FOTBAL  »  NATIONALA  »  INTERVIU

Marica povestește discuția avută cu Pițurcă: ”Mi-a zis că a greșit când nu m-a folosit la Euro 2008” + episoade inedite alături de Mutu

Articol de , - Publicat sambata, 19 august 2017 09:00

Ciprian Marica face o incursiune printre bornele sale la echipa națională, explică felul în care Pițurcă i-a refuzat prezența la Euro 2008 și amintește episoade inedite alături de Mutu.

-Ciprian, ai marcat 25 de goluri pentru națională, ești printre cei mai prolifici marcatori din istoria reprezentativei. Care ți-e cel mai drag gol marcat în tricoul României?
-Cel cu Ungaria, din toamna lui 2013, meci la care a fost o presiune publică fantastică. Treceam prin momente grele la Stuttgart, discutam cu Schalke, dar nu aveam încă echipă. Și mergeam să mă pregătesc cu Pițurcă. Simțeam o responsabilitate fantastică, fiindcă atunci când îți reprezinți țara nu ești doar tu important, ci și toți ceilalți, care așteaptă un triumf. Pițurcă și-a asumat însă atunci riscul de a mă titulariza și am deschis scorul în primele minute ale jocului. Lucrurile au curs apoi altfel până la finalul partidei, pe care am câștigat-o cu 3-0.

-Și azi i se mai reproșează lui Pițurcă acel episod, comentat ca o nebunie la momentul respectiv. Mulți au pus convocarea ta pe seama relației speciale pe care o aveai cu selecționerul.
-Nu-i adevărat! Dacă nu era convins că-l pot ajuta, Pițurcă nu mă folosea niciodată. Cred însă că selecționerul nu-și permitea să spună că nu-l ia în calcul pe Marica, venit din Germania, în favoarea unui jucător din țară. De ce? Pentru că doar să ajungi într-un campionat puternic extern e foarte greu. Uitați-vă că puțini reușesc să mai plece și să și rămână afară! Să ne uităm și azi! Chiricheș nu prea joacă la Napoli. Ne putem permite să spunem că nu-l luăm pe Chiricheș? Nu, pentru că e cel mai valoros pe postul lui și se pregătește și se bate în Italia cu cei mai buni.

-Pițurcă a jucat însă o carte riscantă cu tine în contextul respectiv, corect?
-Ca antrenor, trebuie să ai fler, iar Pițurcă avea un simț extraordinar din acest punct de vedere. Știți ce mi-a spus când m-a chemat? «Cipri, vino să te văd cum ești și dacă voi crede că mă poți ajuta, la mine joci! N-am o problemă!».

"Marius Niculae m-a făcut KO"

-Ți-a oferit însă și reversul medaliei la Euro 2008, unde nu te-a folosit deloc. E marea frustrare a carierei tale?
-Sigur, mă așteptam să evoluez la Euro, mai ales că avusesem o contribuție importantă la calificare. Ieșisem al doilea marcator al naționalei din preliminarii, după Mutu. Dar încă dinainte să plecăm spre turneul final Pițurcă m-a surprins când mi-a zis că ar vrea să înceapă primul meci cu Daniel Niculae. Era contra Franței. Mi s-a părut ciudat pentru că nu m-a mai lăsat să demonstrez la antrenamente cum mă prezint. Am fost puțin supărat.

-Și ai rămas pe bancă la 0-0 cu francezii.
-Da. Și mi-a transmis că voi juca sută la sută cu Italia, dar am avut acel ghinion al unei ciocniri dure cu Marius Niculae la un antrenament. Cap în cap, am fost KO, am ajuns la spital, mi-au făcut un tomograf, acuzam o stare de somnolență fantastică, n-am putut să ies două zile la pregătire. Mi-am revenit abia în dimineața partidei cu Italia, dar era prea târziu să mai joc. M-am consolat cu ideea că trebuie să marcăm cu Olanda, la ultimul meci din grupă, și m-am gândit că, în fine, voi intra. Pițurcă mi-a transmis însă iar că vrea să joace cu Marius Niculae, că e mai robust și mai pe forță. Iar în timpul partidei m-a trimis la încălzire prin minutul 20.

"Mi-a zis Piți: «Am greșit că nu te-am băgat la Euro 2008!»"

