FOTBAL  »  NATIONALA  »  ȘOMER DE LUX

VIDEO Noi, un an fără Daum. El, un an fără job! :D Azi se împlinesc exact 365 de zile de la ultima partidă în care neamțul a pregătit naționala. De-atunci încă e șomer

Articol de - Publicat marti, 04 septembrie 2018 13:41

Experimentul ”antrenor străin” a scos din ceaun, acum 2 ani, un tehnician cu CV bun, trofee în palmares, însă șomer în ultima perioadă și fără experiență pe banca unei echipe naționale.

Pe numele lui Christoph Daum, pe-atunci în vârstă de 62 de ani, germanul avea drept obiectiv calificarea la Campionatul Mondial din 2018. Nu doar că a eșuat lamentabil, România terminând grupa pe locul 4, însă Daum s-a remarcat prin decizii controversate, declarații deplasate ori metode care au stârnit râsete în rândul "tricolorilor".

Pauză din 4 septembrie 2017

Ce s-a întâmplat însă cu Daum între 4 septembrie 2017 și 4 septembrie 2018? Nimic din punct de vedere profesional. Da, acesta nu și-a găsit încă o echipă. Însă, aproape lunar, apărea în centrul unor speculații care l-au plimbat pe la mari echipe ale Europei și chiar selecționate UEFA.

Gazeta le-a adunat pe toate. Pe toate într-o listă sintetizată de un singur adevăr: unde putea ajunge Daum, măcar pe hârtie, și n-a ajuns de când este șomer. La fel cum n-a ajuns la Mondialul din 2018 ori, măcar, la finalul campaniei de calificare, el fiind demis pe 14 septembrie anul trecut.

CELE 10 "JOBURI" ALE LUI DAUM

8 septembrie 2017 - NAȚIONALA AUSTRIEI

Încă aflat la "națională", Daum era dat de ziariștii de la heute.at ca posibil înlocuitor al selecţionerului Marcel Koller pe banca naţionalei Austriei. Austria, prezentă la Euro 2016, a ratat și ea calificarea la CM 2018.

14 septembrie 2017 - GENT ȘI OOSTENDE

Chiar în ziua în care a fost îndepărtat de la cârma echipei naționale, voetbal24.be a punctat că Daum ar putea ajunge la una dintre Gent și Oostende, ambele echipe din prima ligă belgiană. "Vestea că Daum este antrenor liber e muzică în urechile unor cluburi belgiene de top", puncta portalul de la Bruxelles.

18 septembrie 2017 - ANDERLECHT

Imediat după ce a plecat de la echipa națională, Christoph Daum a fost alăturat din nou unor tricolori. Ca posibil antrenor la Anderlecht! Asta după ce antrenorul Rene Weiler își dăduse demisia, invocând oboseala pronunțată și presiunea exercitată de suporteri asupra sa. Informația fusese publicată de cotidianul La Dernierre Heure.

22 septembrie 2017 - ESTEGHLAL (IRAN)

Presa turcă a scris, la o săptămână după plecarea lui Daum de la București, că iranienii de la Esteghlal, care îl mai doriseră și-n 2012, îl vor pe banca lor tehnică. Asta după ce antrenorul Alireza Mansourian își dăduse demisia în urma unui start groaznic de sezon, 4 puncte în primele 6 etape.

9 noiembrie 2017 - FENERBAHCE

Goal Turcia a scris că Daum este favorit să preia Fenerbahce, care se afla pe un dezamăgitor loc 7, iar postul "principalului" Aykut Kocaman era în mare pericol. Printre opțiunile turcilor se mai afla un nume cu greutate, croatul Slaven Bilici, care tocmai se despărțise de West Ham.

4 decembrie 2017 - NAȚIONALA AUSTRALIEI

Presa australiană anunța, la finele anului trecut, că reprezentativa "cangurilor", calificată la Mondial, îl avea pe listă și pe Daum. Ziariștii de la Antipozi scriau că la 24 de ore după ce Jurgen Klinsmann și-a arătat interesul de a prelua reprezentativa "cangurilor", Daum l-a urmat și s-a prezentat disponibil pentru a antrena Australia. Publicația SBS nota că Daum ar intenționa să se implice pe termen lung la naționala Australiei, și nu doar în perioada CM din Rusia.

7 decembrie 2017 - PRIMA LIGĂ CHINEZĂ

"Voi lucra în China anul viitor - precum Capello, Lippi, Scolari, Schmidt, Magath. Este tentant să contribui pentru ca fotbalul chinez să fie competitiv cu fotbalul european. În străinătate, în schimb, aptitudinile mele sunt apreciate. Primesc oferte de peste tot, nu doar din Bundesliga", a spus Daum pentru Westfalen-Blatt. Oferta din China n-a mai venit.

7 ianuarie 2018 - PRIMA LIGĂ ARABĂ

Primele informații despre o posibilă ofertă de milioane avută de Christoph Daum din zona arabă au apărut chiar de când el se afla încă pe banca echipei naționale. Totuși, presa arabă a scris, la începutul anului, că acesta n-ar duce lipsă de oferte din zonă. Nu s-a concretizat nimic.

