FOTBAL  »  NATIONALA  »  ROMÂNIA

SELECȚIONER ROMÂNIA // Cosmin Contra, cel mai MIC din istorie! Niciodată, în peste 50 de ani de campanii, România nu a mai fost atât de jos!

Articol de , , - Publicat joi, 21 noiembrie 2019 09:37

Cosmin Contra e loserul României: niciodată, în peste 50 de ani de campanii în preliminariile Campionatului European, naționala nu a terminat mai jos de locul 3, așa cum s-a întâmplat acum.

România 2019 e cea mai slabă națională pe care am avut-o în toată istoria preliminariilor pentru un turneu final de Campionat European. Iar Cosmin Contra bifează un record negativ: singurul selecționer care a terminat o campanie pentru un Euro mai jos de locul 3 în grupă! 

Acum, România a terminat pe locul 4, după Spania, Suedia și Norvegia. Am fost doar deasupra unor naționale care, practic, nu există: Insulele Feroe și Malta. 

Este pentru prima dată, luând în calcul toate edițiile precedente ale preliminariilor, când „tricolorii” termină atât de jos, iar în situația lui Cosmin Contra nu s-a mai aflat niciun tehnician. Primele preliminarii care au conținut o fază a grupelor au fost cele desfășurate în 1966 și 1967, când România a terminat pe locul 2, după Italia, dar peste Elveția și Cipru. 

Primul premiant: Angelo Niculescu 

Apoi, peste 4 ani, Angelo Niculescu, având la dispoziție generația cu care participase și la Mondialul din Mexic, a câștigat o grupă cu Cehia, Țara Galilor și Finlanda și s-a calificat în faza optimilor de finală ale Europeanului desfășurat în RFG. 

SELECȚIONER ROMÂNIA // Cosmin Contra, cel mai MIC din istorie! Niciodată, în peste 50 de ani de campanii, România nu a mai fost atât de jos!

Poate cea mai spectaculoasă calificare la Euro a fost cea pentru turneul din Franța 1984. Cu Lucescu selecționer, România a câștigat o grupă care a conținut inclusiv campioana mondială en titre, Italia, pe care am învins-o la București, scor 1-0, gol Ladislau Boloni. 

Sub Contra n-au fost nici măcar cei doi selecționeri care au condus România în preliminariile Euro 1992, imediat după Revoluție. Gheorghe Constantin și apoi Mircea Rădulescu au terminat pe locul 3, după Scoția și Elveția, dar am fost măcar peste Bulgaria și San Marino. 

În plus, Contra a venit după o campanie precedentă câștigătoare pentru turneul final din 2016. Pițurcă în primele 3 meciuri, în care a făcut 7 puncte, și Iordănescu au dus naționala în Franța, la Campionatul European.

SELECȚIONER ROMÂNIA // Cosmin Contra, cel mai MIC din istorie! Niciodată, în peste 50 de ani de campanii, România nu a mai fost atât de jos!

Doar 4 ne-au dus la Euro 

România s-a calificat la un turneu final european, după o campanie preliminară care a conținut un format cu grupe, în 5 situații. Prima dată în 1972, ultima dată în 2016. Doar 4 selecționeri au în palmares această performanță: Angelo Niculescu, Lucescu, Iordănescu și Pițurcă. 

Piți, 3 calificări, un singur turneu final 

Tehnicianul care are cele mai multe calificări în CV e Victor Pițurcă. A fost cap-coadă în campaniile pentru Euro 2000 și Euro 2008, iar în 2016 a stat pe bancă în primele 3 meciuri, cu Grecia, Finlanda și Ungaria, în care „tricolorii” au acumulat 7 puncte, zestre care s-a dovedit a fi decisivă pentru accesul la Euro. 

Totuși, Pițurcă a stat pe banca României la un singur turneu final, cel din Austria și Elveția 2008, când a strâns două puncte, într-o grupă cu Italia, Franța și Olanda.

11%a fost procentajul de puncte bifat de România în fața Spaniei, Suediei și Norvegiei în grupă, am adunat doar două puncte dintr-un maximum posibil de 18

390.000 de euroa fost salariul anual pe care Contra l-a avut în calitate de selecționer

Vezi și: 

EXCLUSIV Cosmin Contra pândește postul lui Dan Petrescu! În ce condiții poate să preia CFR Cluj și ce se întâmplă cu „Bursucul”

AICI ai cele mai interesante statistici + clasamente în timp real din fotbalul intern și internațional!

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (10)
cuviosul_pafnutie
cuviosul_pafnutie  •  21 Noiembrie 2019, 17:06

Pentru ca niciodata fotbalul romanesc nu a fost mai"mic"ca acum!

deusdat
deusdat  •  21 Noiembrie 2019, 11:24

Cel mai mic e Daum, a ieșit pe locul 4 în cea mai ușoară grupă preliminară de la CM 2018. Echipa de top a grupei era... Polonia.

speranta2022
speranta2022  •  21 Noiembrie 2019, 11:02
Postat de speranta2022 pe 21 Noiembrie 2019, 11:01

Haha, esti atat de ingramadit, incat mi-ai dat like di greseala la comentariu, evident de pe alt cont. *** *** de doi lei, toata ziua esti aici.

din...

Vezi toate comentariile (10)
Comentează