FOTBAL  »  NATIONALA  »  PRIETENII LUI OVIDIU

EXCLUSIV Florin Marin îl critică pe Edi Iordănescu: „Are momente când filosofează. Nu poți să schimbi trei, patru, cinci sisteme!"

Articol de GSP - Publicat miercuri, 21 septembrie 2022 21:00 / Actualizat miercuri, 21 septembrie 2022 21:01

Florin Marin a ajuns la 69 de ani și a renunțat oficial la cariera de antrenor principal. Vorbește la superlativ despre colegii de generație și îi critică pe Iordănescu jr, Rădoi și Contra, care au acceptat fără să aibă experiență postul de selecționer la echipa națională

- Florine, legat de echipa națională, l-ai fi ales pe Edi Iordănescu?
- Aș fi preferat un antrenor cu experiență. Pe Edi îl cunosc destul de bine, este un antrenor foarte meticulos, se documentează, se informează foarte mult, are și simț practic, dar părerea mea e că a greșit, nu a ales momentul potrivit, trebuia să mai aștepte.

- Da, dar...
- Știți cum să spune? Echipa națională nu se refuză!

- E posibil să nu mai apară o altă ocazie.
- Trebuia să mai aștepte! Contra și Rădoi s-au grăbit și ei. Au acceptat foarte repede funcțiile și sigur că nu au avut rezultate. La echipa națională trebuie în primul rând să ai experiență internațională, să fi jucat cu echipele în cupele europene, să mai fi fost la lotul de tineret. Ei s-au grăbit!

- Ce părere ai de generația asta de antrenori? E mai bună ca a voastră?
- Mutu, Rădoi, Croitoru, Teja, Poenaru, Stoican, Nae Constantin, Măldărășanu. E prematur să mă pronunț acum. Au început de puțin timp. În momentul ăsta, antrenori cu experiență sunt Petrescu, Hagi, Bergodi, Neagoe, Ciobotariu.

- Generația voastră era foarte apropiată de fotbal și implicată. Crezi că același lucru se întâmplă și astăzi?
- Sunt convins! Au mai multe mijloace de informare față de noi. Și Edi Iordănescu e preocupat, chiar dacă are momente în care filosofează. Trebuie să i se dea încredere în continuare.

Flroin Marin: „La națională nu poți să schimbi trei, patru, cinci sisteme!"

- Chiar dacă nu termină pe primele două locuri în Liga Națiunilor?
- N-avem cum să prindem primele două locuri. E greu! E foarte important să i se acorde continuitate, să rămână la echipa națională.

- Ți se pare că nu mai avem fotbaliști la fel de talentați ca pe vremea în care tu antrenai?
- Asta face parte din șansa unui antrenor, să ai o generație valoroasă. Lucescu, Rădulescu, Pițurcă au avut noroc, pentru că aveam soluții. Era o concurență fantastică.

- Rădoi ce greșeli crezi că a făcut?
- Am văzut reacțiile lor când noi, alți antrenori, ne dăm cu părerea. Eu n-am înțeles criteriile de selecție! La echipa națională sunt niște principii. În primul rând, trebuie să iei jucători care joacă la echipele de club, care sunt în formă.

- Să vină cei mai buni din momentul ăla.
- Un aspect foarte important e să convoci jucătorii care se potrivesc la meciurile respective pe care le ai de disputat. În funcție de adversari trebuie să convoci un lot de jucători. Și ei, din cauza lipsei lor de experiență, nu au făcut acest lucru. Sau sub presiune, pierzând jocurile au schimbat sistemele.

+20 FOTO

- Și au greșit?
- La echipa națională nu poți să schimbi trei, patru, cinci sisteme de joc! Acolo ai maximum două sisteme pe care să le pregătești.

Anghel Iordănescu susține strategia fiului său la națională: „A venit timpul unei schimbări” » Cum a comentat criticile lui Șumudică referitoare la selecție
Naționala
Anghel Iordănescu susține strategia fiului său la națională: „A venit timpul unei schimbări” » Cum a comentat criticile lui Șumudică referitoare la selecție

„Pițurcă nu e dur, e doar foarte exigent"

- Cum arată topul celor mai buni trei antrenori români?
- Mircea Lucescu, Anghel Iordănescu și Victor Pițurcă! După performanțele obținute.

- Și Pițurcă stă de foarte multă vreme pe bară.
- Noi reprezentăm trecutul. Eu nu fac turul televiziunilor să atrag atenția asupra mea. Pițurcă nu e dur, e doar foarte exigent. Am lucrat cu el, e prietenul meu foarte bun. Un antrenor cu personalitate și e foarte greu să ajungi la o înțelegere cu conducătorii din ziua de astăzi. Ei sunt tineri, preferă antrenori din generația lor și fac totul împreună. Programul echipei, sisteme, transferuri.

- Și le place să domine, ceea ce la Pițurcă mai greu.
- Sunt probleme cu antrenorii de genul lui, dar și alții care sunt fără contract. Andone, Rednic... Generația noastră reprezintă trecutul.

CV Florin Marin

Cariera de jucător:

  • A jucat pentru: Rapid (1971-1976), Steaua (1976-1984), FC Argeş (1984-1985), Gloria Buzău (1985-1986), Inter Sibiu (1986-1987)
  • A debutat pe 8 aprilie 1973, într-un Rapid - Steaua 0-0. S-a retras pe 25 mai 1986, într-un Gloria Buzău - FCM Brașov 2-2
  • A cucerit un titlu cu Steaua.

Cariera de antrenor: 

  • Farul (1993-1996, 1999), Ceahlăul (1996-1997, 2001, 2006-2007, 2009), FC Naţional (1997-1998), Rocar (1999-2000), U Craiova (2000, 2001-2002), Dinamo (2002, 2006), Astra (2002-2003), Petrolul (2003-2004), Jiul (2006), Dacia Mioveni (2006-2007), Ceahlăul (2008-2009), Astra (2014), Oțelul (2015), Rapid (2015), ACS Poli (2015-2016), FC Voluntari (2017), CS Mioveni (2017)
  • Și-a făcut debutul de antrenor în Liga 1 pe 15 august 1993, la Farul, într-un meci cu Electroputere, scor 1-0. A ieșit din circuit în 2017, după un mandat scurt la CS Mioveni
  • A pregătit reprezentativa U21 a României și a fost „secundul” lui Victor Pițurcă la naționala mare în 2011.

CITEȘTE ȘI:

Șumudică, revoltat de selecția lui Edi Iordănescu: „Suntem nebuni?! Pe ei doi de ce nu i-a luat?!”
LIGA NAȚIUNILOR
Șumudică, revoltat de selecția lui Edi Iordănescu: „Suntem nebuni?! Pe ei doi de ce nu i-a luat?!”
Dorinel Munteanu, tranșant înaintea meciurilor României: „Așteptările sunt mici! De vreo 3-4 ani suntem tot în căutări”
ROMÂNIA
Dorinel Munteanu, tranșant înaintea meciurilor României: „Așteptările sunt mici! De vreo 3-4 ani suntem tot în căutări”

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (1)
mattia.montini
mattia.montini  •  21 Septembrie 2022, 22:31

Un antrenor emerit al cooperativei. Sa zica merci ca nu l-au saltat mascații, asa cum merita. Fotbalul romanesc este in moarte clinica (si) din cauza acestui specialist in parandarat si fotbal arhaic, pe care, iata, gazeta il onoreaza cu 400 de articole. La cat de citeț a turnat mititelul, n-ar fi rau ca cineva sa-i deschida cateva dosare, sa-i canalizeze efortul creativ inspre publicarea memoriilor dindaratul gratiilor unde si alti corifei au ispasit pacatele tineretii.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează