FOTBAL  »  NATIONALA  »  IRLANDA DE NORD - ROMÂNIA

România, salt miraculos! Avem șanse reale să fim în urna 2 la tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2022!

Articol de - Publicat luni, 16 noiembrie 2020 09:23 / Actualizat luni, 16 noiembrie 2020 11:43

România poate prinde la mustață locul 20 în clasamentul FIFA/Europa, ultimul care asigură prezența în urna 2 la tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2022. 

Probabilul succes la masa verde cu Norvegia și înfrângerile suferite aseară de Irlanda și Rusia ne-au urcat de pe 22 pe 21, iar acum ne mai rugăm doar ca rușii să obțină în Serbia un rezultat mai slab decât al nostru în Irlanda de Nord: noi victorie – ei remiză, noi egal – ei înfrângere.

Pentru „tricolori”, ziua de ieri a fost una excepțională raportat la ultimul obiectiv clar al anului: urcarea în urna 2 la tragerea la sorți pentru CM 2022, eveniment care se va desfășura pe 7 decembrie la Zurich. Înaintea jocurilor disputate aseară în Liga Națiunilor, România ocupa locul 22 în secțiunea europeană a clasamentului FIFA și trebuia să avanseze minimum două poziții, până pe 20, pentru a mai prinde grupa a doua valorică. Asta însemna să depășim Irlanda și Rusia, formațiile plasate imediat deasupra noastră.

Am depășit Irlanda stând degeaba

Vestea bună e că ambele echipe au pierdut partidele de ieri: rușii au luat bătaie în Turcia (2-3), iar insularii au cedat în Țara Galilor (0-1). În plus, în mod normal, România va învinge cu 3-0 la „masa verde” contra Norvegiei, care nu s-a prezentat la București din cauza complicațiilor medicale și administrative apărute la Oslo. Astfel, conform calculelor disponibile pe portalul de specialitate football-ranking.com, pentru noi s-ar contabiliza un plus în topul FIFA (Ă7.47 puncte), iar în dreptul rivalelor ar exista un minus consistent (Rusia: - 7,34 p; Irlanda: - 6,28 p).

Prin urmare, după întâlnirile din week-end, zona fierbinte care ne interesează ar arăta așa:

20.Rusia1468.86 p
21.România1465.77 p
22.Irlanda1457.52 p.

Traducerea e că trupa lui Rădoi a profitat de contextul actual și, fără să verse un gram de sudoare, a urcat încă un loc în clasamentul după care UEFA va alcătui grupele valorice la tragerea la sorți CM 2022. De acum ar mai rămâne de depășit un singur hop: Rusia!

Două variante bune pentru „tricolori”

Diferența față de Jirkov, Ceryshev și compania s-a redus la numai 3.09 puncte, putând fi anihilată în două scenarii favorabile pentru România în funcție de rezultatul nostru în Irlanda de Nord și de deznodământul din partida Serbia – Rusia, ambele programate miercuri, ora 21:45:

  • batem la Belfast și Rusia nu câștigă la Belgrad (se ajunge la topul următor: 20. România 1473.09 p / 21. Rusia 1469.03 p la remiză sau 1461.53 p la înfrângere);
  • remizăm în Irlanda de Nord și Rusia pierde în Serbia (se ajunge la topul următor: 20. România 1465.59 p / 21. Rusia 1461.53 p).

Suntem în cărți și cu o remiză cu Norvegia!

Mai mult de atât, există și o a treia variantă spectaculoasă utilă "tricolorilor", aplicabilă în cazul în care UEFA va decide că nu câștigăm la "masa verde" cu Norvegia, iar câștigătoarea va fi stabilită prin tragere la sorți. Soluția e posibilă dacă forul continental, prin Comisia de Disciplină, va hotărî că nu există o culpă a federației norvegiene și va apela la bilețele magice spre a consfinți rezultatul final al jocului România – Norvegia: 1-0, 0-0, 0-1.

Astfel, inclusiv dacă am ajunge la un 0-0 cu Norvegia grație zeiței Fortuna, am rămâne în cărți pentru urna 2. Dar am fi obligați să învingem la Belfast, iar Rusia ar trebui să piardă în Serbia. În acest caz, am ajunge la ordinea următoare în topul FIFA/Europa:

20.România1465.59 p
21.Rusia1461.53 p

În schimb, dacă am pierde cu Norvegia la tragerea la sorți, ar fi închise orice căi spre urna 2.

Cum se alcătuiește topul FIFA

Punctajele din clasamentul forului mondial se cuantifică în baza unei formule matematice complexe, care ține cont de mai mulți parametri, între care caracterul amical sau oficial al unui meci, nivelul adversarului sau competiția. De exemplu, amicalele din calendarul internațional au coeficientul 5, iar cele din play-off-ul Ligii Națiunilor au avut coeficient 25. Acum, toate partidele din grupele Ligii Națiunilor sunt cotate la coeficient 15.

Zbornaia s-a prăbușit în două luni

Echipa Rusiei a ajuns aproape să cadă în urna 3 valorică pentru că a înregistrat un șir consecutiv de cinci rezultate groaznice. În octombrie, a pierdut cu Suedia (1-2, amical) și a remizat în Liga Națiunilor cu Turcia (1-1) și Ungaria (0-0), toate acasă. Acum, în primele două jocuri disputate în deplasare în noiembrie, au făcut un egal neașteptat cu Moldova (0-0, amical) și s-au înclinat în Turcia (2-3, Liga Națiunilor). Iar o înfrângere sau o remiză la Belgrad, miercuri, i-ar împinge în afara urnei 2, dacă "tricolorii" vor putea profita de prăbușirea Zbornaia!

Nu putem sălta și peste Slovacia

În prezent, după meciurile de duminică seara, nu am putea urca mai mult de locul 20. Slovacia e acum pe poziția 19 și are 1.485,4 puncte, după ce a adunat nu mai puțin de 19.45 puncte prin cele două victorii din noiembrie (12.31 cu Irlanda de Nord – baraj Euro 2020, 7.14 puncte cu Scoția – grupe Liga Națiunilor). În ultima partidă din 2020, îi așteaptă, miercuri, o deplasare în Cehia, iar o înfrângere i-ar scădea până la 1.477,36 puncte. Dar România n-are cum ajunge în niciun scenariu la mai mult de 1473,09 puncte, așa că "piscul Slovacia" e inaccesibil.

10 grupevor exista în preliminariile europene pentru CM 2022: 5 de câte 6 formații și încă 5 cu numai 5 echipe

Florin Prunea, dezvăluiri despre Rădoi: „Din ce știu, Mirel va pleca la Craiova”

Citește mai multe știri despre echipa națională:

Amical caritabil în loc de revanșă! „Misiunea Belfast” a început mai devreme cu o zi

În așteptarea deciziei UEFA, oficialii FRF acuză: „Sunt interese pentru schimbarea lui Rădoi”

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (33)
flojo
flojo  •  16 Noiembrie 2020, 15:14
Postat de hotcocoa pe 16 Noiembrie 2020, 12:16

Ba nu mai fi prost, ca te faci de ras. Exista niste reguli. Regulile astea s ar fi aplicat si in cazul Spaniei, Germaniei...etc! Crezi ca ei ar fi refuzat victoria la masa verde? Exista un regulament, si te rog din nou, nu mai fi prost!

Deșteptule, ideea era că ne bucurăm la niște “victorii” facile, nu că am fi noi buni, pentru că e evident că nu suntem! Atât și nimic mai mult, crezi că ești singurul care știe regulile?

1ianuarie
1ianuarie  •  16 Noiembrie 2020, 14:57

Cel mai bine ne stă cu mâna-n șold,spărgând semințe și judecându-i pe alții,e tipic pt nația asta!

delpiero82
delpiero82  •  16 Noiembrie 2020, 14:52

Greu de tot sa te califici la ce fotbal jucam in momentul de fata. Cu ingaduinta putem spera cel mult la un loc de baraj ori noi am terminat ultimele doua preliminarii pe 4. Prezenta in urna a doua la tragere nu garanteaza nimic. Sunt destule echipe in urna 3 si 4 care sunt peste noi. Iar de baraj ce sa mai zici...0 din 3.

Vezi toate comentariile (33)
Comentează