FOTBAL  »  NATIONALA  »  EURO 2024

SPECIAL GSP Așa s-a scris calificarea! 5 momente decisive care au dus România la EURO: de la măiestria lui Edi până la minutele divine din Elveția

România s-a calificat la EURO 2024 / Sursă foto: instagram.com/denisdragus7/ +15   FOTO
România s-a calificat la EURO 2024 / Sursă foto: instagram.com/denisdragus7/

Articol de - Publicat duminica, 19 noiembrie 2023 08:00 / Actualizat duminica, 19 noiembrie 2023 10:29

România s-a calificat din nou la un Campionat European, după 8 ani de așteptare și campanii eșuate. „Tricolorii” au învins Israelul sâmbăta seara, 2-1, și nu mai au cum să scape primele două poziții din Grupa I. În funcție de rezultatul meciului cu Elveția de marți, vom ști exact și urna în care ne vom regăsi la tragerea la sorți.

Cum s-a scris calificarea la EURO 2024 și care au fost momentele decisive din aceste preliminarii? GSP a reconstituit punctele-cheie ale campaniei care readuce România în lumea bună a fotbalului pentru prima oară din 2016 încoace.

„Tricolorii” au oprit conferința lui Edi Iordănescu! Momente geniale surprinse de reporterii GSP: „Am fost peste ei! Mulțumim, ne vedem în Germania”
ROMÂNIA, LA EURO 2024
„Tricolorii” au oprit conferința lui Edi Iordănescu! Momente geniale surprinse de reporterii GSP: „Am fost peste ei! Mulțumim, ne vedem în Germania”

1. VAR indulgent. România a fost aproape să se împiedice de Belarus

Naționala a avut parte de un start lin de campanie, în care a înfruntat cele mai slabe echipe din grupă, Andorra și Belarus. I-am învins la limită pe ex-sovietici, 2-1, într-un final de meci în care Stanciu&co. au tremurat din toate încheieturile. 

Belarusul a redus din diferență în minutul 86, pentru ca mai apoi să ceară vehement penalty la o imprudență a lui Răzvan Marin în propriul careu. 

Faza a fost analizată inclusiv în cabina VAR, dar brigada ce l-a avut la centru pe olandezul Allard Lindhout a fost indulgentă și a menținut decizia inițială. Fără penalty și șase puncte din primele două meciuri pentru ai noștri. În studiourile emisiunilor de sport, analiștii au recunoscut că bielorușii puteau primi lejer lovitură de pedeapsă la acea fază.

Unsprezece ani trecuseră de la ultima campanie a României începută cu 6 puncte din două jocuri, cea pentru CM 2014 (2-0 cu Estonia și 4-0 cu Andorra, în 2012).

2. Minutele de vis ale lui Valentin Mihăilă 

Așa s-a scris calificarea! 5 momente decisive care au dus România la EURO: de la măiestria lui Edi până la minutele divine din Elveția
Valentin Mihăilă a marcat o „dublă” în minutele 90 și 92 / foto: GSP

Campania încă nu ajunsese la jumătate, însă egalul fantastic din Elveția (2-2) a reprezentat momentul în care „tricolorii” au început să spere cu adevărat la calificare.

Înghesuiți tot meciul naționala lui Murat Yakin, românii au obținut o remiză nesperată în prelungiri, după o „doppietta” de poveste semnată de Mihăilă. Două contraatacuri de manual ale naționalei, unul pornit după o minge izbită norocos de George Pușcaș, au adus un punct care a cântărit serios în economia calificării.

3. Bară-gol. Mult noroc pentru România la faza care a decis meciul de trei reprize cu Kosovo

Trei luni mai târziu, norocul ne-a surâs din nou. Într-un alt meci în care naționala a trecut prin toate stările, inclusiv prin 50 de minute de întrerupere forțată, am mai pus o cărămidă în cursa de calificare învingând Kosovo acasă, 2-0. 

După un penalty ratat de Stanciu, tot el avea să deblocheze tabela târziu, în minutul 83. Maniera? Din nou una norocoasă. Multe ricoșeuri în careul kosovar și un șut care a „mușcat” bara înainte de a intra în poartă, dar, în final, alte trei puncte vitale în clasament.

