FOTBAL  »  NATIONALA  »  ROMÂNIA

ROMÂNIA - NORVEGIA. Un miracol pentru urna a doua! Cum arată calculele pentru preliminariile CM 2022

Articol de - Publicat sambata, 14 noiembrie 2020 14:55 / Actualizat sambata, 14 noiembrie 2020 15:51

România va juca duminică, de la 21:45, cu Norvegia, în Liga Națiunilor. „Tricolorii” sunt pe 22 printre formațiile europene din clasamentul FIFA. Trebuie să mai săltăm încă două poziții după partidele cu Norvegia și Irlanda de Nord pentru a prinde urna 2 la tragerea pentru preliminariile CM 2022. Și 6 puncte ar putea să ne fie insuficiente dacă Rusia obține mai mult de un punct din deplasările în Turcia și Serbia, iar Irlanda adună peste 3 puncte cu Țara Galilor (d) și Bulgaria (a)

  • 15 noiembrie: România – Norvegia (Liga Națiunilor) – 21:45, “Arena Națională” București, Pro TV, liveTEXT pe GSP.ro
    18 noiembrie: Irlanda de Nord – România (Liga Națiunilor) – 21:45, Windsor Park Belfast, Pro TV, liveTEXT pe GSP.ro

Pentru România, finalul anului, cu jocuri împotriva Norvegiei (a) și Irlandei de Nord (d), mai înseamnă doar miza prinderii urnei 2 valorice la tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2022, operațiune care se va desfășura pe 7 decembrie la Zurich. Iar prima tură de meciuri disputate în noiembrie pe continent a fost parcă teleghidată de la FRF: succesul României în amicalul cu Belarus și rezultatele indirecte care ne-au interesat din partidele de pregătire și barajele pentru Euro au însemnat deja un salt de trei locuri pentru „tricolori" în clasamentul FIFA, zona Europa.

Ne aflam pe locul 25 după triplul dezastru din octombrie, am săltat acum pe 22 după disputele din 11/12 noiembrie, cu 3,3 puncte acumulate, ar trebui să ajungem măcar pe 20, ultima poziție rezervată urnei 2, la capătul jocurilor din ultimele două runde din Liga Națiunilor. Portalul de specialitate football-ranking.com ține evidența la zi a topului FIFA, iar calculele actualizate arată că, momentan, astrele ne-au fost favorabile.

Finalele ne-au ajutat

Am trecut deja peste Norvegia, Irlanda de Nord și Islanda. Am profitat că trupa lui Haaland și-a anulat amicalul cu Israel din cauza unui caz de COVID și a stagnat la punctaj, iar celelalte două reprezentative au pierdut finalele play-off-ului pentru CE, ceea ce le-au adus minus 12,3, respectiv minus 13 puncte în top. În plus, înaintea noastră, Irlanda a pierdut meciul de pregătire cu Anglia, 0-3, iar Rusia s-a împiedicat în Moldova, 0-0.

De-acum, totul se joacă pe muchie de cuțit, pentru că, în principiu, oricare dintre echipele clasate pe locurile 17-28 poate prinde pozițiile magice din urna 2. Rusia ocupă în prezent locul 20, ultimul vizat din a doua grupă valorică: în jos, până la Cehia (loc 28, 1442,5p), și-n sus, până la Serbia (loc 17, 1488p), totul poate depinde la un moment dat de un gol care să facă diferența prin prisma unui rezultat final. Asta mai ales că urmează multe meciuri directe între echipe din aceeași zonă a clasamentului, ceea ce înseamnă posibilități de anulare reciprocă.

Prin urmare, o înfrângere cu Norvegia sau Irlanda de Nord ne-ar scoate sigur din calculele pentru urna 2. Două remize ne-ar fi insuficiente. Cu o victorie și o remiză am fi în cărți în scenarii SF, iar două victorii ne-ar putea propulsa între primele 20 de formații europene, cu o condiție dificil de îndeplinit: Rusia să nu obțină mai mult de un punct în Turcia și Serbia, iar Irlanda să nu ia mai mult de 3 puncte cu Țara Galilor (deplasare) și Bulgaria (acasă).

Ungaria vine tare din urmă

Există două formații avantajate de program: Ungaria și Cehia. Ambele evoluează de două ori acasă și mai ales maghiarii sunt periculoși, pentru că, pe fondul entuziasmului generat de calificarea la Euro, ar avea capacitatea de a obține șase puncte la Budapesta cu Serbia și Turcia, ceea ce le-ar oferi un salt uriaș în ranking.

