija (Macedonia), Rijeka (Croația), MOL Fehervar (Ungaria) - Dinamo Zagreb (Croația), Levante (Spania), Dinamo Zagreb (Croația), Leeds (Anglia) - Udinese (Italia), Napoli (Italia), Genoa (Italia)

E incredibil modul în care Macedonia a reușit să reducă întreg ecartul care exista la acest capitol în anii '90 și 2000. În momentul de față, primul lor "11" conține nu mai puțin de 5 jucători care evoluează la echipe din Top 4 campionate din Europa: trei în Serie A italiană, unul în Premier League și unul în Spania.

Noi, dacă îl includem pe Man, nu pe Ianis, în echipa standard, avem doar 4. Toți vin din Serie A. În plus, macedonenii de la acest nivel sunt jucători mai importanți pentru echipele lor, iar numele grupărilor la care evoluează au greutate mai mare în prezent comparat cu cele ale fotbaliștilor selecționați de Rădoi:

Suntem de râs! Echipa națională a fost depășită și de Macedonia de Nord

2jucători din primul "11" probabil al României evoluează într-o ligă secundă, Mogoș (Chievo) și Pușcaș (Reading), în vreme ce Macedonia îl are în această situație doar pe portarul Dimitrievski, de la Rayo Vallecano

2. CUPELE EUROPENE

  • În duel direct ne-au eliminat

În chiar actualul sezon al cupelor europene, România și Macedonia s-au aflat față în față, în preliminariile Europa League. Iar câștig de cauză au avut ei. Skendija a jucat împotriva lui FC Botoșani, în turul 2 preliminar, iar partida, care a avut loc într-o singură manșă, la Botoșani, a fost câștigată de macedoneni, scor 1-0. Skendija a dat peste Tottenham în faza următoare și a pierdut, scor 1-3.

  • În duel indirect ne sunt superiori

Pierdem și disputa în ceea ce privește fotbaliștii care încă sunt în competițiile europene acum, adică în sferturile de finală. În Champions League nu e loc nici pentru români, nici pentru macedoneni, dar în Europa League, în vreme ce noi îl vom avea doar pe Stanciu, care va avea un duel fantastic în Slavia - Arsenal, Macedonia deține doi fotbaliști la Dinamo Zagreb, echipă care a reușit cea mai mare surpriză în "optimi", când a eliminat-o pe Tottenham, după ce pierduse turul de la Londra, scor 0-2. Ristovski și Ademi au fost titulari și vor evolua în "sferturi" într-o dublă care se anunță la fel de grea, împotriva spaniolilor de la Villarreal.

3. COTA DE PIAȚĂ

  • Incredibil: sunt mai valoroși cu peste 25%

Este probabil comparația care șochează cel mai tare. Macedonia a ajuns să aibă un prim "11" mai valoros, din punctul de vedere al cotei de piață pentru fiecare în parte, decât România.

Au doi jucători care valorează cel puțin 15 milioane: Bardi și Elmas, care joacă la echipe bune din Spania și Italia, în vreme ce Alioski, de la Leeds, e cu numai 500.000 de euro mai slab cotat decât Nicușor Stanciu, cel mai în formă „tricolor”.

Cel mai puțin valoros jucător al lor e Pandev, numai 400.000 de euro, dar acest nivel e influențat în mod direct de vârsta pe care o are, în iulie va împlini 38 de ani! La noi, cel mai jos e Alexandru Crețu, fotbalist care vine de la Maribor, din Slovenia, și care valorează, conform transfermarkt, tot 400.000!

Cumulată, cota celor care fac parte din echipa de bază a Macedoniei trece de 54 de milioane de euro. Nu doar că nu atingem acest nivel, dar limita maximă a României, cu Man în loc de Ianis și cu Pușcaș în locul lui Keșeru, atinge doar 42,6 milioane, ceea ce înseamnă că Macedonia e mai valoroasă cu peste 25% decât România!

Suntem de râs! Echipa națională a fost depășită și de Macedonia de Nord

4. TRANSFERURI

  • Niciun român n-a costat cât Elmas!

Românii s-au vândut mai bine decât macedonenii, însă recordul în ceea ce privește o sumă achitată îl dețin tot ei. E vorba despre atacantul Eljif Elmas, pe care Napoli l-a cumpărat de la Fenerbahce, în vara lui 2019, pentru nu mai puțin de 16 milioane de euro. Turcii îl luaseră, la rândul lor, de la Rabotniki, din Macedonia, când vârful avea doar 17 ani și plătiseră pe el numai 180.000 de euro. Niciun actual "tricolor" nu a costat cât Elmas, cel mai scump fiind Răzvan Marin, ajuns la Ajax, de la Standard Liege, în schimbul a 12 milioane.

5. PALMARES DIRECT

  • Acum 25 de ani îi umileam

În anii '90, România nu avea ce discuta cu o națională precum cea a Macedoniei. Am făcut parte din aceeași grupă în preliminariile Campionatului Mondial din 1998 și ne-am impus lejer în ambele dispute. Mai întâi, 3-0 la Skopje, goluri Gică Popescu (2) și Craioveanu, după care am câștigat și la București, scor 4-2, prin reușitele lui Viorel Moldovan (2), Gâlcă și Ilie Dumitrescu. În ambele dispute n-a evoluat Hagi, însă aveam o echipă atât de valoroasă încât pe banca de rezerve erau fotbaliști precum Panduru, Ovidiu Stângă, Ciobotariu, Prunea. A fost o campanie fabuloasă pentru noi: am luat 28 din cele 30 de puncte puse în joc, cu un golaveraj de 37-4. Următoarele în clasament, după noi, au fost Irlanda, Lituania, Macedonia, Islanda și Liechtenstein.

