INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  POVEŞTILE FOTBALULUI

Povestea nefericitului Bogan » Internaţionalul cu un singur minut la naţională

Tommy Bogan a fost urmărit de ghinion în cariera sa. +1   FOTO
Tommy Bogan a fost urmărit de ghinion în cariera sa.

Articol de - Publicat joi, 21 martie 2013 00:00 / Actualizat joi, 21 martie 2013 16:14

Tommy Bogan poate fi considerat cel mai ghinionist jucător din istoria fotbalului. Fotbalistul scoţian a evoluat un singur minut la naţionala ţării sale. Nu a atins balonul şi a suferit o ruptură de ligamente.

Pentru Tommy Bogan, ziua de 14 aprilie 1945 trebuia să fie una fericită. Prima convocare la naţională. Chiar împotriva rivalilor englezi. Emoţii, nerăbdare. E aruncat de antrenor în lupta jocului şi după nici un minut vine clipa fatidică. La primul atac al Scoţiei, tînărul atacant se ciocneşte dur cu portarul Franck Swift şi cade pe teren. Nu se mai poate ridica. Verdictul e necruţător: ruptură de ligamente şi multe luni de pauză. Nici nu apucase să atingă balonul.

United - alt ghinion
Povestea ca jucător internaţional al lui Tommy se opreşte aici. Însă nu pentru că nu ar fi fost un jucător valoros. Din contra. La un an de la accidentare ajunge la una din cele mai mari grupări din Scoţia: Celtic.

Rămîne aici doi ani, joacă 34 de meciuri şi marchează cinci goluri. Urmează un an la Preston North End şi apoi marele transfer la Manchester United, unde cunoaşte cele mai frumoase clipe ale carierei: 29 de meciuri, şapte goluri.

Totuşi, şi aici e lovit de ghinion. Nu reuşeşte să se adapteze ritmului din Anglia şi după doar doi ani revine în Scoţia. Asta se întîmplă în vara lui 1951. Sezonul următor, United se încorona din nou campioană după o pauză de 41 de ani.

Urmează încă cîţiva ani în care nu prea prinde meciuri la echipe ca Aberden, Southampton şi Blackburn. De la ultima se şi retrage în vara lui 1954, după care dispare brusc din istoria fotbalului. Pe 23 semptembrie 1993, la 73 de ani, Tommy se stinge din viaţă cu regretul că nu a reuşit să revină la naţionala ţării sale.

Meci în plin război
Partida care i-a fost fatală lui Tommy Bogan a avut loc chiar în timpul celui de-al doilea Război Mondial, cînd multe competiţii sportive erau anulate. Colac peste pupăza, cel care l-a înlocuit pe Tommy Bogan după accidentare, Leslie Johnstone, avea să înscrie singurul gol al scoţienilor în meciul cu englezii. Rezultatul partidei a fost, însă, unul neverosimil: 6-1 pentru Anglia.

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (1)
thumbzilla
thumbzilla  •  21 Martie 2013, 18:06

extraordinar articol !

Vezi toate comentariile (1)
Comentează