FOTBAL  »  NATIONALA  »  ROMÂNIA U21 - GERMANIA U21

CORESPONDENȚĂ GSP DIN UNGARIA Omul cu norocul din lotul României U21: 5 momente-cheie din cariera lui + poate depăși recordul lui Luțu

FOTO: Raed Krishan
FOTO: Raed Krishan

Articol de - Publicat marti, 30 martie 2021 14:11 / Actualizat marti, 30 martie 2021 14:51

De la Leicester la lot, prezența stoperului Alexandru Pașcanu este una fastă pentru echipele pe la care a trecut. 

  • România U21 - Germania U21, meci din ultima rundă a grupelor de la Campionatul European de tineret, se joacă azi, de la ora 19:00, liveTEXT și video pe GSP.ro și în direct la TVR1.
  • Este confruntarea decisivă în vederea calificării în „sferturi”, ultima din grupa A pentru „tricolorii” mici, clasați înaintea partidei pe locul doi (4 puncte), la egalitate cu ocupanta primei poziții, adversara de astăzi
  • Programul integral de la Campionatul European de tineret
  • Jurnalistul Vlad Nedelea și fotoreporterul Raed Krishan sunt în cantonamentul naționalei U21 din Ungaria și transmit de la fața locului toate detaliile despre Euro 2021

Pașcanu a așteptat 28 de meciuri la echipa națională U21 pentru a marca primul său gol. A venit însă într-un moment nemaipomenit. Pe finalul meciului cu Ungaria, decisiv pentru a păstra speranțe de calificare în "sferturile" Europeanului de tineret. El a mai fost aproape de reușită și cu Olanda, însă portarul batav a scos cu fruntea mingea sa.

Tânărul crescut la Bogdănești, Vaslui, și apoi în Anglia, ajuns la 22 ani, arată din ce în ce mai mult ca o soluție și pentru apărarea naționalei de seniori care are nevoie, de multe ori, de improvizații pe postul lui.

Cu atât mai mult cu cât Alex a fost o piază bună peste tot pe unde a trecut. Că a jucat, că a fost doar rezervă ori nici măcar inclus în lot, "pătrarul" României U21 le-a purtat noroc tuturor echipelor care l-au avut în lot.

1. Superturneu final

La Euro 2019 din San Marino și Italia, Alex Pașcanu a jucat primele două meciuri ale grupei, 4-1 cu Croația și 4-2 cu Anglia. I se poate imputa un singur gol, al lui Tammy Abraham, când a sărit pe sub minge. În rest, o evoluție reușită. Bifase toate cele 10 partide în preliminarii. România a ajuns în semifinale.

2. CFR campioană

Pașcanu a jucat puțin la debutul său la seniori, doar 4 meciuri sub Dan Petrescu. A fost ezitant uneori. Dar CFR Cluj a câștigat campionatul.

3. Voluntari, salvată de la retrogradare

Pe 17 ianuarie 2020, când Alex a ajuns în Ilfov, noua sa echipă era într-o situație disperată. Avea numai 8 puncte, 1 victorie și 5 egaluri în 21 de meciuri. Voluntari s-a salvat de la retrogradare, iar Pașcanu a avut o contribuție însemnată, marcând și un gol în cele 19 meciuri.

4. Ponferradina, de la retrogradare la promovare

Mulți au strâmbat din nas când au auzit că Pașcanu a ajuns la Ponferradina. Echipa s-a salvat de la retrogradarea în cea de-a treia divizie la mustață, având tot atâtea puncte câte strânsese și retrogradata Deportivo La Coruna. În acest sezon, cu Pașcanu titular indiscutabil, situația s-a schimbat! Într-o divizie în care se pune mult preț pe defensivă, rar se depășește bariera celor 2 goluri marcate pe meci, Ponferradina e pe 7. În coasta play-off-ului, la două puncte de Rayo Vallecano.

5. Și Leicester a luat titlul 😄

Da, e trasă de păr. Dar Alex a fost aproape și de cea mai mare surpriză din istoria Premier League, care rămâne Leicester. În anul în care "vulpile" au luat titlul, 2016, Alex s-a antrenat cu echipa mare. N-a debutat în Premier League precum colegii săi Harvey Barnes, Hamza Choudhury și Ben Chilwell, însă a fost acolo, cu Vardy și Drinkwater.

Alex Pașcanu are nevoie de semifinale pentru a-l depăși pe Luțu

Partida din această seară va fi a 29-a pentru Alex Pașcanu în tricoul reprezentativei U21. El ajunge la doar o lungime în spatele lui Ionuț Luțu, deținătorul recordului de selecții în naționala U21, 30. Practic, „Pașca" l-ar egala pe cel supranumit „Hagi" doar dacă am ajunge în sferturile de finală și l-ar putea depăși dacă atingem din nou faza semifinalelor, precum în 2019. Meciul de azi i-ar fi fost suficient lui Pașcanu pentru a-l egala pe Luțu dacă n-ar fi fost odihnit la jocul cu Malta din preliminarii, de la Giurgiu.

Pașcanu va purta banderola azi?

Cum Marius Marin e suspendat, banderola de căpitan se va muta pentru meciul contra Germaniei. În acest moment Adrian Mutu nu s-a decis cui să o dea. Variantele sunt Alexandru Pașcanu, "veteranul" lotului U21, sau Andrei Vlad, și el unul dintre liderii actualei echipe, cu evoluții excelente în primele două meciuri de la acest european.

Gazeta l-a găsit la Leicester

În urmă cu 6 ani, pe când Pașcanu era junior la Leicester, GSP a scris despre un eveniment special din cariera sa: a primit un „scholarship cap", o pălărie ce simboliza intrarea în ultimii doi ani de juniorat și anumite beneficii. Printre care unele bonusuri, decontarea tuturor facilităților și șansa de a juca în Premier League U18. L-a urmărit în timp ce acesta a ajuns la loturile de juniori, dar și când a marcat pentru Leicester U19 în UEFA Youth League, Champions League-ul tinerilor.

Germania U21 - România U21: echipele probabile

GERMANIA U21: 12. Dahmen - 2. Vagnoman, 5. Pieper, 4. Scholtterbeck, 3. Daum - 6. Dorsch, 8. Maier - 21. Baku, 9. Burkadt, 11. Berisha - 10. Nmecha
REZERVE: Schubert, Grill, Ambrosius, Ozcan, Janelt, Klimowicz, Kruger, Leitsch, Moukoko, Jakobs, Stach, Thiaw
SELECȚIONER: Stefan Kuntz

ROMÂNIA U21: 1. A. Vlad - 16. Haruț, 13. Ciobotariu, 4. Pașcanu, 2. Boboc - 18. Itu, 6. Dulca, 11. A. Ciobanu - 17. Oct. Popescu, 21. Ad. Petre, 20. Mățan 
REZERVE: Aioani, Eșanu, Chindriș, Drăgușin, Vlădoiu, Opruț, Oaidă, Cîmpanu, Olaru, Moruțan
SELECŢIONER: Adrian Mutu

VIDEO România U21, meci decisiv la EURO! Totul despre duelul cu Germania U21 

Citește mai multe știri despre România U21: 

Un membru al Generației de Aur taie din elanul României U21: „Competiție supraevaluată! Ne-am entuziasmat foarte mult”

Selecționerul Germaniei U21 dezvăluie: „Mi-a zis: «Dacă faceți 2-2 cu românii, vin și «te ucid!»”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează