FOTBAL  »  NATIONALA  »  OLANDA - ROMÂNIA

FOTO Paradisul petalelor » În vizită la cea mai mare bursă de flori din lume

Articol de - Publicat miercuri, 27 martie 2013 00:00 / Actualizat miercuri, 27 martie 2013 09:36

În furnicarul de lîngă Amsterdam se tranzacţionează zilnic peste 20 de milioane de flori. Agenţii de bursă lucrează într-un ritm infernal, iar maşinuţele care transportă pachetele formează un trafic nebun în hala cît 200 de terenuri de fotbal.

Saboţi. Portocaliu. Canale care brăzdează oraşul. Cruyff. Red Light District. Bere. Şi lalele. Flori. Multe flori. Sînt semnele distinctive ale Olandei. Numai că, în apropiere de aeroportul Schiphol din Amsterdam, există un loc special. Cu zeci de milioane de flori, şi nu doar lalele. Sînt peste 13.000 de tipuri de flori, reunite sub o cupolă gigantică şi creînd un parfum îmbătător.

Aşadar, haideţi să lăsăm mingea deoparte pentru jumătate de ceas şi să pătrundem în universul incredibil al bursei de flori de la Aalsmer! Aici, pe o suprafaţă de 990.000 de metri pătraţi, adică în jur de 200 de terenuri de fotbal puse unul lîngă altul, se află paradisul petalelor.

Zilnic, 20 de milioane de flori tranzacţionate!
Totul se petrece în cea mai mare clădire comercială din lume, ca şi amprentă la sol, după cum scrie în Guinness Book of Records. Nu e o figură de stil cînd spui că nu vezi de la un cap la altul ce se întîmplă în interior! Dar ce vezi, oriunde întorci capul, e un furnicar incredibil de maşinuţe care transportă milioane de pachete cu flori şi stive de ambalaje, tablou pe care turiştii îl urmăresc de pe platforme amplasate la 6-7 m deasupra parchetului.

Pare un haos, dar, de fapt, se respectă reguli precise într-un loc în care, zilnic, se tranzacţionează 20 de milioane de flori! Practic, o treime din comerţul mondial în domeniu are punctul de plecare aici. Aşa că sînt toate şansele ca inclusiv lalelele, trandafirii şi gerberele pe care le cumpăraţi din colţul străzii, la Bucureşti, Slobozia, Baia Mare sau Timişoara, să fi trecut prin Alsmeer în traseul lor către vazele din dormitorul sau sufrageria dumneavoastră!

O nebunie cu reguli stricte
De luni pînă vineri, totul se desfăşoară la Aalsmer într-un ritm trepidant între orele 5:30 şi 9:00. Sute de agenţi de bursă stau într-un amfiteatru şi licitează ca pe Wall Street, doar că la Aalsmer fiecare tranzacţie porneşte de la un preţ maximal în jos, iar cumpărătorul care oferă preţul cel mai bun în 100 de secunde acontează pachetul.

E incredibil cum, cu doi ochi şi două mîini, bărbaţii controlează concomitent trei fronturi: panourile de licitaţie, cu detaliile despre flori (cantitate, provenienţă, preţ), laptopurile, două sau trei!, şi telefoanele mobile! Cînd un pachet e cumpărat, maşinuţele încep să mişune pe bulevardele din hală, astfel încît să plece urgent către desfacere.

Majoritatea cultivate în Olanda, dar venite şi din Africa, America de Sud sau alte state europene, florile nu zăbovesc mai mult de 14 ore la Aalsmer spre a ajunge cît mai rapid către cumpărători din toate punctele globului. Sînt peste 120.000 de tranzacţii zilnice care mişcă uriaşa caracatiţă, înnebunitoare ca o finală de Mondial pe Maracana!

2 miliarde de euro e rulajul anual înregistrat pe bursa de flori de la Aalsmer

6.000 de producători se prezintă zilnic la licitaţiile de la Aalsmer, unde numărul agenţilor de bursă depăşeşte cifra de 2.000

200% e procentul cu care creşte preţul per bucată la multe dintre flori pe drumul dintre bursă şi destinatarul final

Interviu ȘOCANT cu fostul internațional român care deține o școală de fotbal: „80% dintre români susțin Rusia. Știm cu toții ce este Ucraina - rahat!” » GSP l-a contactat azi: „Îmi mențin afirmațiile!”

Retragere-șoc în tenis! Nici măcar nu și-a anunțat fanii, dar a cerut să fie scoasă din programul de testare antidoping


Comentarii (2)
adrimic
adrimic  •  27 Martie 2013, 10:52

eu zic sa fie trecut ca si sport national, vanzarea de flori.. pentru ca gsp-ului ii pasa poate prea mult de sport..

ndaniel
ndaniel  •  27 Martie 2013, 04:15

Licitatia la care se pleaca de la un pret mare, ca apoi acest pret sa scada pana cineva cumpara produsul (florile) se numeste licitatie Olandeza (Dutch auction) ;)

Vezi toate comentariile (2)
Comentează
Close