FOTBAL  »  NATIONALA  »  ANGLIA - ROMÂNIA 1-0

Sociologul Gelu Duminică despre gestul „tricolorilor” față de mișcarea Black Lives Matter: „Nu cred că un genunchi pus în pământ mă va face să uit secolele de violuri, bătăi și abuzuri”

Sociologul Gelu Duminică despre gestul „tricolorilor” față de mișcarea Black Lives Matter: „Nu cred că un genunchi pus în pământ mă va face sa uit secolele de violuri, bătăi și abuzuri” +11   FOTO
Sociologul Gelu Duminică despre gestul „tricolorilor” față de mișcarea Black Lives Matter: „Nu cred că un genunchi pus în pământ mă va face sa uit secolele de violuri, bătăi și abuzuri”

Articol de GSP - Publicat luni, 07 iunie 2021 19:23 / Actualizat luni, 07 iunie 2021 22:10

Sociologul Gelu Duminică a vorbit despre gestul lui Nedelcearu și al lui Stanciu, de a nu îngenunchea înainte de startul amicalului Anglia - România, în semn de solidaritate cu mișcarea antirasistă Black Lives Matter.

„Nu cred că musai trebuie să îngenunchem pentru a demonstra că suntem împotriva rasismului;
Nu cred că un gest de umilință din partea cuiva mă va face să nu mai văd umilința la care am fost expus timp de multe generații;
Nu cred că un genunchi pus în pământ mă va face sa uit secolele de violuri, bătăi și abuzuri la care ai mei au fost expuși; 
Nu cred ca toți cei care au făcut gestul îngenunchierii sunt, cu adevărat, promotori ai diversității și anti-rasismului. 

Prefer sa ne uitam in ochi, să ne luăm în brațe, sa zâmbim și să facem tot ce ține de fiecare dintre noi ca societatea în care trăim să vadă în fiecare ceea ce trebuie să vadă. Bucurându-ne de frumusețea diversității”, a scris Duminică pe Facebook.

Înaintea meciului de la Middlesbrough, duminică, toți jucătorii au îngenuncheat, în semn de susținere a campaniei Black Lives Matter (mișcare care a luat amploare după uciderea lui George Floyd, la Minneapolis, pe 25 mai 2020). Cu două excepții: Nicolae Stanciu (Slavia Praga) și Ionuț Nedelcearu (AEK Atena).

După meci, Stanciu a comentat situația la Pro X: „Am procedat la fel și cu Slavia, în «sferturile» Europa League, cu Arsenal, mi se pare normal. Colegul meu de la Slavia a fost suspendat 10 etape fără nicio probă, doar că s-a presupus că ar fi spus acel cuvânt pe care nu îl pot rosti acum. Nu cred că asta e soluția".

În Grecia s-au aprins spiritele, Nedelcearu fiind atacat violent pe rețelele de socializare. Chiar și mulți fani ai lui AEK l-au pus la zid. Unii l-au acuzat de fascism și au cerut clubului să fie concediat.

Din moment ce am aflat că refuzul meu de a îngenunchea înainte de meciul amical dintre Anglia și țara mea a provocat comentarii negative, care m-au ofensat ca persoană, aș vrea să clarific că nu sunt rasist și că urăsc toate tipurile de rasism și discriminare, ceea ce este cunoscut de către toți cei care mă știu personal și ca fotbalist. Nu am simțit că trebuie să îngenunchez doar dintr-o simplă obligație. 

Viziunea mea și atitudinea în privința vieții sunt că mesajele pe care noi, ca membri ai societății, trebuie să le trimitem împotriva rasismului, ar trebui să fie mai clare și să vizeze toate manifestările de rasism pe care le experimentăm în viețile noastre. 

Din punctul meu de vedere, este mai degrabă ipocrit să credem că ne îndeplinim datoria împotriva rasismului doar prin simpla respectare a ordinului de a îngenunchea!
- Ionuț Nedelcearu, pe Instagram

Nedelcearu și Stanciu au refuzat să îngenuncheze pe Riverside: „Asta nu are legătură cu fotbalul!”

Continuă controversele după Anglia - România: „Doi englezi n-au îngenuncheat, sunt un exemplu”

EXCLUSIV Semnal de alarmă după „amicalul” cu Anglia: „Am scăpat ieftin, nu avem un fundament!” » Mesaj pentru selecționer: „Mirel, trebuie să câștigăm!”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (10)
eterrna.terrra.nova
eterrna.terrra.nova  •  08 Iunie 2021, 15:37

Din ce *** l-au mai scos si pe asta

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

fibra
fibra  •  08 Iunie 2021, 09:09

Sociologul om de bun simt.

131668434566273
Razvan Mihailescu  •  08 Iunie 2021, 05:34

Ajuta ți etnia Duminica, lasă scrisurile istorice și povestirile din pădurea verde pe care le tot aduci aminte. Iei bani din strainatate pe spatele etniei pe care, zici ca o reprezinți, dar când au nevoie sa le ia partea cineva te ascunzi în dulap

Vezi toate comentariile (10)
Comentează