FOTBAL  »  NATIONALA  »  SELECȚIONERI

EXCLUSIV Un fost selecționer al României recunoaște: „A fost presiune mare! Președintele voia o calificare, nu să construim”

Răzvan Burleanu (foto) este președintele FRF din martie 2014
Răzvan Burleanu (foto) este președintele FRF din martie 2014

Articol de - Publicat luni, 06 aprilie 2020 17:20

Daniel Isăilă (47 de ani) vorbește despre experiența de la naționala U21, unde a pus serios umărul la calificarea de la Euro 2019. A fost antrenor la lot timp de 6 partide, neavând nicio înfrângere.

Daniel Isăilă a fost selecționerul României U21 în primele 6 meciuri din campania pentru EURO 2019. 

Își aduce aminte cu plăcere de perioada petrecută printre „tricolori" chiar dacă spune că a fost nevoie de o muncă „titanică" pentru a forma un grup capabil să ducă lupta cu echipe precum Portugalia sau Bosnia în calificări.

Daniel Isăilă: „A fost o gaură de generație"

„Când am preluat naționala U21, nu m-am uitat deloc la istoric. Am început cu entuziasm, poate și în necunoștință de cauză. Chiar îmi reproșez puțin asta, acea lipsă de experiență. Fusesem secund la națională, dar niciodată selecționer. 

Pe parcurs le rezolvi pe toate. Când spui U21, te gândești la jucători de 20-21 de ani. Atunci era vorba despre generația născută în 1996. O gaură imensă. Nu exista nici regula U21, abia după 7-8 luni de când am preluat eu naționala a apărut. 

Erau doar rezultatele de la Viitorul din Youth League, când au jucat contra lui Porto. Am fost alături de acea generație și m-a făcut să mă reorientez", a zis Isăilă.

Daniel Isăilă: „Prima acțiune, un eșec"

Daniel Isăilă recunoaște că presiunea a fost greu de suportat, cei de la Federație dorind o calificare cu orice preț. A reușit să formeze un grup asumându-și riscuri mari, mizând pe jucători chiar mai mici, născuți 2000: „Era și presiune din partea președintelui. Ei nu voiau să construim, voiau calificare. Mie mi s-a părut puțin greșit, toți voiau rezultate peste noapte. 

Mi-am asumat un risc în această situație. Așa că m-am dus la generațiile de 1998, 1999 și chiar 2000. Prima acțiune în Spania a fost un eșec, au fost și acele probleme cu jucătorii de la Dinamo. Dar în tot răul am căutat partea plină și mi-am asumat orice risc. Am mers pe grupul ăsta, am crezut în ei. I-am făcut prieteni. A fost o muncă titanică"

„Primordial e să faci un grup, mai ales la echipa națională, unde n-ai timp să-ți impui o filosofie tehnico-tactică. Într-o săptămână nu poți pune la punct detalii tactice" - Daniel Isăilă, antrenor

„Meciul cu Bosnia, din deplasare, când am revenit de la 1-0 și am câștigat 3-1, a fost un moment psihologic. Ne-a dat mare încredere. Iar victoria cu Elveția din deplasare și egalul cu Portugalia ne-au făcut să credem că putem să ne calificăm, că avem echipă de top" - Andrei Radu, fundaș Poli Iaș

Și Andrei Radu mizează tot pe forța grupului

Component al naționalei U21 la primele 6 meciuri din calificări, toate cele în care Daniel Isăilă a fost selecționer, Andrei Radu, fundaș la Poli Iași, crede că forța grupului a fost principalul atu al acestei echipe: „Ne înțelegeam foarte bine de la început. Aveam o relație foarte bună nu doar de joc, cât și ca grup. Iar aici a fost meritul selecționerului. Am fost foarte buni prieteni. O parte dintre noi ne știam de 6-7 ani, de la U15. E important istoricul ăsta. Iar băieții aduși de domnul Isăilă au fost de caracter și s-au adaptat foarte ușor. Țin minte că nimeni nu ne credea când spuneam că ne vom califica. Nu ne dădeau șanse".

VIDEO Daniel Isăilă: „Alibec rămâne un regret în cariera mea”

Citește mai multe știri despre echipa națională:

Gabi Tamaș vrea la națională! Mesaj din izolare pentru Mirel Rădoi: „Nu te poți califica la EURO cu jucători care nu sunt în formă”

Ce spune Pantilimon despre rivalitatea cu Tătărușanu: „Nu era corect să-l scoți din poartă”

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (3)
fibra
fibra  •  12 Aprilie 2020, 09:12

Munca titanica? Da ce ai facut ai sapat santuri? Terminati cu tampeniile.

dumitru82drugan
dumitru82drugan  •  07 Aprilie 2020, 10:18

Daca Radoi nu schimba echipa cu jucatori împinsi de cluburi si impresari U21 era campioana .

amicu
amicu  •  07 Aprilie 2020, 08:03

"Nasule" hai la Brasov si poate il indupleci pe scartarul asta de Scripcaru sa reinviati Brasovul fotbalistic, sa refaceti spiritul alb-negru al stegarilor. E jale la Brasov din punct de vedere sportiv. Brasovul mai traieste in fotbal datorita unui mic grup de suporteri inimosi care au reinventat Steagu Rosu, dar fara potenta financiara. Acum ca primaria a preluat activele vechiului FC Brasov, poate mai aduni niste fosti jucatori si reusiti sa faceti ceea ce a facut Rapidul in Bucuresti. Dar sa va tineti posturile solide, sa nu va indeparteze lichelele altor echipe sa se aciueze la club si sa va dea pe voi afara.

Vezi toate comentariile (3)
Comentează