FOTBAL  »  NATIONALA  »  ROMÂNIA - ELVEȚIA 1-0

VIDEO + FOTO Avem echipă de EURO! România învinge Elveția după un meci perfect și termină grupa NEÎNVINSĂ

FOTO: Raed Krishan +49   FOTO
FOTO: Raed Krishan

Articol de , , , , , , , , - Publicat marti, 21 noiembrie 2023 23:45 / Actualizat miercuri, 22 noiembrie 2023 13:58

România va fi în urna a doua la EURO 2024! În meciul decisiv, jucat în fața 50.000 de oameni, România a învins Elveția, 1-0. Și termină grupa pe primul loc.

  • Turneul final din Germania va avea loc între 14 iunie și 14 iulie
  • România va fi în urna a doua

După ce etapa trecută și-a asigurat calificarea la turneul final din Germania, România și-a îndeplinit obiectivul în această seară. A câștigat cu Elveția, 1-0, și și-a asigurat locul 1 în grupă. Și vom fi în urma a doua la EURO 2024.

Notele GSP după România - Elveția 1-0 » „E imperial!” Ei sunt fotbaliștii care au strălucit în fața a 50.224 de fani, într-un meci de poveste
ROMÂNIA - ELVEȚIA
Notele GSP după România - Elveția 1-0 » „E imperial!” Ei sunt fotbaliștii care au strălucit în fața a 50.224 de fani, într-un meci de poveste

Cronica meciului România - Elveția: Voi faceți ceasuri, noi dăm ora exactă!

Arena Națională a fost plină cu 50.000 de fani, care au venit să se bucure alături de "tricolori" pentru calificarea la Euro 2024. O calificare așteptată de 8 ani, obținută cu multă suferință. Unii cred că și cu noroc. România trebuia să arate în meciul Elveția că merită să fie la anul la turneul din Germania. 

Toată lumea așteaptă ca echipa lui Edi Iordănescu să demonstreze că poate emite pretenții nu doar cu Andorra, Belarus, Kosovo sau Israel, ci și cu naționale mult mai bine cotate, precum cea a Elveției, chiar dacă nu cea mai bună versiune în aceste preliminarii.

Iordănescu a operat 5 schimbări față de partida de sâmbăta trecută, cu Israel, câștigată 2-1. Au ieșit Screciu, Ianis Hagi, Răzvan Marin, Drăguș și Pușcaș. Au intrat Cicâldău, Marius Marin, Moruțan, Alibec și Florinel Coman. Linia defensivă și poarta au rămas intacte.

În peluza galeriei tronează un banner uriaș cu îndemnul „Astăzi vrem victoria!". Nu e simplu deloc. Cum era și firesc, Elveția a avut inițiativa, dar „tricolorii" s-au apărat compact și au avut și câteva momente ofensive bune, când s-au apropiat periculos de poarta lui Mvogo. 

Tribunele au tresărit în minutul 17 la o fază-spectacol plecată din lungul de linie aruncat de Bancu pentru Coman, care a controlat bine mingea, a centrat în diagonală, la bara a doua, iar Moruțan a finalizat din foarfecă. Ar fi fost golul vieții pentru extrema lui Ankaragucu. A rămas doar o acțiune bună pentru impresia artistică. În prima repriză, elvețienii au presat mult pe aripi. Rațiu a fost imperial în duelurile cu Vargas sau Ndoye, ajutat și de Moruțan.

În stânga, Bancu a avut mult de furcă, dar a reușit să-i pună căpăstru lui Shaqiri, care și-ar fi dorit, poate, mai mult sprijin din partea lui Coman. Pe centru, Drăgușin și Burcă l-au ținut la respect pe Okafor. A fost 0-0 la pauză. Elveția a tras un singur șut pe poarta lui Moldovan! La oficială, Anghel Iordănescu se roagă și sărută iconițele! 

La scorul ăsta, România condusă de fiul său, Edward, este în urna a doua la Euro 2024. Ruga lui "Tata Puiu" a fost ascultată, iar la 5 minute de la reluare România a deschis scorul la capătul unei acțiuni de toată frumusețea. Stanciu a centrat din stânga, în diagonală, iar Moruțan a trimis cu capul, din prima, în fața porții. Alibec i-a luat fața lui Rodriguez și a înscris cu latul. Conducem cu 1-0 și stadionul este în delir. 

„Tricolorii" au prins aripi. În minutul 55, Coman a pătruns în careu și a căzut, faultat de Ndoye. Tot stadionul a cerut penalty, dar "centralul" italian Davide Massa n-a fost impresionat. Reluările TV au arătat că mijlocașul elvețian l-a călcat pe Coman, dar infracțiunea a avut loc în afara careului. 

Naționala din Țara Cantoanelor a reacționat și a ratat două mari ocazii de a egala, singur cu portarul. Moldovan a reușit parade senzaționale la șuturile pe care scria gol expediate din careu de Okafor (60) și Vargas (61). "Tricolorii" au rezistat eroic, încurajați frenetic. Spectatorii fac valuri mexicane și îi scandează numele lui stoperului Drăgușin. De la margine s-au arătat 5 minute de prelungiri. Moldovan mai scoate o minge din vinclu. 

S-a terminat. Victorie mare de tot! România termină neînvinsă grupa, pe locul 1, și merge cu pieptul bombat la vară în Germania.

Clasamentul grupei I

După o repriză echilibrată, România a dat lovitura în minutul 50. Denis Alibec a marcat singurul gol al meciului, cu un șut din 5 metri, în fața porții goale.

FINAL » România - Elveția 1-0

min. 90+5: Final de meci! România câștigă meciul și grupa!
min. 82: Stanciu și Alibec sunt înlocuiți cu Olaru și Pușcaș
min. 81: Xhaka centrează pe jos, dar Moldovan iese bine și respinge
min. 79: Răzvan Marin a centrat în careu, dar mingea nu a ajuns la Răzvan Marin
min. 72: O nouă schimbare la România. A intrat Drăguș, în locul lui Florinel Coman
min. 64: Dublă schimbare la România. Intră Hagi și Răzvan Marin, ies Cicâldău și Moruțan

min. 61: Intervenție excelentă a lui Horațiu Moldovan!  Vargas a tras de la 10 metri, dar Moldovan a ieșit excelent, i-a închis unghiul și a respins în corner

+45 FOTO

min. 60: Okafor scapă de marcaj și trage de la marginea careului, dar Moldovan respinge în coner
min. 58: Dublă ocazie pentru România! Alibec reia din 6 metri, dar portarul Mvogo are un reflex incredibil și respinge. Mingea a ajuns la Stanciu, care a tras de la 8 metri puțin pe lângă poartă
min. 50: GOOOL ROMÂNIA! Denis Alibec deschide scorul cu un șut din 5 metri. Nicolae Stanciu a centrat de la marginea careului la colțul lung, iar de acolo Moruțan a recentrat cu capul, în fața porții. Alibec le-a luat fața adversarilor și a trimis mingea în poarta goală
min. 46: A început repriza a doua

Costin Ștucan, Alberto Boțoghină și Grigore Sichitiu comentează la GSP LIVE prima repriză din România - Elveția

min. 45: Pauză
min. 42: Burcă a urcat surprinzător, dar centrarea sa a fost respinsă de defensiva adversă
min. 40: Coman trage pe jos de la 25 de metri. Portarul reține fără probleme
min. 34: Stanciu bate foarte bine o lovitură liberă de la 28 de metri. Mingea trece puțin peste poartă
min. 26: Ndoye a pătruns în careu și a centrat în fața porții, dar Vargas și Okafor nu au ajuns la minge

+45 FOTO

min. 20: Okafor trage de la 20 de metri, dar Moldovan e pe fază și respinge în corner
min.17: Florinel Coman a avut din nou o acțiune personală și a centrat la colțul lung. Mingea a ajuns la Moruțan, care a reluat din foarfecă, dar portarul elvețian a reținut
min. 15: După o acțiune personală, Florinel Coman a încercat să-l găsească pe Cicâldău în careu, dar mingea nu a ajuns la mijlocașul român
min. 9: Garcia centrează pe jos, iar Bancu respinge în corner, de la colțul lung
min. 4: Moruțan a intrat în careu, dar a pierdut mingea, fiind înconjurat de doi adversari
min. 1: A început meciul. Elveția a avut lovitura de start.

România - Elveția, echipe de start

  • Față de meciul cu Israel, Iordănescu a făcut 5 schimbări. Au ieșit Screciu, Hagi, R. Marin, Drăguș și Pușcaș. Au intrat: Cicâldău, M.Marin, Moruțan, Alibec și Florinel Coman

România:  Moldovan – Rațiu,  Drăgușin, Burcă, Bancu - Cicâldău, M. Marin, Stanciu - Moruțan, Alibec, Fl. Coman
Selecționer: Edward Iordănescu 
Rezerve: Niță, I.Radu, Racovițan, Screciu, Pușcaș, Artean, Hagi, R. Marin, Drăguș, Olaru, Mogoș, Fl. Tănase

Elveția: Mvogo - Garcia, Akanji, Elvedi, Rodriguez - Aebischer, Xhaka - Ndoye, Shaqiri, Okafor- Okafor 
Rezerve: Sommer, Raciopi, Ugrinic, Benito, Zakaria, Amdouni, Freuler, Steffen, Zeqiri, Comert, Zesiger, Schar
Selecționer: Murat Yakin

Stadion: Arena Națională
Arbitru: Davide Massa, A1: Filippo Meli, A2: Stefano Alassio, Arbitru de rezervă: Matteo Marcenaro, VAR: Massimiliano Irrati, AVAR: Valerio Marini

Costin Ștucan, Alberto Boțoghină și Grigore Sichitiu prefațează la GSP LIVE meciul România - Elveția

VIDEO Adrian Ilie, declarații înaintea partidei ”tricolorilor” cu Elveția

UPDATE 21:20 » Gest pentru jucători

Înainte de meci, crainicul a citit numele tuturor jucătorilor care au participat la această campanie de calificarea. Numele au apărut și pe marginea terenului. 

Avem echipă de EURO! România învinge Elveția după un meci perfect și termină grupa NEÎNVINSĂ

UPDATE 21:15 » Mesajul crainicului înainte de România - Elveția

Adrian Dobre, crainicul acestui meci, a avut un mesaj emoționant:

Bună seara, București! Bună seara, România! Bună seara, dragi suporteri ai echipei naționale! Ne aflăm la finalul unei campanii de calificare încununate cu succes. Vor fi la EURO vara viitoare. După preliminarii pline de provocări, tricolorii ne-au făcut fericiți și vin astă seară în fața noastră cu o calificare la Campionatul European.

Am ajuns la Euro după o deplasare infernală în Andorra, ne-am murdărit în noroiul din Kosovo, am revenit în finalul meciului cu Elveția și am renăscut în Ungaria, cu Israel. Împreună suntem România și în această seară, aici, pe Arena Națională, celebrăm o calificare, dar luptăm împreună pentru primul loc în grupă.

Seara aceasta e seara pe care am visat-o. E seara noastră, la care nici nu am îndrăznit să sperăm . E seara în care inima României fotbalistice pulsează de emoție și bucurie. Aceștia suntem noi și împreună am ajuns aici. Haideți să facem din această seară una de neuitat, una în care să ne bucurăm de acest moment, un moment ce peste ani va rămâne în sufletele noastre și despre care vom putea spune cu mândrie: am fost și eu acolo!

1.500 de fermieri la România - Elveția

1.500 de fermieri din România au ajuns la București cu mai bine de două ore înainte de meci. E o tradiție pentru o firmă specializată cu sediul central în Capitală, care le oferă angajaților bilete gratuite la cele mai importante meciuri ale echipei naționale. 

Așa s-a întâmplat și în această seară când mai bine de 25 autocare au ajuns în fața Arenei Naționale cu sute de fermieri din toate punctele țării.

„Vom face o atmosferă senzațională care de fiecare dată! Trebuie să terminăm grupa pe prima poziție, deci asta înseamnă că nu trebuie să pierdem! Facem cea mai mare galerie a fermierilor și suntem mândri că putem ajunge la București la meciuri importante” a spus unul dintre ei. 

Aceștia au venit toți echipați în veste roșii și au ocupat două patru sectoare de la tribuna 1, nivelul 1. Mai mult, mulți dintre ei sunt fotbaliști activi, dar doar de plăcere și de relaxare. „Avem campionat național de fotbal între fermieri. Ce meciuri ies acolo, mamă, mamă. Vă așteptăm la un campionatul nostru că avem și fotbaliști mai pe talent, mingicari”, a spus un alt fermier ajuns la București.

UPDATE 21:00 » „Tricolorii” au ieșit la încălzire

În fața a aproape 25.000 de fani, jucătorii lui Edi Iordănescu au ieșit la încălzire. În timp ce la boxe răsuna piesa „România mea”, interpretată de Cream, Minodora, Costi Ioniță și Diana Bucșa

VIDEO Emil Constantinescu, declarații înaintea partidei dintre România și Elveția

VIDEO Sosirea celor două formații la stadion înaintea partidei dintre România și Elveția

VIDEO Reporterii GSP.RO au stat de vorbă cu fanii înaintea confruntării cu Elveția

UPDATE 20:45 » Marian Iancu: „Nu sunt fan Edi Iordănescu, dar ultimul meci e de pus în ramă”

UPDATE 20:25 » Au sosit și elvețienii

+17 FOTO

88 de jurnaliștidin România s-au acreditat pentru meciul contra Elveției. Din Țara Cantoanelor la București au ajuns 18 ziariști. În schimb, acreditări au primit și 41 de fotoreporteri din țară și doar 3 din Elveția

UPDATE 20:10 » „Tricolorii” au ajuns la Arena Națională

Cu o oră și 35 de minute înainte de startul meciului, autocarul României a ajuns la stadion. 