De asemenea, Cehia are acasă cu Israel și Slovacia, adversari de bătut, numai că formația pregătită de Jaroslav Silhavy ar avea de recuperat cel mai consistent handicap. În schimb, Islanda pare deja scoasă din joc, fiindcă, după dramaticul final din Ungaria, o așteaptă două deplasări crunte, în Danemarca și-n Anglia. Iar Scoția are viață grea afară în dubla Slovacia&Israel! 

Cum se alcătuiește topul FIFA

Punctajele din clasamentul forului mondial se cuantifică în baza unei formule matematice care ține cont de mai mulți parametri, între care caracterul amical sau oficial al unui meci, nivelul adversarului sau competiția. De exemplu, amicalele din calendarul internațional au cotația 5, iar cele din play-off-ul Ligii Națiunilor au avut cotația 25.  

Cine se califică din Europa la CM 2022: 13 locuri 

  • câștigătoarele celor 10 grupe preliminare (5x6 echipe, 5x5 echipe)
  • alte 3 formații desemnate în urma unui dublu baraj, la care participă ocupantele locurilor 2 din campania clasică și cel mai bine clasate două formații din Liga Națiunilor, altele decât cele calificate din preliminarii

 

 Zona „fierbinte" la zi în ranking-ul FIFA, zona Europa

  • 17. Serbia: 1488 p
  • 18. Turcia: 1487,4 p
  • 19. Slovacia: 1478,3 p
  • 20. Rusia: 1476,2 p
  • 21. Irlanda: 1463,8 p
  • 22. România: 1458,3 p
  • 23. Norvegia: 1456 p
  • 24. Scoția: 1453,3 p
  • 25. Ungaria: 1452 p
  • 26. Islanda:1448 p
  • 27. Irlanda de Nord: 1445,7p
  • 28. Cehia: 1442,5 p

Ce program au rivalele

  • Serbia: Ungaria (d), Rusia (a)
  • Turcia: Rusia (a), Ungaria (d)
  • Slovacia: Scoția (a), Cehia (d)
  • Rusia: Turcia (d), Serbia (d)
  • Irlanda: Țara Galilor (d), Bulgaria (a)
  • Norvegia: România (d), Austria (d)
  • Scoția: Slovacia (d), Israel (d)
  • Ungaria: Serbia (a), Turcia (a)
  • Islanda: Danemarca (d), Anglia (d)
  • Irlanda de Nord: Austria (d), România (a)
  • Cehia: Israel (a), Slovacia (a)

14,79 punctemai poate acumula România din meciurile cu Norvegia și Irlanda de Nord, adică să ajungă la 1473,09 puncte la finalul grupelor din Liga Națiunilor

România - Norvegia, echipe probabile:

România: Tătărușanu – Nedelcearu, Mitrea, Toșca – Cr. Manea, Bicfalvi, R. Marin, Camora – Man, Alibec, Al. Maxim
Antrenor: Mirel Rădoi

Norvegia:  Jarstein – Linnes, Strandberg, Ajer, Aleesami – Johansen, Berge, Odegaard, M. Elyounoussi – Sorloth, Haaland
Antrenor: Lars Lagerback 

Stadion: Arena Națională (București), Capacitate: 55.635
Arbitru: Ali Palabıyık. Asistenți: Ceyhun Sesigüzel, Serkan Cimen (toți din Turcia)

Clasament Liga Națiunilor:

ROMÂNIA - NORVEGIA. Un miracol pentru urna a doua! Cum arată calculele pentru preliminariile CM 2022

VIDEO România, obligată să câștige cu Norvegia! Totul despre meciul din Liga Națiunilor

Citește mai multe știri despre naționala României: 

Victor Pițurcă, cerut înapoi pe banca României: „Jocul a fost dezastruos! Nu-mi place nimic la Rădoi”

Mirel Rădoi are la dispoziție lotul complet doar 5 ore per meci: „Nu e un alibi pentru nimeni, e o realitate”

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (1)
viforul
viforul  •  14 Noiembrie 2020, 16:07

Și nu putem sa aranjam încă 10 meciuri tur retur cu Belarus, Malta, Tanzania, Gibraltar și Gabon ? Așa facem la puncte ca ieșim in prima grupa valorică! Ce fel de Clasament e asta? Ne bat Norvegienii de ne suna apa-n cap și noi trecem de ei in Clasament? Hahahahaha........ cum am spus, vorbiți cu Giovani sa aranjeze meciurile!

Vezi toate comentariile (1)
Comentează