FOTBAL  »  NATIONALA  »  EURO U21

ANALIZĂ GSP Revelația Georgia, opusul României! Secretele ascensiunii unei echipe incredibile la debutul la Euro U21

Georgia a transformat debutul la Euro U21 într-o sărbătoare națională. Foto: Facebook
Georgia a transformat debutul la Euro U21 într-o sărbătoare națională. Foto: Facebook

Articol de - Publicat duminica, 25 iunie 2023 15:28 / Actualizat duminica, 25 iunie 2023 15:58

Cu un selecționer de doi ani, Ramaz Svanadze (42 de ani), cu zece jucători în lot care au evoluat și pentru naționala mare, sprijiniți de 41.887 de suporteri, record all-time la „tineret”, Georgia a transformat debutul la Euro U21 într-o sărbătoare națională.

Georgia nu mai participase niciodată la un turneu final U21. Acesta este primul ei Euro, doar pentru că e una dintre gazde, alături de România, și a făcut sărbătoare la Tbilisi.

După ce ne-au învins, jucătorii ucraineni ne și ironizează: „Nu i-am subestimat pe români. Au un nivel decent”
EURO U21
După ce ne-au învins, jucătorii ucraineni ne și ironizează: „Nu i-am subestimat pe români. Au un nivel decent”

Georgia, patru puncte, lider într-o grupă tare la Euro U21

Și ca rezultate, și ca atmosferă. Are una dintre cele mai dificile grupe, alături de Portugalia, Olanda și Belgia, însă nimic nu a împiedicat-o să fie pe primul loc după două etape, cu rezultate uluitoare:

  • 2-0 la debut cu Portugalia.
  • 2-2 în a doua partidă contra Belgiei, revenind după 0-2 la pauză.

Dintr-o dată, Georgia e marea surpriză, revelația întrecerii. Jocul bun a adus mai mulți spectatori în tribune. La start, au fost 24.447 de fani pe stadionul „Boris Paichadze” din Tbilisi. La a doua întâlnire, pe aceeași arenă (capacitate 54.000 de locuri), au venit 41.887 de suporteri. Asistență record în istoria Euro U21.

Revelația Georgia, opusul României! Secretele ascensiunii unei echipe incredibile la debutul la Euro U21
Foto: Instagram

Primarul Kakha Kaladze și președintele federației Levan Kobiashvili

Sâmbătă seară, în loja oficială erau două legende ale fotbalului local. Kakha Kaladze, 45 de ani, a impresionat la Milan, echipa carierei sale (2001-2010), și are 83 de selecții și un gol la națională. 

Din 2017, e primarul capitalei Tbilisi, după ce a fost vicepremierul țării și ministru al energiei.

Revelația Georgia, opusul României! Secretele ascensiunii unei echipe incredibile la debutul la Euro U21
Kakha Kaladze e primarul capitalei Tbilisi. Foto: Imago Images

Alături de el a stat Levan Kobiashvili, tot 45 de ani, 16 petrecuți în Germania (Freiburg, Schalke și Hertha), 100 de selecții și 12 goluri, e președintele federației din 2015.

Revelația Georgia, opusul României! Secretele ascensiunii unei echipe incredibile la debutul la Euro U21
Levan Kobiashvili e președintele federației din 2015. Foto: Imago Images

Ramaz Svanadze a fost și selecționer la seniori

Principalul secret al gruzinilor e antrenorul. Ramaz Svanadze s-a retras ca jucător când de-abia pornise, la doar 24 de ani. O gravă accidentare l-a făcut să se oprească. A rămas însă în fotbal, ca antrenor, remarcându-se la juniori. În 2019, a devenit selecționerul Georgiei U19.

În toamna lui 2020, a fost chemat la naționala mare, interimar, după plecarea lui Vladimir Weiss. După numirea lui Willy Sagnol la seniori, în februarie 2021, a preluat „tineretul”.

Cu el, echipa a crescut tot mai mult, ajungând azi să bată cu 2-0 Portugalia (care îl învinsese clar, 4-1, într-un amical din septembrie trecut) și să câștige a doua repriză în fața Belgiei (2-0, după 0-2 la pauză).

În perioada de pregătire, a disputat două teste cu „tricolorii” noștri, 1-1 la Voluntari (septembrie 2021) și 2-0 la Gori (iunie 2022).

Revelația Georgia, opusul României! Secretele ascensiunii unei echipe incredibile la debutul la Euro U21
Ramaz Svanadze, selecționerul reprezentativei U21 a Georgiei. Foto: Facebook

Și Khvicha Kvaratskhelia putea juca pentru Georgia la Euro U21

Svanadze are în lot la acest Euro U21 nu mai puțin de zece jucători cu selecții la prima reprezentativă, cinci fiind convocați și la ultima reunire a Georgiei A (2-1 cu Cipru și 0-2 cu Scoția, pe 17 și 20 iunie), în campania pentru CE 2024.

  • Portarul Mamardashvili (Valencia), fundașii Gocholeishvili (Shakhtar), Azarovi (Steaua Roșie Belgrad), mijlocașii Luka Gagnidze (Dinamo Moscova) și Davitashvili (colegul lui Alexi Pitu la Bordeaux).

Ca vârstă, l-ar fi putut avea și pe Khvicha Kvaratskhelia, 22 de ani, unul dintre cei mai valoroși tineri în fotbalul mondial, dar campionul Italiei cu Napoli e deja un star la naționala de seniori, cu 22 de selecții și 10 goluri.

