FOTBAL  »  NATIONALA  »  NATIONS LEAGUE

Nu s-a mai întâmplat asta de 32 de ani » Situație neobișnuită la echipa națională: „Nu e rău, dar să nu se mai relaxeze”

Horațiu Moldovan, în dreapta, pregătit să debuteze la echipa națională // foto: Imago Images
Horațiu Moldovan, în dreapta, pregătit să debuteze la echipa națională // foto: Imago Images

Articol de - Publicat joi, 22 septembrie 2022 07:11 / Actualizat joi, 22 septembrie 2022 10:19

România va avea la Helsinki, cu Finlanda, un portar debutant, pe Ionuț Radu (25 de ani) sau Horațiu Moldovan (24). Din 1990, de la Florin Prunea, niciun goalkeeper n-a mai bifat primul meci sub tricolor într-un meci oficial.

  • Finlanda - România, programat vineri, 23 septembrie de la 21:45 va fi LiveTEXT pe GSP.ro și televizat pe Antena 1
  • România - Bosnia și Herțegovina , programat luni, 26 septembrie, de la 21:45, va fi LiveTEXT pe GSP.ro și televizat pe PrimaTV
  • Reporterul Marius Mărgărit și fotoreporterul Raed Krishan sunt corespondenții Gazetei Sporturilor în Helsinki (Finlanda) și transmit cele mai importante informații pentru cititorii GSP.ro.

Pentru prima dată după 32 de ani, naționala României va avea portar debutant la un joc oficial. De la Florin Prunea, titularizat de Mircea Rădulescu încă de la prima selecție între buturile reprezentativei, la România - San Marino 6-0, din preliminariile CE '92, niciun alt portar important din istoria recentă a naționalei n-a mai fost aruncat încă din primul minut direct în focurile unei partide cu miză.

Rușii exultă, după meciul internațional disputat azi în ciuda UEFA: „Revenire epică!”
RUSIA
Rușii exultă, după meciul internațional disputat azi în ciuda UEFA: „Revenire epică!”

Vom avea o premieră după 32 de ani în Finlanda - România

Înaintea lui Prunea, doar Rică Răducanu, dintre marii portari ai țării, și-a mai început cariera la prima reprezentativă ca titular la un joc cu încărcătură, la România - Italia 0-1, din preliminariile CE '68. 

Ionuț Radu n-a mai vrut să stea rezervă. Acum e aproape să debuteze

Pentru confruntarea cu Finlanda, opțiunile lui Iordănescu jr. sunt Ionuț Radu (Cremonese), Horațiu Moldovan (Rapid) și Ștefan Târnovanu (FCSB). Toți trei au stat în umbra ultimilor doi titulari incontestabili, Tătărușanu și Niță

Mai mult ca sigur, titularul va fi ales dintre Radu (25 de ani), fostul portar al generației U21 semifinalistă la Euro 2019, călit în Serie A din 2018, la Genoa și la Inter Milano, și Moldovan (24 de ani), cel mai în formă portar din campionatul intern.

Dacă rapidistul a fost convocat și la ultima acțiune a naționalei, celălalt n-a mai fost la lot din martie 2021, cu Rădoi, de la „tripla” cu Macedonia de Nord, Germania și Armenia, când a fost rezerva lui Niță

Ionuț a fost convocat prima dată în 2019, de Contra, după turneul final European U21, însă pentru că n-a primit șansa debutului n-a mai vrut să vină la lot, doar ca rezervă. Convins de Edward, Radu a revenit la sentimente mai bune față de națională, iar vineri are șanse mari să debuteze ca titular.

Sper să-l văd în teren pe Moldovan. E convocat de un an și jumătate și n-a prins un minut!

- Adrian Mutu, antrenor Rapid

Cifrele celor 3 portari ai României, în sezonul 2022/23

NumeMeciuri la clubGoluri primiteȘuturi salvate (%)
Ionuț Radu81673%
Horațiu Moldovan11685%
Ștefan Târnovanu172464%

Nu postul de portar este problema la națională. Eu cred că oricare dintre cei trei poate apăra fără probleme. Ar fi fost bine să debuteze într-un amical sau contra unui adversar mai accesibil. Selecționerul trebuie să fie inspirat.

- Florin Prunea, fost portar România

Sfatul lui Rică Răducanu pentru Horațiu Moldovan

Legendarul Rică Răducanu (76 de ani) îl vede pe Moldovan titular cu Finlanda. I-a dat însă un sfat: „Al meu nu e rău, dar i-am spus să nu se mai relaxeze când primește mingea la picior, pentru că poate să și-o fure”.

„Tamango” a rememorat pentru GSP momentul debutului său la națională, contra marii echipe a Italiei, la București, pe 25 iunie 1967, în preliminariile CE '68. A” fost 1-0 pentru squadra azzurra, gol Bertini, minutul 81. 

Țin minte că am plâns după ce am luat gol de la Bertini. Nea Tinel Stănescu, Dumnezeu să-l ierte!, a stat tot meciul în spatele porții mele pentru a mă încuraja”.

Mai multe știri despre echipa națională:

„Nu prea mai avem ce să evaluăm” » Din Helsinki, Stoichiță anunță viitorul lui Edi Iordănescu

Florin Marin îl critică pe Edi Iordănescu: „Are momente când filosofează. Nu poți să schimbi trei, patru, cinci sisteme!”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (1)
cirus11
cirus11  •  22 Septembrie 2022, 09:47

Ionut Radu a ajuns un urias gafeur din cauza ca nu a avut meciuri in picioare atata timp. Moldovan are probleme mari la respingerea mingilor. Tarnovanu e sub amandoi, mai are de progresat. Nita era evident peste toti 3, pacat de problemele de la club. A fost frumos un an si ceva, nu mai aveam emotii cand ajungea mingea in careu.... inapoi la stres.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează