FOTBAL  »  NATIONALA  »  POVEŞTILE FOTBALULUI

VIDEO Cum i-am învins pe ruşi » Meciul care l-a făcut pe Lăcătuş erou naţional

Captură: France Football
Captură: France Football

Articol de - Publicat duminica, 24 martie 2013 00:00 / Actualizat duminica, 24 martie 2013 17:37

GSP.ro continuă seria amintirilor din fotbal şi nu numai. După povestea nefericitului Bogan, astăzi avem un nou episod. Cel al unei victorii tricolore care a animat România anilor '90.

Acum mai bine de 20 de ani, tehnologia reprezenta încă o himeră. Să vezi reluarea unui meci sau măcar acele cîteva faze de gol, pe care azi le găsim uşor pe Youtube, părea pe atunci un lucru irealizabil. Diagramele ziarelor de sport erau singura soluţie pentru "a vedea" cum au fost marcate golurile.

Pe 9 iunie 1990, România reuşea o victorie frumoasă în faţa marelui URSS. Erau anii în care ambele ţări încercau să se rupă de comunism. Tensiuni, lupte de stradă, mineriade.

Campionatul mondial din Italia cădea perfect. România era deja calificată după un parcurs entuziast într-o grupă cu Danemarca, Grecia şi Bulgaria. URSS se calificase şi ea fără probleme.

Cele două ţări est-europene urmau să se întîlnească în primul meci din grupă, la Bari. Ruşii veneau cu Dasayev, Zavarov, Dobrovolski şi mai vechea noastră cunoştiinţă, Oleg Protasov. La noi lipsea Hagi, dar îi aveam pe Lăcătuş, Răducioiu şi Popescu.

Tricolorii au mai multă forţă, apar mai des la poarta ruşilor şi ocaziile nu lipsesc să apară. În lipsa lui Hagi, postul de erou al meciului e preluat de Lăcătuş, autorul ambelor goluri ale României. Primul e de colecţie. Îl evită pe Khidiatulin după o minge lansată de Sabău şi îl execută sec, la colţul scurt, pe legendarul Dasayev. Al doilea gol a fost marcat în urma unui penalty. Un henţ în careu şi acelaşi Dasayev este nevoit să privească cum Lăcătuş dublează scorul. Se termină 2-0, iar România tocmai obţinuse victoria care avea să o califice în optimi.

În Italia mai urmează o înfrîngere cu naţionala Camerunului (1-2) şi un egal cu Argentina lui Maradona (1-1, gol Balint). România termină pe locul doi, cu 3 puncte - se acordau două puncte la victorie şi unul la egal.  În optimi întîlnim Irlanda, care ne elimină la penalty-uri după un meci terminat cu 0-0.

Drumul nostru la Cupa Mondială din Italia s-a oprit aici. Cel pentru Cupa Mondială din Brazilia poate începe marţi, cu un rezultat bun în Olanda.

Caseta meciului:

URSS: Dasayev (c) - Kuznetsov, Khidiatulin, Gorlukovich - Aleinikov, Lytovchenko, Zavarov, Bezsonov, Rats - Protasov (87 Yaremchuk), Dobrovolski (79 Yaremchuk). Antrenor: Valeriy Lobanovskyi

România: Silviu Lung (c) - Rednic, Andone, Popescu, Klein - Sabău, Rotariu, Lupescu, Timofte - Lăcătuş (87 Dumitrescu), Răducioiu (79 Balint). Antrenor: Emerich Ienei.

Arbitru: Juan Daniel Cardellino (Uruguay)

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (21)
c_o_r
c_o_r  •  04 Aprilie 2013, 14:24
Postat de badeadorian pe 24 Martie 2013, 18:30

Nelutu Sabau a fost un pasator desavarsit . Punea mingea pe tava . Dar sa fim obiectivi si sa recunoastem ca hentul a fost in afara suprafetei de pedeapsa . Dar oricum nu se compara cu ce au facut rusii in ultimul meci din grupa, la acea mascarada de meci contra Camerunului antrenat de un rus , 4-0 !!!!!

Campionatul acela pentru ruși a fost o pacoste (nu că mi-ar fi milă de ei, dar după penalty-ul cu noi, în meciul următor Maradona a mai avut un moment handbalistic, de data aceasta în propriul careu...

v_for_vendetta_2011
v_for_vendetta_2011  •  25 Martie 2013, 03:17

ce nu se spune in articol este faptul ca la acea ora Dasaev era in primii trei portari ai lumii si juca la Sevilla! A fost desemnat cel mai bun portar din lume in 1988 iar in 89 a luat locul 2! Se poate spune ca Lacatus a fost cosmarul lui Dasaev deoarece l-a "executat"de fiecare data cand l-a prins...si cu Steaua cand a marcat si la Bucuresti si la Moscova...si cu nationala!

v_for_vendetta_2011
v_for_vendetta_2011  •  25 Martie 2013, 03:03
Postat de dansulnorilor pe 24 Martie 2013, 16:42

Ce amintiri frumoase. Primul campionat mondial pe care l-am vazut in transmisiune directa. Mi-a ramas la suflet, atat pentru performantele echipei nationale, cat si pentru spectacol si imnul senzational.

dar ce...Mexico 86' nu ai vazut? au fost si la noi 3-4 meciuri pe tvr dar majoritatea pe bulgari!

Vezi toate comentariile (21)
Comentează