FOTBAL  »  NATIONALA  »  LIGA NAȚIUNILOR

EXCLUSIV Novak Martinovici, înaintea debutului în Liga Națiunilor: „România are mai multă calitate decât Muntenegru”

Născut la Belgrad, dar cu origini din Muntenegru, Novak Martinovici (37 de ani) nu dă multe șanse naționalei lui Miodrag Radulovic în disputa cu România.
Născut la Belgrad, dar cu origini din Muntenegru, Novak Martinovici (37 de ani) nu dă multe șanse naționalei lui Miodrag Radulovic în disputa cu România.

Articol de , , - Publicat joi, 02 iunie 2022 23:01 / Actualizat joi, 02 iunie 2022 23:01

Născut la Belgrad, dar cu origini din Muntenegru, Novak Martinovici (37 de ani) nu dă multe șanse naționalei lui Miodrag Radulovic în disputa cu România. Fostul fundaș al FCSB-ului crede în Edi Iordănescu, pe care îl vede capabil să califice România la un turneu final.

  • Partidele Bosnia - România (7 iunie) și România - Finlanda (11 iunie) vor fi transmise de Antena 1;
  • Ambele meciuri cu Muntenegru, 4 iunie în deplasare și 14 iunie acasă, vor vor televizate pe Prima TV.

VIDEO Novak Martinovici, înaintea debutului României în Nations League

- Salut, Novak! Începem campania din Liga Națiunilor cu Muntenegru, cum vezi acest duel?
- Cred că România are mari șanse să câștige. Cred că va fi important ca în aceste prime două jocuri să luați patru sau măcar două puncte. Și nu va fi foarte greu. Grupa din care face parte România e mai ușoară decât ce are Serbia. Sigur, niciodată nu se știe dinainte, contează mult forma jucătorilor. Plus că la naționale e greu de dat verdicte. Jucătorii se întâlnesc o dată la 6 luni poate. Totul e imprevizibil. Totuși, cred că România poate obține un rezultat bun.

- OK, ne vezi favoriți, dar compară-ne puțin naționala Muntenegrului cu cea a Serbiei. Sunt diferențe mari?
- Încă se practică, sunt jucători care aleg Muntenegru în dauna Serbiei. De ce?

A jucat la FCSB, dar plânge după Dinamo: „Păcat! În Serbia, Partizan și Steaua Roșie n-ar fi fost lăsate”
SERBIA
A jucat la FCSB, dar plânge după Dinamo: „Păcat! În Serbia, Partizan și Steaua Roșie n-ar fi fost lăsate”

- Încă se practică, sunt jucători care aleg Muntenegru în dauna Serbiei. De ce?
- Tot timpul a fost așa. Și eu am avut, de exemplu, șansa asta. N-a fost o ofertă, dar s-a discutat despre asta.

- Adică să joci pentru Muntenegru, deși ești născut la Belgrad.
- OK, sunt născut aici, dar originea numelui Martinovici e din Muntenegru. Strămoșii mei sunt de acolo, din Muntenegru. Familia mea e născută acolo. De mai bine de 50 de ani, strămoșii mei vin de acolo. Prin vene îmi curge sânge muntenegrean. Cumva e normal să se întâmple asta, înainte am fost o singură țară. Și înainte, și acum, mereu vor fi jucători care vor alege așa.

VIDEO Martinovici are încredere în Edi Iordănescu

- Fără Savici și Jovetici e o națională mult slăbită?
- Da, clar! Savici a jucat incredibil în ultimii ani. Jovetici la fel. Sunt doi jucători de mare calitate pe care cred că și i-ar dori orice echipă națională, nu doar Muntenegru. Sigur, mai au și alți jucători. Totuși, eu consider că și cu ei, și fără ei, România este favorită în acest meci. Per total, cred că are mai multă calitate. E părerea mea.

- Îl cunoști pe Edi Iordănescu. El e selecționer azi...
- Îl știu și se știa faptul că va face ceva, că va fi un antrenor bun. Și când era secund la Steaua (n.r FCSB) a avut răbdare și o relație bună cu jucătorii. Știa ce vrea, știa să vorbească. Era normal ca, odată cu trecerea anilor, să crească și să devină tot mai bun.

- Îl vezi capabil să califice echipa noastră națională la un turneu final?
- Da, da! De ce nu? Are și jucători de calitate, e și el un antrenor bun, totul e posibil. E și dorința mea asta, sincer (râde).

- Ai jucat în România, de ce crezi că jucătorii noștri nu mai reușesc în străinătate?
- E posibil ca mentalitatea jucătorilor noștri să fie altfel. Cred că mai e și treaba că sârbii oferă totul pe unde merg, pentru că dacă ești dat afară nu ai unde să te întorci. În Serbia nu ai unde să te retragi, vii aici să joci poate pe 300 de euro. 

În România nu e așa, salariile sunt mari, cel puțin așa era când eram eu acolo. Uitați-vă că cei mai buni jucători din Serbia nu au făcut carieră aici! Vlahovici spre exemplu. A mers la Fiorentina, a intrat bine acolo și a rămas. El după ce termină antrenamentul mai rămâne 2 ore să mai facă în plus. Doar așa a reușit să fie unul dintre cei mai buni jucători din Serie A.

3 ania jucat Novak Martinovici în România: unul la Pandurii și doi pentru FCSB, alături de care a câștigat Cupa României

- Vorbeam despre nivelul din Liga 1. În Serbia unde s-a produs schimbarea? Pentru că și aici au fost ani de secetă pe plan european.
- Da, și când eram eu la Steaua Roșie am pierdut cu Cernomoreț. Erau probleme mari la bani. În 2 ani la Steaua Roșie Belgrad eu primisem două salarii. OK, s-au revanșat pe urmă, dar erau probleme. Organizarea nu era bună. Cum a venit restartul? Cu bani. Numai cu bani. Când ai bani de transferuri, de salarii de 700.000, e normal că apar și rezultatele. Să vedem totuși ce o să fie după un an sau doi.

- Adică?
- Păi, sunt cheltuieli mai mari decât venituri. Așa e foarte greu. Pentru că Steaua Roșie nu prea a mai avut încasări foarte mari. Cel mai bun exemplu este Dinamo Zagreb. Vinde jucători pe 20 de milioane de euro. Cred că e o problemă și că sârbii sunt extracomunitari. 

Când eu jucam în România, întrebarea era unde jucăm: Champions League sau Europa League? Din păcate, azi nu mai e așa. Asta înseamnă că valoarea Ligii 1 a scăzut. OK, un an se poate să fie pauză, dar acum e o obișnuință! Undeva s-a produs o schimbare

Nu doar în România există o problemă cu timpul. Nici la noi, în Serbia, nu e răbdare. Nu e o strategie, o piramidă. Nu se poate face totul de azi pe mâine. Și aici mergem pe ideea „Hai să facem azi, altfel se schimbă antrenorul!”
- Novak Martinovici

Citește și alte știri despre echipa națională:

CORESPONDENȚĂ DIN MUNTENEGRU România a aterizat în Muntenegru » Primele imagini cu „tricolorii” la Podgorica

VIDEO+FOTO Cum arată stadionul unde va juca România: Imagini din dronă surprinse de echipa GSP.RO

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (2)
gazistu
gazistu  •  03 Iunie 2022, 14:53

Avem calitate si muntenegru nare nimic si castiga 2-0, lejer. Cu ce ne mai ajuta, calitatea???

sportix
sportix  •  03 Iunie 2022, 02:51

Respect, Novak!!

Vezi toate comentariile (2)
Comentează