Cel mai performant jucător la actualul turneu a fost Tsitaishvili, mijlocaș ofensiv sau extremă, considerat un talent uriaș în țară. Un jucător în vârstă de 22 de ani, născut în Israel, pe care Mircea Lucescu l-a avut în 2020 la Dinamo Kiev, preferând să-l împrumute mereu de atunci, în Ucraina, la Vorskla, Cernomoreț, apoi în Polonia, la Wisla și Lech Poznan.

La Euro 2023, Tsitaishvili (14 selecții, un gol la naționala A) a influențat trei din cele patru reușite ale Georgiei: două assisturi, la 1-0 și 2-0 cu Portugalia, și un gol, la 2-2 cu Belgia.

Georgia, contraatac cu Portugalia, atac cu Belgia

Împotriva lusitanilor, gruzinii au cedat posesia, mizând pe contraatac. Au avut mingea doar 36% din timpul de joc și au tras numai de două ori pe poartă. Suficient pentru 2-0! 

Cu belgienii, au revenit furibund după pauză. Per ansamblu, la 2-2, au fost peste adversari (52% posesie și 7-5 șuturi cadrate).

Selecționerul Svanadze, care a făcut trei înlocuiri la startul reprizei secunde contra flamanzilor și care a fost inspirat la schimbări (Tsitaishvili și Guliashvili, ambii rezerve la început, au intrat și au marcat), a fost supărat în vestiar, certându-și jucătorii după 45 de minute, dar fericit la final.

Ramaz Svanadze, supărat la pauză. Fericit la final

„Pot împărți acest ultim meci în două părți. Prima repriză a fost un exemplu de indisciplină și mă refer la întreaga echipă. A doua a fost modelul forței noastre psihice, o abordare perfectă a jocului”, a declarat Svanadze, înclinându-se în fața roș-albilor: „Vă mulțumesc, băieți! Nu e ușor să fii pe locul 1 după două etape, și neînvinși, într-o asemenea grupă”.

Nu putea uita de fani: „O atmosferă extraordinară. Le-am simțit sprijinul în fiecare clipă și voi face totul în ultima partidă pentru a încheia seria cu succes în fața Olandei". Nu e posibil însă fără jucători: „Antrenorul nu poate influența singur situația de pe teren. Când există încredere și înțelegere între echipă și stafful tehnic, putem reuși orice împotriva oricărui adversar”.

La rândul său, căpitanul Anzor Mekvabishvili a spus: „Timp de 45 de minute, am cedat, nu am reușit să facem nimic din ceea ce plănuisem. Discuția din vestiar, la pauză, în primul rând despre fani și cât le datorăm lor, a transformat complet jocul. Ne-am recăpătat spiritul. Am revenit. Și puteam chiar câștiga”.

Citește și:

Surpriză! El îi ia locul lui Săndoi? Cine e varianta total neașteptată pentru banca naționalei U21

Oleg Protasov a revenit în Ghencea, la 18 ani de când punea bazele FCSB-ului „UEFAntastic”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (4)
chepandy777
chepandy777  •  25 Iunie 2023, 23:40

Totul se incepe cu presedintele federatiei de fotbal care trebuie sa fie un om cu autoritate si stimat in tara cit si in lume, nu ca la noi. DEMISIA BURLEANU SI TOT STAFFUL, NU AVETI REZULTATE - PLECATI DE BUNAVOIE! NU ASTPTATI ***!!!

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

CrisJTI
CrisJTI  •  25 Iunie 2023, 19:39
Postat de sorine pe 25 Iunie 2023, 17:06

Va spun eu unde este diferenta! In primul rând nu au fitzele românilor,in al doilea rând au un patriotism de exceptie,si in al treilea rând au mândrie. O mândrie individuala,care le o ambitie si vointa extraordinara! Ai nostri,ca sunt la adulti sau tineret,sunt blazati,cinici,figuranti,iau o gramada de bani si nu dau nimic inapoi. De aia si in strainatate nu ii vrea nimeni.

Blazarea, cinismul și figurile despre care spui, caracterizează o mare parte din societatea noastră, nu numai sportivi, dar și în ce privește munca, organizarea și responsabilitatea, capitole la care suntem praf. Suntem superficiali, ignoranți și luam la mișto cam totul. Am văzut cam 50 de tari de pe 5 continente pana acum, am stat și în Georgia ceva timp, pot sa afirm ca vom fi întrecuți în 10-15 ani de multe tari actual sărace, inclusiv Ucraina decimată de război pentru sunt mai serioși și mai responsabili decât noi. Nu avem mai nici un domeniu în România la care sa excelam, unde avem performante mai degrabă vorbim de excepții sau ca au venit niște străini sa facă treaba pentru noi, asta pentru ca societatea noastră e caracterizata prin multa forma fără fond.

sorine
sorine  •  25 Iunie 2023, 17:06

Va spun eu unde este diferenta! In primul rând nu au fitzele românilor,in al doilea rând au un patriotism de exceptie,si in al treilea rând au mândrie. O mândrie individuala,care le o ambitie si vointa extraordinara! Ai nostri,ca sunt la adulti sau tineret,sunt blazati,cinici,figuranti,iau o gramada de bani si nu dau nimic inapoi. De aia si in strainatate nu ii vrea nimeni.

Vezi toate comentariile (4)
Comentează