FOTBAL  »  NATIONALA  »  ROMÂNIA - SLOVENIA

Edi Iordănescu l-a reactivat » Cum ar putea arăta România în amicalul cu Slovenia

Articol de , - Publicat marti, 15 noiembrie 2022 08:20 / Actualizat marti, 15 noiembrie 2022 10:02

Profitând de forma bună arătată în acest sezon la Pisa, Edward Iordănescu s-a decis să-l readucă pe Olimpiu Moruțan la lot după ce, la precedentele acțiuni ale naționalei, nu depășise statutul de convocat de principiu. 

Amicalele României:

  • România – Slovenia, joi, 17 noiembrie, ora 18:30, Cluj Arena (Cluj-Napoca)
  • Moldova – România, duminică, 20 noiembrie, ora 20:30, Stadion Zimbru (Chișinău)

După un an de absență, Olimpiu Moruțan revine la naționala mare. Bifase ultima prezență printre „tricolori” pe 14 noiembrie 2021, în deplasarea din Liechtenstein, în preliminariile Mondialului 2022, cu Mirel Rădoi selecționer.

Gică Popescu l-a luat la țintă pe Edi Iordănescu: „A făcut o mare nedreptate! Doi jucători de la noi ar fi trebuit să fie convocați”
CONVOCĂRI
Gică Popescu l-a luat la țintă pe Edi Iordănescu: „A făcut o mare nedreptate! Doi jucători de la noi ar fi trebuit să fie convocați”

Iordănescu îl sfătuise pe Moruțan să plece de la Galatasaray

Mijlocașul era la Galatasaray, unde a început treptat să-și piardă locul în echipă. Ajuns selecționer, Edward Iordănescu l-a avut mereu în atenție, însă nu l-a putut aduce, din cauza problemelor de la club. S-a numărat de fiecare dată printre stanierii care au primit convocări de principiu, la toate acțiunile naționalei, dar de fiecare dată nu a prins lotul final.

În mai, în turul său prin Europa, pentru a discuta de la fața locului despre situația unor internaționali, Iordănescu jr. a fost și la Istanbul, unde a aflat că antrenorul spaniol Domenec Torrent nu se mai baza pe tânărul internațional român. 

Selecționerul l-a sfătuit atunci să plece de la Galata, să-și găsească altă echipă, pentru că „doar așa poți reveni mai repede în circuitul naționalei”.

Și Moruțan a plecat, în vară transferându-se sub formă de împrumut pe un sezon în Italia, în Serie B, la Pisa, unde îi are colegi pe Marius Marin și Adrian Rus.

Iar mijlocașul ofensiv a început să joace constant în Peninsulă, devenind unul dintre jucătorii de bază. În 13 meciuri în toate competițiile, are 4 goluri și 3 assisturi pentru noua sa formație, care se află pe locul 11 în Serie B.

De această dată, profitând de forma bună a mijlocașului, Edward l-a readus la lot, urmând să-i ofere o nouă șansă în partidele amicale cu Slovenia (joi, ora 18:30, Cluj) și cu Moldova (duminică, 20:30, Chișinău). Moruțan ar putea juca în spatele atacantului, dar și ca inter în sistemul 4-3-3.

Cea mai importantă calitate a lui Moruțan: driblingul

România a suferit mult în ultimii ani, nereușind să găsească jucători cu personalitate și inventivitate, capabili să-și elimine adversarii prin dribling. Iar conform cifrelor InStat, la capitolul calități ale fotbaliștilor, Olimpiu stă cel mai bine dintre „tricolori”, având ca principal atu chiar acest aspect, unde are un indice de 80%. 

Comparativ cu alți jucători cu state mai vechi la națională, Alexandru Maxim are 30%, iar Nicolae Stanciu 37%. În acest top, Moruțan este urmat de alți doi "tricolori" din actualul lot a căror principală calitate este driblingul: Andrei Cordea (58%) și Denis Drăguș (57%).

75%a fost procentul de reușită al lui Moruțan la capitolul driblinguri, 6 din 8 încercări, în ultimul meci de campionat, 1-1 la Cagliari

5,5 milioane de euroar urma să achite Pisa către Galatasaray, vara viitoare, în cazul în care italienii s-ar decide să-l cumpere definitiv

Am vrut o acțiune de continuitate și consolidare cu Slovenia și Moldova, dar din cauza accidentărilor și a refuzului unor cluburi de a lăsa jucătorii la lot, s-a transformat într-una de oportunitate și afirmare.

- Edward Iordănescu, selecționer România

Echipa probabilă a României pentru amicalul cu Slovenia

  • H. Moldovan - Cr. Manea, Ad. Rus, A. Burcă, Opruț - R. Marin, M. Marin, Cicâldău - Cordea, Pușcaș, Drăguș

VIDEO „V-ați folosit relațiile din politică pentru a-l ajuta pe Edi?” » Întrebare frontală pentru Anghel Iordănescu, la podcastul „Profu' de Sport”

Citește și alte știri despre naționala României:

Gică Popescu l-a luat la țintă pe Edi Iordănescu: „A făcut o mare nedreptate! Doi jucători de la noi ar fi trebuit să fie convocați”

EXCLUSIV A venit verdictul pentru doi dintre „tricolori”: cât vor lipsi Denis Alibec și Florin Tănase

Adi Rus: „Ar fi un vis să joc la Euro”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (9)
inshallah
inshallah  •  15 Noiembrie 2022, 17:41

cica "Selecționerul l-a sfătuit atunci să plece de la Galata ...." ce mai gogoshi si inventii...***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

rocky3
rocky3  •  15 Noiembrie 2022, 16:13

Cu alde Moruțan nu batem niciodata pe nimeni!

elgabri
elgabri  •  15 Noiembrie 2022, 14:12

Abureala ca in politica.

Vezi toate comentariile (9)
Comentează