Articol de Cezar Titor - Publicat marti, 25 martie 2025 17:32 / Actualizat marti, 25 martie 2025 18:01
După San Marino - România 1-5, primul succes al „tricolorilor” din campania de calificare pentru Campionatul Mondial, reprezentativa lui „Il Luce” începe din nou să spere la una dintre primele poziții în Grupa H. Dacă România nu va reuși să obțină direct biletele pentru Campionatul Mondial din America de Nord, o variantă viabilă pentru prezența în SUA, Canada și Mexic este reprezentată de baraj. ♦ În semifinalele acestuia, Stanciu & Co. ar putea întâlni o reprezentativă mult mai slab cotată, cum ar fi Moldova sau San Marino!
16 echipe vor lua „startul” la barajul pentru CM din 2026: 12 locuri secunde din preliminarii și cel mai bine clasate 4 câștigătoare de grupă din Liga Națiunilor care nu au fost pe locurile 1-2 în grupele preliminare. Cum ar putea deveni scenariul de mai sus plauzibil? În primul rând, trebuie să ne clasăm pe poziția a doua în grupa de calificare, devansând fie Austria, fie Bosnia și Herțegovina, trupă care ne-a învins săptămâna trecută la București, scor 1-0.
Principalul criteriu de departajare este golaverajul, urmat de numărul de goluri marcate și rezultatele directe.

Cum ar putea România să dea peste Moldova sau San Marino în barajul pentru Mondialul de peste Ocean
Pe lângă clasificarea pe poziția a 2-a, România trebuie să fie și cap de serie. Doar 8 din cele 12 locuri secunde vor fi cap de serie, criteriul fiind clasamentul FIFA din luna noiembrie a acestui an. În acest moment, România este pe locul 38.
Favoritele să termine pe locurile secunde din cele 12 grupe: Slovacia, Suedia, Grecia, Ucraina, Turcia, Ungaria, Polonia, Norvegia, Macedonia de Nord, Serbia, Cehia. În acest scenariu ipotetic, România ar fi peste Grecia, Slovacia, Cehia și Norvegia în clasamentul FIFA, dobândind astfel statutul de cap de serie.
Astfel, oponenta României de la baraj va fi una din cele 4 echipe de pe locurile 2, care nu au statut de cap de serie, și primele patru câștigătoare de grupă care nu s-au clasat pe locurile 1-2 în preliminarii, dintre următoarele:
Spania (A4) - 16 puncte
Germania (A3) - 14 puncte
Portugalia (A1) - 14 puncte
Franța (A2) - 13 puncte
Anglia (B2) - 15 puncte
Norvegia (B3) - 13 puncte
Țara Galilor (B4) - 12 puncte
Cehia (B1) - 11 puncte
România (C2) - 18 puncte
Suedia (C1) - 16 puncte
Macedonia de Nord (C4) - 16 puncte
Irlanda de Nord (C3) - 11 puncte
Moldova (D2) - 9 puncte
San Marino (D1) - 7 puncte
Astfel, dacă nu mai mult de două echipe din cele de mai sus nu reușesc să termine pe primele două poziții în grupele de calificări, România ar putea juca ori cu Moldova, ori cu San Marino, în cazul în care termină pe 2 în Grupa H și este cap de serie.
Important: pe lângă confruntarea facilă, partida s-ar juca într-o singură manșă, chiar pe Arena Națională, avantaj conferit de statutul de cap de serie.
Dacă România s-ar impune în semifinala barajului pentru CM 2026, adversarul din finală va fi unul de o dificultate mai mare.
Pe marginea acestui subiect a scris și prosport.