-Iar finalul întâlnirii te-a prins tot încălzindu-te!
-Eram deja fiert pe margine prin minutul 80, tabela arăta 2-0 pentru Olanda, iar Pițurcă îmi tot făcea semne să mă încălzesc. Nu mai aveam însă niciun chef, pentru că și dacă intram, și dacă nu intram, rezultatul era închis. Mă gândeam doar că-mi bag picioarele, am luat bătaie, nici nu-mi trecea prin cap că n-o să am și eu un European în CV. L-a trimis și pe Didi Prodan să-mi zică să fac niște sprinturi, m-a chemat apoi la bancă și mi-a zis să stau jos! L-a introdus pe Florentin Petre, care nu se încălzise deloc!

-Ai avut vreo discuție ulterioară cu Pițurcă despre aceste chestiuni?
-Da. L-am întrebat: "Bre nea Piți, de ce nu m-ai băgat atunci?". Zice: "Da, bă, cred că am greșit". Așa a fost să fie! Nu sunt supărat, dar mi-aș fi dorit să joc. A fost frustrant să fiu acolo și să nu prind niciun minut!

"Mutu îmi tot striga să stau în centru, că de-acolo se dă gol"

-Ce-ai simțit pe bancă atunci când Mutu a ratat penalty-ul cu Italia?
-Mă așteptam să nu marcheze. Eram cu inima strânsă! Nu l-am simțit pe Mutu foarte conectat la acel turneu final. Era puțin relaxat! Știam că Buffon îl cunoaște bine și că Adrian n-o să trateze cu seriozitate lovitura de la 11 metri. Așa că eram pregătit pentru sentimentele de la o ratare!

-Cum te înțelegeai cu Mutu pe gazon?
-M-a ajutat la națională. În primul rând, prin pasele lui și prin faptul că vorbeam foarte mult. De exemplu, mie îmi plăcea să mă mai duc în bandă, era și sistemul de așa natură, asta îmi cerea și nea Piți, dar Mutu îmi tot striga: "Băi, stai în centru, că de acolo se marchează! Nu mai pleca!". Zic: "Bă, da' n-ajunge mingea la mine, mă plictisesc, mai vin și eu spre mijloc să dau în stânga sau în dreapta!". "Băi, n-auzi?! Stai acolo, în centru, că vine mingea la mine și ți-o dau!". "Du-te, bă, că nu mi-o dai tu mie!". Adevărul e că eu coboram și-l încurcam puțin, îi luam din spații, veneau și fundașii după mine, iar el nu mai avea loc suficient între linii.

"M-am trezit cu Adi complet dezbrăcat în fața ușii"

-Ne spui și vreo întâmplare amuzantă, de cantonament, cu Adrian?
-E un tip aparte, un băiat OK dacă-l accepți așa cum e! Când am venit prima dată la națională, eram în cantonament la Izvorani. Aveam 18 ani. Trebuia să mă odihnesc, stăteam în cameră și cu Florentin Petre, care venea după problemele lui de sănătate și se culca devreme. Oricum, se dădea stingerea la ora 23:00. Am rămas însă la un moment dat singur, pentru că Piticu' s-a accidentat și n-a mai stat, iar pe la 1:00 noaptea mă pomenesc "bum, bum, bum" în ușă!

- Mutu!
- Da. M-am trezit chiaun, deschid și îl văd dezbrăcat complet! Avea chef de farse! "Ce faci, mă, dormi?". "Da!". "Băi, tu așa vrei să ajungi fotbalist?". "Băi Adi, abia am venit la lot, sunt nou!". "Bine, mă, hai măcar să visezi frumos!". Și a plecat!

"Câteodată mă supăram pe Raț că era prea moale"

-Ai fost de puține ori căpitanul naționalei, deși senzația a fost că ți-ai fi dorit să o faci în mai multe ocazii. Te-ai simțit nedreptățit?
-Târziu am început să-mi pun problema banderolei, după ce Mutu și Chivu n-au mai venit la lot. Singurul care mai putea atunci să fie căpitan era Raț, printre cei mai vechi la națională. Dar nu s-a pus problema unui conflict cu Răzvan. Sigur, îmi doream să port banderola, era o mândrie în plus, puteai să ai dialog mai aproape cu arbitrul, să fii în centrul grupului, să dai un semnal. Câteodată mă supăram pe Raț, fiindcă mi se părea că e prea moale, că nu ia atitudine în momentele importante. Dar s-a pus de prea puține ori problema ca Marica să fie căpitan!

-Îți amintești când s-a întâmplat prima dată?
-La retragerea lui Ronaldo, în Brazilia! Am plecat puțini atunci de la București, Răzvan Lucescu n-a mai vrut să continue, Tamaș nu știu ce făcuse și n-a mai venit (râde). A fost un moment de mândrie să jucăm cu acea ocazie, dar, din păcate, puțin umbrit de evenimentele neplăcute petrecute în acea perioadă.

