FOTBAL  »  NATIONALA  »  PRELIMINARII

Statistica ne ține pumnii » Pe ce se bazează „tricolorii” în lupta pentru primul loc în grupă

Articol de - Publicat luni, 16 octombrie 2023 22:23 / Actualizat luni, 16 octombrie 2023 22:27

De câte ori am început bine o campanie, precum aceasta pentru Euro 2024, ne-am calificat la un turneu final câștigând grupa. Cu o singură excepție: în seria pentru Euro 2016, când am terminat pe locul doi.

În aceste preliminarii pentru Euro 2024, naționala are un parcurs care amintește de cele mai de succes campanii de calificare din istorie. Și chiar seamănă izbitor cu ultima care ne-a dus la un turneu final, la Euro 2016, începută de Victor Pițurcă și finalizată de Anghel Iordănescu, tatăl actualului selecționer.

Ianis Hagi, petrecere de logodnă imediat după meciul cu Andorra » Imagini spectaculoase alături de Elena: dans pe muzică machedonească! Gică Hagi a plecat la ora 19:00
PETRECERE
Ianis Hagi, petrecere de logodnă imediat după meciul cu Andorra » Imagini spectaculoase alături de Elena: dans pe muzică machedonească! Gică Hagi a plecat la ora 19:00

La fel eram după 8 runde și în preliminariile Euro 2016

Și atunci, după 8 runde din grupa cu Irlanda de Nord, Ungaria, Finlanda, Feroe și Grecia, aveam tot 4 victorii și 4 remize și un golaveraj de 7-1. Am încheiat seria neînvinși, cu 5 victorii și 5 egaluri (11-2).

Iar la final ne-am clasat pe locul doi, la un punct în spatele britanicilor, dar cu mari emoții, după o remiză smulsă greu (1-1), în prelungiri, în disputa de acasă cu nordicii (gol Hoban în minutul 90+1).

A fost singura dată din 1990 încoace când ne-am calificat la un turneu final de pe locul secund în grupa preliminară. În rest, de câte ori am început bine o grupă, am terminat pe primul loc și am ajuns fie la Mondial, fie la Campionatul European.

Deocamdată conducem în grupa I, la un punct față de Elveția (un meci mai puțin disputat) și 5 de Israel (două restanțe). Situația calificării rămâne complicată, mai ales că în acest moment toate cele trei pretendente la cele două locuri care duc la Euro 2024 sunt la mâna lor. 

Iar în ultimele partide toate vor juca între ele, urmând să se dispute partidele Israel - România (18 noiembrie) și România - Elveția (21 noiembrie), dar și restanța Israel - Elveția (15 noiembrie).

Mai bine decât în campania pentru Mondialul '94

Rezultatele de până acum ale "tricolorilor" în grupa pentru Euro 2024 sunt chiar mai bune decât cele din campania pentru Mondialul din 1994, unde naționala a făcut istorie. 

Atunci, după primele 8 etape din grupă, aveam 5 victorii, un egal și două înfrângeri (0-1 în Belgia și 2-5 în Cehoslovacia). Am terminat totuși pe primul loc grupa, la egalitate de puncte cu Belgia, dar având un golaveraj mai bun. Iar în Statele Unite, echipa condusă de Anghel Iordănescu de pe bancă și de Gică Hagi din teren a ajuns în "sferturi", fiind eliminată de Suedia la loviturile de departajare.

Cea mai bună grupă a fost în preliminariile Mondialului din '98

De departe, "tricolorii" au avut cea mai bună prestație într-o grupă care ne-a dus la un turneu final în campania pentru calificarea la CM 1998. Am terminat seria neînvinși, 9 victorii și o remiză (golaveraj 37-4). Am fost în grupă cu Liechtenstein, căreia i-am dat 8-0 acasă și 8-1 în deplasare. Tot cu Anghel Iordănescu selecționer, am ocupat primul loc, cu 28 puncte, la 10 distanță de următoarea clasată, Irlanda.

Și în campania pentru Euro 2000 am avut o serie excelentă, fără eșec, cu 7 victorii și 3 egaluri (25-3). Am câștigat grupa la un punct în fața Portugaliei, iar la Euro 2000 am ajuns în "sferturi", unde am pierdut cu Italia (0-2)

Rezultate în campaniile de calificare din perioada 1990-2023

Statistica ne ține pumnii » Pe ce se bazează „tricolorii” în lupta pentru primul loc în grupă

Ce meciuri mai sunt de jucat în grupa României:

  • Israel - Elveția (15 noiembrie)
  • Israel - România, Belarus - Andorra, Elveția - Kosovo (18 noiembrie)
  • România - Elveția, Andorra - Israel, Kosovo - Belarus (21 noiembrie)
  • Kosovo - Israel (amânat pentru o dată ce urmează a fi stabilită)

Clasamentul actualizat în grupa I preliminară pentru EURO 2024: 

VIDEO. Declarațiile lui Ianis Hagi, MVP-ul partidei de pe Arena Națională: „Este o victorie normală, trebuia să câștigăm”

Citește și alte știri despre echipa națională a României: 

Ce aspect l-a impresionat pe Anghel Iordănescu la România - Andorra: „A fost fantastic!”
ROMÂNIA - ANDORRA 4-0
Ce aspect l-a impresionat pe Anghel Iordănescu la România - Andorra: „A fost fantastic!”
Anamaria Prodan a dezvăluit ce mesaj i-a scris lui Nicolae Stanciu, chiar în timpul meciului cu Andorra: „Eram cu telefonul în mână”
ROMÂNIA - ANDORRA 4-0
Anamaria Prodan a dezvăluit ce mesaj i-a scris lui Nicolae Stanciu, chiar în timpul meciului cu Andorra: „Eram cu telefonul în mână”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (1)
MaxiP
MaxiP  •  17 Octombrie 2023, 00:41

***.. una din cele mai de succes campanii, hai pe bune! Avem 3 victorii din meciuri cu Belarus si Andorra, dintre echipele cu care ne batem nu am castigat cu niciuna, tinand cont de nivelul grupei. Cum sa fie mai bine decat pentru 94', cu ce anume mai bine? Acelasi punctaj, deci nimic care sa spuna ca ar fi mai bine si totusi 5 victorii in 8 meciuri. Adica mai putine puncte pentru adversare. Nici campania pentru 2016, ca rezultate nu a fost un succes. Grupa accesibila din care ai castigat jumatate din meciuri, pe jumatate nu le-ai castigat. Facem statistici sa comparam ce, generatia 94' cu echipa de acum? ***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează