FOTBAL  »  NATIONALA  »  RASISM

EXCLUSIV Rasism la meciul naționalei României: „M-au făcut maimuță, credeam că vin să mă bată. A fost un șoc”

Mukinka Chibanga // FOTO: https://www.instagram.com/mukinkaa/
Mukinka Chibanga // FOTO: https://www.instagram.com/mukinkaa/

Articol de - Publicat marti, 04 ianuarie 2022 17:00 / Actualizat marti, 04 ianuarie 2022 19:50

Zambian crescut în Belgia, mutat apoi în Scoția, Mukinka Chibanga, acum o vedetă de stand-up comedy, a ajuns în România în urmă cu aproape 10 ani ♦ În 2019 a câștigat „iUmor”, e căsătorit și are o fetiță în vârstă de doi ani cu o româncă pe care a cunoscut-o în Centrul Vechi ♦ Mukinka a experimentat și rasismul la noi în țară, chiar pe Arena Națională: „M-au făcut maimuță, dar ceilalți m-au apărat”

„Am fost la un meci de fotbal, unde niște huligani au strigat la mine: «Maimuță, maimuță!». Oamenii din jur au reacționat, i-au apostrofat pe acei huligani, a venit și jandarmeria”, a povestit de curând Mukinka la M.C.N. Podcast, o ediție moderată de Cosmin Nedelcu, aka „Micutzu”, care a abordat tema „Rasism sau ignoranță”.

Nicolo Napoli, apostrofat de fanii FCU la venirea în Craiova: „Ne-am săturat! Lasă-ne, frate!”
FCU CRAIOVA
Nicolo Napoli, apostrofat de fanii FCU la venirea în Craiova: „Ne-am săturat! Lasă-ne, frate!”

Gazeta l-a contactat pe Mukinka pentru a discuta amănunțit despre incidentul reprobabil trăit de zambian pe cel mai mare stadion din România.

Mukinka: „Un grup a început să strige: «Maimuță, maimuță»”

- Salut, Mukinka! Poți detalia ce s-a întamplat?
- Sigur. E vorba despre amicalul România - Argentina din 2014, primul meu meci de fotbal pe care l-am văzut de pe stadion în România. Un prieten olandez mi-a zis că e tare experiența pe stadion în România, nu există violență ca în Occident. 

Rasism la meciul naționalei României: „M-au făcut maimuță, credeam că vin să mă bată. A fost un șoc”
România și Argentina au încheiat la egalitate, 0-0, amicalul disputat pe 5 martie 2014 / Arhivă GSP

- La ce te referi?
- De exemplu, în Scoția, la fiecare Rangers - Celtic cineva murea! Mă refer la suporteri, se băteau mereu. Fiind negru, te gândești de 3-4 ori înainte să te duci la un meci de fotbal. Dacă se întâmplă ceva, cel mai probabil acolo se întâmplă. 

- Revenind la Argentina - România...
- Da, am fost mai mulți la acel meci, vreo 10 prieteni. Atmosfera era extraordinară, mai ales că stadionul era nou. Când am intrat în arenă, un grup de fani a început să strige: „Maimuță, maimuță!”. Nu știam exact ce înseamnă cuvântul, pentru că nu eram de mult timp în România.

- Ți-au spus prietenii ce înseamnă?
- Mi-am dat seama când acei băieți au imitat o maimuță că se referă de fapt la mine. 30 de secunde așa au făcut. I-am ignorat, m-am dus să mă așez, dar aveam o teamă. 

- Legată de?
- Mâ gândeam că sunt mulți, poate vin la mine să mă bată, cine știe ce se putea întâmpla? Dar ceva m-a impresionat.

- Ce anume?
- Oamenii din jur au început să strige la ei, cineva de lângă mine a chemat jandarmii, care i-au liniștit pe acei indivizi. Câțiva suporteri au venit la mine și mi-au zis: „Ei sunt niște vagabonzi, n-au educație, ne pare rău că ți s-a întâmplat așa ceva”. Oricum, pentru mine a fost șocantă toată experiența.

- Ai reacționat?
- Cu unul dintre cei care strigau „Maimuță” m-am întâlnit ulterior la baie. Era speriat, se uita la mine și credea că o să reacționez. Dar l-am ignorat. Știa și el că a greșit.

A fost singura mea experiență de rasism din România. Mi-am dat seama că românii nu sunt așa, a fost doar un episod izolat. Probabil acei oameni nu erau rasiști.  Erau - cine știe? - beți, frustrați, lipsiți de educație
Mukinka Chibanga

- Ți-a fost greu să treci peste?
- Nu, nu m-a afectat, întrucât ceilalți suporteri mi-au luat apărarea. Au reacționat ca și cum un virus i-ar fi atacat pe ei. Și în Scoția și Belgia am înfruntat episoade de rasism, dar nimeni nu a reacționat, nimeni nu m-a apărat! 

- Dacă ai fi fost la fel de cunoscut ca azi, crezi că incidentul se mai întâmpla?
- Cel mai probabil nu, dar vreau să-ți spun ceva.

