FOTBAL  »  NATIONALA  »  EURO 2024

Campania marilor invenții » Trei pariuri câștigate de Edi Iordănescu în drumul spre EURO 2024: s-au impus și sunt greu de scos din națională

Așteptarea a luat sfârșit, România e din nou la un turneu final +47   FOTO
Așteptarea a luat sfârșit, România e din nou la un turneu final

Articol de - Publicat duminica, 19 noiembrie 2023 09:00 / Actualizat duminica, 19 noiembrie 2023 13:18

Campania memorabilă reușită de naționala României, care îi readuce pe „tricolori” la un turneu final după 8 ani de așteptare, a fost marcată și de o serie de inovații făcute de Edi Iordănescu. Multe dintre pariurile selecționerului s-au transformat în câștiguri pe termen lung.

Un scenariu care părea improbabil la începutul campaniei: naționala a obținut biletele pentru EURO cu o rundă înainte de finalul preliminariilor, ocupă primul loc într-o grupă din care face parte și Elveția și, în plus, deține și cea mai solidă defensivă, doar cinci goluri încasate!

România e acum în urna a doua la Euro. Cum arată grupa horror și grupa accesibilă
Israel - România 1-2
România e acum în urna a doua la Euro. Cum arată grupa horror și grupa accesibilă

E un parcurs de neînchipuit pentru reprezentativa care, în urmă cu doar un an și câteva luni, cu același selecționer și aproximativ același nucleu de jucători, încheia ultima grupa ei din Nations League. 

În cursa de calificare pentru EURO 2024, Edi Iordănescu are marele merit de a-i fi ieșit și câteva pariuri îndrăznețe, care azi se dovedesc mai mult decât utile în angrenajul echipei naționale. 

1. Radu Drăgușin IN, Ionuț Nedelcearu și Adrian Rus OUT

Încă din primăvară, de la debutul campaniei, Edi Iordănescu a început să apeleze la Radu Drăgușin, fundașul care în tot acest interval de timp a promovat cu Genoa din Serie B în Serie A și a fost în permanență titular. 

Până atunci, perechea lui Burcă fusese fie Adi Rus, fie Nedelcearu. Iar mai înainte, Chiricheș, dispărut între timp de la prima reprezentativă. 

Cuplul Drăgușin - Burcă a dus greul toată campania și, dincolo de ezitările care au mai intervenit când și când, a părut să fie varianta ideală pentru centrul defensivei de la națională.

2. Horațiu Moldovan a devenit numărul 1 

Iordănescu a început campania cu Ionuț Radu între buturi, dar lucrurile au luat o altă întorsătură în momentul în care acesta s-a accidentat și n-a putut fi prezent la „dubla” cu Kosovo și Elveția. 

Cu Florin Niță în afara circuitului la acea dată, Edi a apelat la Horațiu Moldovan, Ștefan Târnovanu și Marian Aioani, trei goalkeeperi de valori egale, toți din campionatul intern. Selecționerul a mizat în cele din urmă pe titularul Rapidului, iar acesta n-a mai ieșit din acel moment din poarta „tricolorilor”

România, la EURO 2024! „Tricolorii” au sărbătorit calificarea pe gazon (foto: Raed Krishan/GSP)
România, la EURO 2024! „Tricolorii” au sărbătorit calificarea pe gazon (foto: Raed Krishan/GSP)
România, la EURO 2024! „Tricolorii” au sărbătorit calificarea pe gazon (foto: Raed Krishan/GSP)
România, la EURO 2024! „Tricolorii” au sărbătorit calificarea pe gazon (foto: Raed Krishan/GSP)
România, la EURO 2024! „Tricolorii” au sărbătorit calificarea pe gazon (foto: Raed Krishan/GSP)
+43 FOTO

Chiar dacă între timp a mai greșit la echipa de club, Moldovan a beneficiat în permanență de încredere din partea lui Iordănescu, iar în acest moment pare un punct fix în echipă. 

În tot intervalul menționat, a încasat patru goluri în cele șapte partide în care a apărat în preliminarii. În Kosovo, a avut două intervenții miraculoase, cu Elveția a limitat proporțiile scorului, contribuind astfel la egalul de la Lucerna, iar acasă, la remiza cu Israel, a evitat înfrângerea pe final prin câteva parade remarcabile. 

3. Invenția Vladimir Screciu. Brusc, a devenit printre cei mai siguri „tricolori”

Actuala campanie de calificare a mai însemnat apariția unui new-entry în primul „11” al naționalei. Edi Iordănescu i-a acordat credit consistent lui Vladimir Screciu, fotbalistul de 23 de ani al Universității Craiova.

Revenit în Bănie după experiența nereușită din Belgia, fotbalistul care poate evolua fie ca stoper, fie ca închizător, a prins patru meciuri pe durata preliminariilor, iar feedback-ul în ceea ce-l privește a fost de fiecare dată unul pozitiv.

7a fost nota primită de Screciu pentru prestația din Israel - România 1-2

Screciu a apărut în echipă în deplasările cu Elveția, Belarus și Israel, plus acasă, cu Kosovo, având sarcina de a aduce un plus de siguranță defensivei. N-a dezamăgit în niciun moment și, dacă va rămâne sănătos, va fi un om important și în strategia lui Iordănescu de la EURO.

Suntem mândri de voi! 🦁🦁

Posted by Universitatea Craiova on Saturday, 18 November 2023

VIDEO Imaginile bucuriei alături de galerie, după ce „tricolorii” s-au calificat la EURO 2024

Citește și alte știri despre naționala României:

Incredibil: România e acum în urna a doua la Euro! Cum arată grupa horror și grupa accesibilă

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (3)
laur_gr
laur_gr  •  19 Noiembrie 2023, 16:50

Si Dragus a jucat extraordinar in ultimele meciuri. E un castig mare pentru nationala, mai ales ca in atac cam ducem lipsa.

parachioara5
parachioara5  •  19 Noiembrie 2023, 14:40

Screciu este cel mai bun tricolor dintre toti ...

parpalache
parpalache  •  19 Noiembrie 2023, 11:38

Cu golul de aseara s-au adunat 5 goluri „incasate”de naționala României!(Nu știu daca la jocul cu Belarus de la București, a fost in poarta tot Horațiu Moldovan)!

Vezi toate comentariile (3)
Comentează