FOTBAL  »  NATIONALA  »  ROMÂNIA

La o palmă de fericire » Ianis Hagi nu a avut cu Islanda norocul lui Gică de la Cardiff

FOTO: Cristi Preda +42   FOTO
FOTO: Cristi Preda

Articol de - Publicat sambata, 13 noiembrie 2021 08:48 / Actualizat sambata, 13 noiembrie 2021 09:21

Ianis Hagi nu a avut cu Islanda norocul tatălui său, Gică Hagi, de acum 28 de ani, din meciul decisiv de la Cardiff, când galezii au tras un penalty în transversală, iar România a mers la CM 1994.

Ianis Hagi, 23 de ani, trăiește prima mare dezamăgire a carierei sale de „tricolor". Cu Islanda, fiul „Regelui" a fost la doar câțiva milimetri să devină eroul naționalei. Mingea șutată de el în minutul 85, de la marginea careului mare, a lovit bara din dreapta, iar acum doar printr-o minune ne mai putem califica la barajul pentru Cupa Mondială.

FRF s-a orientat rapid: Adrian Mutu, marele favorit să-l înlocuiască pe Rădoi » Plusuri, minusuri și cine mai e pe lista lui Burleanu
ROMÂNIA
FRF s-a orientat rapid: Adrian Mutu, marele favorit să-l înlocuiască pe Rădoi » Plusuri, minusuri și cine mai e pe lista lui Burleanu

Cu 28 de ani în urmă, mai exact pe 17 noiembrie 1993, Gică Hagi a fost mult mai norocos. În meciul decisiv cu Țara Galilor, câștigat de „tricolori", 2-1, la Cardiff, galezul Paul Bodin a tras în transverală un penalty la scorul de 1-1. Gică deschisese scorul (32), Saunders egalase (60), iar cu 7 minute înainte de final Răducioiu a dat lovitura din pasa lui Ilie Dumitrescu. Acela a fost momentul în care s-a născut Generaţia de Aur.

La o palmă de fericire » Ianis Hagi nu a avut cu Islanda norocul lui Gică de la Cardiff

„Regele" a ratat primul Mondial la 20 de ani

Gică Hagi era deja liderul incontestabil al naționalei. Avea 28 de ani și participase la două turnee finale, Euro 1984 Franța și CM 1990 Italia. Până să "danseze" însă pe cele mai mari scene ale fotbalului european și mondial, Gică a trăit și el dezamăgiri după calificări scăpate printre degete.

Prima dată, la o vârstă mult mai fragedă decât a lui Ianis. La 20 ani, Mircea Lucescu l-a desemnat căpitan în "finala" cu Irlanda de Nord pentru calificarea la CM 1986, meci pierdut dramatic, 0-1, pe fostul "23 August", la 16 octombrie 1985.

În 1991, după un prim Mondial în care a fost egalul lui Maradona, Hagi senior a avut pe conștiință ratarea calificării la Euro 1992. El a irosit un penalty în decisivul cu Bulgaria, de la Sofia, scor 1-1. Bulgaria, ca și Islanda de acum, nu mai avea nicio treabă cu calificarea. 

Prima dată, la o vârstă mult mai fragedă decât a lui Ianis. La 20 ani, Mircea Lucescu l-a desemnat căpitan în „finala" cu Irlanda de Nord pentru calificarea la CM 1986, meci pierdut dramatic, 0-1, pe fostul "23 August", la 16 octombrie 1985.

În 1991, după un prim Mondial în care a fost egalul lui Maradona, Hagi senior a avut pe conștiință ratarea calificării la Euro 1992. El a irosit un penalty în decisivul cu Bulgaria, de la Sofia, scor 1-1. Bulgaria, ca și Islanda de acum, nu mai avea nicio treabă cu calificarea. 

Ianis Hagi, la o palmă de fericire

Revenim la Ianis. Un car de nervi, dar și de promisiuni. „Ne-am creat șase ocazii clare, dar n-am marcat, atât. Am avut și o bară. Vom trăi momente mult mai frumoase decât în seara asta neagră. Acest grup are mentalitate de învingător. Suntem tineri. Eu am 23 de ani, ceilalți din vestiar au 20, 21, Enes Sali are 15. Avem o generație talentată, am demonstrat-o cu vârf și îndesat, nu trebuie să uitați că am prins semifinale de Campionat European acum doi ani!", a declarat fotbalistul lui Rangers după remiza dureroasă de joi seara.

„Dacă dădeam gol, nu mai vorbeam de faptul că nu știm să gestionăm". Am fost la o palmă de fericire. Dar, din păcate, au trecut 24 de ani de la ultima calificare la Cupa Mondială. Și, cel mai probabil, mai avem de așteptat încă 4 pentru o nouă tentativă. 

„N-au ajuns la maturitate"

Ilie Dumitrescu consideră că generația lui Ianis Hagi mai are nevoie de timp pentru a se maturiza. „Mă gândeam la diferența dintre generații, cea de acum și a noastră. Noi în 1994 aveam toți peste 25 de ani, cred că actuala generație nu a ajuns la maturitate. Are potențial, va face performanță mai încolo. Dacă iei echipa de atunci, eu aveam 25 de ani, Răducioiu 24 de ani, eram cei mai tineri. Această generație poate evolua pe același nucleu, cam asta e selecția în momentul de față", a concluzionat fostul internațional, la DigiSport. 

28 de aniva avea Ianis Hagi la viitorul CM, în 2026, care va fi găzduit de SUA, Mexic și Canada

Gică Hagi a evoluat la 6 CM și CE

CompetițieVârstă la turneul final
Euro 198419
CM 199025
CM 199429
Euro 199631
CM 199833
Euro 200035

Citește și:

Explicații pentru rezultatul cu Islanda » Detaliul incredibil din raportul InStat

Primul antrenor care refuză naţionala României: „Nu sunt pregătit să fiu selecționer”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (6)
126274606358117
Tony Bryder  •  13 Noiembrie 2021, 15:34

Chiriches Ianis Hagi razvan marin sant jucatori buni Stanciu si Ratiu uneori fac meciuri bune dar si meciuri mediocre restul varza Alibec de abia alearga extrem de moale Puscas sau keseru zéro IN viitor ar trebui Ivan sau Morutan sa se inpuna ça golgheteri avem nevoie urgent la nationala

ionescugeorge77
ionescugeorge77  •  13 Noiembrie 2021, 14:37

...esti prost ...sa termine cu nepotismele ...nu vezi ca pierdem cu ratangii facuti fotbalisti pe pile ...din cauza oamenilor ca tine comunistii au pervertit natia romana creeind omul nou fara coloana vertebrala ...sa selectioneze pe oricie si sa i puna sa joace unul la unul cu nulitatea de hagi ...sa vedem cine castiga ...sa joace cine ajunge primul la 10...sa vezi cum pierde cu 10-2 ,,,cu 10-1.

di_livioo
di_livioo  •  13 Noiembrie 2021, 11:45
Postat de ionescugeorge77 pe 13 Noiembrie 2021, 10:20

cat timp il vor selectiona pe ratangiu ...nu ne vom califica niciodata...dar absolut niciodata ...acum trebuia sa depasim germania...dai in bara esti prost ...nu esti erou...omul acesta de scrie un asemenea articol ne face sa ne gandim la orice...

Pe cine ai vrea sa selecționeze ???pe tine ??? Faci tu mai bine ? Nație de romani …mereu ne luam de acest copil doar ca il cheama “HAGI” …imi este scârbă de oameni ca voi

Vezi toate comentariile (6)
Comentează