  • Acum 15 ani i-am bătut greu

Următoarea campanie în care am avut Macedonia ca adversar a fost tot una de preliminarii pentru Mondial, cel din 2006. Iarăși ne-am impus în ambele jocuri, disputate în 2004 și 2005, însă de fiecare dată am făcut-o la limită, cu același scor, 2-1. Mai întâi, la Craiova, am câștigat printr-un gol marcat de Mutu în minutul 89, după ce Pancu făcuse 1-0 și Vasoski egalase (70). Apoi, în martie 2005, la Skopje, dubla lui Mitea ne aducea alte 3 puncte. Avem o națională în care evoluau, printre alții: Lobonț, Chivu, Rădoi, Mutu, Dorinel Munteanu, Contra, Pancu, Cernat. A fost o campanie ratată pentru România, care n-a prins nici barajul. Am terminat pe locul 3, după Olanda și Cehia, dar la 9 puncte peste Finlanda și la 16 peste Macedonia.

Suntem de râs! Echipa națională a fost depășită și de Macedonia de Nord
Mitea a fost eroul ultimului meci oficial împotriva macedonenilor, 2-1, disputat pe 30 martie 2005
  • Ultima dată, în 2010, ne-au învins

O singură dată, după cele două campanii de Mondial, ne-am mai aflat față în față cu Macedonia. În vara lui 2010, într-un meci amical, disputat în Austria. Macedonia s-a impus, scor 1-0, avându-l printre titulari pe Ivan Trickovski, cel care face parte și acum din prima reprezentativă. El va împlini luna viitoare 34 de ani și evoluează în Cipru, la AEK Larnaca. La acel joc de verificare din 2010, în echipa noastră națională și-au făcut loc, printre alții: Pantilimon, Dănănae, Mazilu, Daniel Niculae, Cristi Tănase.

6. PERFORMANȚE ÎN ULTIMII 2 ANI

  • Au bătut mai multe echipe

O altă comparație care ne pune în dificultate în fața Macedoniei este cea referitoare la ce victorii au fost bifate în ultimii 2 ani, martie 2019 - martie 2021, la nivelul meciurilor oficiale: preliminarii, Liga Națiunilor sau baraje. România are în acest interval numai 5 succese, dar doar unul e valoros cu adevărat, cel împotriva Austriei, în septembrie anul trecut, cu Mirel Rădoi selecționer. În rest, avem câte o dublă victorie cu naționale care sunt practic zero barat: Feroe și Malta. În schimb, Macedonia a bifat, în același interval, nu mai puțin de 8 succese, iar pe listă se află naționale care ne-ar putea pune probleme: Slovenia, Israel, chiar Kosovo.

VICTORII ROMÂNIA
3-2 Austria
4-0, 1-0 Malta
4-1, 3-0 Feroe
VICTORII MACEDONIA DE NORD
2-1 Slovenia
2-1 Kosovo
1-0 Israel
1-0 Georgia
3-1, 2-0 Letonia
2-1 Estonia
2-1 Armenia
  • în ultimii 2 ani

Casele de pariuri ne văd favoriți

Pentru jocul de joi, agențiile de pariuri o plasează pe România cu prima șansă și îi acordă o cotă de 1,70-1,75 la victorie. Alte naționale care au o cotă asemănătoare pentru un succes în acest debut al preliminariilor: Muntenegru în meciul cu Letonia, Serbia pentru confruntarea cu Irlanda și Ucraina pentru jocul cu Finlanda. Pentru al doilea meci din grupă, cel în care vom întâlni Germania, trupa lui Low e favorită și are o cotă în jur de 1,30 pentru a se impune în meciul care se va disputa, ca și cel cu Macedonia, pe Arena Națională.

VIDEO. Prezentare de gală a noului echipament al României

Citește și alte știri despre echipa națională:

Panduru și Dinu îi cer explicații lui Rădoi: „L-a convocat, dar e jalnic! N-am văzut niciodată atitudinea asta, nu e din fotbal”

Mega fail? Suporterii naționalei, dezamăgiți de noul echipament al României: „Jenant, lasă de dorit!”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (28)
raul1985
raul1985  •  23 Martie 2021, 20:25

Pandev e cu 2 clase peste toti jucatorii nationalei noastre si cu asta am zis tot. chiar daca este "veteran" a jucat numai la nivel inalt si stie sa faca diferenta. sa nu uitam ca si noi am obtinut performante numai cu "veterani". D. Munteanu a jucat la cele mai obscure echipe din Germania si a fost stalp in nationala noastra la mijloc (si era cam cel mai slab cotat din lotul nostru). Asta este, nu trebuie sa fim suparati pentru urmatoarele ratari de CE si CM. cu o tripla ridicata de jurnalisti precum "Man-Mihaila-Stanciu" ne asteapta locurile 3-4 in toate preliminariile.

tanase
tanase  •  23 Martie 2021, 14:12

Ce legatura are faptul ca a invins campioana lor pe Botosani? Macedonia s-a calificat la turneul final dupa egaluri cu Georgia si alte echipe de ras. Cand au aparut 1 jucator de la "marea" Leeds si 1 jucator de la Napoli. Mare lucru! Pai toate nationalele mici au progresat. Noi acum avem 2-3 generatii de tineret fantastice, cel putin de la mijloc in sus cu cateva exceptii nici Germania n-arata mai bine. Azi parca e ziua ANTIROMANISMULUI!

cata23
cata23  •  23 Martie 2021, 13:54

Cred ca suntem mai buni si vin generații mai bune din urma dar altceva nu înțeleg... de ce echipele de club Steaua, CFR, CSU nu au ochi sa ia jucatori din Macedonia sau țările din jur. Luam din liga a treia de nu știu pe unde...

Vezi toate comentariile (28)
Comentează