FOTBAL  »  NATIONALA  »  ROMÂNIA

EXCLUSIV ANALIZĂ » De 20 de ani suntem în afara fotbalului care contează! Trei întrebări despre situația în care ne aflăm

Articol de , , - Publicat marti, 29 iunie 2021 14:37 / Actualizat marti, 29 iunie 2021 15:41

La ultimele 10 turnee finale, 5 Europene și 5 Mondiale, România nu a atins niciodată fazele eliminatorii, în timp ce nu mai puțin de 25 de țări europene au reușit această performanță, iar printre ele se regăsesc Irlanda de Nord, Islanda, Slovacia, Ungaria, Polonia, Irlanda, Cehia sau Țara Galilor

Nu suntem la European, dar Răzvan Burleanu ne spune că dacă am fi fost, nu doar că nu ne-am fi făcut de râs, dar am fi depășit și faza grupelor. Declarația a fost făcută duminică, după ședința Comitetului Executiv.

Realitatea e una singură: nu suntem la acest European! Iar istoria ultimilor 20 de ani ne arată că, de fapt, aceasta e regula care a dominat fotbalul nostru după anii '90. Și anume, ieșirea din scena importantă a turneelor finale. 

Am mai fost prezenți, cu o ritmicitate de 8 ani, la două Europene, însă niciodată n-am reușit, în 2 decenii, să depășim faza grupelor.

Analiza de azi are în vedere chiar această perioadă. În care intră 5 Mondiale, începând cu cel din 2002, dar și 5 Europene, primul fiind cel din 2004. Și apar întrebările:

  • Unde ne plasăm noi, România, față de restul Europei, în elita fotbalului la nivel de naționale?
  • Cine mai e în aceeași situație ca noi, să nu mai treacă niciodată de grupe?
  • Suntem mai degrabă în față sau suntem în zona retrogradării de pe continent?

Din acest calcul au fost excluse cele 8 mari naționale ale Europei, care sunt la cu totul alt nivel și pentru care o calificare dincolo de faza grupelor echivalează cu un succes al României în fața unor țări precum Malta sau Insulele Feroe.

Cei 8 granzi sunt: Germania, Spania, Anglia, Italia, Franța, Portugalia, Belgia și Olanda. Toate cu măcar o semifinală de turneu final între 2002 și 2021! Mai mult, 5 dintre acestea au câștigat cel puțin un trofeu în ultimii 20 de ani!

În afara acestora însă, Europa a propus alte aproape 20 de țări care s-au calificat din grupe. România niciodată! Iar printre aceste naționale sunt unele care la nivelul anilor '90 erau ce sunt azi San Marino, Cipru și Moldova. Exemple: Islanda, Irlanda de Nord, Țara Galilor.

La cum au arătat meciurile din grupa care s-a jucat și la București există un regret și mai mare că n-am fost prezenți la acest turneu final fiindcă România ar fi putut să ajungă în «optimi»
- Răzvan Burleanu, președinte FRF

România ar fi făcut față la acest Euro și ar fi jucat de la egal la egal cu multe dintre echipe. Cred că vreo 6-7 naționale sunt sub România.
- Anghel Iordănescu, fost selecționer România

Suntem peste 6-7 naționale? Peste Macedonia, Finlanda, Scoția. Suntem și peste Danemarca, Cehia, Țara Galilor, băteam și Belgia din prima repriză cu Danemarca, practic îi nenoroceam pe toți dacă eram la Euro. În realitate, de fapt, pe noi ne-a bătut Albania la Euro.
- Basarab Panduru, la Telekom Sport

Echipele care au trecut de faza grupelor la Mondialele și Europenele din ultimii 20 de ani! România nu e printre ele!

ANALIZĂ » De 20 de ani suntem în afara fotbalului care contează! Trei întrebări despre situația în care ne aflăm

Elveția și Suedia, de câte 5 ori în fazele eliminatorii

La cele 10 turnee finale luate în calcul în această analiză, două naționale au reușit să treacă de grupe de nu mai puțin de 5 ori! Elveția și Suedia se află în această situație. 