Așa s-a scris calificarea! 5 momente decisive care au dus România la EURO: de la măiestria lui Edi până la minutele divine din Elveția
Nicolae Stanciu a fost copleșit după reușita din meciul cu Kosovo / foto: Raed Krishan

4. Edi „Mână-Bună” Iordănescu

România, la EURO 2024! „Tricolorii” au sărbătorit calificarea pe gazon (foto: Raed Krishan/GSP)
România, la EURO 2024! „Tricolorii” au sărbătorit calificarea pe gazon (foto: Raed Krishan/GSP)
România, la EURO 2024! „Tricolorii” au sărbătorit calificarea pe gazon (foto: Raed Krishan/GSP)
România, la EURO 2024! „Tricolorii” au sărbătorit calificarea pe gazon (foto: Raed Krishan/GSP)
România, la EURO 2024! „Tricolorii” au sărbătorit calificarea pe gazon (foto: Raed Krishan/GSP)
+43 FOTO

Selecționerul intens hulit de microbiști aproape toată campania s-a dovedit extrem de iscusit în alegerile făcute în câteva dintre momentele esențiale ale acestor preliminarii.

Cu Elveția, i-a trimis în teren la 0-2 pe Mihăilă și Moruțan, cei care au „desenat” golurile egalării. Veniți tot de pe bancă, cei doi au înviorat apoi jocul nostru din partida cu Kosovo de la București.

Iar în „decisivul” cu Israel a sfidat cifrele potrivnice, i-a sfidat și pe contestatarii lui Pușcaș și l-a trimis pe teren pe vârful lui Genoa, cel care a egalat la 1.

Același Edi Iordănescu i-a „inventat” în actuala campanie pe Drăgușin, Horațiu Moldovan sau Screciu și tot el a știut când e momentul potrivit să-l reintegreze pe „pacientul” Ianis Hagi, alt jucător contestat de fani.

Și a răzbit eroic în momentul în care era atacat la unison de Hagi sau Gică Popescu, fiecare cu interesele, presiunile și reproșurile lui.

5. Jocul rezultatelor a fost cu noi

Dincolo de norocul imposibil de contestat de care au beneficiat în propriile partide, au mai existat diverse alte contexte favorabile pentru „tricolori”. Jocul rezultatelor ne-a permis de fiecare dată să rămânem sus în clasament, iar naționala a primit ajutor indirect din toate părțile.

Kosovo, naționala care la începutul campaniei era considerată principala contracandidată a României pentru locul secund, a remizat acasă cu Andorra și a fost învinsă de Belarus! 

Culmea, kosovarii s-au trezit la final de calificări și au luat patru puncte din confruntările cu Israel și Elveția! Succesul lor în fața Israelului, 1-0, a contat enorm pentru moralul României. 

VIDEO Imaginile bucuriei alături de galerie, după ce „tricolorii” s-au calificat la EURO 2024

Citește și alte știri despre naționala României:

Incredibil: România e acum în urna a doua la Euro! Cum arată grupa horror și grupa accesibilă

VIDEO + FOTO „Tricolorii” au oprit conferința lui Edi Iordănescu! Momente geniale surprinse de reporterii GSP: „Am fost peste ei! Mulțumim, ne vedem în Germania”

Gică Hagi, reacție rapidă după calificarea la EURO 2024: „Ei au toate meritele”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (4)
aberescu
aberescu  •  19 Noiembrie 2023, 15:32
Postat de parpalache pe 19 Noiembrie 2023, 11:51

Kosovo a luat...2 puncte(nu 4),din confruntarile cu Elveția(2-2 și 1-1)!

Ai citit printre rânduri... a luat 4 puncte din confruntarile cu Israel și Elveția, ultimele lor meciuri...

parpalache
parpalache  •  19 Noiembrie 2023, 11:51

Kosovo a luat...2 puncte(nu 4),din confruntarile cu Elveția(2-2 și 1-1)!

tase67
tase67  •  19 Noiembrie 2023, 10:53

Foarte adevarat si bine spus, si inca un lucru, de care trebuie sa vorbim astazi. Sa nu uitam ca am castigat azi un jucator caruia ii prevad viitor, este un jucator foarte subtil si abil, Dragus este cel despre care pot spune ca le-a scos fotbalul din cap israelienilor, cu doua preluari, doua suturi o fenta si doua bare, in 20 de minute israelienii pierdeau elan in regim de epava, vazind valoarea adversarilor de pe teren practic i-a facut Dragus in doi timpi si trei miscari sa piarda 40 la suta din avintul cu care plecasera la start si i-a trezit instantaneu la realitate, daca nu era poarta aia cu bare nastrusnice, la care s-au dat probabil cinci sau sase bare in doua meciuri, la rind, vreo trei in Israel-Elvetia si doua Dragus poate ar fi marcat el doua, avem dupa mine un mare talent la nationala, numarul 9 Dragus, el este viitorul nostru virf, au spus asta si Sumi si Marica, spre meritul lor inainte de meci

Vezi toate comentariile (4)
Comentează