FOTBAL  »  NATIONALA  »  JUNIORI LA EURO

Ionuţ Neag, juniorul antivedetă: "Să fiu model pentru copii"

Ionuţ Neag, 1,83 metri înălţime, e fan Lucio şi Pique, citeşte Paulo Coelho, şi ar vrea să joace în Anglia
Foto: Lorand Vakarcs
Ionuţ Neag, 1,83 metri înălţime, e fan Lucio şi Pique, citeşte Paulo Coelho, şi ar vrea să joace în Anglia Foto: Lorand Vakarcs

Articol de GSP - Publicat joi, 28 aprilie 2011 00:00 / Actualizat miercuri, 27 aprilie 2011 20:43

Ionuţ Neag, unul dintre fundaşii naţionalei lui Văsîi, nu visează ca alţi fotbalişti la vile şi la maşini luxoase

E povestea clasică a sportivului plecat de jos. Mai precis din Pianul de jos (judeţul Alba). Nu vă luaţi după aparenţe, n-a încercat niciodată să cînte la pian. În schimb, tatăl său, poliţist în comuna Blandiana, îşi binedispune prietenii la şuete, interpretînd melodii la saxofon. N-a avut ochi decît pentru fotbal.

"La noi în comună este celebrul teren de golf unde a predat şi Paul Tomiţă, antrenorul care l-a învăţat şi pe Regele Mihai să joace. Eu am încercat de cîteva ori, dar era greu să nimeresc. Mingea era prea mică", povesteşte Ionuţ Neag. Alegerea a fost corectă, Ionuţ fiind acum unul dintre titularii naţionalei U17, calificată la Euro 2011 din Serbia. Anii în care a făcut naveta, însoţit la început de tatăl său, plecînd dimineaţa la ora 07:00 şi revenind acasă seara, cel mai devreme la 20:30, n-au fost în zadar.

Fără teamă
Nu are superstiţii, nici tatuaje, e surprinzător de serios la 17 ani: "Ştiu că nu toţi fotbaliştii sînt bine văzuţi. Cei care îşi văd de treabă sînt apreciaţi. Trebuie să ai echilibru în ceea ce faci". Refuză comparaţia cu Belodedici. "Nu l-am văzut jucînd decît pe DVD. Nu mă pot compara cu el. E un model de urmat. Cred că ne asemănăm la eleganţa din teren. M-a felicitat în Ungaria pentru calificare. A fost singura dată cînd am vorbit. Mai am mult de muncit pînă să mi se spună că sînt noul Belo", a mărturisit fundaşul legitimat la "U" Cluj.

Lui Ionuţ nu-i este frică de Cehia, Olanda şi Germania, adversarii de la turneul final: "Sînt echipe bune, dar şi noi avem valoare dacă am ajuns acolo. Cu Germania am jucat un amical în februarie. A fost 1-1, ne-au egalat pe final. Nu sîntem mai talentaţi decît alte generaţii, sîntem un grup puternic, ne completăm, ne ajutăm. Cred că acesta este secretul nostru". Neag are alte aspiraţii decît tinerii din generaţia sa. Nu visează vile sau maşini luxoase. Are un ţel mult mai greu de atins: "Vreau să fiu un model pentru copiii care se apucă de fotbal".


Reprofilat din mijlocaş
Ionuţ a fost descoperit de Mihai Georgescu la "Cupa Regiunilor", competiţie organizată anual de FRF pentru copiii de 14 ani: "Era la LPS Sebeş. L-am adus la Şcoala «Ardealul» în 2008 şi în 2010 am venit împreună la Universitatea Cluj. A fost mijlocaş defensiv şi l-am mutat pe postul de fundaş central". "Nu mi-a picat prea bine, apoi am văzut că sînt altfel apreciat ca fundaş central. Sînt deficitar la viteză, riscam să pierd multe mingi ca mijlocaş", a comentat Ionuţ.

"L-ar fi urmărit toată viaţa"
Mihai Georgescu a avut emoţii teribile în momentul executării penalty-ului provocat de Ionuţ Neag în meciul decisiv cu Ungaria. "N-ar fi uitat toată viaţa, la fel ca săracul Gheorghe Constantin cu ratarea de la Olimpiada de la Tokyo. Am răsuflat uşurat cînd a apărat Brănescu", a povestit şeful Centrului de copii şi juniori al U Cluj. "M-am gîndit că, dacă ne egalau, nu ne calificam din cauza mea. Degeaba spun că nu voi mai face la fel, e presiune, trebuie să fiu mai atent", a declarat Ionuţ.

Tatăl îl susţine în Serbia
Ionuţ a mărturisit că ar putea fi încurajat la "Euro" de tatăl său, Cornel Neag, care nu a reuşit să-şi ia zile libere pentru turneul din Ungaria. "Părinţii nu vor cadouri de la mine şi de la sora mea, vor să ne vadă realizaţi şi sănătoşi. Sora mea, Maria, are 18 ani, este elevă la Liceul «Lucian Blaga» din Sebeş şi va da examen de admitere la Stomatologie. Mama, Maria, este infirmieră la un azil de bătrîni. Tata m-a dus doi ani şi jumătate la antrenamente".


SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează