FOTBAL  »  NATIONALA  »  SPECIAL GSP

EXCLUSIV Flavius Daniliuc, căpitan Bayern U19, refuză să joace pentru România. Tatăl lui: „Unul de la FRF m-a sunat la miezul nopții, altul avea «bombonici» în program”

1,89 metri e înălțimea lui Flavius Daniliuc, care cântărește 78 kilograme // Foto: Getty
1,89 metri e înălțimea lui Flavius Daniliuc, care cântărește 78 kilograme // Foto: Getty

Articol de - Publicat marti, 10 martie 2020 10:52

Căpitan la Bayern Munchen U19 și internațional de juniori în reprezentativele Austriei, stoperul cu origini române Flavius Daniliuc, 18 ani, ar putea fi adversarul-surpriză al „tricolorilor” la partidele din Liga Națiunilor, în toamnă. 

  • Tatăl său, Mihai, oferă explicațiile abrupte pentru care puștiul nu va îmbrăca tricoul României, cum ar avea dreptul prin prisma părinților.

Vezi AICI cum se apără FRF în cazul lui Flavius Daniliuc: „Vom face investigații și vom vedea”

Fiul unor emigranți români originari din Suceava, Flavius Daniliuc, 18 ani, e căpitan la „tineretul" lui Bayern Munchen, iar odiseea sa fotbalistică e deja demnă de un roman. S-a născut în capitala Austriei, a furat privirile la Admira Wacker, l-a recrutat Rapid Viena, a impresionat la Academia lui Real Madrid, de unde a plecat însă din motive personale direct în fieful bavarez. A început și s-a dezvoltat ca mijlocaș central, cu veleități ofensive și alură de marcator, dar nemții l-au reprofilat ca stoper!

4 ani la Academia lui Real Madrid

EXCLUSIV Flavius Daniliuc, căpitan Bayern U19, refuză să joace pentru România. Tatăl lui: „Unul de la FRF m-a sunat la miezul nopții, altul avea «bombonici» în program”


Gazeta l-a descoperit încă din 2011, cu puțin timp înainte de a susține seria de teste la Valdebebas, unde, la un trial cu 350 de copii, a fost acceptat, doar el și un iberic, să intre în centrul de juniori al clubului blanco. La Bayern a aterizat în ianuarie 2015, iar în jurul mutării s-a creat atunci un veritabil taifun, căci Daniliuc s-a aflat pe o listă de opt jucători minori străini în legătură cu care Madridul n-ar fi respectat reglementările în materie de transferuri. Și s-a trezit blocat de FIFA în două perioade de mercato (vara 2016 și ianuarie 2017).

Are deja 26 selecții în naționalele juvenile austriece 

Astăzi, Daniliuc e în pragul semnării primului său contract de profesionist și aproape să-și înceapă aventura într-o echipă națională mare. Cea a Austriei, țară a cărei cetățenie o deține și unde părinții săi locuiesc!

A strâns deja 26 de selecții la reprezentativele U15-U19 ale Das Team, iar dacă astrele se vor alinia spectaculos, puștiul ar putea fi chiar adversarul „tricolorilor" la partidele din Liga Națiunilor, programate în toamnă. 

Fugit din România trecând Dunărea înot în lunile anterioare căderii lui Ceaușescu, tatăl lui Flavius, Mihai, e însă mai circumspect: „Nu sărim etapele și respectăm politica pașilor mărunți. Suntem în contact cu federația din Austria, băiatul e foarte dorit acolo și vom merge, deocamdată, mai departe la reprezentativa U21. Nu vrem să ne dăm cu stângul în dreptul și să judecăm aiurea, românește".

„În țară încă se apelează la șpagă"

E însă vreo șansă ca Daniliuc să se afle sub comanda lui Rădoi sau Mutu la loturile „tricolore"? Teoretic, ar fi eligibil grație originilor părinților, iar regulamentul i-ar pemite să apară în naționala mare a României, chiar dacă a evoluat până acum la loturile de juniori ale Austriei.

