FOTBAL  »  NATIONALA  »  GERMANIA - ROMÂNIA

EXCLUSIV El e ultimul român care a înscris în fața Germaniei: „Era să-mi rup umărul când am celebrat golul, Mutu râdea de mine” + 5 lucruri inedite de atunci

Goian făcea pereche în centrul apărării cu Gabi Tamaș / Sursă foto: Imago Images
Goian făcea pereche în centrul apărării cu Gabi Tamaș / Sursă foto: Imago Images

Articol de - Publicat vineri, 08 octombrie 2021 16:28 / Actualizat vineri, 08 octombrie 2021 18:15

Naționala României revine în Germania pentru prima oară din 2007 încoace. În urmă cu 14 ani, pe 12 septembrie, „tricolorii” lui Pițurcă pierdeau cu 1-3 amicalul disputat la Koln.

  • Astăzi, de la ora 21:45, „tricolorii” dau piept cu Germania, la Hamburg. Partida poate fi urmărită în format liveTEXT pe GSP.ro și în direct la PRO TV.

Calificată deja la EURO 2008 și aflată pe val, după ce terminase peste Olanda grupa din preliminarii, România se pregătea pentru un amical de gală în Germania, contra selecționatei lui Joachim Low. Era primul duel direct de la victoria istorică din 2004, când nemții fuseseră călcați în picioare în Giulești (1-5)

Timp de 42 de minute, românii au visat la un nou rezultat istoric. Am deschis scorul prin Goian, în minutul 3, însă „Mannschaft-ul” a egalat cu puțin timp înainte de pauză, prin Bernd Schneider. Odonkor și Podolski au înscris în repriza secundă și au stopat seria de invincibilitate a României, care avea 14 meciuri fără înfrângere.

Dorin Goian: „Era să-mi disloc umărul când am celebrat golul”

Contactat de GSP.ro, Dorin Goian (40 de ani) a rememorat cu lux de amănunte culisele acelei partide și golul reușit în fața Germaniei, povestind cum era să se accidenteze în timp ce sărbătorea golul reușit în poarta lui Hildebrand.

„Stadionul era plin, a fost o atmosferă extrem de frumoasă, chiar dacă a fost un meci de verificare. Știți că nemții respectă fotbalul, pentru ei nu contează dacă e amical sau nu. A fost o primă repriză bună din partea noastră. Am deschis scorul după o fază fixă. Trebuia să fiu prezent acolo, fiind un jucător de talie. 

La acea fază, eram puțin marcat de Dică. El a sărit, n-a ajuns la minge, iar eu am pus latul și am trimis mingea în poartă. Era să-mi rup umărul la acea celebrare. Era gazonul uscat, eu aveam impresia că e puțin mai ud. Era să-mi disloc umărul. Chiar vorbeam cu băieții la ședința de după joc. Țin minte că Mutu râdea de mine că era să-mi rup umărul, dar un gol cu Germania rămâne un gol cu Germania.

El e ultimul român care a înscris în fața Germaniei: „Era să-mi rup umărul când am celebrat golul, Mutu râdea de mine” + 5 lucruri inedite de atunci
Dorin Goian marcând în poarta Germaniei / Sursă foto: Imago Images

Ne-au egalat în finalul primei reprize. În repriza a doua s-au făcut câteva schimbări, au pus mai multă presiune pe noi și s-a făcut 3-1. Germania a fost o forță în fotbal mai tot timpul, dar cred că cel puțin în prima repriză am reușit să prestăm un joc bun, ne-am creat ocazii și nu le-am dat prea multe oportunități de a înscrie. A fost un joc foarte bun pentru noi”, a declarat Goian, în exclusivitate pentru GSP.ro. 

El e ultimul român care a înscris în fața Germaniei: „Era să-mi rup umărul când am celebrat golul, Mutu râdea de mine” + 5 lucruri inedite de atunci
Captură cu momentul în care Dorin Goian celebrează golul înscris în poarta Germaniei

Dorin Goian, optimist: „Marcăm diseară!”

Într-adevăr, eram clasați mult mai bine în clasamentul FIFA, iar lotul era mult mai valoros decât cel de acum, inclusiv individual. Dar atunci, în perioada lui nea Piți, nu exista meci amical pentru noi. Pregătirea pentru fiecare joc era făcută minuțios, tratam fiecare meci ca pe unul oficial. 

Germania nu ne prinde într-o poziție foarte bună nici invidual, nici ca echipă. Dar trebuie să sperăm. Eu spun că diseară vom marca și noi. Pronostic? Eu spun că vom marca! 

- Dorin Goian, pentru GSP.ro

5 lucruri inedite: atunci a jucat Petre Marin, azi Răzvan e anunțat titular 😃

  • Petre Marin a fost titular în acea partidă. 14 ani mai târziu, fiul său e anunțat titular pentru duelul de la Hamburg din această seară.
  • Tamaș și Marius Constantin, folosiți de Pițurcă atunci, sunt singurii jucători din națională încă aflați în activitate.
  • Telenovela Ștefan Radu la națională s-a întins pe ani de zile. Unul dintre puținele meciuri ale lui Fane sub tricolor a avut loc chiar în 2007, la Koln. Fundașul îl înlocuia pe Raț în minutul 75.
  • Nemții ne-au stricat seria. Până la acel meci, România avea 14 meciuri fără înfrângere. Ultimul eșec: pe 23 mai 2006, 0-2 cu Uruguay.
  • În septembrie 2007, România se afla pe locul 13 în clasamentul FIFA. Acum, suntem pe 42!

Germania - România 3-1

 GERMANIA: Hildebrand – Hilbert, M.Friedrich, Metzelder (46 A.Friedrich), M.Jansen (46 Castro) – B.Schneider (60 Odonkor), Hitzlsperger (46 Rolfes), Trochowski, Schweinsteiger – Helmes, Podolski 
Selecționer: Joachim Löw. 

ROMÂNIA: D.Coman – P.Marin, Goian (71 M.Constantin), Tamaș, Raț (75 Șt.Radu) – Nicoliță, Chivu / cpt (23 Ov.Petre), Codrea (63 D.Munteanu), Mutu – Marica (73 Bucur), N.Dică (85 Ad.Cristea)
Selecționer: Victor Pițurcă

România, palmares negativ în fața Germaniei 

Meciul de vineri, de la Hamburg, va fi al 15-lea între România și Germania. Doar trei au fost oficiale și niciodată „tricolorii” nu au avut câștig de cauză (1-2 la Euro 1984, 1-1 la Euro 2000, când nemții au plecat acasă, iar noi am mers în „optimi”, 0-1 în preliminariile Mondialului 2022). Singurele noastre victorii rămân cele din două partide amicale, 1-0 în 1967 și acel 5-1 de poveste din 2004, în Giulești.

Preliminarii Cupa Mondială // Match Preview Germania - România

Citește și alte știri despre naționala României:

EXCLUSIV La 17 ani după ce umileam Germania în Giulești, un titular de atunci admite: „Nu ne-a ajutat cu nimic! Rezultatul trebuia să ducă spre o calificare”

Probleme pentru Rădoi! Anunțat titular, un „tricolor” ratează meciul cu Germania: „Un singur jucător îl poate înlocui”

La treabă, Spider-Man! Florin Niță, principala speranță a României la Hamburg » Portarul, pe val la Sparta Praga

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează