NATIONALA  ·  PAOK SALONIC

EXCLUSIV Răzvan Raț, despre Răzvan Lucescu și așteptarea primului titlu pentru PAOK după 34 de ani: „Atmosfera e ca la Craiova + Petrolul + Rapid + Dinamo”

Articol de - Publicat sambata, 20 aprilie 2019 09:47

Răzvan Raț, 37 de ani, a dezvăluit la ce trebuie să se aștepte lumea la celebrarea titlului lui Răzvan Lucescu și PAOK Salonic, povestind detalii din viața sa petrecută în Grecia.

  • PAOK Salonic - Levadiakos, meciul îi poate aduce primul titlu de carieră lui Răzvan Lucescu, este liveTEXT pe GSP.ro duminică de la 19:00.
  • PAOK Salonic are nevoie de un singur punct în ultimele două etape pentru a deveni matematic campioană.

Răzvan Raț, fostul căpitan al „tricolorilor”, a jucat vreme de mai bine de un an, între iulie 2014 și august 2015, pentru PAOK Salonic. Internaționalul s-a retras acum și a povestit pentru Gazeta Sporturilor cum i-a fost viața printre greci și la ce trebuie să se aștepte mapamondul de la momentul câștigării primului titlu de către alb-negri după o pauză de 34 de ani.

- Răzvan, ai fost acolo, la ce să ne așteptăm de la meciul în care PAOK poate celebra titlul, duminică seară?
- La câtă dorință și frustrări au acumulat cei de la PAOK în luptele cu cei de la Atena, va fi haos, va lua foc stadionul, ad litteram! Din ceea ce am vorbit cu băieții de acolo, au pregătit mii și mii de torțe, va fi un spectacol de lumini fabulos.

„Dacă nu i-ar lăsa, ar ieși război”

- Probabil, au și acordul clubului.
- Oricum, și cu acordul, și fără acordul clubului, nu i-ar fi interesat, ar fi pregătit ceea ce au ei în cap. Iar dacă nu i-ar lăsa să pună în scenă ceea ce vor, e simplu, ar ieși război! Grecii sunt fanatici, rar vezi pe acest pământ genul acesta de suporteri.

- Cum te simți ca fotbalist cu astfel de ultrași?
-Păi, la bine, ești tratat ca un semizeu! La rău, vai și amar de tine, te-ar mânca de viu, oricine ai fi. Presiunea e uriașă, incomparabilă cu ceea ce e în România.

„Vorbeam cu Savvidis în rusă”

- Mai e și presiunea patronului Ivan Savvidis, corect?
- Eu cât am fost acolo nu am simțit-o, erau alți oficiali între patronat și jucători care absorbeau din presiune. Dar PAOK plătește salarii foarte bune, e normal să se pună presiune, cum să devii campion?!

- Tu ai vreo amintire cu el?
- Cu Savvidis? Știu că vorbeam în rusă cu dânsul. Aveam discuții de echipă, foarte profesioniste. Era o relație corectă. Am fost vara trecută la Salonic, la meciul cu Spartak Moscova, am schimbat câteva vorbe și m-a impresionat că n-a uitat că am jucat acolo, îmi povestea diverse episoade. Ca să preîntâmpin eventuale întrebări, nu, nu se bagă să facă echipa!

„E Craiova+Petrolul+Rapid+Dinamo”

- Poți încerca o comparație cu România?
- Ca fani, sunt Craiova plus Petrolul plus Rapid plus Dinamo, la un loc. Doar că patima e dusă la extrem. Eu am fost și la meciuri de baschet acolo, se rupe sala-n două! Am fost la un meci, am zis că nu mai ies viu de acolo. Repet, oamenii sunt la extreme. Ca echipă, să fim serioși, cu cine să compari?!

- Crezi că Răzvan Lucescu va continua și din viitorul sezon?
- El a făcut o treabă minunată acolo, nu există elogii pe măsură. Are deja doi ani de succes, e la modă să faci o schimbare după o performanță mare. Nu neapărat pentru o ofertă mai bună, ci pentru o provocare. Eu sunt sigur că patronul va face tot și puțin mai mult decât totul ca să-l țină pe mai departe. Și va ține cu dinții de el! Ar fi anormal să n-o facă.