- Te rog.
- Am fost cam peste tot în România, m-am întâlnit cu tot felul de oameni, mulți mă recunosc și sunt foarte deschiși. Uite, faptul că ești cunoscut poate provoca atenție și genera cazuri de violență, dar pentru că ești cunoscut, nu din cauza culorii pielii.

Rasism la meciul naționalei României: „M-au făcut maimuță, credeam că vin să mă bată. A fost un șoc”
Mukinka poate fi urmărit la clubul de stand-up comedy The Fool

Mukinka: „În Scoția mi-era teamă să merg la meciuri”

- În Scoția și Belgia ai fost pe stadion?
- În Scoția nu am fost la meciuri. De frică! Trebuia să fim mulți, o brigadă, ca să mergem. Fiind negru, era și mai periculos. Dacă erai în tribune la Celtic - Rangers, iar un jucător de culoare greșea pe teren, suporterii se luau și de tine, dacă erai un fan negru. În Scoția nu sunt mulți negri. La fiecare meci important, la fiecare derby, murea cineva! Era sigur! Scoția e una dintre cele mai periculoase țări, am trăit mulți ani acolo, știu ce spun. 

- În Belgia? 
- În Belgia am mai fost la meciuri. Acolo sunt mulți oameni de culoare, s-a obișnuit deja lumea.

În Zambia, oamenii sunt foarte pașnici, sunt și foarte religioși. Nu există noțiunea de ultras acolo. Fotbalul e ca o religie, oamenii urmăresc în general Premier League, e viața lor!
Mukinka Chibanga

Mukinka a câștigat iUmor în 2019

Cum a ajuns Mukinka în România? „Am vrut o nouă experiență, altceva decât în Occident. Am căutat joburi, iar din România m-au contactat mai repede. Am zis să stau doar câteva luni. După doi ani însă, mi-am dat seama că pentru mine România e ca acasă. Oamenii erau calzi, prietenoși, semănați cu zambienii din acest punct de vedere. Mă simt bine aici, n-am niciun gând să plec!”.

Mukinka s-a apucat de stand-up în decembrie 2018. Un an mai târziu, a câștigat emisiunea-concurs „iUmor” și premiul de 20.000 de euro oferit de Antena 1. Primul lui număr, ținut în limba engleză, a strâns peste două milioane de afișări pe YouTube.

Citește și:

„Un precedent periculos, o palmă în fața milioanelor de australieni” » Scutirea acordată lui Djokovic a provocat reacții în lanț + primul jucător care se revoltă: „Oare eu aș fi primit?”

Începe împrăștierea „cățelușilor”! GSP a aflat unde ajung primii jucători care pleacă de la Dinamo

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (8)
7kay
7kay  •  05 Ianuarie 2022, 11:16

Ce caută acest articol pe un site de sport? Parcă vă doriți să scoateți in evidență că români sunt rasiști. Din câte știm din istorie , strămoși noștri n-au asuprit alte popoare. Deci nu este in gena noastră să desconsiderăm alte naționalități. Nici măcar pe țigani nu-i mai desconsiderăm. Ziariști care fac propagandă pro rasism. Asta sunteți

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

192486884818821
Mihnea Ilie  •  05 Ianuarie 2022, 09:46
Postat de amicu pe 04 Ianuarie 2022, 20:00

Nu ai înțeles nimic din ce a spus omul ăsta. Sau poate că nici nu te-ai obosit să citești articolul

Cum sa înțeleagă, dacă nu știe sa citească.. Zău asa...

balotelli
balotelli  •  05 Ianuarie 2022, 01:56

Singurul moment memorabil din acel meci anost, în afara acelui gol anulat pe nedrept lui Maxim, e cel în care Messi a vomitat pe teren. Probabil atunci s-a declanșat acel cor de onomatopee care l-a traumatizat pe câștigătorul show-lui unde n-ai voie sa faci mișto de Alexa ca să n-o superi pe Delia. Scuze pentru complexitatea frazei, dar cam asa sunt și articolele cu care ne delectează gazdele noastre pe acest site de sport. Nici nu-ți poți imagina când citești un titlu pana unde se poate întinde povestea. Prezența unui zambian la inaugurarea Arenei Naționale în 2014 e un subiect care nu putea fi ratat, astfel e dezbătut și de noi. Rasismul în sport însă, e un fenomen întreținut în primul rand de presa, care transforma episoade izolate în adevărate tragedii. De asemenea, sportivii înșiși contribuie la propagarea acestui fenomen prin gesturi ca poziționarea în genunchi la intonarea imnului național în numele BLM, sau părăsirea suprafeței de joc pentru o coaja de banana. Știm cu toții ca în România rasismul e aproape inexistent în ceea ce-i privește pe cetățenii străini de culoare. Este însă omniprezent atunci când ne raportam la cetățenii români de culoare. Și nu ma refer la discriminare, care e doar un pretext folosit de aceștia pentru a se victimiza, ci la modul cum sunt percepuți de societate, de multe ori pe buna dreptate. Ne simțeam cu toții jigniți când suporterii maghiari scandau "Țiganii", deși la meciuri ca FCSB-Rapid se striga la fel. Și doar unii sufereau

Vezi toate comentariile (8)
Comentează