FOTBAL  »  NATIONALA  »  SELECȚIONER

SELECȚIONER ROMÂNIA // EXCLUSIV Omul care îl cunoaște cel mai bine pe Mirel Rădoi: „E din clasa lui Guardiola!”

Articol de , - Publicat marti, 26 noiembrie 2019 22:57

Adrian Boingiu (62 de ani), secund la U21 și omul care îl cunoaște pe Mirel Rădoi de peste două decenii, când i-a fost antrenor la lotul U16, îl consideră „cea mai bună soluție pentru națională în acest moment”.

- Domnule Boingiu, ce credeți că poate aduce Mirel Rădoi în plus la națională? 
- Sunt multe lucruri. Plecând de la entuziasmul lui și de la dorința de a demonstra că poate continua pe linia a ceea ce a realizat la U21. E foarte preocupat de ceea ce face. L-am găsit de multe ori nedormit, căutând informații despre adversari. Apoi, el poate rezolva joncțiunea aceasta între jucătorii cu experiență la echipa națională și care își doresc să joace în continuare pentru tricolor și cei tineri, care au calitate, dorință. Îl văd capabil să rezolve acest  aspect și chiar cred că poate califica echipa României la Euro 2020. 

„E un foarte bun pedagog”

- Sunt multe situații sensibile acum la lot, gen relația dintre Ionuț Radu și Tătărușanu. Ce fel de abordare are Mirel în rezolavarea unor asemenea probleme? 
- E genul de om care poate să rezolve aceste lucruri. Nici nu le-aș spune conflicte, sunt neînțelegeri, e vorba despre concurență. Unul fiindcă are experiența și capacitatea de a fi un lider, celălalt pentru că este un jucător cu o calitate extraordinară, o dorință deosebită de a demonstra și la nivel de seniori ce a arătat la tineret. 

- E o capcană acest baraj de calificare, iar ratarea lui ar putea induce senzația că Rădoi ar începe cu stângul. 
- Nu sunt de acord. Hai să admitem că meciul cu Islanda ar putea fi pierdut. Ar fi doar un singur meci pentru el, pe finalul acestei campanii. Totuși, hai să vedem de unde plecăm. De pe locul 4 într-o grupă în care știm foarte bine cum au fost rezultatele. Speranțe există, dar trebuie să fim conștienți că valoarea nu este la nivelul speranțelor. Hai să comparăm cu ce am făcut la Euro în vară. Acolo nu numai valoarea și-a spus cuvântul. Au contat dorința, puterea grupului, capacitatea de concentrare a tuturor. Se poate obține calificarea în acest baraj. Dar e un singur meci și nu poți să tragi concluzii, să ștergi cu buretele tot ce a făcut bun până acum. Eu cred că românul are puterea de a privi lucrurile corect. Fiindcă Mirel și-a asumat o responsabilitate uriașă. E un luptător și îi plac provocările. 

SELECȚIONER ROMÂNIA // EXCLUSIV Omul care îl cunoaște cel mai bine pe Mirel Rădoi: „E din clasa lui Guardiola!”

Mirel Rădoi și Adrian Boingiu

„E conectat la tot ce înseamnă nou în domeniu”

- V-ar plăcea să faceți parte din staff-ul lui și la lotul mare? 
- Dacă ne-am făcut treaba și s-a făcut simțit aportul nostru la U21, probabil că da! Însă are acum destule lucruri de pus la punct. Provocarea e, deocamdată, barajul pentru Euro 2020, are timp să se gândească și la staff. După câte îl cunosc, urmărește deja meciurile Islandei încă din această după-amiază. 

- Cum vă amintiți momentul primei întâlniri cu Rădoi? 
- Îmi amintesc foarte bine cum prin 1996, un copil, emoționat, tuns scurt, slăbuț din punct de vedere fizic, de 15 ani a venit cu tatăl lui la prima lui selecție la naționala de juniori. Pe teren ne-a captat atenția din prima, prin ceea ce realiza, dar și cum interacționa cu cei din jur, de parcă era acolo de când lumea. Așa e și acum, intră repede în subiect și îl rezolvă. 

- Cât de mult credeți că l-a marcat perioada tulbure de la FCSB, cu suspendarea de la UEFA? 
- Sunt sigur că nu i-a fost bine. Totuși, având capacitate intelectuală, a realizat ce s-a întâmplat și și-a propus să continue drumul, dar făcând pașii normali. 

- Cum e din punct de vedere tactic, lucrează mult pe zona asta, are un sistem preferat? 
- Asta trebuie să vorbiți cu el. Eu pot spune că e extrem de preocupat de această meserie. E conectat la ceea ce se preconizează să apară, nu doar la ce e nou. Adică, ceea ce face azi e ceea ce se întâmplă mâine, cam așa. Cu toată părerea de rău pentru tot ce s-a întâmplat, pentru Cosmin și stafful său, cred că era cea mai bună soluție în acest moment. 

„Seriozitate și dezinvoltură”

- Cu cine l-ați compara pe Mirel dintre tehnicienii de nivel mondial?  
- Mie îmi place foarte mult și l-aș asemăna, ca profil, ca mod de lucru, chiar și fizic, dacă se poate spune așa, cu Guardiola. Cam așa îl percep, îl simt. Nu vreau să-l laud, imaginea lui Mirel e foarte clară. 

- Vi se pare că e un moment favorabil pentru Rădoi și fiindcă naționala a ajuns atât de jos și are un câmp de lucru generos? 
- Nu știu ce să spun, e interpretabil. Nu suntem chiar așa de jos, că nu suntem ultimii. Ne aflăm la nivelul echipelor medii din Europa. Pentru Mirel lucrurile ar fi fost aceleași și în altă situație, pentru că le-ar fi tratat foarte serios și cu aceeași dezinvoltură.

„Mirel nu e doar un antrenor dedicat. El a știut să gestioneze caracterele la Euro din vară, fără să intervină. Știm ce important a fost Radu pentru echipă, dar asta n-a fost niciodată o problemă. Dovadă că Mirel știe să fie foarte echilibrat, nu e zbir sau dictator”  
Adrian Boingiu, secund la U21 

„Mirel este un foarte bun pedagog, vă asigur. Are capacitatea de a-i aduce la un numitor comun pe cei tineri și entuziaști cu cei experimentați și poate mai orgolioși”
Adrian Boingiu, secund la U21 

„Orice antrenor cu rezultate are nevoie și de noroc. A avut Mirel în preliminarii, când a apărat Radu acel penalty în Portugalia. Dar cred că meritam calificarea. Iar norocul nu te poate ține la infinit. Importantă e munca, strategia, conceptul”
Adrian Boingiu, secund la U21 

Vezi și:

VIDEO Răzvan Burleanu a anunțat oficial: „Merg la negocierile finale cu Mirel Rădoi. A fost varianta noastră numărul 1”

EXCLUSIV Asta le mai lipsea! :) » Talpan sare la gâtul șefilor FRF, după anunțul privind negocierile cu Rădoi: „Penibil, să prezentați scuze!”

AICI ai cele mai interesante statistici + clasamente în timp real din fotbalul intern și internațional!

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (28)
ray51
ray51  •  28 Noiembrie 2019, 09:46

Meciul cu Islanda este doar UNUL SINGUR atat pt noi cat si pt ei. De ce sa privim cu teama si renuntare (deja???) la el? Cu plusul de tehnica (asa se zice) pe care-l avem, cu o buna tactica si jucatori dornici de victorie, absolut orice e posibil.

dan2010
dan2010  •  27 Noiembrie 2019, 18:14

Deci de ce l-am schimbat pe Contra? daca Mirel nu garanteaza calificarea. Trebuia cineva cu experienta adus doar pentru calificare si turneul final in caz ca..ne calificam. Daca nu ne calificam putea veni Radoi sa construiasca pana iese la pensie. Ce ii pot reprosa lui Contra, prea multi jucatori tineri... a cedat presiunii. In rest a incercat cam tot ce a putut incerca.

ios_ge
ios_ge  •  27 Noiembrie 2019, 14:28

O fi fost in clasa cu Guardiola, desi ma'ndoiesc, da' ala a trecut clasa.

Vezi toate comentariile (28)
Comentează