Practic, subiectul pare însă unul închis, fără drept de recurs! „Nu va juca niciodată pentru România atâta vreme cât nu se va rezolva problema mafiei din fotbalul de acasă", anunța Mihai Daniliuc în 2014, pentru GSP. După șase ani, discursul n-a suferit nicio modificare: „Exclus! Și avem mai multe motive temeinice pentru ca Flavius să nu îmbrace tricoul României doar pentru că mama și tata provin de acolo. Am discutat deseori cu părinții lui Nicușor Craiu, fostul coleg al lui Flavius la Real Madrid. Puștiul a avut experiențe negative la lotul U17, se plângeau de terenuri, de condiții și de mentalitate, pentru că în România ai impresia imediat că ești Ronaldo dacă dai o pasă bună sau tragi bine cu stângul. Iar în țară încă se apelează la șpagă și la alte nereguli. Nu suntem învățați cu așa ceva".

Experiențe bizare cu FRF: „Unul m-a sunat la miezul nopții, altul avea «bombonici» în program"

Evocă apoi un episod neobișnuit în relația cu Bucureștiul: „M-a sunat cineva din partea FRF pe la miezul nopții ca să mă întrebe de Flavius. Adică tu stai probabil la ora aia la un pahar prin vreun bar de fițe și mă cauți ca să vină Flavius la lotul de juniori al României? Serios?!

Sunt un tip foarte reactiv, m-am dat jos din pat și mi-am păstrat cu greu cumpătul să nu reacționez aspru. Îmi pare rău că nu i-am reținut numele individului care s-a recomandat ca reprezentant al FRF".

Daniliuc senior amintește și o altă discuție purtată la telefon tot cu un emisar al Federației: 

„Venea cu «bombonici» în program, că vrem să-l ridicăm pe Flavius, să-l ajutăm. Texte cu miere. Când aud asta cu «vrem să-l ridicăm» îmi sună ca «vrem să-i dăm în cap».

Adică tu nu ți-ai mișcat fundul o dată să-l vezi, să-l cunoști personal pe jucător, să-ți dai seama cum îi bate ceasul și cum gândește, dar arunci cu promisiuni din astea de doi lei și jumătate? Dacă ar fi Hagi să-și dea cu părerea, să pună o notă în dreptul lui, aș crede ce spune, fiindcă are experiență și termeni de comparație. Dar când un oarecare, că nici pe ăsta nu l-am reținut!, dă din gură cu promisiuni goale n-are cum să ne impresioneze. După câtă pâine amară am mâncat în viață și după toate cele prin care am trecut, chiar știu ce vorbesc și chiar simt intențiile oamenilor!".

„Îi dau dreptate lui Hagi"

Și a continuat pe același ton: „Nu vreau ca pentru cinci minute jucate pentru România să-i distrug o carieră copilului, să vină cine știe ce derbedeu la națională și să-și bată joc de el. Mă tem că trebuie să-i dăm dreptate lui Hagi peste ani cu declarațiile lui din celebra conferință de presă organizată prin '97-'98, când cerea să li se facă statui fotbaliștilor din acea națională, fiindcă nu vom mai pupa prea curând alții la nivelul lor".

„E Thiago Silva din urmă cu cinci ani"

Mihai Daniliuc spune că fiul său „bagă antrenamente și de câte cinci ore pe zi, inclusiv suplimentar. E peste măsură de pregătit. De-acum are nevoie de un antrenor care să lucreze cu el la tactică, la organizare, să-i acorde încredere și să apeleze la zăhărel și la bici pe spinare ca să-l facă un jucător complet. Aș spune că Flavius aduce acum cu Thiago Silva din urmă cu cinci ani. Regretul meu major e însă că, în Germania, a dat la un moment dat peste un tehnician care l-a retras de la mijlocul terenului în defensivă.

M-am întrebat cum a putut face asta cu un copil cu atâta tehnică, forță de pătrundere și echilibru, demonstrate în repetate rânduri, nu vorbe! L-aș invita la masă ca să-mi explice ce a avut în cap. Tot mai sper însă că va întâlni un antrenor care să-i pună în evidență calitățile tehnice. Acum nici n-ajunge să tragă la poartă. Doar la cornere mai finalizează!".

Acceptat fără probe la Rapid Viena

În 2011, pe când avea 10 ani, Daniliuc a fost recrutat de Rapid Viena fără să dea niciun fel de teste, cum se practică la acest nivel de vârstă! Oficialii austrieci au fost impresionați de calitățile puștiului, care, la Admira Wacker, făcea senzație în competițiile juvenile. Devenise golgeterul absolut al campionatelor la categoria sa, cu 50 de goluri în 11 partide! 

„La început am fost priviți cu suspiciune de părinții celorlalți copii din grupă. Mai ales că mulți vin din familii prospere, ajung la antrenamente cu mașini sofisticate, în timp ce noi eram niște români onești, simpli, stabiliți în Austria", povestea Daniliuc sr. la momentul respectiv.

S-a născut cu o gaură de 9 mm în ventricul! 

Primii ani de viață ai lui Flavius Daniliuc au adus probleme medicale delicate. Detaliile le-a povestit chiar puștiul pe pagina sa de internet: „M-am născut cu o gaură de 9 milimetri în ventricul. Eram în pericol de sufocare, mama mă veghea în fiecare noapte. La 2 ani, am fost operat pe inimă la clinica AKH din Viena. Luam apoi multe antibiotice. 

Când am mai crescut, doctorii mi-au interzis să joc fotbal toamna şi iarna. Aveam un sistem imunitar fragil, iar o pneumonie putea să-mi fie fatală. Tata s-a întâlnit însă întâmplător cu un cunoscut, care i-a recomandat să-mi dea un produs naturist. Am încercat, iar după jumătate de an s-a produs minunea: eram complet sănătos!".

„Bayern i-a propus să rămână, dar Flavius, pe care nu-l interesează banii, ci să crească frumos și să se dezvolte corect, le-a spus: «OK, dacă vă sunt așa de drag, îmi faceți contract de profesionist, dar mă împrumutați pentru început!». Nu se așteptau la o asemenea abordare. Credeau că băiatul se va năpusti cu ochii închiși să semneze. Vom vedea în săptămânile următoare ce decizie luăm.

Austria va câștiga cel puțin unul dintre cele două meciuri contra României din grupa Ligii Națiunilor. Să nu uităm că au o generație cu fotbaliști care evoluează cam peste tot în Europa, dar cu precădere în Germania, la cluburi mari: Bayern, Schalke, Leverkusen, Leipzig, Frankfurt. Nu mă pot gândi că Flavius poate intra deocamdată la echipa mare.

Antrenorul lui Bayern U19, Martin Demichelis, e «tatăl vitreg» pentru Flavius. Vorbesc în spaniolă, îl învață foarte multe lucruri, iar între ei funcționează o chimie excepțională. Argentinianul are o experiență senzațională în fotbalul mare, iar Flavius trebuie să profite de sfaturile venite de la el"

Mihai Daniliuc, tatăl lui Flavius

România la Euro 2020:

  • Baraj Euro 2020: România – Islanda se joacă pe 26 martie 2020. Dacă învingem, avem finală cu Bulgaria sau cu Ungaria, pe 31 martie. Vom juca ambele meciuri în deplasare.
  • Adversari Romania Euro 2020: dacă vom trece de baraj, vom fi în grupa C (Olanda, Ucraina, Austria, Romania).
  • Program Euro 2020: dacă ne calificăm, meciurile noastre din grupă vor fi Austria – Romania (14 iunie, ora 18:00, Arena Națională), Ucraina – Romania (18 iunie, ora 15:00, Arena Națională și Romania – Olanda (22 iunie, ora 18:00, Amsterdam).

VEZI ȘI:

ISLANDA - ROMÂNIA // Ce ne așteaptă la Reykjavík » Afară sunt 0 grade, în cort sunt 11 grade!

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (72)
946199078754644
Tavi A'visi  •  11 Martie 2020, 21:53

Din anul 2016 joaca pentru Bayern München, 76 meciuri a jucat, 5 goluri a marcat, 6 cartonase galbene a primit, 5816' minute in total jucate. In anul 2019/2020 a jucat 4 meciuri pentru Echipa 2 a lui Bayern München in liga a 3-a, 304'minute .

946199078754644
Tavi A'visi  •  11 Martie 2020, 21:06

In Romania multi Jucatori , cotizeaza din salariul primit la Antrenor pentru a juca. Un Roman care juca la Stuttgarter Kickers a fost luat la o echipa in Ro si ia fost spus pe fata de Antrenor : cotizezi din salar si prima de joc si atunci joci. Baiatul a spus: La revedere! Asta este Romania !...

946199078754644
Tavi A'visi  •  11 Martie 2020, 20:44

5 meciuri jucate pentru Austria U19, - 1 Gol marcat, - - - 404' minute jucate in Total , 404:5= 80,8' minute jucate pe Meci.

Vezi toate comentariile (72)
Comentează