Altele n-au avut această constanță, dar au atins niște performanțe uluitoare. Croația a fost finalistă în 2018, Țara Galilor a șocat la Euro 2016, când a jucat semifinală, fază în care s-a aflat și Turcia la întrecerea continentală din 2008. 

Cea mai mare surpriză a furnizat-o însă Grecia, care a luat trofeul la Europeanul disputat în Portugalia în 2004.

ANALIZĂ » De 20 de ani suntem în afara fotbalului care contează! Trei întrebări despre situația în care ne aflăm

Cine e cu noi la retrogradare!

România e acum pe locul 43 în clasamentul FIFA. Dintre statele din fața noastră și care să nu fi trecut niciodată de grupe la un CM sau CE se regăsește Serbia. 

Totuși, naționala de la Belgrad are în CV nu mai puțin de 3 participări la Mondiale în ultimii 20 de ani (2006, 2010, 2018), spre deosebire de „tricolori”, care n-au fost niciodată! 

Chiar și Slovenia și Bosnia, care sunt în spatele nostru, dar nu foarte departe, au fost și ele la Mondiale, slovenii chiar de două ori (2002, 2010), iar bosniacii au mers în Brazilia 2014! 

În afara acestora, din Top 100 ierarhie FIFA, fără acces în fazele eliminatorii mai sunt Scoția, Norvegia, Finlanda, Macedonia, Albania, Muntenegru, Bulgaria, Israel, Belarus, Armenia, Georgia, Luxemburg și Cipru. Dintre acestea, Scoția și Finlanda au fost la actuala competiție însă au fost eliminate înainte de „optimi”!

Ce am făcut la singurele două Europene la care am fost prezenți

2008

  • am avut o grupă infernală, cu campioana mondială en-titre, Italia, cu vicecampioana mondială, Franța, și cu Olanda
  • se calificau doar primele două clasate
  • ne-am descurcat bine, am remizat cu primele două, dar ne-a învins Olanda și am ratat accesul mai departe
ANALIZĂ » De 20 de ani suntem în afara fotbalului care contează! Trei întrebări despre situația în care ne aflăm

2016

  • am avut o grupă accesibilă, cu Franța, Elveția și Albania
  • se calificau și 4 cele mai bune locuri 3, același sistem ca acum
  • ne-a bătut Franța, am remizat cu Elveția, iar Albania ne-a produs o umilință imensă, poate cea mai mare din istoria naționalei
ANALIZĂ » De 20 de ani suntem în afara fotbalului care contează! Trei întrebări despre situația în care ne aflăm

Ce selecționeri am avut în ultimii 20 de ani

ANALIZĂ » De 20 de ani suntem în afara fotbalului care contează! Trei întrebări despre situația în care ne aflăm

Între 1990 și 2000 am fost de top!

ANALIZĂ » De 20 de ani suntem în afara fotbalului care contează! Trei întrebări despre situația în care ne aflăm

Ultimul deceniu înaintea celor 20 de ani analizați în aceste pagini au însemnat o perioadă de top pentru naționala noastră. Între 1990 și 2000 au avut loc 6 turnee finale: 3 de Mondial și 3 de European. 

2era locul pe care România se clasa în clasamentul FIFA în septembrie 1997, la egalitate cu Germania, primul loc fiind ocupat de Brazilia

România a lipsit la unul singur, CE din 1992, iar la celelalte a reușit să depășească faza grupelor de nu mai puțin de 4 ori, în condițiile în care la European au participat doar 16 echipe și după grupe se ajunge direct în sferturile de finală. 

ANALIZĂ » De 20 de ani suntem în afara fotbalului care contează! Trei întrebări despre situația în care ne aflăm

Nici o altă națională de pe continent, în afara celor 8 granzi, nu a atins acest nivel!