+17 FOTO

UPDATE 19:45 » Reporterul GSP.RO vine cu ultimele informații de la Arena Națională

UPDATE 19:30 » E petrecere la Arena Națională

Câteva mii de fani sunt deja la Arena Națională. Aceștia cântă și sărbătoresc calificarea României la EURO 2024. Iar lângă stadion, atmosfera e întreținută de celebrii Los Platanos.

UPDATE 19:00 » Vestiarul României e pregătit

FRF a publicat imagini din vestiarul „tricolorilor”.

Surprize pentru suporteri, la stadion

Arena Fanilor, ce se va întinde pe o suprafață de 10.000 de metri pătrați, se deschide la ora 18:45, cu trei ore înainte de startul partidei. Vor exista puncte de face-painting, unde fanii își pot schimba look-ul pentru meci, precum și multe jocuri disponibile acestora, cum ar fi: noul joc FC24 pe Playstation, photo 180 de grade, photo booth, biliard și darts cu mingea de fotbal, foosball și robokeeper, unde fanii își vor putea testa execuțiile de la 11 metri împotriva unui portar automatizat.

Impresarul unui „tricolor” tulbură apele » Își cere clientul căpitan la națională: „Cu tot respectul pentru Nicușor...”
PROPUNERE
Impresarul unui „tricolor” tulbură apele » Își cere clientul căpitan la națională: „Cu tot respectul pentru Nicușor...”

 Andra va cânta imnul diseară

50.000 de români vor cânta imnul României alături de Andra. “Fotbalul are incredibila putere de a ne umple de energie, de speranță, de a ne face să visăm cu toții același vis. Sunt foarte fericită că tricolorii au reușit să se califice la Campionatul European, au făcut fericiți milioane de români pasionați de fotbal! Și sunt foarte bucuroasă că voi fi alături de ei și de o țară întreagă la meciul cu Elveția, când împreună vom cânta imnul României”, a declarat celebra cântăreață.

4 jucători lăsați în afara lotului

Andres Dumitrescu (22 de ani, fundaș stânga), Adrian Rus (27, stoper), Marius Ștefănescu (25, mijlocaș lateral) și Valentin Mihăilă (23, extremă, era oricum suspendat) sunt cei 4 jucători care nu au prins lotul României pentru meciul din această seară cu Elveția (ora 21:45).

Se rupe Arena! Meciul cu Elveția intră în topul celor mai mari asistențe din istoria naționalei

Federația Română de Fotbal a anunțat că toate biletele de la România - Elveția au fost epuizate. E vorba despre un număr impresionant de tichete, 49.500. Capacitatea totală a arenei este de 55.635 de scaune, însă anumite zone din tribune trebuie lăsate goale din motive de securitate. Detalii AICI

Citește și:

Mircea Lucescu e șocat de UEFA: „Îi permite acestei naționale să poată să meargă la Euro? Incredibil, neverosimil! E anormal așa ceva”
preliminarii
Mircea Lucescu e șocat de UEFA: „Îi permite acestei naționale să poată să meargă la Euro? Incredibil, neverosimil! E anormal așa ceva”
Jucătorul debutat de Hagi a rămas fără toți banii: „Am fost înșelat. Am pierdut 13 milioane”
ÎNȘELĂTORIE
Jucătorul debutat de Hagi a rămas fără toți banii: „Am fost înșelat. Am pierdut 13 milioane”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (87)
paolo13
paolo13  •  24 Noiembrie 2023, 14:17
Postat de concret pe 23 Noiembrie 2023, 22:00

Cum stai tu impreuna cu emil'86 si randoom in peluza fcbekali?

Nu am stat niciodată în peluza.

concret
concret  •  23 Noiembrie 2023, 22:00
Postat de paolo13 pe 23 Noiembrie 2023, 15:52

Stati impreuna in galerie?

Cum stai tu impreuna cu emil'86 si randoom in peluza fcbekali?

paolo13
paolo13  •  23 Noiembrie 2023, 15:52
Postat de concret pe 21 Noiembrie 2023, 09:33

Stai linistit, esti mai prost decat el.

Stati impreuna in galerie?

Vezi toate comentariile (87)
Comentează