FOTBAL  »  NATIONALA  »  INTERVIU GSP

CORESPONDENȚĂ DIN DORTMUND „Generația actuală e terminată, luați-vă gândul de la ea!” » În interviul pentru GSP, Marcel Răducanu cere o revoluție în fotbalul românesc: „Toți dați afară!”

În cadrul unui amplu interviu acordat în exclusivitate Gazetei Sporturilor la Dortmund, Marcel Răducanu, 68 de ani, dă de pământ cu fotbalul românesc +24   FOTO
În cadrul unui amplu interviu acordat în exclusivitate Gazetei Sporturilor la Dortmund, Marcel Răducanu, 68 de ani, dă de pământ cu fotbalul românesc

Articol de , , - Publicat miercuri, 28 iunie 2023 12:56 / Actualizat miercuri, 28 iunie 2023 16:38

În cadrul unui amplu interviu acordat în exclusivitate Gazetei Sporturilor la Dortmund, Marcel Răducanu, 68 de ani, dă de pământ cu fotbalul românesc: crede că nu mai avem niciun jucător de mare perspectivă, că problemele pleacă de la antrenori și spune că „trebuie ras tot, de jos, și pornit de la zero absolut, avem nu avem nicio șansă”.

VIDEO. Marcel Răducanu: „Generația actuală e terminată, luați-vă gândul de la ea!”

- Când vă mai întreabă cineva din Germania despre fotbalul românesc, dumneavoastră ce le spuneți? 
- Nu mă întreabă nimeni de fotbalul românesc. Ce să mă întrebe? Nu văd și ei că echipa națională nu mai câștigă un meci? Așa, noi, românii, între noi mai discutăm de fotbalul nostru, vedem meciurile naționalei, dar neamțul să întrebe de fotbalul din România, nu.

- Cât timp ați colaborat cu FRF, dumneavoastră ați înțeles de ce nu mai avem fotbal în România? 
- N-am înțeles absolut nimic. Am fost la vreo 3 ședințe și tot ce am auzit era din păcate, din păcate, din păcate. Am pierdut 3-0, dar, din păcate, am lovit bara și tot așa ziceau. Din păcate, din păcate, dar un meci când mai câștigați și voi? La un moment dat, a trebuit să reacționez și eu și să spun ceva, că mă plictisisem. Eu plecasem din România din cauza ședințelor interminabile de 3-4 ore, când venea tovarășu' și ne ținea el lecții cât de urât e în străinătate, că n-are rost să plecăm din România. Le-am zis: „Băi băieți eu n-am venit aici doar ca să vă ascult pe voi, că nu-mi las școala în Germania ca să stau în bancă și să aud din gura voastră că nu se poate face nimic”. Am vrut să fac ceva anume la juniori, aveam idei, concepții, să le arăt antrenorilor ce au de făcut, cum să lucreze cu copiii. Degeaba m-aș fi dus eu să lucrez o săptămână și apoi să plec, ce înțelege copilul ăla? Nimic. Trebuie să existe o continuitate în proces. Eu, de fapt, aveam de gând să fac antrenament cu antrenorii, după care ei să lucreze cu juniorii. 

Marcel Răducanu își spune oful în premieră: „Hagi și alți jucători nu m-au vrut la Mondialul din 1990!”
INTERVIU
Marcel Răducanu își spune oful în premieră: „Hagi și alți jucători nu m-au vrut la Mondialul din 1990!”

- Și cei de la FRF ce au zis? 
- Da, da, e super ideea și apoi nu m-au mai chemat. 

- Poate că au căutat să se asocieze cu dumneavoastră doar pentru a se folosi de imaginea pe care o aveți. 
- Asta a fost sigur! 

- Părerea dumneavoastră care e, nu mai avem jucători sau nu avem antrenori în România? 
- Antrenorii sunt problema. De acolo pleacă totul. E nevoie de o revoluție în sistemul de juniori. Trebuie toți dați afară și aduși oameni noi, foști mari fotbaliști. Vă dau un nume, Sânmărtean, a fost un mingicar, el poate să le arate copiilor ce trebuie făcut cu mingea. De oameni ca el e nevoie, nu de antrenori care cer bani ca să ia copiii la naționale. Îi mai cert și pe cei de pe aici, români, care sunt gata să plătească pentru a ajunge la lot: Bă, sunteți nebuni, dați bani ca să cumpărați valoarea copilului?! Ce e asta?

+20 FOTO

- Chiar așa stau lucrurile? 
- Repet, trebuie ras tot, de jos, și pornit de la zero absolut, altfel fotbalul din România n-are nicio șansă. Am fost la o acțiune de selecție, făcută de FRF, pe undeva prin Luxemburg, căutau copii români născuți afară. Veneau copiii de departe și îi puneau să joace direct, apoi să decidă cine merită și cine nu. I-am zis: Băi Geolgău, ce e asta? Trebuie măcar un ciclu săptămânal de pregătire, care să se termine cu un joc, nu așa cum faceți voi. Asta nu e selecție! 

- Și ce v-a răspuns? 
- Marcele, nu sunt bani, n-avem bani!

Le transmit ceva antrenorilor din România, nu mai înjurați copiii, arătați-le ce au de făcut, diversificați antrenamentele în așa fel încât copilul să fie cel care la final să se întrebe curios: oare mâine ce mai lucrăm? Și apoi să fie nerăbdător să se întoarcă, nu să plece traumatizat că a fost certat și înjurat

- Marcel Răducanu

- Vă mai uitați la meciurile din campionatul României? 
- Foarte, foarte rar. Așa, când e câte un meci important, gen FCSB - CFR, dar nici atunci nu rezist mult și mut pe un meci din Germania, fiindcă vreau să văd fotbal. 

- Chiar atât de slab vi se pare nivelul? 
- Păi, reperul e numărul spectatorilor din tribune. La unele jocuri poți să și dai mâna cu ei, atât de puțini sunt, nu vă întrebați de ce nu vine lumea la fotbal? Aici, meci cu 80.000 de spectatori, în România, când vin 10.000 e sărbătoare, dar pe la Voluntari sau alte echipe sunt 300-400, ce fotbal mai e ăsta? La ce să vină la stadion, ce să vadă lumea? 

- Ați văzut vreun fotbalist român în ultima perioadă despre care să spuneți că poate fi unul mare în anii următori? 
- Nu, chiar niciunul, mai ales acum, după ce am văzut meciurile astea, ultimele, și la naționala mare, și la juniori. Tot se zice că vine ceva din spate. Ce să vină?, vă spun eu ce vine din spate în fotbalul românesc, vine trenul, care ne va lovi și mai tare, asta vine! M-am uitat și la U21, am jucat cu Ucraina, pe teren propriu, 70% posesie pentru ei, ce pretenții să mai avem? N-avem fotbaliști, îl înțeleg și pe Edi Iordănescu, pe cine să ia? El chiar e unul dintre cei care nu se lasă manipulat, să ia bani de la impresari ca să bage pe unul sau pe altul. Ce să facă Edi, să-i învețe fotbal la vârsta asta? Ei au plecat cu deprinderi greșite când au fost mici, n-au avut oameni lângă ei care să le arate drumul corect, generația actuală e terminată, luați-vă gândul de la ea!

La fotbalistul român din ziua de azi nu vezi nimic. N-are forță, n-are viteză de pătrundere, n-are tupeu să ia o acțiune unu contra unu, totul e doar la întâmplare. De multe ori, când te uiți la ce fotbal joacă jucătorii noștri, te dor și ochii

- Marcel Răducanu

1980e anul în care Marcel Răducanu a fost desemnat Cel mai bun fotbalist al anului în Ancheta Gazetei Sporturilor, fiind peste Iordănescu, Ștefănescu, Vasile Iordache și Cămătaru

183 de meciuria jucat Răducanu pentru Borussia Dortmund între 1982 și 1988, a reușit să înscrie 34 de goluri

Mai multe articole de actualitate:

Cornel Dinu, dezlănțuit la adresa lui Burleanu: „Tupeul de securist acoperit al lui Burleanu nu mai are limite! Ăsta e fotbal!?”
Croația U21 - România U21 0-0
Cornel Dinu, dezlănțuit la adresa lui Burleanu: „Tupeul de securist acoperit al lui Burleanu nu mai are limite! Ăsta e fotbal!?”
S-a luat de Șucu în direct la TV: „Becali te face în ultimul hal și tu nu zici nimic?! Ți-e frică de el?”
RAPID
S-a luat de Șucu în direct la TV: „Becali te face în ultimul hal și tu nu zici nimic?! Ți-e frică de el?”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (34)
istet10
istet10  •  29 Iunie 2023, 15:06
Postat de catalincj pe 29 Iunie 2023, 08:06

Nu il duc. Al meu nu face fotbal. Face alt sport. Insa am prieteni care-si duc copiii la fotbal la scoli serioase din cluj. Si daca nu cotizeaza la antrenor nu joaca. Asa merg lucrurile.

Nu ma referea la persoana ta strict ... Acum , cum poti sa-i mai spui ca aia e scoala serioasa? Sincer, ce o face serioasa?

catalincj
catalincj  •  29 Iunie 2023, 08:06
Postat de istet10 pe 28 Iunie 2023, 20:34

De ce iti duci copilul acolo, daca e cum zici? E vina parintelui. Daca s-ar duce la o scoala serioasa, unde antrenorul corect l-ar si pedepsi si ar fi aspru, asa cum e viata de fotbalist sa vezi cum si parintii si copiii (cei mai multi) renunta. Inainte chiar daca te umplea de castane un antrenor, daca iubeai fotbalul te intorceai. Si se juca pe zgura si bitum in tenisi chinezesti.

Nu il duc. Al meu nu face fotbal. Face alt sport. Insa am prieteni care-si duc copiii la fotbal la scoli serioase din cluj. Si daca nu cotizeaza la antrenor nu joaca. Asa merg lucrurile.

istet10
istet10  •  28 Iunie 2023, 20:40
Postat de mauru007 pe 28 Iunie 2023, 20:14

Au incercat un *****. Daca nu sunt in stare sa candideze cu succes impotriva unui Burleanu, nu au facut nimic in antrenorat, despre ce vorbim? Popescu a intrat la puscarie intemeiat, sa lasam povestile si teoriile conspiratiei, Lupescu a fost invins in alegeri, nici ei intre ei nu au fost uniti, echipa de aur, acum stau toti si comenteaza la TV, sa treaca in iarba sa creasca juniori sau sa antreneze.

Lupescu a fost invins pt ca sustinerea securista nu a existat.

Vezi toate comentariile (34)
Comentează