FOTBAL  »  NATIONALA  »  IRLANDA DE NORD - ROMÂNIA, SÎMBĂTĂ, 21:45, GSP.RO, TVR1

Un fost internațional nord-irlandez din anii '80 merge pe mîna adversarilor României: "Sorry, lads! Dar vă batem!"

Ian Stewart (dreapta) într-un duel cu celebrul mijlocaș brazilian Socrates, la Mondialul din '86
Ian Stewart (dreapta) într-un duel cu celebrul mijlocaș brazilian Socrates, la Mondialul din '86

Articol de , - Publicat vineri, 12 iunie 2015 00:00

Fostul fotbalist crede că "echipa noastră a ajuns la maturitate, iar România nu mai are valorile de pe vremea mea".

Ian Stewart, atacant în echipa Irlandei de Nord care lăsa acasă "naționala" României în anii '80, lucrează acum pentru federație. Este managerul programului Grassroots și e mereu în viteză, așa cum era și ca jucător.

Nu s-a schimbat prea mult, chiar dacă are 53 de ani. "Hai repede să ne vedem undeva, că sînt cu un antrenor, avem multă treabă!". Schimbă orele de întîlnire cum o făcea și pe teren cînd dribla adversarii.

- Domnule Stewart, aveți amintiri frumoase despre România.
- Da, și cred că vor rămîne la fel de frumoase. Chiar dacă, recunosc, la meciul ăla de la București, în '85, am avut mare noroc. Îmi aduc aminte cum antrenorul nostru, Bingham, ne punea să exersăm la nesfîrșit schemele prin care să-l blocăm pe Hagi. Degeaba, pe teren ar fi fost nevoie de 5 dintre noi să-l oprim. Și dacă nu era Jennings în mare formă, cred că o încasam. Aveați echipă mare atunci, cu multe individualități. Iar Hagi, ce stîng avea! Ce intuiție a jocului, nu se uita deloc la minge, era fantastic! Acum, îmi pare rău să vă spun, nu mai sînteți ce ați fost.

- Adică nu ne dați nici o șansă pentru mîine?
- Eu zic că vă batem! N-o să fie ușor, dar știu că jucătorii lui Michael O'Neill sînt foarte montați și motivați. Noi parcă avem fotbaliști mai experimentați, mulți vin din Premier League, joacă bine și acolo. Echipa asta a trecut prin multe, a făcut greșeli, dar eu zic că a învățat din ele și acum se va impune împotriva României. Au stat în cantonament, au jucat două partide de pregătire cu Qatar și cu Irlanda. Nu se poate să nu marcăm, măcar dintr-o fază fixă, un corner, o lovitură liberă, ceva!

- Sînteți sigur, ați uitat că ați pierdut la București?
- Da, însă am avut multe absențe. Acum am auzit că aveți voi probleme, jucători accidentați. În plus, OK, sînteți o echipă bună, ați revenit tare și în clasamentul mondial, dar nu mi se pare că mai aveți individualități. Nu sînt chiar un specialist, n-am analizat România... Totuși, chiar dacă am pierdut la București, nu mi s-a părut că sînteți la fel de tari ca pe vremea cînd jucam eu. Atunci aveați viteză, aveați jucători creativi, care puteau să decidă un meci, îl aveați pe Hagi! Ce meci a fost aici în '84, cînd v-am bătut cu 3-2... A fost care pe care! Acum parcă n-am mai văzut așa ceva la echipa voastră.

- Îl avem pe Sînmărtean.
- Da, mi-a plăcut, dar e doar pe drum să-l ajungă pe Hagi. Cînd s-o mai facă? Are și el vreo 34 de ani, parcă. Noi îi avem pe Lafferty, pe Evans. În plus, știi cum e, România e aproape calificată. Cred că jucătorii se gîndesc că le-ar ajunge și un meci egal. Noi nu ne putem permite asta, ne-am complica foarte mult viața în grupă. Eu zic că ne calificăm împreună la Euro. Acum, să vedem care va fi pe primul loc! Pentru noi ar fi o premieră și cred că acum avem forța s-o facem.

- Ungaria e și ea destul de aproape.
- Se poate, însă noi am bătut-o acolo și, în plus, nu cred că va învinge în Finlanda. Au și finlandezii mîndria lor...

- Și dacă pierdeți, cum va reacționa publicul?
- O să cînte tot timpul, o să vedeți. Aici nu sînt probleme cu fanii. N-au fost nici cînd a venit Anglia. S-au bătut o dată cu polonezii, cînd au fost provocați.

- Un scor?
- Ți-am zis, 1-0, gol Lafferty, după o fază fixă. Acum vremea e frumoasă, dar am înțeles că sîmbătă o să plouă. Vouă nu vă convine, noi sîntem obișnuiți cu asta. Trebuie să fug! Vă doresc o zi frumoasă. Nu la fel de frumoasă și sîmbătă! (Rîde)

Promovează tinerii muzicieni

Deși spune că are foarte puțin timp liber, Stewart si-a făcut o companie și un studio de muzică. Promovează tineri cîntăreți, le face CD-uri, se ocupă de concerte și alte evenimente de acest gen în toată Irlanda de Nord. "I-am dat numele «SONI», de la Sounds Of Northern Ireland. Fiul meu n-a prea fost de acord, că prea seamănă cu Sony, dar mie mi s-a părut OK. Cu asta mă ocup în timpul liber și, cîteodată, mai joc cu snooker. Jucam pe vremuri cu Gascoigne".

Vor un Best

Zilele acestea, Stewart a fost căutat la telefon de un prieten regizor, care vrea să facă un film despre George Best. "M-a rugat să îl ajut să găsim un puști slăbuț, cu păr negru, care să-l joace pe George copilul. M-am născut aici, în Belfast, îl știu pe George, chiar dacă el era mult mai mare. Cred că am găsit puștiul potrivit, chiar aici în oraș", a povestit fostul internațional.

"Mi-aș dori să-l revăd pe Hagi L-aș invita aici, i-aș pune totul la dispoziție, doar să-i învețe pe copii cum să lovească mingea. Era un stîngaci special, n-am văzut unul ca el în toată cariera mea!"
Ian Stewart, fost internațional nord-irlandez

"Windsor Park nu mai e chiar așa frumos ca pe vremea mea. E șantier acolo, se lucrează, dar iarba e perfectă. E de ajuns să cîștigăm!"
Ian Stewart, fost internațional nord-irlandez

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (7)
vbga
vbga  •  12 Iunie 2015, 15:59

Ce fotbalist urias a fost......Socrates.

c_gica1985
c_gica1985  •  12 Iunie 2015, 15:04

hai mai sictir, la Bucuresti ati avut noroc cu caru' era sa plecati cu vreo 5/6 goluri

eucutine
eucutine  •  12 Iunie 2015, 11:00

mi s-au parut cu muult sub feroezi. antitalent in stare pura. jocul lor a ramas primitiv, la fel cum se juca la inceputurile fotbalului. fara tactica, fara tehnica, fara orizont, fara imaginatie. niste mingi bubuite la intamplare, la flacaul ala ratacit prin fata, si cu asta basta. nu ar trebui sa avem probleme nici macar in deplasare. sunt modesti rau. cred ca prin birturi sunt mai talentati.

Vezi toate comentariile (7)
Comentează