FOTBAL  »  NATIONALA  »  NORVEGIA - ROMÂNIA 4-0

EXCLUSIV Spovedania lui Anghel Iordănescu: „Mă provoci s-o spun: eu și Pițurcă am calificat România, dar am fost mizerabili!” + ce spune despre umilințele cu Islanda și Norvegia

Anghel Iordănescu face o radiografie dură actualei naționale, după 1-2 cu Islanda și 0-4 cu Norvegia
Anghel Iordănescu face o radiografie dură actualei naționale, după 1-2 cu Islanda și 0-4 cu Norvegia

Articol de - Publicat luni, 12 octombrie 2020 20:04 / Actualizat luni, 12 octombrie 2020 21:07

Anghel Iordănescu face o radiografie dură actualei naționale, după 1-2 cu Islanda și 0-4 cu Norvegia: îl critică pe Rădoi, dar spune că trebuie susținut și nu demis, îi desființează pe jucători, are un reproș și pentru șefii FRF, în frunte cu Stoichiță, îi ceartă pe Dan Petrescu și Contra și face o dezvăluire surprinzătoare: "Eu și Pițurcă avem toate calificările, dar ne-am comportat mizerabil cu presa, care, pe bună dreptate, ne-a hulit".

- Domnule Iordănescu, bună ziua! Despre meciul cu Norvegia aș vrea să discutăm!
- Offf... Discutăm, dar nu mi-a plăcut nimic din ce am văzut. Prea mult n-aș vrea să comentez fiindcă la mijloc e Mirel Rădoi și dacă am amintit de el, aș vrea să încep cu el!

- Vă rog!
- Nici FRF nu are dreptul să-l dea acum afară pe Rădoi, dar nici Rădoi nu are dreptul să-și dea demisia! Federația trebuie să-i respecte contractul și să nu ia o astfel de decizie, de a-l da afară doar după 4 meciuri.

- Dar de ce credeți că n-ar fi benefică o demitere a lui?
- Fiindcă nu așa se construiește la echipa națională. Să pui azi un antrenor și mâine să-l dai afară. Dacă am ajuns să ne despărțim de un tehnician după două acțiuni... Cu așa ceva nu pot să fiu de acord! Îl susțin total pe Mirel și trebuie să facă totul pentru a redresa situația.

- O să revenim la Rădoi, dar nu mi-ați zis despre meci!
- Despre meci? Cred că nici unu la sută, de fapt, unu la sută e mult, cred că la nici 0,1 la sută dintre cei care ne-am uitat la partidă nu ne-a plăcut ce am văzut. Nici nu avea ce să-ți placă! Am fost dezamăgit. De joc, de rezultat, de unii dintre jucători. Așa cum și de Rădoi am fost nemulțumit, despre ce a spus după jocul cu Islanda.

"Rădoi să nu acopere bărbăția jucătorilor!"

- Ce anume?
- Înțeleg că un selecționer nu poate să facă o analiză în public a jucătorilor, dar nici să vii și să zici că tu ești singurul vinovat și că dacă e nevoie totuși de mai mulți responsabili, atunci sunt și cei din staff. Trebuie să înțeleagă și el, și toți că echipa națională nu e a FRF, nu e nici a vreunui selecționer sau a staff-ului acestora. Naționala e a României, a tuturor. Doar aici, la noi, există prejudecata aceasta că la înfrângere, doar antrenorul e vinovat, iar la victorie, doar fotbaliștii au merite.

- Vă simt pornit pe jucători!
- Jucătorul e responsabil și el. Și ei trebuie să dea socoteală când se ratează o calificare, când se pierde un meci. Dacă Rădoi dă dovadă că e bărbat și iese în față să admită că e vinovat, atunci să nu acopere totuși și bărbăția pe care ar trebui să o aibă și jucătorii. N-am văzut niciun fotbalist în aceste zile să vină și să spună clar: am dormit pe teren, am dat pe lângă minge, am fost foarte slabi, n-am avut atitudine.

