FOTBAL  »  NATIONALA  »  LIGA NAȚIUNILOR

România și-a aflat grupa din Liga Națiunilor!

România face parte din grupa B3, alături de Bosnia, Finlanda și Muntenegru!
România face parte din grupa B3, alături de Bosnia, Finlanda și Muntenegru!

Articol de GSP - Publicat joi, 16 decembrie 2021 20:07 / Actualizat joi, 16 decembrie 2021 21:41

Azi, la Nyon, a avut loc tragerea la sorți pentru grupele Nations League, o competiție care ne este la îndemână și care oferă un traseu mai accesibil pentru un loc la Campionatul European din 2024, din Germania. România face parte din grupa B3, alături de Bosnia, Finlanda și Muntenegru!

România a fost repartizată în grupa B3 din Liga B, alături de Muntenegru, Finlanda și Bosnia. Am prins o grupă accesibilă. Am evitat adversari ca Suedia și Rusia, dar am „trecut” pe lângă o națională mult inferioară, precum Albania.

La fel ca România, Muntenegru, Finlanda și Bosnia au ratat calificarea la Campionatul Mondial din 2022.

  • Pe Muntenegru am întâlnit-o și în Liga Națiunilor, ediția 2018. 0-0 la Cluj, 1-0 pentru „tricolori” la Podgorica.
  • Selecționata lui Miodrag Radulovic se bazează în centrul defensivei pe Stefan Savic, stoperul lui Atletico Madrid, și pe Risto Radunovic, fundașul stânga de la FCSB. 
  • Muntenegru nu s-a calificat niciodată la un turneu final.
     
  • Cu Finlanda am obținut 4 puncte în campania pentru Euro 2016. 
  • Naționala lui Markku Kanerva îl are în atac pe Teeme Pukki, vârful lui Norwich, Premier League. 
  • Finlanda a participat la Euro 2020, fiind eliminată în faza grupelor.
     
  • Pe Bosnia nu am mai întâlnit-o din preliminariile pentru Euro 2012. Victorie pentru „tricolori” în Giulești, 3-0, înfrângere cu 1-2 la Zenica. 
  • Vedeta din lotul lui Ivaylo Petev: Edin Dzeko, de la Inter. 
  • Ultimul turneu final al Bosniei: Campionatul Mondial 2014.

Grupele integrale din Nations League:

România și-a aflat grupa din Liga Națiunilor!

Componența grupelor din Liga A:

  • A1: Austria, Croația, Danemarca, Franța
  • A2: Cehia, Elveția, Portugalia, Spania
  • A3: Ungaria, Anglia, Germania, Italia
  • A4: Țara Galilor, Polonia, Olanda, Belgia

Componența grupelor din Liga B, liga României:

  • B1: Armenia, Irlanda, Scoția, Ucraina
  • B2: Albania, Israel, Islanda, Rusia
  • B3: Muntenegru, România, Finlanda, Bosnia
  • B4: Slovenia, Serbia, Norvegia, Suedia

Componența grupelor din Liga C:

  • C1: Insulele Feroe, Lituania, Luxemburg, Turcia
  • C2: Cipru/Estonia, Kosovo, Grecia, Irlanda de Nord
  • C3: Kazahstan/Moldova, Azerbaidjan, Belarus, Slovacia
  • C4: Gibraltar, Georgia, Macedonia de Nord, Bulgaria

Componența grupelor din Liga D: 

  • D1: Liechtenstein, Andorra, Kazahstan/Moldova, Letonia
  • D2: San Marino, Cipru/Estonia, Malta

Meciurile din grupe se vor juca în iunie (4 etape) și septembrie 2022 (două). Semifinalele și finalele vor avea loc în martie 2023.

  • Khalida Popal, fostul căpitan al naționalei feminine de fotbal a Afganistanului, Juan Mata, mijlocașul lui Manchester United, și Federația Germană de Fotbal au primit din partea UEFA premiul onorific #EqualGame.
  • Jurnalistul portughez Pedro Pinto este gazda tragerii din această seară. Acesta e ajutat de foștii internaționali Gaizka Mendieta și Robert Pires. De la eveniment nu lipsește nici Giorgio Marchetti, directorul de competiții UEFA.
România și-a aflat grupa din Liga Națiunilor!
  • A început tragerea.