- Tu ce amintiri ai acolo?
- Plăcute. Deși am luat multe trofee personale, mi-a părut rău că n-am reușit să obțin titluri cu echipa. Am fost declarat jucătorul turului în Grecia, de mai multe ori selecționat în echipa etapei, am prins podiumul pentru cei mai buni fotbaliști ai sezonului. Am cu ce să mă mândresc. Chiar am dat unul dintre cele mai frumoase goluri din carieră în tricoul lui PAOK. Aaa, și sunt primul jucător din istoria clubului care a fost trei luni consecutive cel mai bun fotbalist din ligă.

„Se zicea că atârn greu în vestiar”

- Cine oferea aceste distincții?
- Liga elenă. Nu cei de la Salonic sau fanii. Era ceva oficial. Eu am trăit momente frumoase acolo, mi s-a și prelungit contractul pe încă trei ani, până când au apărut problemele cu antrenorul Igor Tudor și directorul sportiv danez.

- De ce?
- Eu știu?! Se spunea că atârn greu în vestiar, așa se zicea și la națională, adevărul e că mi-am câștigat rapid autoritatea de lider acolo. Dar mi-a dăunat! Ca o glumă, liderismul dăunează grav sănătății, uneori. Nu eram agreat, au apărut complicații, iar după ce-am plecat eu, la nici 6 luni s-au dus și Tudor, și directorul lăsând o gaură neagră în bugetul clubului de 15 milioane de euro!

- Le mai porți pică?
- Doamne ferește! N-am nimic cu nimeni. Eu am fost mereu profesionist, iar banii au venit ei la mine, n-a trebuit să alerg eu după ei. Știi cum e? În viață, dacă ești corect, vei fi răsplătit, altfel te păcălești pe tine și te bate viața. Eu voiam să joc la națională, de aceea am plecat de la PAOK, n-am vrut să stau să le iau banii. Eram căpitanul „tricolorilor”, aveam un statut în care nu-mi permiteam să nu joc sau să mă cert cu lumea. 

1 punctmai are nevoie PAOK pentru a celebra titlul câștigat în dauna lui Olympiakos, în acest moment fiind o diferență de 5 puncte între cele două pretendente, cu două runde înaintea finalului

3 goluriși 8 assist-uri a reușit Raț pentru PAOK în 41 de meciuri

Vezi și: 

EXCLUSIV Cosmin Bărcăuan explică ce înseamnă titlul pentru PAOK Salonic: „Mai important ca atunci când li se naște copilul”Florin Salam a chemat toate televiziunile să facă un anunț important în fața spitalului: 'Pur și simplu suntem disperați'
Libertatea
Comentarii (4)
kordell  •  20 Aprilie 2019, 23:34

S-a facut si asta specialist ? Le stie pe toate ca un om mare !

Al Delon  •  20 Aprilie 2019, 17:30

Rat a fost un jucator bun dar nu a stiut sa se retraga de la Nationala cand deja era depasit...ca fundas avea de multe ori in cariera caderi si uita de adversarul direct...a jucat la alibi in ultimi 2-3 ani la Nationala!

alexxxander  •  20 Aprilie 2019, 12:55
Postat de Tudor Gribincea pe 20 Aprilie 2019, 10:28

A sparge doninatia ateniana este o reusita imensa pentru Salonic.Razvan demonstreaza un pic cam tarziu(din pacate) ca poate fi un antrenor de succes.Bravo.

De ce e tarziu!?

Vezi toate comentariile (4 )
Comentează
Agenda
Oră Competiție / Post TV
12:00 Snooker
Campionatul Mondial de Snooker
Eurosport
22:00 Optimi UCL
Manchester City - Real Madrid
Digi 1, Telekom 1, Look Plus
22:00 Juventus - Lyon
Juventus - Lyon
Digi 2, Telekom 2, Look Sport
Program TV complet

Liga 1