"Am simțit că Răzvan Lucescu a avut dubii asupra mea la Belgrad"

-Apropo de Răzvan Lucescu, ce s-a întâmplat la acel incredibil 0-5 cu Serbia?
-Personal, nu-mi explic rezultatul și jocul nostru! N-am avut nicio șansă. Răzvan m-a scos în minutul 60, era foarte supărat. N-aș vrea să interpretez, dar cred că s-a gândit că aș fi făcut parte dintr-o înțelegere a echipei să nu joace. Sau ceva de genul ăsta. M-o fi băgat și pe mine în aceeași oală. Așa am simțit în momentul acela, că ar avea un dubiu. Dar nu mi-a spus nimic, niciodată.

-Dar de la ce a pornit acest feeling al tău? Vreun gest, vreun cuvânt aruncat?
-Nu, dar era clar că era supărat din cauza rezultatului și a tot ceea ce s-a întâmplat atunci după meci. Dar supărarea lui mi s-a părut puțin cam lungă, nejustificată. OK, pierduserăm clar o partidă, e normal ca antrenorul să fie supărat, dar poate spune după aceea: "Se mai întâmplă, e inevitabil, dar gata!". Nu, a ținut supărarea și de aici senzația de îndoială la adresa unor jucători. Chiar aș fi curios să-l întreb acum la ce s-a gândit după 0-5 cu Serbia!

- E vorba aici și despre celebra fugă de la hotel a lui Mutu după meci și apariția lui la Novi Sad, la petrecerea unui interlop sîrb, Buturovici. Ți-a propus și ție să mergi?
-Nu. Eu am rămas alături de echipă. Și nu m-a deranjat gestul lui Adrian, pentru că-l cunosc bine. Și nici lui nu i s-a părut, probabil, nimic deosebit, fiindcă ăsta e Mutu, mai zeflemist. Dar nu m-am gândit niciodată ca un fotbalist, chiar și Adrian, să facă un gest de genul de a nu vrea să joace cu Serbia. Nu-mi imaginez niciun jucător să se gândească la așa ceva. 

11 anis-a aflat Marica în circuitul primei reprezentative, între debutul cu Italia (0-1, noiembrie 2003) și finalul cu Grecia (1-0, septembrie 2014): a adunat 71 de selecții și 25 de goluri

"Zece la sută merge spre fundație"

Marica descrie planurile fundației care-i poartă numele, pornită la drum în urmă cu cinci ani: "Îmi doresc să ajut copiii cu potențial. Nu contează domeniul de activitate. Avem acum un proiect cu un laborator optațional, la o școală unde sunt 900 de copii. Cu profesori voluntari, încercăm să-i ajutăm să-și descopere pasiunile și vocația, indiferent că e vorba despre arhitectură, actorie, muzică, sport sau vorbit în public. Avem 9 burse, după numărul pe care l-am purtat pe tricou. Printre ei se află Mircea Dumitrescu, un violonist cu multiple premii interne și internaționale, și Ștefania Dossey, fiica fostului portar Ibrahim Dossey, care e o atletă foarte bună. Am decis încă din perioada în care jucam să direcționez zece la sută din câștiguri către fundație". 

"Dan Petrescu are ideile lui, dar cred că trebuie să se plieze și pe ce a găsit la Cluj. Să se adapteze. Nu poate face miracole, chiar dacă a cumpărat mulți jucători. M-aș bucura să reușească pe banca lui CFR, cu care se va bate la titlu"

"M-ar încânta ca Dinamo să aibă mai multă calitate în joc. Sezonul trecut, Contra a reușit să facă bici cu lotul avut la dispoziție, a ridicat standardele, dar va fi greu mai departe, fără transferuri mari. Sper însă să reușească din nou" Ciprian Marica

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (1)
inginerul_reloaded
inginerul_reloaded  •  19 August 2017, 10:11

dupa savulescu,kirita si contra*** : mutulica :))) "Adi e un tip aparte, un baiat OK daca-l accepti asa cum e. Cand am venit prima data la nationala, eram in cantonament la Izvorani. Aveam 18 ani. Intr-o noapte, pe la ora 1, ma pomenescu cu 'bum, bum, bum' in usa. Era Mutu. M-am trezit chiaun si l-am vazut complet dezbracat. Avea chef de farse. "Ce faci, ma, dormi? - m-a intrebat. I-am zis ca da, apoi m-a intrebat: "Ba, tu asa vrei sa ajungi fotbalist?" "Bai, Adi, abia am venit la lot, sunt nou". Mi-a raspuns: "Bine, ma, hai macar sa visezi frumos!" Si a plecat", a spus amuzat Marica. QED :)))

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează