FOTBAL  »  NATIONALA  »  ZIUA HAGI PE GSP.RO

Hagi în cupele europene! De la Sportul la victoria în finala Cupei UEFA!

Gica Hagi, Hagi
Gica Hagi, Hagi

Articol de - Publicat vineri, 05 februarie 2010 00:00

Hagi a debutat în cupele europene pe vremea cînd evolua la Sportul Studenţesc, înainte să împlinească 19 ani.

DEBUTUL
În primul tur al Cupei UEFA, Sportul Studenţesc dădea peste austriecii de la Sturm Graz. Aceasta avea să fie prima ieşire în Europa pentru viitorul "Rege" al fotbalului românesc. Pe stadionul Ghencea, "studenţii" cedau însă cu scorul de 1-2, Hagi fiind ţinta intrărilor dure ale austriecilor. Returul s-a încheiat 0-0, Sturm Graz mergînd mai departe.

Sezonul următor a urmat confruntarea cu Interul lui Walter Zenga. Hagi şi compania au produs surpriza. După ce au supravieţuit atacurilor italienilor, "studenţii" au dat lovitura la o lovitură liberă executată de Hagi în minutul 84, care a întîlnit bara şi a fost reluată în plasă de Mircea Sandu . Din nou parcursul Sportului avea să se încheie în primul tur, Inter reuşind să întoarcă rezultatul pe San Siro, scor 2-0.

Un an mai tîrziu avea să vină şi prima reuşită în Europa pentru Hagi. În dubla confruntare cu Xamax, acesta a punctat de 3 ori în returul încheiat 4-4, din Regie. Elveţienii mergeau însă mai departe, după ce în tur fusese 3-0.

PRIMUL TROFEU
În 1987, Hagi se muta la Steaua. Debutul pentru "roş-albaştrii" în cupele europene venea chiar în Supercupa Europei, unde tînărul de 22 contribuia decisiv la cîştigarea trofeului, marcînd unicul gol al partidei cu Dinamo Kiev.
Vezi golul marcat de Hagi în Steaua - Dinamo Kiev 1-0  (video)

Au urmat apoi două sezoane de excepţie alături de "militari", Hagi ajungînd de două ori în semifinalele Cupei Campionilor şi o dată în finală, Steaua cedînd în faţa celor de la AC Milan, scor 0-4.

REAL MADRID
După trei ani petrecuţi în Ghencea, Hagi a migrat în vest, unde avea să semneze cu cei de la Real Madrid. În 1992, acesta ajungea din nou în semifinalele unei competiţii europene, de data aceasta în cele ale Cupei UEFA, unde era eliminat de AC Torino. Hagi a reuşit şi un gol, în prima manşă încheiată 2-1 pe Bernabeu. Italienii s-au impus în retur cu 2-0.

BARCELONA
Transferul la Brescia a însemnat o pauză pentru duelurile europene în cariera lui Hagi. În 1994, el a revenit în Primera Division, dar la rivala eternă a madrilenilor, Barcelona. Doi ani mai tîrziu, Hagi juca din nou în semifinalele Cupei UEFA, marcînd un gol în dubla manşă cu Bayern.

TRIUMFUL ÎN CUPA UEFA
Din 1996, Hagi a evoluat sub tricoul lui Galatasaray. Evoluţiile sale au contribuit decisiv la marile performanţe ale turcilor. Aceştia erau o prezenţă constantă în grupele Champions League, unde au dat lovitura în sezonul 99/00. Într-o grupă cu Hertha Berlin, AC Milan şi Chelsea, turcii lăsau acasă "diavolul milanez" pentru a merge în  Cupa UEFA.

Cu un parcurs uluitor, Hagi reuşea alături de Galata calificarea într-o nouă semifinală de Cupa UEFA. Ce nu reuşişe la Real Madrid şi Barcelona avea să reuşească acum. În penultimul act al competiţiei elimina pe Leeds United, calificîndu-se în finala competiţiei. Arsenal avea să fie ultimul zid în faţa trofeului. După 90 de minute în care cele două echipe nu au putut fi separate, au urmat prelungirile. Hagi nu a mai prins penalty-urile, fiind eliminat în minutul 93, pentru o lovitură cu cotul asupra lui Tony Adams.
Vezi un moment de magie al lui Hagi în finala cu Arsenal  (video)

Turcii se impuneau cu 4-1 la loviturile de departajare, iar Hagi îşi încununa cariera cu un nou trofeu european, Cupa UEFA. Cîteva luni mai tîrziu, cu Hagi pe teren, Galatasaray învingea pe Real Madrid cu 2-1, cîştigînd şi Supercupa Europei.

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (4)
 •  05 Februarie 2010, 14:23

nu a fost nicio lovitura cu cotul, a fost o simulare a ordinarului tony adams, care il lovise pe hagi de vreo 3 ori cu pumnul in spate. hagi a ripostat, iar arbitrul a procedat ca un mizerabil si l-a eliminat pe gica, incercand sa ii ajute pe englezoi. din fericire, dreptatea a triumfat.

 •  05 Februarie 2010, 13:38

Respect Hagi! La multzi ani!

jalica76
jalica76  •  05 Februarie 2010, 13:33

la multi ani GICA sa fi sanatos

Vezi toate comentariile (4)
Comentează