FOTBAL  »  NATIONALA  »  ROMÂNIA

EXCLUSIV Merită Horațiu Moldovan să rămână titular? Două nume de legendă dau verdictul

Horațiu Moldovan, în plan apropiat / Sursă foto: Imago +40   FOTO
Horațiu Moldovan, în plan apropiat / Sursă foto: Imago

Articol de - Publicat miercuri, 21 iunie 2023 18:00 / Actualizat miercuri, 21 iunie 2023 19:18

E Horațiu Moldovan marele câștig al „tricolorilor” după meciurile cu Kosovo și Elveția? Sau Edi Iordănescu ar trebui să-și reconfigureze opțiunea de bază pentru meciurile din toamnă, când toți portarii noștri vor fi apți? Contactați de Gazetă, doi foști mari goalkeeperi au dat verdictul în această dezbatere. 

Portarul Rapidului a reprezentat alegerea surprinzătoare a lui Edi Iordănescu pentru duelul din Kosovo, iar pariul selecționerului s-a dovedit câștigător: Moldovan a avut câteva intervenții salvatoare și a securizat punctul naționalei la Priștina, iar apoi, ca o consecință firească, a rămas între buturi și pentru duelul din Elveția, încheiat 2-2. 

Ianis Hagi și-a cerut iubita în căsătorie! Gestul romantic făcut de fiul „Regelui” + răspunsul Elenei Tănase
EVENIMENT
Ianis Hagi și-a cerut iubita în căsătorie! Gestul romantic făcut de fiul „Regelui” + răspunsul Elenei Tănase

Horațiu Moldovan, imaculat sau nu în cele două meciuri ale naționalei?

Horațiu s-a remarcat prin câteva parade și la Lucerna, deși printre microbiști s-a „strecurat” și ideea conform căreia portarul de 25 de ani ar fi avut unele deficiențe de poziționare la cele două goluri

Concret, unii fani i-au imputat poziționarea statică de la primul gol, când portarul se „dezlipește” târziu de bară la centrarea lui Vargas, dar și o oarecare precipitare în luarea unei decizii la reușita secundă a elvețienilor, în momentul în care Amdouni ajunge în poziție de unu la unu cu portarul nostru. 

Merită Horațiu Moldovan să rămână titular? Două nume de legendă dau verdictul
Poziția lui Moldovan la primul gol / Captură UEFA TV

Doi foști mari goalkeeperi ai României, Helmut Duckadam și Dumitru Moraru, fiecare cu realizări de seamă în anii '70-'80’, îl absolvă de orice vină pe Moldovan. Iată ce spun cei doi mari portari contactați de GSP:

Helmut Duckadam: „Nu mi s-a părut că a greșit, din contră! Bravo lui și selecționerului”

„Mi s-a părut că a avut două prestații foarte bune. Atât în Kosovo, cât și la Lucerna, unde a avut intervenții foarte bune, pe care, dacă nu le-ar fi avut, probabil că nu mai apucam să egalăm. 

Nu mi s-a părut deloc că ar fi greșit, din contră! A făcut o partidă foarte bună. Bravo lui, felicitări și felicitări și pentru Edi Iordănescu și inspirație, a nimerit-o. 

Selecționerul știe cum sunt jucătorii la antrenamente, noi nu știm. I-a citit foarte bine și poate că moralul lui Moldovan a fost cel mai bun, de aici și alegerea lui. Nu am ce să-i reproșez!”, a spus „Eroul de la Sevilla”, pentru GSP.ro. 

Dacă Sommer, la al doilea gol, lua bara în brațe, nu mai primea gol pe colțul scurt și nu mai egalam. Dar el a plecat pe colțul lung. Un portar trebuie să apere colțul scurt!

- Helmut Duckadam

Țețe Moraru: „Aceste egaluri i se datorează și lui Horațiu Moldovan”

Și Țețe Moraru îi dă notă de trecere lui Moldovan, deși insistă să sublinieze ideea că, de ani buni, portarii au ajuns să fie cei mai buni oameni ai naționalei.

A apărat foarte bine, a fost sigur pe el. De fapt, rezultatele acestea de egalitate cred că i se datorează și lui. 

Da, de la televizor putem vedea unele lucruri, dar putem ști ce a gândit el atunci, pe moment? (n.r. - la faza primului gol al Elveției). Dar și-a făcut datoria în ambele meciuri, cum și-au făcut-o și ceilalți portari în ultimii ani. Tătărușanu, toți de la națională... Și să nu uităm că doi portari au fost aleși în ultimii ani cei mai buni jucători ai anului (n.r. - Ionuț Radu și Niță - în ancheta GSP). Pe timpul nostru, asta era aproape imposibil!

+36 FOTO

Nu putem ști dacă va rămâne el titular. Mai sunt și Aioani, Târnovanu, Ionuț Radu. Sunt tineri, acum să-i vedem și prin cupele eurpene cum se comportă, dar părerea mea e că postul de portar la națională e acoperit”, e opinia fostului mare portar al lui Dinamo, care a strâns și 39 de apariții la prima reprezentativă. 

7a fost nota primtă de Horațiu Moldovan în GSP pentru prestațiile de la Priștina și Lucerna

Contestat, inclusiv de autorul acestor rânduri, de-a lungul ultimului sezon, în special din cauza gafelor stupide făcute în poarta Rapidului, goalkeeperul de 25 de ani a arătat siguranță la națională. Nu a avut nicio responsabilitate la primirea golurilor, ba chiar a reușit prin câteva intervenții să țină România în meci.

- Costin Ștucan, corespondentul GSP în Elveția

VIDEO Gică Mihali, impresii după Elveția - România 2-2: „S-a văzut clar diferența de valoare, dar în fotbal ai nevoie și de șansă

Citește și alte știri despre naționala României:

EXCLUSIV Căpitanul istoric al unei echipe de tradiție se pune contra curentului, dar avertizează naționala: „Ne cam tremură jambierele dacă se întâmplă asta la toamnă!”

EXCLUSIV „Sunt curios, ce zice Gică acum despre Ianis Hagi?!”. O legendă iese la atac: „L-ați văzut pe Mbappe al nostru?”

EXCLUSIV „Avem noi ieșirile astea...” » Rodion Cămătaru îl taxează pe eroul naționalei: „Prea mult! Trebuie să te bucuri, dar nu așa”

A luat parte la un moment istoric în fotbalul românesc, acum lucrează pe TIR în Germania: „Patronii sunt foarte faini! Mai stau un an și mă întorc acasă”

„Traduceri avem?” » Cum se comportă „Hagi” Luțu la cursurile de director sportiv: „E disperat!”


Comentarii (4)
ienasoiu
ienasoiu  •  22 Iunie 2023, 08:49
Postat de Chess pe 22 Iunie 2023, 06:21

Pozitionare statica dupa deviere.... !

Ai stat vreodată în poartă?

Chess
Chess  •  22 Iunie 2023, 06:21

Pozitionare statica dupa deviere.... !

ienasoiu
ienasoiu  •  22 Iunie 2023, 03:37

Cei care îl consideră vinovat pe Horațiu la primul gol probabil n-au observat că centrarea a fost deviată de un fundaș român. Din deviere mingea putea merge oriunde. Chiar și pe colțul scurt.

Vezi toate comentariile (4)
Comentează