România, gata de Nations League. Ce reprezintă această competiție

Istvan Kovacs a rupt tăcerea și a răspuns atacului lui Săpunaru, într-o reacție pentru GSP: „Nu aș vrea să-l fac de rușine, dar nu tolerez așa ceva!”
FCSB - Rapid 3-1
Istvan Kovacs a rupt tăcerea și a răspuns atacului lui Săpunaru, într-o reacție pentru GSP: „Nu aș vrea să-l fac de rușine, dar nu tolerez așa ceva!”

ÎN PRIMUL RÂND: Liga Națiunilor va oferi 3 bilete de acces la competiția din vara lui 2024, exact așa cum s-a întâmplat și pentru Euro 2020. Atunci, România a disputat un prim baraj grație exclusiv Nations League, dar am pierdut în Islanda. 

Și acum, nu mai puțin de 12 formații ce vor avea o clasare bună în această competiție vor ajunge în play-off, în afara celor 20 care se vor situa pe primele două locuri în cele 10 grupe din preliminariile CE. A 24-a va fi țara gazdă, Germania.

ÎN AL DOILEA RÂND: clasamentul din Liga Națiunilor va fi determinant în stabilirea urnelor valorice pentru tragerea la sorți a preliminariilor CE. În momentul de față, România e în urna a 3-a valorică și dacă va rămâne acolo ar putea avea o grupă infernală în calificările pentru Euro.

De exemplu: Franța, Elveția, Turcia, Kosovo sau Belgia, Croația, Grecia, Georgia, din care ne-ar fi aproape imposibil să prindem una dintre primele două poziții ce duc direct la CE. 

În schimb, dacă am ajunge în urna a doua valorică, am putea avea parte de o grupă de genul: Italia, Islanda, Albania, Moldova, din care ne-ar fi foarte la îndemână să accesăm Euro din preliminarii.

Urnele valorice la LIGA B

Urna 1: Ucraina, Suedia, Bosnia, Islanda
Urna 2: Finlanda, Norvegia, Scoția, Rusia
Urna 3: Israel, ROMÂNIA, Serbia, Irlanda 
Urna 4: Slovenia, Muntenegru, Albania, Armenia

În iunie: 4 meciuri în 10 zile pentru naționala României! 

Din cauza faptului că turneul final al Campionatului Mondial de anul viitor se va disputa în final de noiembrie și decembrie, calendarul internațional va fi dat peste cap. Liga Națiunilor nu se va putea desfășura, așa cum a fost până acum, pe perioada toamnei, septembrie-octombrie-noiembrie. 

Primele 4 meciuri vor avea loc în iunie, într-un interval extrem de comprimat. Prima etapă va fi în zilelele de 2,3 și 4 iunie, iar cea de-a patra rundă va fi pe 12, 13 și 14 iunie. Ultimele două confruntări se vor juca la final de septembrie.

România și-a aflat grupa din Liga Națiunilor!

Meciurile vor fi pe Prima TV și Antena 1

Începând cu 2022, timp de 4 ani consecutivi, naționala României va fi urmărită la alte două posturi TV, față de cele care au transmis meciurile în precedenții ani. Prima TV și Antena 1 au cumpărat drepturile în privința meciurilor „tricolorilor”. 

Cele două posturi nu vor transmite simultan jocurile, ci își vor împărți partidele. După ce se va stabili calendarul celor 6 meciuri din 2022, din Liga Națiunilor, televiziunile vor alege pe rând ce partide vor transmite, iar cea dintâi care va fi în postura să decidă ce meci transmite e Antena 1. 

România și-a aflat grupa din Liga Națiunilor!

Ce meciuri ale României au achiziționat Antena 1 și Prima TV în perioada 2022-2025:

Precedent: Cu Contra am fost pe 2, cu Rădoi mai jos

Am fost implicați în două ediții de Liga Națiunilor. Prima a fost în 2018, cu Cosmin Contra selecționer. Am terminat pe locul 2, la două puncte de Serbia, în fața căreia n-am pierdut. De fapt, am terminat grupa neînvinși.

4 victoriia obținut România în cele 11 meciuri disputate în cele două ediții de Liga Națiunilor: 3-2 în Austria, 1-0 în Muntenegru, 2-1 în Lituania și 3-0 acasă cu Lituania

Liga Națiunilor 2018:

  • 1. Serbia 14p
  • 2. România 12
  • 3. Muntenegru 7 
  • 4. Lituania 0

Datorită locului 2 am obținut două avantaje, dar și un mare dezavantaj. Am promovat în Liga B și am accesat play-off-ul pentru Euro 2020, dar faptul că nu am câștigat la o diferență mai mare ultimul meci, disputat în Muntenegru, ne-a trimis în urna a 4-a valorică pentru preliminariile CE 2020, unde am avut parte de o grupă extrem de grea: Spania, Suedia, Norvegia, Malta și Feroe. 

Apoi, următoarea ediție de Nations League am disputat-o cu Mirel Rădoi antrenor și a avut loc în 2020. Parcursul a fost mai slab. Am terminat pe locul 3, am făcut 8 puncte, dar dintre acestea, două au fost cu Norvegia acasă, la „masa verde”.

2016e anul în care România a fost ultima dată prezentă la un turneu final, CE din Franța, unde am ajuns datorită locului 2 în preliminarii, după Irlanda de Nord, dar peste Ungaria, Finlanda, Grecia și Insulele Feroe

Liga Națiunilor 2020:

  • 1. Austria 13
  • 2. Norvegia 10
  • 3. România 8 
  • 4. Irlanda de Nord 2

Singurele puncte ale „lanternei roșii” din această serie au fost bifate în cele două meciuri cu România. Austria, grație faptului că a terminat pe primul loc, va fi prezentă în barajul pentru CM, deși s-a clasat abia pe locul 4 în preliminarii, iar pentru a ajunge în Qatar are un culoar bun: va întâlni Țara Galilor în deplasare, după care, dacă va trece, va juca pe teren propriu cu Scoția sau Ucraina.

4 naționaleau ajuns la CE exclusiv prin intermediul Ligii Națiunilor și al barajelor disputate: Ungaria, Slovacia, Scoția și Macedonia

2 naționalevor disputa play-off-urile pentru calificarea la CM exclusiv grație Ligii Națiunilor: Austria și Cehia

VIDEO Ce spune Ciprian Marica despre alegerea viitorului selecționer

VIDEO Marica îl ironizează pe Burleanu și avertizează în privința selecționerului Dan Petrescu: „Ștergem cu buretele tot ce a făcut Rădoi”

Marica, uimit de Mutu: „Nu-mi imaginam schimbarea asta! Avea mult mai multă personalitate ca jucător”

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (35)
10156013562479806
Oprisan Niculae  •  17 Decembrie 2021, 14:16

Sunteti simpatici ca sa nu spun altfel.Grupa asta e usoara pein comparatie cu grupa Ungariei.Daca am schimba locurile cu ei , Ungaria ar castiga grupa iar noi in grupa lor am termina pe locul 5 din 4 participante cu golaveraj minus 18 sau minus 24.

1166396726715776
George Dan Ion  •  16 Decembrie 2021, 23:22

Daca vine Dan Petrescu și face selecția cât de cât ok putem termina pe unul din primele doua locuri, cu scoruri gen 0-0,1-0,1-1..... Dar sa nu uitam ca la el Alibec și Camora sunt titulari.......... Iar arbitrii gen Pisti Kovacs sau Ovidiu Hagen nu au dreptul sa îl arbitreze....

1166396726715776
George Dan Ion  •  16 Decembrie 2021, 23:20

Daca vine Dan Petrescu și face selecția cât de cât ok putem termina pe unul din primele doua locuri, cu scoruri gen 0-0,1-0,1-1..... Dar sa nu uitam ca la el Alibec și Camora sunt titulari.......... Iar arbitrii gen Pisti Kovacs sau Ovidiu Hagen nu au dreptul sa îl arbitreze....

Vezi toate comentariile (35)
Comentează