- Dar Rădoi a părut și el debusolat și a zis după meciul cu Norvegia că pentru partida cu Austria are speranță doar să limiteze proporțiile scorului!
- V-am spus, eu cred în el, îl susțin, dar așa ceva nu ai voie să zici. El e acolo pentru a fi primul care să-i ridice pe jucători și să creadă în ei.

"Rădoi trebuia să fie susținut mai mult de șeful Comisiei Tehnice"

- Câtă vină are el și câtă vină au și alții?
- Are și el, e selecționerul echipei naționale. Dar nu doar el e vinovat. Poate că și el avea nevoie de un sprijin mai profund. Din partea președintelui Comisiei Tehnice (n.r. - Mihai Stoichiță), din partea tuturor celor din Comisia Tehnică.

- Care ar fi principalul reproș pe care i l-ați face lui Mirel?
- Că atunci când ești selecționer nu trebuie să ții cont doar de valoarea și forma de moment, ci și de caracterul jucătorilor, de personalitatea fiecăruia, de competitivitatea și combativitatea lor. Și mai e ceva, trebuie să fii atent și la educația și la intelectul lor. Eu știu că atunci când un jucător vine la națională, trebuie să vină și pentru tricou, pentru imn, pentru țară, nu doar pentru bani. Să pună osul și să bage capul în gheata adversarului.

- V-ați fi așteptat ca șefii FRF să aibă o poziție publică după aceste meciuri?
- Ar fi trebuit! Nu știu dacă m-aș fi așteptat și nici nu știu de la ce nivel ar fi trebuit să apară o astfel de reacție, dar era și de datoria lor să iasă în public.

"Cu ce ajută azi Dan Petrescu și Contra naționala?"

- Aveți vreo explicație de ce am ajuns atât de jos?
- Toți oamenii de fotbal au o vină, e o discuție mai amplă aici. Putem începe de la cum arată Liga 1.

- Liga 1?
- Da, e împânzită cu jucători străini. N-am nimic, ca idee, împotriva străinilor, dar vin tot mai mulți modești rău de tot, lipsiți de valoare! Toți acuză regula U21, dar când te uiți în lotul lor, din 23 de jucători, 17-18 sunt străini. E ceva anormal.

- Dan Petrescu e unul dintre cei mai înverșunați critici ai acestei reguli!
- El e prietenul meu și îl admir pentru ce a făcut la CFR, dar am pentru el o întrebare. În afară că a câștigat 3 titluri, că a mers cu CFR în grupele europene, jos pălăria!, el cu ce a ajutat la creșterea jucătorilor români tineri pentru echipa națională? Apoi, Cosmin Contra!

- Cu el ce aveți?
- Chiar cred că va ajunge un antrenor important, dar văd că produce o adevărată invazie de spanioli și de alți jucători, toate națiile posibile. Cu ce contribuie azi Contra la echipa națională? OK, va intra Dinamo în play-off, poate va merge în Europa League, dar ajuți în acest mod echipa națională?

"Norvegia a părut să fie Brazilia"

- Ce mesaj ați avea pentru națională înaintea meciului cu Austria?
- Să strângă rândurile și să aibă o altă exprimare decât cea din ultimele două jocuri, în niciun caz să nu ia în calcul mesajul lui Rădoi de după meciul cu Norvegia! Apropo de meciul cu Norvegia, am rămas șocat de ceva.

- Ce anume?
- Ușurința, lejeritatea cu care Norvegia ne-a pasat, ne-a dominat, și-a creat ocazii, ne-a dat gol și ne-a bătut. Sincer vă spun, parcă România era o echipă de la grupa a II-a de juniori! M-am simțit mic de tot. Aveam jucători tehnici în teren, mingicari cum se zice, și norvegienii ne pasau, dădeau călcâie de parcă ziceai că sunt brazilieni.

10 selecționeria mai avut România după 1990, în afara lui Iordănescu și Pițurcă: Gh. Constantin, M. Rădulescu, C. Dinu, Ienei, Boloni, Hagi, R. Lucescu, Daum, Contra și Rădoi

- În încheiere, aș vrea să vă întreb ceva. Credeți că e doar întâmplare că toate calificările obținute de România după 1990, la Mondiale și Europene, au fost bifate doar cu doi antrenori? Dumneavoastră și Pițurcă!
- Ți-aș putea răspunde direct, dar nu știu dacă e bine și chiar te-ar surprinde răspunsul meu, rău de tot. Mă provoci să spun ce nu vreau să spun.

- De fapt, nu mi-ați răspuns, doar m-ați amăgit!
- Așa cum ai spus, toate calificările au fost obținute doar de doi antrenori. Ambii de la școala Steaua. Ambii, ca profil de fotbaliști, foarte ofensivi, dar care, ca selecționeri, au fost foarte criticați din cauza abordării defensive. Corect?

"Eu și Pițurcă n-am știut să atragem presa de partea noastră"

- Foarte corect!
- Și ambii au fost mizerabili în relația cu presa!

- ...
- N-am știut să comunicăm, n-am știut să întreținem relația cu presa. Când ești selecționer, e extrem de important să colaborezi bine cu presa atunci când construiești ceva la națională. Și evident că amândoi am fost huliți de presă, dar pe bună dreptate, pentru că n-am știut să o avem de partea noastră.

- Chiar că m-ați surprins cu ce ați spus, dar tot nu mi-ați zis dacă e doar întâmplare că numai dumneavoastră și Pițurcă ați reușit!
- O să-ți dau doar câteva exemple. Răzvan Lucescu a fost pus selecționer și a beneficiat de un val de simpatie, la început, uluitor. A plecat când nu trebuia să o facă, după un 3-0 cu Bosnia. Probabil se săturase și el. Dar uite că parcursul lui ulterior de antrenor a dovedit că astăzi e un tehnician de nivel înalt. Sunt sigur că dacă acum ar fi fost el selecționer, ar fi obținut rezultate cu mult peste cele de atunci. Apoi, Contra. Și el a beneficiat de o susținere totală la început și sunt sigur că și el are potențial pentru viitor. Hagi la fel, a pierdut atunci acel baraj, dar dacă mă întrebați azi, spun despre Gică că e unul dintre cei mai buni antrenori români. Singura numire cu care n-am fost de acord a fost cea a lui Daum, acea decizie a fost o mare, foarte mare eroare.

- Ultima întrebare. Sunteți optimist sau mai degrabă pesimist privind viitorul naționalei?
- Eu cred în talentul fotbalistului român. Sunt încrezător și cred și îl susțin și pe Mirel Rădoi. Și mai vreau să cred că meciul cu Austria va fi în mintea tuturor jucătorilor doar ca ocazia perfectă pentru a spăla ce a fost în Norvegia și Islanda, unde a fost o rușine. Apropo de meciul cu Islanda: total de acord cu Gică Popescu, care a spus că dacă generația lui prindea Islanda în forma de joia trecută, atunci fără 4-0, 5-0 nu scăpau adversarii.

Nu mi-a plăcut ce am auzit după victoria din Austria, toți ziceau că, gata, s-a început reconstrucția. Nu așa contruiești, cu un meci și cu o victorie, ascultați-l pe Gică Hagi că are mare dreptate când spune că e nevoie de un plan, de un proiect, dar susținute în timp, cu inteligență! Nu cu urale luna trecută, după un meci, și acum să ne gândim la demiterea selecționerului, după ce am pierdut două jocuri.
Anghel Iordănescu

Calificările României după 1990

CompetițiaSelecționer 
CM 1994Iordănescu 
Euro 1996Iordănescu 
CM 1998Iordănescu 
Euro 2000Pițurcă 
Euro 2008Pițurcă 
Euro 2016Pițurcă & Iordănescu 

Totul despre România - Austria: 

Citește mai multe știri despre România:

Un fost internațional se revoltă după prestațiile României: „Nu vedeți cum ne prezentăm? Culegem roadele a tot ce s-a întâmplat! Ăștia suntem, cu ăștia defilăm”

Mihai Stoichiță contraatacă, după ce s-a sugerat că el ar face convocările la națională + Ce i-a transmis lui Mirel Rădoi: „Să rețină un singur lucru”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (55)
tipsy
tipsy  •  13 Octombrie 2020, 19:33
Postat de demolarii pe 13 Octombrie 2020, 16:17

Iordănescu a avut rezultate in anii 90 pentru ca se cunoștea cu majoritatea din anii 1980, când a principalul Stelei. Cum spune Mouriniho, ce sa-i înveți pe Hagii sau Sabău care jucau în Italia? Sau pe G Popescu care convinsese la PSV Eindhoven ( la momentul acela era cam ca și Bayer Munchen azi) ? Dar Iordănescu avea cu aceea generatie o anume relație personală, urmatoarele 2 mandate atestă acest fapt prin rezultatele avute....in plus in cariera politica nu a ajutat sportul prin nimic....cat despre Pițurcă el are anumite calități....dar și gura și orgoliul cam marii....de aceea nu s-a calificat din grupe in 2008...

Iordanescu are meritul ca nu a stricat (prea tare) o generatie buna. E si asta ceva, dar ca antrenor a fost slab, dovada ca nu a facut nimic pe nicaieri in afara de nationala. "Generatia de aur" nu a fost cine stie ce super echipa, dar in 10 ani un antrenor cu adevarat bun putea scoate mai mult decat un sfert de finala.

demolarii
demolarii  •  13 Octombrie 2020, 16:17

Iordănescu a avut rezultate in anii 90 pentru ca se cunoștea cu majoritatea din anii 1980, când a principalul Stelei. Cum spune Mouriniho, ce sa-i înveți pe Hagii sau Sabău care jucau în Italia? Sau pe G Popescu care convinsese la PSV Eindhoven ( la momentul acela era cam ca și Bayer Munchen azi) ? Dar Iordănescu avea cu aceea generatie o anume relație personală, urmatoarele 2 mandate atestă acest fapt prin rezultatele avute....in plus in cariera politica nu a ajutat sportul prin nimic....cat despre Pițurcă el are anumite calități....dar și gura și orgoliul cam marii....de aceea nu s-a calificat din grupe in 2008...

chromophobia
chromophobia  •  13 Octombrie 2020, 09:05

In general,cand aud ce spune Iordanescu nu sunt in totalitate de acord cu el.Insa azi,are perfecta dreptate.A fost cam rece cu presa si automat cu suporterii.Pentru ca presa face legatura intre antrenori si suporteri.Insa sunt sigur ca tot din cauza presei au fost asa reci.Cu rot respectul.pt unii jurnalisti care sunt profesionisti,insa in general stam extrem de slab la.capitolul asta.Cam la acelasi nivel ca turcii.Nu mai cautati nod in papura dupa un rezultat slab pt ca voi ridicati in slavi un jucator tanar dupa o pasa normala sau o echipa dupa doar un rezultat bun.Dupa aceea il desfiintati.Asa cum a fost dupa rezultatul cu Austria,care a fost bun.Dar pana la urma cine e Austria?O comparam cu Anglia,Franta,Germania,Spania,Italia,Belgia?Si chiar daca am fi batut una dintre acestea,ar fi fost in Liga Natiunilor,nu in preliminarii sau turneu final.Daca vrem sa mai avem sperante ca peste 10 ani sa fim competitivi,trebuie sa ne apucam de acum sa reconstruim nationala.In primul rand sa intervina guvernul minune si cei care ne conduc.Hai sa facem terenuri de fotbal in orice sat,lasati copiii sa joace fotbal,sa-i indrumam sa mearga la fotbal,sa avem scouteri in toate regiunile sa mearga sa-i urmareasca.Vreti exemple?Belgia!A stat jos mai mult de 12 ani.Acum culege roadele.Priviti Ungaria.Chiar daca nu merge la Euro,eliminand Islanda la baraj,tot s-au ridicat f.mult.O sa-i vedem peste 5-6 ani,o sa fie mari.Insa conducatorii nostri nu investesc in oameni,ci doar in ei.

Vezi toate comentariile (55)
Comentează
Close