FOTBAL  »  NATIONALA  »  INTERVIU

EXCLUSIV Din Belarus, Vasili Hamutovski are un mesaj direct pentru selecționerul Rădoi: „Eu atât îi transmit”

Hamutovski și Rădoi au fost colegi la FCSB
Hamutovski și Rădoi au fost colegi la FCSB

Articol de - Publicat marti, 10 noiembrie 2020 08:12 / Actualizat marti, 10 noiembrie 2020 09:34

Vasili Hamutovski (42 de ani), fost portar la FCSB, transmite un mesaj de susținere pentru Mirel Rădoi și Nicolae Dică înaintea amicalului România - Belarus.

  • Programul naționalei: 
    11 noiembrie: România – Belarus (amical) – 19:00, “Ilie Oană” Ploiești, Pro X
    15 noiembrie: România – Norvegia (Liga Națiunilor) – 21:45, “Arena Națională” București, Pro TV
    18 noiembrie: Irlanda de Nord – România (Liga Națiunilor) – 21:45, Windsor Park Belfast, Pro TV

- Vasili, urmează un amical al necăjiților, fiindcă și România, și Belarus au pierdut semifinalele barajelor pentru Euro 2020. Ce mai poate aduce o asemenea partidă?
- Nu contează ca rezultat, e doar un bun prilej pentru selecționeri să testeze alți jucători, să verifice diferite sisteme. Belarus a avut o șansă mare de a merge în premieră la un turneu final, dar, din păcate, nu a prins un meci bun cu Georgia și a pierdut. Știu că România a ratat același culoar în Islanda. Probabil că acum e începutul unui nou drum pentru fiecare echipă.

- Foștii tăi colegi de la Steaua, Rădoi și Dică, sunt acum pe banca României. Îi urmărești de la distanță?
- Știu cam tot ce se întâmplă în fotbalul românesc, fiindcă sunt pe grupul de WhatsApp cu foștii mei coechipieri de la Steaua, unde circulă informațiile cele mai importante din țară. Îi încurajez pe Mirel și pe Dică în calitatea lor de antrenori ai naționalei și, chiar dacă au o misiune dificilă, sunt convins că amândoi muncesc la acest proiect cu sufletul, cu toată ființa lor. Nu e simplu în această perioadă să conduci o națională, fiindcă pandemia și restricțiile au schimbat total regulile. E cea mai delicată perioadă și pentru fotbalul european de la Al Doilea Război Mondial încoace. Dacă la un club poți controla, de exemplu, starea fizică a jucătorilor printr-un preparator, la reprezentativă ai puțin timp și trebuie să te axezi pe chestiuni foarte punctuale pentru a pregăti niște partide.

Hamutovski: „Mirel va găsi soluțiile optime”

- În România, Rădoi e pus deja sub semnul întrebării pentru că insistă pe un sistem 4-3-3 care nu pare să fie optim, au existat și trei înfrângeri consecutive dureroase în octombrie.
- Am încredere în mentalitatea și inteligența lui Mirel și a lui Dică. Rădoi sesizează încotro se îndreaptă fotbalul mondial. Dacă vrei să progresezi și să ai acces la rezultate, trebuie să joci cu presiune în terenul adversarului, să-l sufoci, să nu-i dai timp și spațiu dacă pierzi mingea, să încerci să recuperezi cât mai departe de propria poartă. Asta înseamnă 4-3-3 și sunt convins că Mirel va găsi soluțiile optime pentru a-și pune în practică ideile. Știe ce face și vă sfătuiesc să-l susțineți, să aveți răbdare și să-i acordați toată încrederea de care are nevoie! Nu vă va dezamăgi!

- Chiar el a spus însă recent că se va da la o parte după partidele din următoarele zile dacă va constata că nu se întrevede un progres. Crezi că se grăbește?
- Eu atât îi transmit lui Mirel: ai fost un jucător de excepție, la fel ca Dică! Mi-a făcut mare plăcere să vă fiu coleg la Steaua. Sunteți oameni care gândesc fotbalul. Nu ceda! Nu-ți pierde entuziasmul și încrederea. Folosește fiecare meci pentru a progresa și lucrurile bune nu vor întârzia să vină! Baftă!

Hamutovski: „Contra va reuși cu Dinamo!”

- Ai lucrat și cu Contra, la Ploiești, unde ai câștigat Cupa României în 2013. Cosmin pare să fi intrat acum într-un proiect falimentar la Dinamo.
- Am petrecut o perioadă frumoasă și la Ploiești, alături de Cosmin. E un antrenor care a avut rezultate, a pregătit și echipa națională, va veni lumina și pe strada lui dacă va da dovadă de caracter în această perioadă grea. Și sunt sigur că va da, fiindcă e un om care pune mult suflet și pasiune. Dinamo n-are cum să ajungă la faliment. Contra poate duce această echipă spre titlu, chiar dacă acum traversează niște momente delicate.

- Cum îți explici că Steaua n-a mai câștigat niciun titlu de 5 ani? Explicațiile multora se leagă de stilul lui Becali de a supune orice antrenor.
- Aștept fiecare sezon cu speranța că Steaua va obține un nou titlu. Când am jucat acolo, n-am avut absolut nicio problemă cu Gigi. Am făcut performanță, am jucat în Europa, poate și din cauza asta n-a simțit nevoia să se implice, era mulțumit. Sigur, citesc prin ziarele din România despre toate episoadele cu Gigi, dar experiența mea personală a fost de altă natură. N-aș avea ce să-i reproșez.

Hamutovski: „Au murit oameni”

- Mai ești antrenor cu portarii la Dinamo Brest?
- Nu! Sunt șomer de circa o lună și jumătate. Am câștigat campionatul, au fost doi ani cu rezultate bune, echipa a trecut acum inclusiv două tururi în preliminariile Champions League, eliminându-le pe Astana și pe Sarajevo. A pierdut abia în fața lui Maccabi Tel Aviv, înainte de play-off-ul Ligii. Mi s-a întrerupt contractul. Nu vreau să explic, dar toți înțelegeți de ce!

- E vorba de situația politică din Belarus, presupun. Abuzurile dictatorului Lukașenko fac înconjurul planetei, inclusiv cu valurile de arestări. Știu că ai participat și tu la mitingurile de acolo și ai luat o amendă, nu?
- Da. Am fost alături de alți sportivi. Am ieșit împreună cu oamenii care participă de fiecare dată doar la mitinguri pașnice. Asta e cel mai important să scrieți: mitinguri pașnice! Totuși, în fiecare săptămână mai sunt arestați alți cetățeni care se poziționează contra regimului actual. Aici, în Belarus, trecem cu toții printr-o perioadă foarte grea, țara e împotriva președintelui, care acționează doar cu armata și Poliția. Adică la fel cum s-a întâmplat cu Ceaușescu în România! Nu știu ce ne va rezerva viitorul, însă aici au murit oameni fără să facă nici cel mai mic gest agresiv. Sunt mândru însă de întreaga populație, fiindcă suntem strânși ca un pumn, suntem uniți, ne respectăm între noi, iar ăsta e un mare motiv de bucurie, că toată țara e împotriva unui om care se folosește doar de forțele de ordine după alegerile falsificate.

Hamutovski: „Demonstrații pașnice în dezacord cu regimul”

- Te simți în pericol acolo?
- Toți ne simțim în pericol, fiindcă aici fac ce vor cu tine. Sunt mândru însă de poporul nostru. Oamenii sunt loviți, dar se duc în fiecare săptămână la demonstrații pașnice de dezacord cu regimul.

- Ai luat în calcul să pleci cu toată familia în străinătate pentru a vă pune la adăpost?
- Am deja câteva oferte interesante ca antrenor, probabil până la sfârșitul anului voi face o alegere. E vorba despre o țară foarte frumoasă. Nu-mi cereți detalii, că nu le pot da acum.

- În România ți-ar plăcea să revii ca antrenor?
- Cu mare plăcere, dacă vine vreo ofertă. Dacă Steaua are nevoie de mine, vin cu mare drag

Am câștigat două titluri cu Steaua, Cupa României cu Petrolul, am petrecut patru ani formidabili în România. Așa ceva nu se uită! De câte ori am ocazia, mă opresc în vacanțe 4-5 zile la București, mă mai întâlnesc cu prieteni, mai vizităm, apoi plecăm în Germania, unde, de asemenea, am evoluat. Mi-a plăcut mult România, care mi-a intrat la suflet

E o veste frumoasă că Mihăiță Neșu se simte mai bine, iar veștile dinspre el sunt pozitive. Mă bucur pentru el și-i țin pumnii să fie cât mai încrezător! - Vasili Hamutovski

26 de selecțiiîn naționala țării sale a strâns Hamutovski, în perioada 2000-2008

5 meciuria disputat până acum România contra Belarusului: avem 3 victorii și două remize

VIDEO. Nicolae Dică știe viitorul lui Mirel Rădoi la echipa națională: „Din discuțiile pe care le-am avut, asta se va întâmpla!”

Citește mai multe știri despre echipa națională:

Situație incredibilă la echipa națională » Echipa paralelă e mai sonoră decât cea pe care o poate alinia Mirel Rădoi

VIDEO Florin Tănase, primul interviu după ce a revenit la națională: „Te ajută foarte mult pentru un transfer în străinătate”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (11)
1ianuarie
1ianuarie  •  11 Noiembrie 2020, 00:09

Un interviu de calitate cu un sportiv de calitate.

288639464822346
Il Solitario  •  10 Noiembrie 2020, 18:20
Postat de cornelconasu pe 10 Noiembrie 2020, 10:51

ATENȚIE GSP !!!! NU TREBUIA CA JUSTIN GAFIUC să fie ...AMENDAT pentru această expresie făcută ...INTENȚIONAT ??!!! .....:”....- Cum îți explici că Steaua n-a mai câștigat niciun titlu de 5 ani? ...” DECI E DOVADA CLARĂ CĂ GSP ÎNCALCĂ HOTĂRÂRILE JUSTIȚIEI DIN ROMÂNIA !!!!!

Păi nici Steaua nu a mai câștigat nici un titlu, deci...

288639464822346
Il Solitario  •  10 Noiembrie 2020, 18:19
Postat de mehighms pe 10 Noiembrie 2020, 12:32

***

Păi nici Steaua nu a mai câștigat nici un titlu, deci...

Vezi toate comentariile (11)
Comentează