FOTBAL  »  NATIONALA  »  ANDORRA - ROMÂNIA, SÂMBĂTĂ, 21:45, ANTENA 1

„Tricolorii” se cred mai presus de Kosovo și Israel, realitatea spune altceva: cine sunt vedetele celor două adversare

Articol de , , - Publicat miercuri, 22 martie 2023 07:00 / Actualizat miercuri, 22 martie 2023 16:54

Antrenori și fotbaliști insistă că ar trebui să ne calificăm la Campionatul European, că nu există motive să ne îngrijoreze Kosovo și Israel, rivalele principale în lupta pentru locul al doilea. În realitate, kosovarii și israelienii nu au un fotbal mai slab. Primele jocuri, cu Andorra și cu Belarus, constituie încălzirea dinaintea duelurilor decisive.

Până și Hagi a ajuns să spună că nu mai e cazul să ne considerăm câștigători încă dinaintea unor partide cu Andorra și cu Belarus. El a insistat încă o dată că românii au talent pentru fotbal, au creativitate, doar că de data aceasta admite că discursul panicos al lui Dan Petrescu e mai potrivit.

Eșecurile pe care le-au înregistrat și naționala, și cluburile în anii recenți l-au determinat pe cel mai bun fotbalist român din istorie să recunoască și el regresul evident, însă Andorra și Belarus rămân niște pitici pe care tricolorii ar trebui să-i bată dacă vor să se califice la Campionatul European programat în 2024.

Iordănescu și oamenii lui ori adună șase puncte din primele două meciuri preliminare, ori șansele de calificare scad de la început spre zero.

Alibec, interviul momentului: „Suntem mai buni decât Kosovo și Israel. Vreau să fiu golgheterul preliminariilor!”
EURO 2024
Alibec, interviul momentului: „Suntem mai buni decât Kosovo și Israel. Vreau să fiu golgheterul preliminariilor!”

Marian Barbu: „Cum să vă fie frică? Țara asta abia s-a înființat!”

Pentru că acestea sunt puncte de bifat înaintea disputelor decisive pentru accesul la Euro. Favorita grupei, Elveția, e o națională cu lot și cu rezultate cu mult mai bune decât ale României, așa că nu ar fi realist planul unui duel pentru primul loc cu trupa lui Shaqiri și a lui Xhaka.

Rivalele importante ale românilor rămân Kosovo și Israel, adversarele din cursa pentru locul secund, unul care conduce, de asemenea, la turneul final.

Într-un dialog avut cu Ioanițoaia în emisiunea „Prietenii lui Ovidiu”, Marin Barbu s-a enervat când a auzit despre astfel de comparații: „Bă, ați înnebunit? Vă e frică de Kosovo? Păi, aia e o țară care există de doi ani! Iar bielorușii, săracii, sunt în război, tremură chiloții pe ei! Israel, da, o să fie o nucă tare, din moment ce a avut și o echipă în grupele Champions League”.

Barbu nu e unicul antrenor, fost fotbalist care gândește așa. Kosovo nu a apărut ca stat în urmă cu doi ani, și-a declarat independența față de Serbia în 2008 deși mai sunt multe țări, inclusiv România, care nu recunosc statul acesta. UEFA și FIFA au afiliat Kosovo în 2016.

Kosovarii vin cu campionul viitor al Italiei

Tinerețea țării nu constituie, însă, un motiv îndeajuns de puternic ca să credem că vom defila în partidele cu kosovarii. Din momentul în care au fost primiți în preliminariile campionatelor mondiale și europene, ei au avut dreptul să „absoarbă” și fotbaliști care evoluaseră deja pentru Albania. Mai sunt și acum în lot astfel de fotbaliști albanezi care au migrat către Kosovo din momentul în care le-a apărut noua țară.

„Tricolorii” se cred mai presus de Kosovo și Israel, realitatea spune altceva: cine sunt vedetele celor două adversare
Amir Rrahmani, jucătorul lui Napoli

Într-o astfel de situație se află și Amir Rrahmani, cel mai valoros kosovar. El evoluase de două ori pentru Albania înainte să adune 49 de prezențe pentru Kosovo. Rrahmani se pregătește să celebreze titlul cu Napoli, unde e om de bază în apărare, și e cotat la 25 de milioane de euro, de peste trei ori mai mult decât este prețul estimat al lui Răzvan Marin, cel mai scump jucător român.

Kosovarii mai au un fundaș în Serie A, pe Vojvoda, de la Torino. Și mai sunt cluburi importante care le furnizează internaționali: Galatasaray, Olympiacos, Lille, Reims, Mallorca.

25de meciuri, 20 ca titular și două goluri a înregistrat Răzvan Marin la Empoli în sezonul acesta din Serie A. Fundaș central, Rrahmani a marcat tot două goluri în 20 de partide disputate pentru Napoli

Israel are o vedetă în Premier League

Kosovarii îl au pe Rrahmani, israelienii vor evolua împotriva românilor cu Manor Solomon, un mijlocaș ofensiv de la Fulham, a noua clasată în Anglia. Solomon nu e om de bază în formația londoneză, dar tot a adunat nouă prezențe și patru goluri în sezonul acesta din Premier League. Fulham l-a adus în iulie anul trecut de la Șahtior Donețk.

Israelul conține în lot și mijlocaș-minune, după cota pe care a ajuns să o aibă la numai 19 ani neîmpliniți încă. Pe Oscar Gloukh, Salzburg l-a cumpărat în ianuarie de la Maccabi Tel Aviv cu 7 milioane de euro. E vorba despre un preț real, achitat, nu de valori teoretice așa cum sunt acelea pe care Becali le pronunță pentru Olaru, pentru Octavian Popescu. 

Gloukh a apărut deja în două meciuri ale naționalei de seniori și a înscris un gol. El e cu doar un an și un pic mai în vârstă decât este Adrian Mazilu, adolescentul-vedetă al Farului. Pe Mazilu, selecționerii români l-au lăsat în naționala de juniori, U19, încă nu au curajul să-l promoveze în echipa mare.

Sută la sută ne va fi foarte greu și în Andorra. Am ajuns să spunem și așa ceva, dar e adevărul. Andorra poate oricând să producă o surpriză în grupa aceasta și sper să nu se întâmple împotriva României, fiindcă ar fi foarte greu să ne mai calificăm dacă ne vom încurca

- Dan Petrescu, antrenorul CFR-ului

14milioane de euro a plătit Napoli în ianuarie 2020, când l-a achiziționat pe Rrahmani de la Verona. Vârful Muriqi a fost transferat tot în 2020 de la Fenerbahce la Lazio pentru 20 de milioane de euro. Atacantul nu s-a putut impune ca titular la Lazio, care l-a cedat la Mallorca în schimbul a 7,7 milioane de euro

Cei mai scumpi fotbaliști

România:

JucătorClubCota de piaţă *
1. R. MarinEmpoli8
2. N. StanciuWuhan6,5
3. OlaruFCSB5,3
4-5. CicâldăuAl Ittihad Kalba5
4-5. MoruțanPisa5

Kosovo:

JucătorClubCota de piaţă *
1. RrahmaniNapoli25
2. MuriqiMallorca10
3. RashicaGalatasaray7,5
4-5. BytyqiOlympiacos5
4-5. VojvodaTorino5

Israel:

JucătorClubCota de piaţă *
1. SolomonFulham18
2-3. AbadaCeltic7
2-3. GloukhSalzburg7
4. WeissmanGranada5
5. PeretzMaccabi Tel Aviv2,5

* milioane de euro

Cotele loturilor în transfermarkt*

România74,55
Kosovo85,25
Israel61,25

* milioane de euro

Cele mai recent meciuri oficiale

Liga Națiunilor, 26 septembrie 2022 
România - Bosnia 4-1 
Goluri: Man (38), Pușcaș (73, 86), Rațiu (79) / Dzeko (77) 
România: I. Radu (Auxerre) - Rațiu (Huesca), A. Rus (Pisa), A. Burcă (CFR), Bancu (U Craiova) - R. Marin (Empoli), Olaru (FCSB) - Man (Parma), N. Stanciu (Wuhan), Sorescu (FCSB) - Alibec (Farul) 
Selecționer: Edward Iordănescu

Liga Națiunilor, 27 septembrie 2022 
Kosovo - Cipru 5-1 
Goluri: Muslija (22), Rrudhani (45+1), Rashani (46), Muriqi (52, 84) / Roberge (81) 
Kosovo: Ujkani (Empoli) - Hadergionaj (Kasîmpașa), Rrahmani (Napoli), Kryeziu (Zurich), Rrudhani (Young Boys) - Celina (Stoke), Fazljj (St. Pauli), Muslija (Paderborn) - Rashani (Clermont), Muriqi (Mallorca), Zeneli (Reims) 
Selecționer: Alain Giresse

Liga Națiunilor, 24 septembrie 2022 
Israel - Albania 2-1 
Goluri: Weissman (46), Baribo (90+2) / Uzuni (88) 
Israel: Glazer (Beersheva) - Dasa (Dinamo Moscova), Vitor (Beersheva), Goldberg (Maccabi Haifa), Leidner (Austria Viena) - Kanichowsky (Maccabi Tel Aviv), Lavi (Gamba Osaka), Kartsev (Bașakșehir) - Abada (Celtic), Weissman (Granada), Haziza (Maccabi Haifa) 
Selecționer: Alon Hazan

Programul preliminariilor EURO 2024

  • 25 martie: Belarus – Elveția, Andorra – România, Israel – Kosovo 
  • 28 martie: România – Belarus, Kosovo – Andorra, Elveția – Israel 
  • 16 iunie: Kosovo – România, Belarus – Israel, Andorra – Elveția 
  • 19 iunie: Elveția – România, Belarus – Kosovo, Israel – Andorra 
  • 9 septembrie: Andorra – Belarus, România – Israel, Kosovo – Elveția 
  • 12 septembrie: România – Kosovo, Israel – Belarus, Elveția – Andorra 
  • 12 octombrie: Belarus – România, Andorra – Kosovo, Israel – Elveția 
  • 15 octombrie: Elveția – Belarus, România – Andorra, Kosovo – Israel 
  • 18 noiembrie: Belarus – Andorra, Israel – România, Elveția – Kosovo 
  • 21 noiembrie: România – Elveția, Andorra – Israel, Kosovo – Belarus

Citește și alte știri despre națională:

Ionuț Radu, înainte de „dubla” cu Andorra și Belarus: „Luăm 6 puncte, sunt 100% convins!”

A dat peste cap „contorul” » Gică Hagi trimite la loturile naționale o „armată” de jucători

„Ori te laşi tu ca antrenor, ori îl dai afară pe Săpunaru!” » Reacție dură la vederea incidentului dintre Lobonț și căpitanul Rapidului

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni


Comentarii (2)
komosikus
komosikus  •  22 Martie 2023, 17:59

Bai, nu va e rusine! Se supara nea Gigi...Tavi face 50 de bulioane. Asa tot ziceati pe aici! Dublu fata de Rahan ala. Iar daca da un gol cu descultii aia prin Andorra trece de 100. Va rog sa rectificati!

thefirstman
thefirstman  •  22 Martie 2023, 17:03

Îi batem de ne sună apa în cap.

Vezi toate comentariile (2)
Comentează