FOTBAL  »  NATIONALA  »  CONVOCARE

ROMÂNIA. El e marea surpriză din lotul lui Mirel Rădoi » Se întoarce la națională după 8 ani: „Suntem familie mare, 10 frați și surori, au început să mă sune toți”

Sursă foto: frf.ro
Sursă foto: frf.ro

Articol de - Publicat luni, 31 august 2020 10:12 / Actualizat luni, 31 august 2020 12:16

Portarul David Lazar (29 de ani), convocat în premieră la naționala mare, revine printre "tricolori" după ce apărase ultima dată la U21, în toamna lui 2012. 

La 29 de ani, după un sezon la capătul căruia a fost desemnat cel mai bun portar din Liga 1, David Lazar și-a mai împlinit un vis. E convocat în premieră la naționala mare, pentru meciurile din debutul Ligii Națiunilor, cu Irlanda de Nord (4 septembrie) și cu Austria (7 septembrie).

"Sincer, visam, speram, dar eram așa, în dubiu, dacă voi fi convocat. Îl tot vedeam pe selecționer în tribune la meciurile noastre de play-off, iar asta îmi dădea o motivație în plus", spune David.

Era acasă, joi seară, când a primit un mesaj de la un prieten cu felicitări pentru convocare. Nu-i venea să creadă, s-a convins abia după ce a citit pe site-ul FRF componența lotului. Din acel moment, telefonul s-a înroșit: "Suntem familie mare, 10 frați și surori, au început să mă sune toți, să mă felicite. Plus părinții, prietenii, foștii antrenori", spune portarul originar din Tileagd, un sat la 18 km de Oradea.

Lazar: "Credința în Dumnezeu, Biblia și munca sunt armele mele"

Nu-i e teamă să mărturisească că "eu sunt pocăit, cum zice lumea, dar nu aparțin niciunui cult. Pur și simplu, la 18 ani, când m-am botezat, mi-am pus viața în mâinile lui Dumnezeu. Sunt căsătorit cu Damaris, avem doi copii, Ianis David de 4 ani și Sara Maria de 3 ani, și sunt un om împlinit. Fotbalul nu e decât o meserie pentru mine, prin care încerc să avem un trai decent, dar pe care încerc să o fac cât mai bine, cât mai onest. Și uite că Dumezeu m-a ajutat. Visam cu ochii deschiși să ajung la națională și sunt fericit că mi s-a împlinit!"

Și-a sunat primul antrenor

David nu și-a uitat primul antrenor, Ioan Boaniș. Își amintește cum acesta a venit la școală pentru o selecție și, cum fusese și el portar, "din prima mi-a zis că am calități pentru acest post și a început să mă pregătească specific. E foarte mândru de mine că am fost convocat. 

El spunea de atunci, că din 30 câți eram la grupă, nu se lasă până când măcar unul nu ajunge la națională. Iar eu i-am promis că nu mă duc la lot să fac doar act de prezență. Vreau să ajung într-o zi să apăr poarta reprezentativei de seniori, așa cum am făcut-o în trecut, la U21, în urmă cu 8-9 ani. La primul antrenament cu echipa, după convocare, parcă am zburat mai ușor, m-am simțit mai motivat ca oricând. Și cred că Dumnezeu mă va ajuta să ajung și mai sus!"

ROMÂNIA. El e marea surpriză din lotul lui Mirel Rădoi » Se întoarce la națională după 8 ani: „Suntem familie mare, 10 frați și surori, au început să mă sune toți”

4,8este media intervențiilor bune pe meci ale lui Lazar în sezonul trecut, cele mai multe. A fost primul și la indexul InStat, 285, la egalitate cu Arlauskis

9 meciurifără gol primit a bifat Lazar în Liga 1 în precedentul campionat, în 24 de apariții

"Am debutat la seniori pe la 15-16 ani, la liga a 4-a la echipa din sat, FC Tileagd. Am luat odată două picioare în gură într-un meci, însă nu mi-a fost niciodată frică" 

"Meciurile cu Irlanda de Nord și cu Austria e clar că vor fi dificile. Trebuie să fim concentrați, să scoatem cât mai mult din ele, să avem moral pentru barajul cu Islanda" "Dumnezeu m-a ajutat, n-am avut accidentări grave în carieră. Nu cred că am lipsit de la mai mult de 2-3 antrenamente de când m-am apucat de fotbal" 

"Nu am un idol anume. Îi urmăresc atent pe Neuer, Ter Stegen, Oblak, Alisson, Buffon. Urmăresc tot ce apare nou despre antrenamentele lor. Chiar exersez «fluturele» lui Neuer, deși e foarte greu" "Sunt obișnuit de mic cu munca. Mergeam să îl ajut pe tata, care era zidar, sau mă duceam la cules de porumb. Câștigam și 50 de lei pe zi, îmi ajutam familia, că era greu" 

"E greu să aperi în fața lui Tătărușanu, care e foarte valoros și are multă experiență internațioală, însă nimic nu e imposibil" - David Lazar

Lotul României pentru meciurile cu Irlanda de Nord și Austria din Liga Națiunilor

  • Portari: Ciprian Tătărușanu (Lyon, 67/0), Florin Niță (Sparta Praga, 2/0), David Lazar (Astra, 0/0)
  • Fundași: Ionuț Nedelcearu (FC Ufa, 9/0), Vlad Chiricheș (Sassuolo, 57/0), Alin Toșca (Gaziantep FK, 18/0), Dragoș Grigore (Ludogorets, 37/0), Andrei Burcă (CFR Cluj, 0/0), Sergiu Hanca (KS Cracovia, 4/0), Nicușor Bancu (Universitatea Craiova, 13/0), Florin Ștefan (Sepsi OSK, 1/0)
  • Mijlocași: Alexandru Crețu (NK Maribor, 0/0), Dan Nistor (Universitatea Craiova, 3/0), Alexandru Maxim (Gaziantep FK, 37/3), Nicolae Stanciu (Slavia Praga, 37/10), Alexandru Cicâldău (Universitatea Craiova, 6/0), Ianis Hagi (Rangers, 10/0), Ciprian Deac (CFR Cluj, 23/4)
  • Atacanți: Gabriel Iancu (FC Viitorul, 0/0), Florinel Coman (FCSB, 3/0), Denis Alibec (Astra, 10/1), George Pușcaș (Reading, 14/6), Sergiu Buș (FCSB, 0/0)

Programul integral al naționalei din această toamnă

  • 4 septembrie: România - Irlanda de Nord (Liga Națiunilor)
  • 7 septembrie: Austria - România (Liga Națiunilor)
  • 8 octombrie: Islanda - România ( baraj pentru Euro 2020)
  • 11 octombrie: Norvegia - România (Liga Națiunilor)
  • 14 octombrie: România - Austria (Liga Națiunilor)
  • 12 noiembrie: Bulgaria/Ungaria - România (baraj pentru EURO 2020 - dacă trecem de Islanda)
  • 15 noiembrie: România - Norvegia (Liga Națiunilor)
  • 18 noiembrie: Irlanda de Nord - România (Liga Națiunilor)

VIDEO. Mihai Stoichiță oferă ultimele detalii din interorul echipei naționale: 

Citește și alte știri despre naționala României: 

VIDEO De ce nu l-a chemat Mirel Rădoi pe Mario Camora pentru „dubla” cu Irlanda de Nord și Austria

Soluția găsită de FRF pentru a-i mobiliza pe „tricolori”, în lipsa spectatorilor » „Un nou selecționer și o perioadă plină de provocări”

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (7)
105662257060988
Eugen Qy  •  31 August 2020, 17:58
Postat de bogat pe 31 August 2020, 13:15

Nu stiu daca Iancu e de nationala, in locul lui mergea convocat Budescu, probabil singurul jucator roman care ar putea face diferenta.

Budescu intr=adevar ar face diferenta dar pe de alta parte e inegal in evolutii Poate prinde o zi buna in abia 4-5 partide si celelalte ???

paul.o.53
paul.o.53  •  31 August 2020, 17:26

Ingrijorator este numarul mic de goluri marcate de cei convocati: Atacantii : in 27 meciuri au inscris doar 7 goluri . Mijlocasii , in 96 de partide jucate au inscris de 17 ori. Fundasii , in 239 de meciuri : 0(zero) goluri

ang3ldev1l2
ang3ldev1l2  •  31 August 2020, 14:51
Postat de bogat pe 31 August 2020, 13:15

Nu stiu daca Iancu e de nationala, in locul lui mergea convocat Budescu, probabil singurul jucator roman care ar putea face diferenta.

Nu sunt fan Iancu, dar pare cel mai in forma jucator din campionat la ora actuala, mai ales in meciurile de sub lupa pandemiei.

Vezi toate comentariile (7)
Comentează