FOTBAL  »  NATIONALA  »  ROMÂNIA - BELARUS 2-1

Ne-au crescut „acțiunile” pentru turneul final » Se pot face deja primele calcule de calificare ale României la EURO 2024

Chiar dacă au trecut doar două etape din preliminariile EURO 2024, în urma rezultatelor de până acum se pot face deja calcule pentru șansele de calificare ale echipei naționale a României la turneul final
Chiar dacă au trecut doar două etape din preliminariile EURO 2024, în urma rezultatelor de până acum se pot face deja calcule pentru șansele de calificare ale echipei naționale a României la turneul final

Articol de - Publicat joi, 30 martie 2023 08:43 / Actualizat joi, 30 martie 2023 09:16

Chiar dacă au trecut doar două etape din preliminariile EURO 2024, în urma rezultatelor de până acum se pot face deja calcule pentru șansele de calificare ale echipei naționale a României la turneul final. Acolo unde vor merge primele două clasate din fiecare grupă. 

Gazeta vă propune un scenariu, pornind de la două condiții: 1. Elveția, marea favorită a grupei, va câștiga toate celelalte 8 partide; 2. Candidatele la locul doi, România, Israel și Kosovo, să învingă de acum înainte pe linie în confruntările pe care le mai au cu Andorra și Belarus. 

Steaua nu renunță! Sursele Gazetei au aflat mutarea strategică la care CSA lucrează de zor în culise
CSA STEAUA
Steaua nu renunță! Sursele Gazetei au aflat mutarea strategică la care CSA lucrează de zor în culise

Din start, în urma victoriilor cu aceste adversare, cel mai slab cotate, România și-a crescut șansele pentru locul doi. Mai ales că ne avantajează remizelele de până acum, Israel - Kosovo 1-1 și Kosovo - Andorra 1-1. 

„Tricolorii” au 6 puncte. Iar dacă și-ar câștiga meciurile de acasă cu Kosovo, Israel și Andorra, plus partida cu Belarus din deplasare (pe teren neutru, la Novi Sad), ar ajunge la un total de 18 puncte. Kosovo a adunat două puncte până acum. Învingând pe propriul teren România și Israel, Belarus în ambele partide și Andorra în deplasare, ar acumula 17 puncte. 

Israel are doar un punct din primele două partide. În cazul în care ar câștiga acasă cu România, ambele dispute cu Belarus și cu Andorra, ar stânge 16 puncte. I-ar mai rămâne jocul-cheie cu Kosovo, din deplasare. Cu o victorie, elevii lui Halon Hazan ar contabiliza 19 puncte, cu unul peste România (Kosovo n-ar mai putea face decât 14). 

Deci în condițiile acestui scenariu, partida Kosovo - Israel (etapa a 8-a, 15 octombrie) devine extrem de importantă. Un rezultat egal între cele două, precum cel din prima rundă, de la Tel Aviv, ne-ar avantaja. La fel și o victorie a gazdelor. Ca să evite emoțiile, România ar trebui să ciupească puncte la Tel Aviv sau la Pristina. 

Toate aceste calcule se pot schimba însă radical în cazul unor rezultate-surpriză, precum cel al Andorrei în Kosovo. Iar acestea sunt posibile, mai ales prin prisma echilibrului de forțe în cazul celor trei candidate la locul secund. 

Puține victorii cu adversari importanți pentru echipa națională a României

În ultimii 7 ani, de la ultima participare la un turneu final, Euro 2016, naționala a disputat 66 de partide oficiale sau amicale. Și n-am reușit decât o singură victorie cu o echipă de calibru, cea de la Klagenfurt, 3-2 cu Austria, în Liga Națiunilor, cu Mirel Rădoi selecționer. 

Tot în mandatul său, am învins, în deplasare, Islanda (2-0), în preliminariile Mondialului 2022, dar nordicii au prezentat o garnitură nouă, cu totul alta decât cea care ne elimina în barajul pentru Euro 2020. Am mai învins anul trecut Finlanda, cu Edi Iordănescu pe bancă, nordicii venind după participarea la ultimul turneu final continental. 

În rest, am pierdut mereu cu granzii precum Spania, Germania, Olanda, Anglia, dar și cu formații mai importante, de genul Suediei, Poloniei sau Rusiei. Am câștigat câte o dată cu Turcia, Suedia, Finlanda, cu Cosmin Contra selecționer, în amicale, în care adversarii au avut foarte mulți absenți. 

29 de victoriia adunat România în cele 66 de meciuri disputate după Euro 2016, palmaresul fiind întregit cu 15 remize și 22 de înfrângeri

Am suferit însă înfrângeri și cu echipe mai mici, precum Muntenegru, Armenia, Georgia, Bosnia- Herțegovina sau Slovenia. Inclusiv în partide oficiale. Astfel, marea majoritate a victoriilor din 2016 încoace au fost cu adversari slab cotați sau anonimi precum Muntenegru, Kazahstan, Armenia, Lituania, Malta, Feroe, Belarus sau Moldova. 

Consider că acţiunea din iunie poate să rezolve în mare parte situaţia calificării, pentru că în octombrie avem iar «dubla» Belarus cu Andorra. Este foarte important cum vom gestiona, trebuie să ne ajutăm singuri şi dacă vom fi ajutaţi şi de jocul rezultatelor, cu atât mai bine!

-Edward Iordănescu, selecționer România

Eu prefer să jucăm prost împotriva Elveţiei şi să luăm cele trei puncte. De ce să nu putem? Fiecare meci are istoria sa. Noi mergem să câştigăm fiecare meci, asta ne transmite antrenorul, ce va ieşi vom vedea. Trebuie să ne luptăm pentru primul loc!

-Cristian Manea, fundaș România 

Clasamentul grupei I din preliminariile EURO 2024 

Ne-au crescut „acțiunile” pentru turneul final » Se pot face deja primele calcule de calificare ale României la EURO 2024

Următoarele jocuri: Kosovo - România, Belarus - Israel, Andorra - Elveția (16 iunie); Elveția - România, Belarus - Kosovo, Israel - Andorra (19 iunie)

Citește și: 

Un „tricolor” e nemulțumit de statutul pe care îl are la națională: „Trist, ca un copil!”

Atacați frontal de Cîrjan, Mihai Stoichiță și Emil Săndoi au răspuns: „Vă spun o concluzie și închid!”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (5)
Acidutzu_67
Acidutzu_67  •  31 Martie 2023, 15:41

La calcule si scenarii suntem campioni mondiali... Dupa ce-"am ouat o margica" (si aia prin cezariana) ne vedem deja cu sanse mari la Turneul final ?! Penibil articol...

Acidutzu_67
Acidutzu_67  •  31 Martie 2023, 15:41

La calcule si scenarii suntem campioni mondiali... Dupa ce-"am ouat o margica" (si aia prin cezariana) ne vedem deja cu sanse mari la Turneul final ?! Penibil articol...

mihneailie030
mihneailie030  •  30 Martie 2023, 11:07

Penibil... Iar au început calculele.. Vai de capul nostru de amarasteni...

Vezi toate comentariile (5)
Comentează