FOTBAL  »  NATIONALA  »  RETRO GSP

Retro GSP // VIDEO Roti și duelul cu Maradona: „Asta a fost tot!” :)

Articol de , - Publicat vineri, 27 septembrie 2019 09:50

Când se vorbește despre foștii mari fotbaliști români, foarte puțini se gândesc la Iosif Rotariu. Născut pe 27 septembrie 1962, Roti a avut o carieră pe cât de lungă (a debutat în aprilie 1981 și s-a lăsat în 2002!), pe atât de consistentă.

Două au fost momentele definitorii pentru mijlocașul bănățean. Dacă finala Cupei Campionilor Europeni din '89 a ieșit prost, 0-4 cu AC Milan, Mondialul din '90 i-a prilejuit nu doar întâlnirea pe gazon cu Diego Maradona, ci și consacrarea definitivă în elita fotbalului.

Apropo de duelul direct cu megastarul argentinian, interesant e cum a decis selecționerul de atunci, Emeric Ienei, cine să-i facă marcaj lui Diego. „După antrenamentul oficial, eu cu Silviu Lung am mai rămas pe teren, să-i mai trag câteva lovituri libere. Nea Imi nu plecase nici el la vestiare. Când să ieşim de pe gazon, nea Imi îl întreabă pe Lung: «Cum facem cu Maradona ăsta, cine îl marchează?». Silvică s-a uitat la el, apoi la mine: «Cum cine? Fratele meu, Roti!». Nea Imi s-a întors către mine: «Poţi să-l marchezi, măi Roti?». «Pot». Ce era să-i zic? I-am spus mai mult aşa, din instinct, ca să nu-l refuz. Asta a fost toată discuţia”, a dezvăluit Iosif într-un interviu ceva mai vechi pentru Gazetă.

Roti a povestit și cum a trăit clipele dinaintea fluierului de start al meciului desfășurat chiar în fieful lui Maradona, Napoli: „A apărut Diego. Nebărbierit, i-a luat mingea din mână arbitrului şi făcea duble pe stângul, pe dreptul, pe cap, de pe un umăr pe celălalt, după ceafă. Mă uitam numai la mişcările lui, deja eram transpirat din cap până în picioare, transpiram întruna”.

În ciuda emoțiilor și a stresului extraordinar provocat de întâlnirea cu cel mai mare jucător al planetei, Rotariu a evoluat formidabil, primind laude inclusiv din partea adversarilor pentru modul în care l-a anihilat pe sud-american. România a terminat la egalitate cu campioana mondială en titre, 1-1, și a făcut pasul în „optimile” turneului final disputat în Italia.

+1 FOTO

Argentina - România 1-1

Au marcat: Monzón (62)/ Balint (68)
Argentina: Goycochea - Monzón, Simón, Serrizuela - Basualdo, Troglio (53 Giusti), Batista, Olarticoechea - Maradona - Burruchaga (60 Dezotti), Caniggia. Selecționer: Carlos Bilardo
România: S. Lung - Rednic, Andone, Gh. Popescu, Klein - Sabău (82 Mateuț), Rotariu, Lupescu, Hagi - Lăcătuș, Balint (72 Lupu). Selecționer: Emeric Ienei

„De emoții n-am dormit deloc în noaptea dinaintea partidei cu Argentina. Mi-era teamă că dacă vom pierde, voi fi scos eu țap ispășitor”
Iosif Rotariu

„După meci, am vrut să fac schimb de tricouri cu Maradona. I l-am dat pe al meu, dar el, nervos, l-a aruncat în iarbă... Nu m-am supărat. Am schimbat până la urmă cu Batista”
Iosif Rotariu

Citește aici toate poveștile din seria RetroGSP!

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (4)
853246084756615
Marcel Popa  •  28 Septembrie 2019, 16:19

Frumos meci a fost ,Hagi contra Maradona.

mariuss72
mariuss72  •  27 Septembrie 2019, 12:28

Mare jucator, mare caracter.

1056403804392940
Felix-daniel Pinga  •  27 Septembrie 2019, 12:20

Sa joci împotriva lui Diego in casa lui. Mai mult de atât nu se poate.

Vezi toate comentariile (4)
Comentează