FOTBAL  »  NATIONALA  »  FRF

FRF a găsit soluția! Ce vor face oamenii din Federație pentru câștiga războiul pentru un jucător de națională

Articol de GSP - Publicat miercuri, 07 noiembrie 2018 17:34

FRF va folosi cazurile basarabenilor care au jucat pentru România, Andrei Bodișteanu și Cristian Tăbârță, pentru a tranșa cauza vârfului de la PSG, Virgiliu Postolachi.

"De ce la ceilalți de până acum nu s-a sesizat nimeni? Dacă ei au putut de ce nu poate și Postolachi?" e curentul care circulă în FRF după ce Federația din Moldova a anunțat că va merge până la FIFA pentru ca Virgiliu Postolachi, vârful lui PSG, să nu poată juca în echipa națională a României. Asta deși cel născut în Edineț, Republica Moldova, acum 18 ani și crescut în Franța și-a redobândit cetățenia română în luna septembrie. 

În schimb, alți doi basarabeni au jucat fără a fi contestați pentru "tricolori". Ba unul a fost și căpitan. Chiar și într-un meci contra Moldovei!

"Luptăm până la capăt"

E vorba de un actual internațional de juniori și de un fost fotbalist de la U17. Primul, Andrei Bodișteanu, e una dintre vedetele în devenire de la Academia Hagi, căpitan la categoria sa de vârstă, U16, atât la "națională", cât și la echipa de club. 
Al doilea, un jucător care a dispărut din peisaj, e Cristian Tăbârță, 24 ani. Născut dincolo de Prut și crescut la Cluj-Napoca, acesta a făcut parte din generația Steliano Filip, Bumba și Țâru, calificată la Euro U17 din 2011.

"Federația din Moldova n-a avut nimic de obiectat în ambele cazuri", spune partea românească.  Care va folosi cele două cazuri la comisiile FIFA, drept precedente, după plângerea FMF.

În schimb, "Postolachi poate juca doar pentru Moldova sau pentru Franța, acolo unde trăiește de la trei ani. Regulamentul FIFA este clar, nu avem ce să negociem. Luptăm până la capăt pentru acest băiat născut în Moldova", declarase pentru Libertatea vicepreședintele FMF, Dragoș Hîncu. 

2 goluri în 6 meciuri are vârful Postolachi, 18 ani acum, pentru PSG în precedenta ediție de Youth League, 2017-'18

9 meciuri și o reușită are Postolachi în National II, liga a 4-a franceză, în acest sezon, pentru PSG II, echipă aflată pe locul 4 în seria ei

CINE ESTE BODIȘTEANU

  • Născut pe 1 februarie 2003 la Chișinău, a început fotbalul la Zimbru la 7 ani
  • Este nepotul fostului antrenor al Republicii Moldova, Ion Caras (trei mandate)
  • Tatăl său, Ruslan Bodișteanu, a ocupat locul 10 în proba de lupte libere la JO 2000, Sydney, pentru Republica Moldova, pierzând în fața medaliatului cu argint, bulgarul Serafim Barzakov
  • A ajuns la 11 ani la Academia Hagi, iar de doi ani joacă la echipele naționale ale României de juniori, fiind decar și căpitan la U16
  • Joacă pe postul de mijlocaș ofensiv

CINE ESTE TĂBÂRȚĂ

  • Născut pe 26 septembrie 1994 în Republica Moldova
  • S-a mutat de mic la Cluj, unde a evoluat pentru juniorii Universității și ai CFR-ului
  • Ca fotbalist al "feroviarilor" a fost selecționat la "naționala" U17, calificată la Euro 2011
  • Nu a făcut parte din lotul restrâns pentru turneul final
  • A continuat la FC Zalău, a revenit în Moldova la Zimbru, apoi la loturile basarabenilor, pentru ca, în prezent, să se întoarcă în România și să joace la "județ" pentru Sporting Apahida

Alte situații asemănătoare

  • Maik Taylor, fost portar în Premier League la Southampton, Fulham și Birmingham City, a optat să joace, la nivel de "națională", pentru Irlanda de Nord, deși nu avea legătură cu țara respectivă. Asta pentru că se născuse în Germania din tată englez și mamă nemțoaică. Toți jucătorii britanici născuți în afara Insulelor pot opta pentru oricare dintre Irlanda de Nord, Scoția, Țara Galilor și Anglia. 
  • Cu toate că în regulamentele FIFA s-ar impune regula bunicului drept cel mai îndepărtat strămoș acceptat pentru a opta pentru o altă națională decât cea a țării în care te-ai născut, există o mulțime de excepții. În special la selecționata Italiei, care s-a bazat pe cel puțin 46 de "oriundi", fotbaliști ai căror stră-străbunici au plecat din Cizmă în America de Sud ori în alte țări. Cel mai cunoscut caz, Mauro Camoranesi, campion mondial în 2006, al cărui stră-străbunic plecase din Potenza Picena, Italia, în Argentina cu un secol și jumătate în urmă!

Dosar-ȘOC în Spania! Starul Barcelonei a dezinfectat camera, „de cei care nu-s musulmani”, apoi a vandalizat o vilă de lux, cu 7 dormitoare: perdele transformate în „hamuri și leagăne sexuale”! Tribunalul anunță: „Sunt 500 de poze la dosar”

Constantin Gâlcă, noul antrenor al Universității Craiova! Acord cu Mihai Rotaru


Comentarii (4)
1185129844950866
Nicu Maican  •  08 Noiembrie 2018, 08:35
Postat de para.para pe 07 Noiembrie 2018, 23:26

Eu nu inteleg cum cineva "și-a redobândit cetățenia română" din moment ce n-a avut-o niciodata. Probabil a dobandit cetatenie, nu ca a redobandit-o ca doar n-a avut-o si-a pierdut-o. Fecesebeilor necalificati de la hartie.

Nu,anume că a redobîndito,deoarece a perduto,el și bunicii lui,prin raptul din 1940.

petschovschi
petschovschi  •  08 Noiembrie 2018, 02:48

Nu stiu sigur dar se pare ca, conform regulilor FIFA in materie de naturalizare, jucatorul ar fi trebuit sa locuiasca efectiv in Romania (si sa joace) timp de 2 ani inaintea naturalizarii. Camoranesi a jucat in Italia pina sa fie naturalizat, la fel si alti naturalizati.

para.para
para.para  •  07 Noiembrie 2018, 23:26

Eu nu inteleg cum cineva "și-a redobândit cetățenia română" din moment ce n-a avut-o niciodata. Probabil a dobandit cetatenie, nu ca a redobandit-o ca doar n-a avut-o si-a pierdut-o. Fecesebeilor necalificati de la hartie.

Vezi toate comentariile (4)
Comentează