FOTBAL  »  NATIONALA  »  IRLANDA DE NORD - ROMÂNIA

Irlanda de Nord - România. „Windsor Park”, teren ostil » „Tricolorii” se întorc în orașul unde n-a câștigat nici Generația de Aur!

Din trei partide jucate la Belfast, România nu a câștigat încă, obținând doar un punct
Din trei partide jucate la Belfast, România nu a câștigat încă, obținând doar un punct

Articol de - Publicat marti, 17 noiembrie 2020 09:38 / Actualizat marti, 17 noiembrie 2020 09:54

Din trei partide jucate la Belfast, România nu a câștigat încă, obținând doar un punct, însă mâine „tricolorii” au nevoie de victorie ca să mai spere să urce iar în urna a 2-a valorică pentru preliminariile CM 2022.

România joacă mâine, cu 1.000 de spectatori în tribune, ultimul meci al anului și al grupelor preliminare din Liga Națiunilor, la Belfast, cu Irlanda de Nord, pe „Windsor Park”. Acolo unde, în cele trei confruntări de până acum, „tricolorii” nu au reușit să câștige decât un punct.

 S-a întâmplat în urmă cu 5 ani, în calificările pentru Euro 2016, după o remiză albă, care a contribuit în final la calificarea echipei conduse de Anghel Iordănescu la turneul final. În rest, am pierdut cu 3-2 în 1984, în preliminariile CM 1986, și cu 2-0 într-un amical, zece ani mai târziu.

4 „supraviețuitori” din 2015 

Din lotul care se deplasa atunci la Belfast făceau parte și 4 dintre jucătorii convocați și acum de Mirel Rădoi. Tătărușanu și Maxim au fost chiar titulari, Bălgrădean și Bicfalvi au prins doar banca de rezerve, nefiind folosiți. A fost un meci în care Tătărușanu a fost cel mai bun de pe teren, reușind să păstreze tabela nemodificată la două ocazii mari ale gazdelor.

Miza depinde de decizia UEFA

Pentru Irlanda de Nord, 2020 a fost un an groaznic. Are doar o remiză (1-1 la București cu România) și o victorie, în semifinalele din play-off-ul Ligii Națiunilor, în Bosnia, dar obținută după loviturile de departajare. A pierdut apoi finala cu Slovacia (1-2, în prelungiri), chiar pe "Windsor Park". 

Dacă UEFA decide să acorde victoria României în partida anulată cu Norvegia, britanicii nu mai au nicio șansă să scape de ultimul loc din grupa de acum a Ligii Națiunilor și ar urma să retrogradeze în Divizia C a competiției. 

Doar dacă forul continental ar hotărî să se ajungă la tragerea la sorți pentru partida cu Norvegia, iar "tricolorii" ar avea ghinionul să piardă cu 0-1, nord-irlandezii ar putea, cu o victorie, să scape, dar ar retrograda echipa lui Mirel Rădoi. Și România a avut un 2020 nefast. Pentru noi, partida de mâine are totuși o miză mult mai importantă. 

Cu un succes în Irlanda de Nord, "tricolorii" ar putea reveni în grupa a 2-a valorică pentru preliminariile Mondialului din 2022. Un obiectiv pe care l-am pierdut în urma rezultatelor dezastruoase din octombrie, când am clacat consecutiv cu Islanda, în semifinala de play-off a Ligii Națiunilor, apoi cu Norvegia și Austria, în acest sezon al aceleiași competiții.

Nord-irlandezii au bătut și "Generația de Aur" 

Chiar dacă nu este una dintre forțele fotbalistice ale continentului, Irlanda de Nord a reușit să bată echipa României care avea să facă furori la Mondialul din '94. Într-un amical jucat la Belfast, în martie, înaintea turneului final, nordicii au învins cu 2-0 echipa lui Hagi și compania. 

Tot adversarii de miercuri ne-au provocat una dintre marile decepții din istoria naționalei, învingându-ne la București în 1985 (1-0). Un rezultat în urma căruia România pierdea calificarea la CM 1986.

În continuare rămânem cu aceleași speranțe, să câștigăm partida de la Belfast, deci trebuie să ne concentrăm pentru această partidă ca pentru o finală - Mirel Rădoi, selecționer România

Aș fi vrut să jucăm cu Norvegia, să arătăm suporterilor că la Oslo a fost un accident. Acum trebuie să păstrăm această energie pozitivă și s-o dublăm pentru Irlanda de Nord - Alin Toșca, fundaș România

Regretăm că n-am jucat cu norvegienii, fiecare își dorea revanșa. Acum mergem clar să învingem la Belfast - Răzvan Marin, mijlocaș România

Brigadă din Elveția

 Partida Irlanda de Nord- România, de mâine seară, va fi condusă de o brigadă elvețiană, cu Sandro Schärer (32 ani) la centru, asistat de conaționalii săi Bekim Zogaj și Jonas Erni. Arbitru FIFA din 2015, Schärer a mai arbitrat România în octombrie 2017, la meciul câștigat acasă cu Kazahstan, 3-1 în preliminariile CM 2018. A fost atunci primul meci ca selecționer pentru Cosmin Contra.

VIDEO Toate informațiile despre meciul Irlanda de Nord - România

Citește și alte știri despre naționala României

România, salt miraculos! Avem șanse reale să fim în urna 2 la tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2022!

Premierul Norvegiei, explicații pentru blocarea meciului cu România: „De asta rata de infecție la noi e mai mică”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează