FOTBAL  »  NATIONALA  »  PLAN

Motivul din spatele convocării-șoc a lui Rădoi » Ce caută la lot Enes Sali, puștiul lui Hagi + există un precedent

Articol de GSP - Publicat miercuri, 03 noiembrie 2021 13:43 / Actualizat miercuri, 03 noiembrie 2021 14:08

La ceea ce poate fi ultima lui acțiune ca selecționer, dacă FRF nu-l convinge să rămână, Mirel Rădoi a șocat și l-a convocat pe Enes Sali, mijlocașul de 15 de ani de la Farul fără vreun meci ca titular în Liga 1!

  • România – Islanda se joacă pe 11 noiembrie, de la 21:45, iar Liechtenstein – România se joacă pe 14 noiembrie, de la 19:00. Ambele meciuri sunt în direct pe ProTV și live pe GSP.ro

Puștiul lui Hagi a debutat în acest sezon în Liga 1 și a strâns 7 partide, marcând un gol. Decizia lui Rădoi este cu atât mai surprinzătoare cu cât Enes Sali nu a jucat niciun meci ca titular la Farul. Mai mult, în ultimele două jocuri, cu FC Argeș și FC Botoșani, Enes nu a făcut parte din lotul lui Hagi.

233 de minuteare Enes Sali în Liga 1

De ce l-a convocat Rădoi pe Enes Sali: să nu ni-l ia Canada

În spatele deciziei lui Rădoi, ar putea sta planul Federației Române de Fotbal de a nu-l pierde pe Enes Sali în detrimentul Turciei sau Canadei.

Planul ar fi ca Sali să prindă cel puțin un minut în finalul partidei cu Liechtenstein. Dacă va debuta pentru naționala mare a României, Enes Sali va fi blocat sub „tricolor”: nu va putea juca pentru altă națională.

Enes Sali poate juca pentru România, Turcia sau Canada

Enes Sali are dublă cetetățenie, română și canadiană, fiind născut pe 23 februarie 2006 la Toronto. În plus, el ar putea juca și pentru Turcia, țara tatălui său.

Mai discutăm. Tot timpul discutăm și luăm deciziile împreună. Deocamdată joacă pentru România. A fost la un turneu U17 în Polonia. A venit foarte fericit de acolo. Deocamdată suntem aici, jucăm pentru România. Nu știi niciodată ce-ți oferă viitorul. Nu vreau să zic ceva și să nu se adeverească apoi. Deocamdată e aici, joacă pentru România. Eu sper că va fi România. Suntem turci, dar nu suntem cetățeni turci. Avem dublă cetățenie, română și canadiană. Pentru mine, România e prima variantă 
- Engi Sali, tatăl lui Enes, în septembrie

Motivul din spatele convocării-șoc a lui Rădoi » Ce caută la lot Enes Sali, puștiul lui Hagi + există un precedent

Cum comentează Farul convocarea lui Enes Sali

Cristian Biovlaru, directorul general al Farului, a reacționat după convocarea lui Enes Sali.

 „Cred că este o strategie prin care să ne protejăm jucătorii de perspectivă. Așa cum s-a întâmplat cu Markovic, cu Adi Rus și cum probabil se va întâmpla și cu Radu Drăgușin.Este clar un moment important pentru jucător, îl va ajuta foarte mult faptul că va fi prezent în lotul de seniori. Pot doar să-i urez baftă, se află pe un drum bun. Vă dați seama că domnul Hagi a văzut potențialul său”, a spus Bivolaru, potrivit digisport.ro.

Precedentul Adrian Rus: convocare anti-Ungaria

În septembrie 2019, fundașul Adrian Rus a fost convocat de selecționerul Cosmin Contra la lot pentru că FRF se temea ca el să nu fie chemat la lotul Ungariei.

În vara acelui an, Federația a început să tremure când Adrian Rus a semnat cu MOL Vidi și se temea că fundașul, internațional de tineret român la acea vreme, ar putea deveni internațional maghiar la nivel de seniori!

Rus are cetățenie maghiară și putea juca pentru Ungaria, dar a fost chemat de Contra și folosit în meciul cu Malta, din septembrie 2019. De atunci, a mai strâns alte 7 selecții.

Enes Sali a bătut recordurile lui Geolgău și Dobrin

Cu golul reușit în meciul Farul - Academica Clinceni 5-0, pe 13 septembrie, Enes Sali a devenit cel mai tânăr marcator din istoria Ligii 1. 

Precedentul record îi aparținea lui Ion Geolgău, cel care, la 16 ani și 24 de zile, marca pentru Știința într-un meci cu Progresul din 16 martie 1977 (5-0).  Și Nicolae Dobrin, unul dintre cei mai mari fotbaliști români ai tuturor timpurilor, se poate lăuda cu o performanță similară. Pe 10 noiembrie 1963, la 16 ani, două luni și 16 zile, „Gâscanul” înscria într-un Dinamo Pitești - UTA 3-0.

PORTRET. Enes Sali: „Vreau să câștig Balonul de Aur”

Tânărul fotbalist a vorbit despre primul său gol la echipa mare a Farului, influența lui Gică Hagi, dar și ce aspirații are pentru viitor.

Am intrat cu curaj, știam că o să dau gol. Îmi place să driblez, mă bucur că am putut să dau gol așa. Îi mulțumesc domnului Hagi că mi-a dat această șansă, să debutez, să vin la echipa mare.

 Mă simt bine, am mai multă încredere în mine, trebuie să uit golul ăsta și trebuie să muncesc în continuare, Îi dedic golul domnului Hagi si familiei mele. M-au felicitat mulți pe telefon ieri, coechipierii în vestiar. 

Peste 5-10 ani mă văd într-un campionat foarte puternic și la un nivel foarte mare. Marele meu vis este să câștig Champions League cu clubul, un trofeu mare cu lotul național, iar individual vreau să câștig Balonul de Aur”
- Enes Sali, pentru Farul Constanța TV

Enes Sali, trecut prin La Masia

Născut în „Țara frunzei de arțar”, Enes Sali a fost remarcat de Barcelona la 11 ani, într-un turneu internațional. La acea vreme, Sali evolua pentru Woodbridge Strikers, un club canadian semi-profesionist.

După doar un an petrecut la academia de pe Camp Nou, Enes Sali nu a mai putut continua la Barcelona din cauza unor probleme întâmpinate la FIFA. Hagi a intrat astfel pe fir și s-a înțeles cu tatăl său pentru a-l aduce în România, la academia sa.

În 2015, Barcelona avea un trial în Canada. A luat 3 copii. Unul de 2004, unul 2005 și Enes de 2006. Acolo am realizat ce înseamnă La Masia. Pe Enes îl țineau într-o altă școală, iar în La Masia a ajuns abia în 2016, în probe. Atunci i-am zis: "Tati, dacă și aici faci față, înseamnă că ești foarte talentat". A făcut față cu brio! Am adus toate actele, apoi a urmat un "dans". A trebuit să așteptăm foarte mult, s-a și amânat de câteva ori. Am așteptat cam 2 ani după "paper work". Nici măcar nu se putea antrena cu La Masia. 

Și apoi ne-a anunțat că mai e nevoie de un an. Mi s-au tăiat picioarele. Am spus stop! Până la urmă, pentru noi a fost suficient faptul că Barcelona îl vrea. 

După Barcelona ne-am întors în Canada. Am dat telefon la Academia Hagi, am trimis chiar și video-uri și am venit cu avionul imediat. Mi s-a dat o încredere uriașă! Nu mă așteptam la un sistem atât de sănătos cum e la Hagi. În 2018 am venit, în ianuarie. Am venit acasă 
- Engi Sali, tatăl lui Enes, în septembrie

Mihai Stoichiță: „Mă uit cu mare plăcere la Enes Sali”

Mijlocașul de la Farul a fost remarcat și de Mihai Stoichiță, directorul Comisiei Tehnice din cadrul FRF.

„Mă uit cu mare plăcere la Enes Sali. Este un super talent. Chiar îi spuneam lui Gică Hagi acum vreo 9 zile, i-am dat telefon după un meci. Le-am zis să îl ia la o echipă națională mai mare cu un an. A fost încântător”, a spus Mihai Stoichiță, la Pro X, în septembrie, după victoria reprezentativei U17 a României, scor 3-1, contra Cehiei U17. În acel meci, Sali a marcat un gol.

L-a vrăjit pe Gică Hagi: „Rar găsești ca el!”

„Regele” îi prevestește un viitor strălucit lui Enes Sali.

„O să-l cunoaşteţi, eu îl ştiu bine, veţi auzi multe lucruri frumoase despre el!  Îl las să vorbească în teren, e foarte talentat, rar găseşti ca el. Trebuie să fie serios. Am cuvântul părintelui său că va fi, trebuie să am grijă de el”, a spus Hagi la începutul sezonului.

Citește și:

Rădoi șochează la ultima lui acțiune la „națională”! » Iată lotul final pentru Islanda și Liechtenstein!

Ministrul Novak, derogare pentru islandezi la meciul cu România: „Am rezolvat în ultima secundă. Puteam pierde la «masa verde»”

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (9)
gheorghecelmare
gheorghecelmare  •  04 Noiembrie 2021, 18:38

Nu cred ca vine. Canada este peste Romania si asta cu jucatori tineri deci pentru urmatorii 10 ani sunt beton. Au trei jucatori in Champions League si unul din cei mai buni jucatori de banda din lume. Romania? Vai de capu nostru.....

cky33
cky33  •  03 Noiembrie 2021, 17:28
Postat de sibelius pe 03 Noiembrie 2021, 17:10

Daca-i convoci pe Puscas si Alibec, nicio alta convocare nu mai trebuie discutata.

Avem alti atacanti centrali romani?...Adica fara suparare dar ar fi Puscas, Andone, Keseru,Markovic, Alibec, Adrian Petre, L.Munteanu, Stoica de la FCSB, fiul lui Ganea....nu stam bine deloc pe acest post. Eu as aduce unul cu fruntea lata cum era Bilasco la Urziceni macar sa dea stanga-dreapta devieri cu capul. Chiar daca e din liga a 2-a. Atacantii nostri, de la Mutu as zice, nu mai primesc mingi!

sibelius
sibelius  •  03 Noiembrie 2021, 17:10
Postat de cky33 pe 03 Noiembrie 2021, 16:45

Sunt de acord cu ce spui, dar in acelasi timp tind sa cred ca aveam 30-40 de jucatori mai potriviti sa fie chemati pe slotul #numarul26 din lotul Romaniei, banuiala mea e ca Radoi vrea sa ii bata recordul lui Piturca (cu Manea debutant la 16 ani) si il aduce pe Sali (care e singurul nostru jucator cunoscut de 15 ani. Nu vad o problema neaparat sa joace 10 minute cu Liechtenstein dar m-am enervat cand am citit ca gazetarii de la GSP habar nu au de cum functioneaza nationalele si nici nu se documenteaza inainte sa scrie ceva. E ca si cand iti faci jobul prost si astepti sa fii platit normal la final de luna.

Daca-i convoci pe Puscas si Alibec, nicio alta convocare nu mai trebuie discutata.

Vezi toate comentariile (9)
Comentează