ANALIZĂ » De 20 de ani suntem în afara fotbalului care contează! Trei întrebări despre situația în care ne aflăm

43e locul actual al României în ierarhia mondială, sub Australia, SUA, Tunisia și Iran și la limită peste Jamaica

Șanse minime și pentru Qatar 2022

Nici ceea ce va urma, pe termen scurt, nu e optimist pentru România. Suntem în plină campanie pentru accederea la Campionatul Mondial din Qatar, care va avea loc în noiembrie și decembrie 2022, adică peste un an și jumătate. 

Singura variantă prin intermediul căreia am putea să ne calificăm sunt preliminariile, dar am ratat startul în grupa din care facem parte. Ne-a bătut Armenia și după 3 etape suntem doar pe locul 4. Doar prima poziție merge direct la Mondial, în vreme ce ocupantele locurilor secunde vor fi la baraj.

Tot la baraj mai au acces încă două echipe grație Ligii Națiunilor, însă România nu are nicio șansă fiindcă nu a câștigat grupa din care a făcut parte. De exemplu, Ungaria, care s-a impus într-o serie complicată, cu Serbia, Turcia și Rusia, poate prinde barajul pentru Qatar datorită Nations League. 

Dacă nu vom fi nici anul viitor la CM, atunci vom bifa nu mai puțin de 6 ediții consecutive la care nu luăm parte. Ultima a fost în 1998, în Franța, când am ieșit și din grupă.

Cel mai vehement atac la adresa lui Rădoi: „Seamănă cu Domnul Goe! E picătură din Burleanu. Nu are ce căuta la națională”

Citește și alte articole:

Al XV-lea Congres » Adunarea Generală a FRF, exercițiu de laude la adresa lui Răzvan Burleanu și aplauze declanșate la comandă

Ode conducătorului iubit » Burleanu, lăudat fără oprire la Adunarea Generală a FRF: „Ne-a conectat la specialiști din cadrul UEFA și FIFA”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (11)
pinguinul_japonez
pinguinul_japonez  •  30 Iunie 2021, 21:17

suntem pe un trend descendent la fotbal si acest lucru va continua cel putin inca 20 de ani de acum .... vom visa la CM si CE in urmatorii 20 de ani ... asta si datorita instistutiilor care pun antrenori si selectioneri amatori asa cum bine sunt si cei de la conducerea fotablului !

addriann
addriann  •  30 Iunie 2021, 14:42
Postat de bodystyle74 pe 29 Iunie 2021, 16:38

Pai hai sa vedem si cati s-au imbogatit din fotbal din 2002 incoace? Mitica face blocuri,MirceaS restaurante, Gino la fel,Stoichita, Burleanu and Co au lefuri de peste 5000€ net/ luna,la fel la liga iar arbitri trag pe langa cluburi dupa ce nu mai arbitreaza. Bani se castiga , oamenii prospera insa invers proportional cu performanta. Asta trebuie analizat.

Foarte corect, se castiga bani de catre cei care detin diferite functii de conducere, la Liga , Federatie... Problema foarte mare apare la nivelul investitorilor ( patronilor ) din fotbalul romanesc, existand un risc considerabil de insolventa, iar companiile mari de la noi ( romanesti sau chiar straine... ) evita sa investeasca in cluburile de fotbal... Pana la urma, Dacia Arena se afla la Udine...

torque07
torque07  •  30 Iunie 2021, 10:21

Analiza marca Fish Cover Enterprize. 90-2000 a fost super pt ca erau jucaotorii formati de comunisti si aveau posibilitate sa mearga afara sa joace. De ce nu mai mergem la turnee finale? Sunt asa multe de spus ca nu v-ar ajunge 5 articole ca asta. Valorile promovate de voi "presa" e unul din motive. Barosani, interlopi, bombardieri, tunuri, afaceri. Ce drum ia un tanar cand i-i bagi in cap valorile astea? Da bine ca am devenit experti in calcule si statistici.

Vezi toate comentariile (11)
Comentează