FOTBAL  »  NATIONALA  »  ROMÂNIA - FINLANDA 1-0

FOTO Mult chin, dar victorie! Bancu o răpune pe Finlanda în Giulești și aduce României primele puncte în Nations League » Clasamentul ACUM

România a învins-o pe Finlanda, scor 1-0, în a 3-a etapă din Liga Națiunilor. „Tricolorii” câștigă astfel primele puncte din grupa B3, dar rămân în continuare pe ultimul loc. +38   FOTO
România a învins-o pe Finlanda, scor 1-0, în a 3-a etapă din Liga Națiunilor. „Tricolorii” câștigă astfel primele puncte din grupa B3, dar rămân în continuare pe ultimul loc.

Articol de , , , - Publicat sambata, 11 iunie 2022 23:48 / Actualizat sambata, 11 iunie 2022 23:58

România a învins-o pe Finlanda, scor 1-0, în a 3-a etapă din Liga Națiunilor. „Tricolorii” câștigă astfel primele puncte din grupa B3, dar rămân în continuare pe ultimul loc.

  • România mai are un singur meci de jucat în iunie, marți, pe 14, cu Muntenegru (ora 21:45, stadion Giulești, liveTEXT pe GSP.ro și în direct pe PrimaTV)

România - Finlanda 1-0: câștigăm primele puncte din Liga Națiunilor

România a avut prima mare ocazie de gol în minutul 13, când Alex Cicâldău a trimis cu capul în bara transversală din marginea careului mic. Giuleștiul a explodat câteva zeci de secunde mai târziu. 

Uronen l-a doborât în careu pe Olaru, iar „centralul” Harald Lechner a indicat punctul cu var. Penalty. Numai că Pușcaș a executat lamentabil, pe centrul porții, și a ratat (16). 

+34 FOTO

Până la urmă, jocul mai bun al trupei lui Edi Iordănescu a fost răsplătit în minutul 30. Pușcaș și-a luat revanșa, l-a driblat în flancul drept pe Ivanov și a centrat decisiv pentru Nicușor Bancu. Fundașul stânga de la Craiova a ajuns la 6 metri de poarta adversă și l-a învins pe Joronen cu o lovitură de cap trimisă în contre-pied! 

Florin Niță n-a avut multă treabă în prima parte, a intervenit sigur la finalizările semnate de Vaisanen (4) și Lod (34). 

Nordicii au fost mai buni în startul reprizei secunde. Pohjanpalo a trimis acrobatic „peste” din apropiere (47), apoi Niță a zburat spre colțul lung pentru a respinge în corner reluarea aceluiași atacant de la Rizespor (51). Intervenție realmente fabuloasă! 

Am răspuns rapid, prin ghinionistul Pușcaș, care a mai ratat o dată. Poziționat ușor lateral dreapta în interiorul lui „16”, atacantul italienilor de la Pisa a șutat pe direcția portarului Joronen (62). 

Edi Iordănescu a introdus pe teren în partea secundă jucători cu impact în plan defensiv, Hanca, Răzvan Marin, Alexandru Crețu, și a păstrat, până la final, avantajul minim.

Ultimele minute au reprezentat un carusel de ocazii. Pe rând, Lod, Mihăilă, Pohjanpalo și Bancu s-au jucat cu emoțiile celor 12.000 de fani care s-au bucurat în cele din urmă după ultimul fluier al lui Lechner.

Mult chin, dar victorie! Bancu o răpune pe Finlanda în Giulești și aduce României primele puncte în Nations League » Clasamentul ACUM
Cifrele meciului România - Finlanda 1-0 via SofaScore
Ce noroc! Rezultat perfect pentru România în Muntenegru - Bosnia » Ungaria obține un nou rezultat uriaș!
LIGA NAȚIUNILOR
Ce noroc! Rezultat perfect pentru România în Muntenegru - Bosnia » Ungaria obține un nou rezultat uriaș!

Clasamentul actualizat

EchipăGolaverajPuncte
1. Bosnia3:25
2. Finlanda3-24
3. Muntenegru3-34
4. România1-33

Toate formațiile au câte 3 meciuri disputate

S-au jucat în grupa României:

  • 4 iunie: Muntenegru – România 2-0, Finlanda - Bosnia 1-1
  • 7 iunie: Bosnia-Herțegovina – România 1-0, Finlanda - Muntenegru 2-0
  • 11 iunie: România - Finlanda 1-0, Muntenegru - Bosnia 1-1

Urmează să se joace:

  • 14 iunie: România - Muntenegru, ora 21:45, stadion Giulești (în direct pe PrimaTV, liveTEXT pe GSP.ro)
  • 23 septembrie: Finlanda – România, ora 21:45
  • 26 septembrie: România - Bosnia-Herțegovina, ora 21:45

De ce e Liga Națiunilor foarte importantă pentru noi

E o competiție mai accesibilă nouă în drumul spre Europeanul din 2024 decât vor fi preliminariile de anul viitor. Locul 1 în Nations League oferă 3 imense avantaje, locul 2 aproape că garantează și el prezența la un eventual baraj, în vreme ce ultimele două poziții ar însemna regres - detalii, pe larg, AICI!

FINAL. România - Finlanda 1-0

  • A marcat: N. Bancu '30
  • George Pușcaș a ratat un penalty în minutul 16
  • Click AICI pentru statistici!
  • Vlad Chiricheș a ajuns la 43 de partide din postura de căpitan al României. Așadar, stoperul lui Sassuolo a urcat pe podium în acest top, fiind la egalitate cu Costică Ștefănescu și depășit doar de Cristi Chivu (50) și Gică Hagi (65). Primul sub Chiricheș e Cornel Dinu (38).
  • Răzvan Marin a bifat în această seară meciul cu numărul 40 pentru națională.
  • 11.503 fani au fost prezenți în Giulești

România - Finlanda, echipele de start:

România: Fl. Niță - Rațiu, Chiricheș, Burcă, Bancu - Olaru, M. Marin, Cicâldău - Sorescu, G. Pușcaș, Oct. Popescu
Rezerve: H. Moldovan, Aioani, Hanca, Ad. Rus, Camora, Al. Crețu, Al. Maxim, R. Marin, V. Mihăilă, Fl. Tănase, Ștefănescu, Mitriță
Selecționer: Edward Iordănescu (43 de ani)

Finlanda: Joronen - Alho, L. Vaisanen, Ivanov, Uronen, O'Shaughnessy - Lod, Kamara, Schuller - Pukki, Pohjanpalo
Rezerve: Hradecky, Eriksson, Tenho, Taylor, Kallman, Lingman, Valakari, S. Vaisanen, Nissila, Jensen, Soisalo, Niskanen
Absenți: Forss (accidentat), Lappalainen (coronavirus)
Selecționer: Markku Kanerva (58 de ani)

Arbitru: Harald Lechner. Asistenți: Maximilian Kolbitsch, Andreas Staudinger (toți din Austria)
Stadion: Rapid-Giulești (București)

UPDATE, ora 21:45. 100 de ani de națională

Jucătorii României au ieșit pe teren purtând o replică a primului tricou al naționalei din 8 iunie 1922, Iugoslavia – România 1-2.

Mult chin, dar victorie! Bancu o răpune pe Finlanda în Giulești și aduce României primele puncte în Nations League » Clasamentul ACUM

De la imn a lipsit Deian Sorescu, el a apărut pe teren ulterior.

UPDATE, ora 21:40. Dorinel Munteanu, înainte de România - Finlanda: „Jucătorii au potențial, ne lipsește curajul”

UPDATE, ora 21:35. Reporterul GSP.ro Vlad Nedelea ne aduce ultimele informații înainte de România - Finlanda

UPDATE, ora 21:30. FRF, tactică anti-Iordănescu

Cu 20 de minute înainte de startul partidei, pe cele două tabele ale stadionului Giulești a apărut un montaj video al celor mai mari și importante meciuri și victorii ale echipei naționale.

Cu câteva zile înainte de meci, Edward Iordănescu transmitea un mesaj clar legat de trecutul primei reprezentative: „Am constatat că presiunea nu ne face bine. Deocamdată nu avem puterea să o gestionăm, să o acceptăm şi ce să facem cu ea. Şi asta tocmai din cauza trecutului. Iar grupul nu răspunde bine la comparaţii cu alte generaţii. Cu toate astea am văzut o generaţie care promite, avem jucători care îşi doresc calificări. Emoţia şi dorinţa există, dar trebuie să găsim calea”.

UPDATE, ora 21:25. Andrei Prepeliță: „Putem să câștigăm”

UPDATE, ora 21:20. Declarații simpatice ale tinerilor suporteri români: „Mie îmi place Ianis Hagi. Ceilalți sunt buni, dar nu prea”

UPDATE, ora 21:17. Suporterii finlandezi cântă în drumul spre stadionul Giulești

UPDATE, ora 21:15. Fluierături puternice și „Jucați fotbal!”

Jucătorii echipei naționale au ieșit pe teren, la încălzire, la 21:15. Dacă la început au fost primiți cu aplauze, fanii și-au schimbat imediat atitudinea față de jucători. „Jucați fotbal, jucați fotbal!”, au scandat grupurile de ultrași, care au continuat cu fluierături puternice.

Unul dintre cei mai vizați jucători de ultrași, Mario Camora de la CFR Cluj, contestat de luni bune de „Uniți sub tricolor”, prezenți în această seară în Giulești.

UPDATE, ora 21:10. Scandările anti-FRF, acoperite de muzică 

Mai multe grupuri de suporteri își fac apariția în arenă. Două grupări de peste 100 de fani și-au ocupat locurile în peluza nord. Un alt nucleu în tribuna II. Crainicul a transmis un mesaj de bun-venit: „Azi, mai mult decât oricând, tricolorii au nevoie de ajutorul vostru. Să simtă atmosfera din Giulești, să simtă puterea publicului și la final să strigăm împreună România”. 

Acesta a fost acompaniat de fluierături copioase și mesaje anti-FRF. Ca să acopere scandările împotriva conducerii Federației și ale lui Răzvan Burleanu, a fost mărit volumul melodiilor de la stația de amplificare.

UPDATE, ora 21:05. Suporter român înaintea duelului România - Finlanda: „Ne lipsește atitudinea”

UPDATE, ora 21:00. Finlandezii, primii la încălzire. Românii, după ei 

Jucătorii oaspeților au ieșit primii la antrenamentul premergător meciului din această seară. Surprinzător, selecționerul Markku Kanerva nu a mizat în această seară pe portarul-vedetă Lukas Hradecky, preferând să-l trimită între buturi pe Jesse Joronen (29 de ani). 

În schimb, Edi Iordănescu merge tot pe mâna lui Florin Niță. Acesta a ieșit pe teren la câteva minute după finlandezi, în timp ce Horațiu Moldovan a preferat să traverseze terenul pentru a scanda alături de fanii rapidiști, prezenți în peluza nord. 

Cu 45 de minute înainte de startul meciului, pe stadionul Giulești sunt în jur de 5.000 de spectatori, marea majoritate îmbrăcați în tricouri galbene.

UPDATE, ora 20:40. „Demisia, demisia, demisia!” și „FRF, m**e FRF!” 

Începe haosul în Giulești! Primele facțiuni de suporteri ai echipei naționale și-au făcut prezența în tribunele stadionului Rapid. Primii ultrași au ocupat locuri la Peluza Sud, cea de la Opera Comică.

Ultrașii și-au montat steagurile pe gard, apoi au început scandările împotriva selecționerului Edward Iordănescu: „Demisia, demisia, demisia!”. La rând au venit oficialii Federației, în frunte cu președintele Răzvan Burleanu, scandându-se: „FRF, m**e FRF!”.

În acest moment, în stadion sunt în jur de 1.500 de suporteri români și 200 de finlandezi.

UPDATE, ora 20:30. STB nu are program prelungit, doar mașini de noapte

Toate meciurile din Liga Națiunilor sunt programate să înceapă de la ora 21:45, deci se termină în jurul orei 23:15, la un sfert de oră după ultimul tramvai 41, care circulă în jurul stadionului. 

Pentru ca fanii să poată ajungă acasă de la meci, aceștia trebuie să apeleze doar la liniile de noapte puse la dispoziție de STB. În zona stadionului circulă N110 (Calea Giulești) și N117 (stația Pasaj Grant). Toate detaliile legate de traseu și program - AICI.

UPDATE, ora 20:15. Jucătorii echipei naționale au ajuns la stadion 

Valentin Mihăilă, Alex Mitriță și Nicușor Bancu au fost primii jucători ai naționalei noastre care au ieșit pe gazonul din Giulești. Chiar dacă pe stadion sunt în jur de 600 de fani, nimeni nu a avut nicio reacție la apariția jucătorilor. Aceștia și-au salutat câțiva apropiați și au inspectat toate zonele terenului. 

Din jucătorii prezenți pe teren n-au lipsit Andrei Ivan și Cristi Manea, chiar dacă cei doi nu sunt opriți în lotul de 23 de către Edward Iordănescu. La câteva minute distanță, pe teren și-a făcut apariția și „centralul” Harald Lechner din Austria. Acesta are 39 de ani, este arbitru FIFA din 2010 și a mai arbitrat trei meciuri ale echipelor românești: CFR Cluj – AS Roma 0-2, în 2020, România U21 – Germania U21 2-2, în 2013, și amicalul România – Macedonia 0-1, în 2010.

UPDATE, ora 20:10. Statistica ține cu România, casele de pariuri, nu 

Am jucat de 11 ori împotriva finlandezilor, ne-am impus de 8 ori, iar trei partide s-au încheiat la egalitate. Ultimul duel a avut loc în 2018, la Ploiești, când am câștigat cu 2-0. Mai mult decât atât, Finlanda este un oponent intrat în istoria echipei naționale. Cel mai mare scor la care am câștigat s-a înregistrat împotriva finlandezilor, în 1973, când am învins cu 9-0, la București. Golurile noastre au fost reușite de I. Dumitru, Marcu (2), M. Sandu (2), Dumitrache (2), Pantea și D. Georgescu. 

Conform caselor de pariuri, România nu este favorită! Finlandezii au cota 2,83 pentru victorie, în timp ce „tricolorii” au cota 3,06 pentru un succes la București.

UPDATE, ora 20:00. A început ploaia la București

Cu mai puțin de două ore înainte de startul partidei, la București a început să plouă. În acest moment, în tribune sunt în jur de 500 de spectatori, dar toate locurile de pe noul stadion Rapid-Giulești sunt acoperite. 

Mai mult, gazonul se prezintă în condiții foarte bune, chiar dacă sunt și zone arse, îngălbenite de soarele puternic din ultimele zile. Conform meteorologilor, la ora de start a partidei vor fi 19 grade, fiind șanse foarte mari ca ploaia să se oprească până atunci.

UPDATE, ora 19:55. Iulian Cristea se operează în Italia

Surse din cadrul FRF au dezvăluit că Iulian Cristea a părăsit în cursul zilei de astăzi cantonamentul echipei naționale, urmând să ajungă în Italia, acolo unde va fi operat la celebra clinică „Villa Stuart” din Roma. Stoperul de la FCSB urmează să fie operat de către renumitul medic Pier Paolo Mariani, cel care i-a operat și pe colegii săi Florin Tănase și Dragoș Nedelcu, ambii tot după o ruptură de ligamente. 

Iulian Cristea s-a accidentat în meciul cu Muntenegru, diagnosticul fiind ruptură de ligament încrucișat anterior. Va lipsi de pe teren cel puțin 6 luni.

UPDATE, ora 19:50. Imnul României, o experiență specială 

La fel ca înaintea finalei Cupei României dintre Sepsi - FC Voluntari 2-1, când imnul României a fost cântat de Corul Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, același lucru se va întâmpla și în această seară. 

Pe un podium special amenajat între Peluza Sud și tribuna a II-a, mai mulți artiști vor interpreta imnul de stat. Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” este unul din cele mai renumite ansambluri corale din România și din Europa. Cu mai bine de două ore înainte de startul partidei aceștia au făcut repetițiile finale.

UPDATE, ora 19:45. 19 puncte de unde se poate cumpăra mâncare 

Federația Română alături de unul dintre sponsorii echipei naționale au amenajat pe stadionul Rapid-Giulești nu mai puțin de 19 puncte de vânzare pentru mâncare și băuturi, distribuite în fiecare zonă a stadionului. Patru puncte la tribuna II, cinci la tribuna I, patru la peluza sud, cea dinspre Opera Comică, iar șase la peluza nord, acolo unde galeria Rapidului stă de obicei. 

Interesant că toate produsele au preț unic, de 5 lei! Fistic copt și sărac, alune de pădure coapte, biscuiți crocanți, apă plată sau cu vitamine, băutură energizantă, suc sau bere, toate se vând cu 5 lei. Doar șandwich-ul cu piept de pui sau cu șnitel costă 10 lei.

UPDATE, ora 19:40. Bișnițarii își fac de cap 

Meciul din această seară e sold-out, dar bilete în jurul stadionului se mai găsesc. Bișnițarii nu lipsesc din peisaj nici de această dată, iar cei care n-au apucat să-și cumpere un tichet pentru jocul cu Finlanda pot negocia cu aceștia. 60 de lei e prețul pentru un loc în peluză, față de 45, iar pentru un loc la tribuna a II-a tichetele la negru costă 100 de lei. Cu 20 de lei mai mult decât valoarea cu care cei din Federație le-au comercializat. 

Există și doritori, dar tranzacțiile se fac pe ascuns, de frica forțelor de ordine. Conform organizatorilor, pentru jocul de săptămâna viitoare cu Muntenegru mai sunt disponibile la vânzare câteva sute de tichete, marea lor majoritate la extremități.

UPDATE, ora 19:35. Finlanda va purta banderole negre

Aarno Turpeinen, fost internațional finlandez, a decedat astăzi la 51 de ani. Vestea a fost anunțată de HJK Helsinki, fosta sa echipă, și a ajuns și în cantonamentul nordicilor, care au anunțat că vor purta banderole negre. În tricoul Finlandei, Turpeinen a adunat 16 partide între 1995 și 2002. De-a lungul carierei a evoluat doar în Finlanda, la OTP, Oulu, RoPS și HJK, alături de care a câștigat 3 titluri și 4 cupe.

UPDATE, ora 19:25. UEFA a cerut modificări la stadion

După 11 ani de pauză, echipa națională s-a întors pe Giulești. Chiar dacă FRF este organizatorul partidei, cei de la UEFA au avut cerințe speciale pentru cei de la Casa Fotbalului: de la o zonă destinată exclusiv comentatorilor deținători de drepturi, separați de restul presei, până la modificarea zonelor de unde meciul se filmează.

Dacă până acum în cele două peluze existau locuri speciale pentru camerele TV, forul european n-a fost de acord cu poziționarea acestora. Astfel, au blocat mai bine de 20 de locuri în ambele peluze, unde au instalat două podiumuri pentru a fi montate camerele TV.

UPDATE, ora 19:15. S-au deschis porțile de acces

Cu două ore și jumătate înainte de startul meciului dintre România și Finlanda, toate dispozitivele care se ocupă de organizarea partidei sunt pregătite. Stewarzii au intrat în stadion, jandarmii și-au ocupat locul în zonele importante din jurul arenei, porțile de acces fiind deschise pentru fani chiar în aceste momente. Conform celor de la FRF, pentru partida din această seară nu mai există niciun bilet disponibil.

Un nou eșec al „tricolorilor” i-ar putea fi fatal selecționerului Edward Iordănescu. Edi ar putea fi demis în cazul în care pierde și cu nordicii, chiar dacă el continuă să susțină că are planuri pe termen lung la națională.

Playtech: TRAGEDIE! Doliu URIAȘ în politica din România! A MURIT în urmă cu puțin ...

Ianis Hagi și Dennis Man, în centrul atenției la reunire » Ținute extravagante alese de „tricolori”


Comentarii (297)
tororosso
tororosso  •  12 Iunie 2022, 15:06
Postat de bl0catu pe 12 Iunie 2022, 04:53

mai bine il naturalizeaza pe gabriel bebeluj ala de la cfr daca tot vor un atacant plavan, dar care da si goluri! puscas a fost sub orice critica! ma amuza cum lauda toti echipa si jocul in conditiile in care am trait cu tensiune 21/19 pe toata durata meciului , ca ne-au cam calcat aia in picioare! au sarit cu picioarele pe noi!

Ce naiba să faci cu toți pensionarii de la frânari ? Joacă 2/3 meciuri și cer pensionarea . După ei potopul ?

rav410wrc
rav410wrc  •  12 Iunie 2022, 13:36

"Contingentul" craiovean e f. bun ... Cicaldau, Bancu, respectiv Mihaila au jucat/intrat f. bine !! Inca un semn de-ntrebare asupra corectitudinii mamaLigii 1 ... Cum e posibil ca echipa care dadea/da cei mai buni tricolori, se bate mereu la locul 3 al campionatului nostru aranjat si plin de blaturi !? :(((

zorrozabal
zorrozabal  •  12 Iunie 2022, 12:20

In prima repriza arbitrul(intimidat de publicul rapidist?),a fluierat ca Cojocaru sau Birsan la meciurile fcsb-ului-penalty-ul ala fiind urmarea unei simulari „marca inregistrata”!Jucatorii noștri au alergat(„s-au luptat”),dar a fost descurajant sa vedem ca pâna și finlandezii dovedeau mai multa calitate,preluind controlul jocului și ajungând cu ușurința in fața porții noastre!Despre jucatori: Pușcaș nu prea mai știe sa o bage in poarta,dar e singurul nostru jucator care știe sa se demarce și care știe sa treaca in dribling de un fundaș advers!Având și un fizic corespunzator!Și de ce Mihaila(inca)nu e Mbape?!Pai dupa o cursa identica Mbape a dat gol(șutând tot pe colțul scurt, dar sus),pe când Mihaila a șutat jos și a fost blocat de portar!Și Bancu a șutat bine dar mingea lui(șutata tot din unghi),a lovit transversala!

Vezi toate comentariile (297)
Comentează