FOTBAL  »  NATIONALA  »  AMICALE

Cum a decăzut naționala României! Nici ca sparring-partner nu mai suntem buni: deciziile dinaintea Mondialului spun tot

În 2014, România era egala Argentinei // foto: Raed Krishan
În 2014, România era egala Argentinei // foto: Raed Krishan

Articol de , - Publicat miercuri, 16 noiembrie 2022 19:17 / Actualizat miercuri, 16 noiembrie 2022 22:05

În ultimii 20 de ani, echipa națională a României s-a consolat cu amicale împotriva unor echipe calificate la Mondiale. Acum nimeni nu ne-a mai solicitat.

Duminică începe încă un Campionat Mondial fără naționala României. „Tricolorii” nu s-au mai calificat de 24 de ani la Campionatul Mondial. Ultima dată când am participat la CM a fost la ediția din Franța 1998.

După ce am ratat Mondialul 2002 din Coreea de Sud și Japonia, în urma acelui baraj de coșmar cu Slovenia, reprezentativa noastră s-a transformat în sparring-partner pentru echipele calificate la regalul fotbalistic.

Crina Pintea, în lacrimi după România - Germania: „Ce rost are să mai faci sacrificii dacă totul se întâmplă în spate? Sunt jocuri de culise! EHF nici nu ne-a lăsat să  protestăm”
ROMÂNIA - GERMANIA 28-32
Crina Pintea, în lacrimi după România - Germania: „Ce rost are să mai faci sacrificii dacă totul se întâmplă în spate? Sunt jocuri de culise! EHF nici nu ne-a lăsat să protestăm”

În trecut, România juca amicale cu naționalele calificate la Campionatul Mondial. Acum nu ne-a mai căutat nimeni

De atunci, înaintea fiecărui Campionat Mondial, mai puțin în 2006, ne-am tot consolat cu amicale împotriva unor echipe care se pregăteau pentru marele festin, după care ne făceam iluzii că am fi putut fi și noi acolo.

În 2002 am jucat cu Franța (1-2, la Paris) și cu Polonia (2-1, la Bydgoszcz), iar în 2010, am fost parteneri de antrenament pentru Honduras, națională pe care am învins-o cu 3-0, în Austria, prin golurile marcate de D. Niculae, Florescu şi Rădoi.

În 2014, amical de gală cu Argentina

Înaintea Mondialului din 2014, ratat după barajul cu Grecia, „tricolorii” pregătiți de Victor Pițurcă au disputat un amical de gală cu Argentina lui Messi, 0-0, pe Arena Națională.

Pentru Campionatul Mondial din 2018 din Rusia, naționala României condusă de Cosmin Contra a fost sparring-partner pentru Suedia, pe care tricolorii au învins-o, scor 1-0, la Craiova, prin reușita lui D. Rotariu.

Anul acesta nici statutul de sparring nu-l mai avem. Naționala României nu a mai fost solicitată de nicio reprezentativă care face ultimele pregătiri în vederea Mondialului din Qatar.

Astfel, am ajuns ca de la teste puternice cu Franța și Argentina să jucăm înaintea Mondialului 2022 amicale cu Slovenia și cu Moldova (duminică, ora 20:30, Chișinău), naționale care, la fel ca și cea a României, privesc Mondialul de la televizior.

Albania a devenit mai atractivă decât România

Încă o dovadă că suntem din ce în ce mai mici și nu mai prezentăm interes o reprezintă faptul că selecționatele Albaniei, Georgiei sau Kazahstanului întâlnesc în această lună de amicale echipe de Mondiale, precum Qatar, Maroc, respectiv Senegal.

Islanda și Suedia sunt alte două naționale europene necalificate invitate să dispute amicale împotriva unor participante la turneul final care începe peste trei zile.

Paralela cu istoria nu ne ajută. Nu mai avem nivelul pe care l-am avut dacă nu suntem la turnee finale, dacă nu ne mai putem lupta de la egal la egal cu unele echipe. Dar asta nu însemnă că nu ne putem îmbunătăți și transforma. 

- Edi Iordănescu, selecționer România

Amicale cu România sparring-partner cu echipe calificate la Campionatele Mondiale

CM 2002 

  • Franța - România 2-1 (13 februarie 2002) 
  • Polonia - România 1-2 (17 aprilie 2002) 

CM 2010 

  • România - Honduras 3-0 (5 iunie 2010) 

CM 2014 

  • România - Argentina 0-0 (5 martie 2014) 

CM 2018 

  • România - Suedia 1-0 (27 martie 2018)

VIDEO: România se pregătește pentru amicalul de joi cu Slovenia

Mai multe știri despre echipa națională a României: 

Federația Română de Fotbal a anunțat arena pe care se va desfășura meciul România - Belarus, din preliminariile EURO 2024

Portarul României își va înfrunta idolul la Cluj-Napoca: „O onoare! Este preferatul meu”

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (19)
Dragos71
Dragos71  •  17 Noiembrie 2022, 11:27

Nu ne-au solicitat si pentru ca nu avem un stil de joc asemanator cu vre-o calificata la turneul final! Cu cine ne asemanam noi ca stil dintre : Qatar, Germania, Danemarca, Brazilia, Franța, Belgia, Croația, Spania, Serbia, Anglia, Elveția, Olanda, Argentina, Iran, Coreea de Sud, Japonia, Arabia Saudită, Ecuador, Uruguay, Canada, Ghana, Senegal, Portugalia, Polonia, Maroc, Tunisia și Camerun ? Cu nici una!

Nini
Nini  •  17 Noiembrie 2022, 09:18

Nu ne-au solicitat sau încercăm să-i îmbunătățim "generalului" junior?

Nini
Nini  •  17 Noiembrie 2022, 09:18

Nu ne-au solicitat sau încercăm să-i îmbunătățim "generalului" junior?

Vezi toate comentariile (19)
Comentează
Close