FOTBAL  »  NATIONALA  »  INTERVIU

Marele regret al lui Gică Hagi: „Mi-a spus că voi câștiga Balonul de Aur”

Hagi e  considerat de mulți cel mai mare fotbalist român din istorie
Hagi e considerat de mulți cel mai mare fotbalist român din istorie

Articol de GSP - Publicat vineri, 11 septembrie 2020 15:37 / Actualizat vineri, 11 septembrie 2020 16:32

Gică Hagi (55 ani), considerat de mulți cel mai mare fotbalist român din istorie, a dezvăluit în cadrul unui interviu că a fost la un pas să câștige Balonul de Aur în 1994. 

Conform spuselor „Regelui”, acest lucru s-ar fi întâmplat dacă România reușea să elimine Suedia în sferturile Mondialului american. Din păcate, fantasticii „tricolori” din „Generația de Aur” s-au înclinat la penalty-uri în fața nordicilor.

„Înaintea meciului cu Suedia, din sferturi, a venit la mine un oficial FIFA și mi-a spus că, dacă reușim să ne batem și să ne calificăm, voi lua Balonul de Aur. 

Pe locul doi ar fi fost Romario, pe trei Stoichkov și Baggio”, a dezvăluit Hagi, într-un interviu acordat pentru Sports Festival. În 1994, Balonul de Aur a fost câștigat de Hristo Stoichkov. Bulgarul a fost urmat în clasamentul final de Roberto Baggio și Paolo Maldini. Gică Hagi s-a situat pe locul 4, la egalitate cu suedezul Tomas Brolin, dar peste nume precum Jurgen Klinsmann, Thomas Ravelli sau Marcel Desailly.

Ar fi fost prea frumos! România, eliminare dureroasă în fața Suediei

În urmă cu 26 de ani, o întreagă naţiune a fost alături de „Generaţia de Aur” a fotbalului românesc în cel mai important meci din istorie, cu Suedia, în sferturile Campionatului Mondial din Statele Unite

10 iulie 1994 este data la care România a fost la câteva minute de o performanţă istorică: prezenţa în semifinalele Campionatului Mondial din Statele Unite ale Americii. Partida dintre România şi Suedia a rămas întipărită în mintea microbiştilor. Sau cel puţin faza golului marcat de suedezul Kenneth Anderson, reuşită care a împins partida spre penalty-uri. 

Era minutul 115 atunci când masivul atacant blond s-a înălţat ca un zmeu şi l-a învins fără emoţii pe Florin Prunea, portarul din acel meci al „tricolorilor”. Elevii antrenaţi de Anghel Iordănescu se aflau în avantaj din minutul 101, când Florin Răducioiu a marcat de la marginea careului, iar Schwarz a fost eliminat. 

La loviturile de departajare s-au impus suedezii, ultimul penalty fiind ratat de singurul câştigător a două trofee ale Cupei Campionilor la acea vreme: Miodrag Belodedici.

CV Gheorghe Hagi

  • Hagi și-a început cariera la Farul Constanța, în 1982. A urmat transferul la Sportul și ulterior a ajuns la Steaua, pentru care a debutat cu gol, în Supercupa Europei.
  • În 1990, Real Madrid a plătit 4 milioane de dolari, un record la acea vreme, iar Hagi ajungea în capitala Spaniei, unde a jucat doi ani.
  • Ulterior, a fost adus de Mircea Lucescu la Brescia, iar după Campionatul Mondial din SUA a ajuns la Barcelona, unde a jucat doi ani.
  • Cea mai bună perioadă din cariera lui Hagi a fost la Galatasaray, el fiind și acum extrem de iubit de turci. A evoluat pentru Galatasaray în perioada 1996-2001, jucînd în 167 de partide şi marcând 79 de goluri în toate competiţiile.
  • Alături de Galatasaray, Hagi a câştigat, ca jucător, 4 titluri de campion (1997, 1998, 1999 şi 2000) şi două Cupe (1999 şi 2000). De asemenea, în 2000, alături de Galatasaray, a cucerit Cupa UEFA şi Supercupa Europei.
  • La națională, Hagi a jucat între 1983 și 2000, bifînd 125 de meciuri și 35 de goluri, fiind golgeterul all-time
  • Ca antrenor, Hagi a pregătit naționala României, Galatasaray, Bursaspor, Steaua, Poli Timişoara şi Viitorul.

125 de selecțiiși 35 de goluri are Gică Hagi la echipa națională

VIDEO Gică Hagi și Gică Popescu sunt actorii principali ai unei reclame a celor de la Petrom

Citește și alte știri de actualitate: 

Gică Hagi nu-l menajează pe Ianis Hagi! Mesaj clar pentru fiul său: „Talentul nu e de ajuns!”

Ciprian Tătărușanu semnează astăzi cu AC Milan! Ce salariu va avea în Serie A

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (16)
ang3ldev1l
ang3ldev1l  •  11 Septembrie 2020, 19:22

Amintiri.

belane
belane  •  11 Septembrie 2020, 18:39

Pentru numele lui Dumnezeu sunt satul de confuzia asta ! Dragi "jurnalisti" daca-i vorba de un oficial FIFA, ala n-avea cum sa-i promita lui Hagi Balonul de Aur pentru ca FIFA in 1994 n-avea nici o treaba cu a lua decizii in ceea ce priveste castigatorul Balonului de Aur. Ballon d'Or este un premiu indiviual (cel mai vechi, cred, din istorie) acordat pe atunci exclusiv de jurnalistii de la France Football, trofeu pe care bulgarul Hristo Stoichkov l-a castigat in 1994. TROFEUL OFICIAL FIFA SE NUMEA "FIFA WORLD PLAYER OF THE YEAR" iar in acel an a fost castigat de brazilianul Romario (bulgarul venind pe locul doi, iar Hagi clasandu-se pe locul 4 dupa Baggio). In ziua de astazi toata lumea are impresia ca atunci cand vorbesti de trofeurile Ballon D'Or din trecut (cu exceptia ultimilor 20-22 de ani cand regulile de votare le-au schimbat) au impresia ca vorbesti de autoritatea suprema in recunoasterea calitatilor tale de fotbalist cand in realitate votul pentru Ballon D'Or era incarcat de o doza considerabila de subiectivism si avea rolul mai mult a unui vot de popularitate. De ce ? Pentru ca voturile erau exclusiv rezervate doar JURNALISTILOR SPORTIVI si nu a oamenilor implicati direct in fenomen (precum antrenori, conducatori de cluburi sau capitani de echipe nationale sau fosti mari jucatori).

robby73
robby73  •  11 Septembrie 2020, 18:37
Postat de adi_stelistul pe 11 Septembrie 2020, 17:26

Nu cred ca simpla calificare in semifinale i-ar fi adus Balonul de Aur. Hagi a jucat o jumatate de an la Brescia, in serie B, unde a luar locul 3 (promovabil, dar...). Stoicikov a fost la Barca, cu care a jucat finala CCE (pierduta clar la Milan, dar finala CCE!). In plus Stoicikov a fost si golgeterul turneului final din SUA (alaturi de rusul Salenko). Deci Hagi putea lua Balonul de Aur intr-un singur caz: daca Romania castiga titlul. Ceea ce era prea mult. Pacat e ca in anii care au urmat nu s-a mai aflat niciodata pe "lista scurta" ca in 1994.

Balonul de aur, pe vremea aia, a fost un trofeu (doar) pe plan european. Jucătorul anului 1994 (FIFA World Player) a fost Romario! Numai să nu confundam ceva.... Hagi visa la titlul lui Romario.

Vezi toate comentariile (16)
Comentează