26 martie 2018 - BAYERN MUNCHEN

Jurnaliștii de la Bild l-au pus pe Daum pe tabelul posibililor înlocuitori ai lui Jupp Heynckes. Astfel, aceștia au realizat un sondaj în care au votat aproximativ 80.000 de oameni. Din el n-a lipsit actualul tehnician, croatul Niko Kovaci. Interesant este că Daum a ocupat locul doi în sondaj, cu 17% din voturi, fiind depășit doar de Kovaci (19%). Însă a adunat mai multe sufragii decât Wenger (11%), Van Gaal (5%), Jardim (1%), Unai Emery (2%) și Mauricio Pochettino (10%).

5 ELEVI ȘI OAMENI DE FOTBAL CARE L-AU CRITICAT

"În afara faptului că fotbalul românesc îi este total necunoscut, habar nu are cine sunt jucătorii din fotbalul românesc, nu a avut capacitatea să evalueze corect valoarea jucătorilor. Nu are nimic în comun cu meseria de selecționer"
Victor Pițurcă, iunie 2017, Telekom Sport

"Nu am văzut un neamț mai milog ca ăsta. De prima dată a venit cu subaprecieri față de noi. Eu n-am văzut antrenor să garanteze calificarea. E singurul antrenor din lume care garantează ceva pe viitor"
Sorin Cârțu, august 2017, Telekom Sport

"Deac a ajuns puțin accidentat la lot, din cauza unei lovituri oarbe pe care a primit-o în mușchi, dar și-a revenit după două zile. Înainte de prima partidă, l-a chemat selecționerul și i-a spus: Cipriane, îmi pare rău că nu o să joci, te respect, te apreciez, dar ești prea bătrân"
Iuliu Mureșan, septembrie 2017, DigiSport

"Lui Daum nu i-au plăcut jucătorii cu personalitate, cei care au mereu un cuvânt de spus. Dacă-ţi place să mai faci o glumă, să mai vorbeşti la antrenament, nu e bine. Lui nu i-au plăcut genul acesta de jucători şi i-a eliminat pe rând. Voia jucători care să nu spună nimic, să ţină capul plecat"
Gabi Torje, ianuarie 2018, DigiSport

"Un dezastru total: rezultate, calificare pierdută foarte devreme, timp pierdut, bani irosiţi. Ăsta e adevărul! Și spun asta nu pentru că nu m-a convocat pe mine. Faptele o arată"
Răzvan Raț, august 2018, GSP

5 DECIZII DE NEÎNȚELES ȘI RECORDURI NEGATIVE

1. Haos cu Muntenegru

Prima partidă din preliminariile CM a fost marcată de celebrul romb al lui Daum, în care, practic, Săpunaru era folosit la închidere, iar Bicfalvi în bandă! România a făcut 1-1, debutând cu stângul.

2. N-a bătut în 11 la 11

Toate cele trei succese obținute de Daum pe banca echipei naționale au venit în superioritate numerică. La Erevan, armeanul Malakian a fost eliminat în chiar minutul 3 (5-0), în amicalul cu Chile, Castillo a luat "roșu" la 2-0 pentru sudamericani (3-2), iar returul cu Armenia (1-0) a fost un adevărat chin. Maxim a dat lovitura în prelungiri după ce Voskanian fusese eliminat cu mai bine de jumătate de oră înainte.

3. Bilanț negativ

Echipa națională a României a terminat anul 2016 pe minus - 3 victorii, 5 egaluri, 5 înfrângeri - ceea ce nu se mai întâmplase din 2010, de pe vremea lui Răzvan Lucescu.

4. Zero, patru meciuri la rând

Daum a reușit o altă contraperformanță, 4 partide consecutive fără gol marcat: Kazahstan (0-0), Polonia (0-3), Rusia (0-1) și Danemarca (0-0), egalând un record negativ ce data de 69 de ani, 1947-1948.

5. Cel mai slab debut

Daum a fost și cel mai slab selecționer din istoria echipei naționale după primele 6 jocuri: adunase o victorie, trei remize și două înfrângeri.

5 DECLARAȚII ALE LUI DAUM RĂMASE ÎN MEMORIA MICROBISTULUI

"Uneori nu sunteţi români, uneori mă simt mai român decât voi. Vreţi mai mult să distrugeţi ceea ce se construieşte. Simt uneori că mă identific mai mult cu acest popor decât voi!"
critic față de jurnaliști

"Jucătorii și antrenorii sunt sclavii patronilor, așa văd ei lucrurile. Trebuie să ai o limită, când trebuie să pui stop"
discurs ținut la Școala de Antrenori a FRF

"Am fost întrebat de demisie în ultimele săptămâni și nu știu de ce sunt întrebat de asta"
după ce acumulase doar 6 puncte în 6 meciuri din preliminariile CM

"Gazeta Sporturilor e bună pentru învelit pește și atât!"
într-un interviu acordat Realitatea.net cu o lună înainte să își dea demisia

"Am văzut progres, am fost foarte motivați, dar nu am avut faze de gol"
după ultimul său meci la echipa națională, 0-1 în Muntenegru, când România era pe locul 4”

Cifrele lui Daum la echipa națională

  • 14 luni a pregătit neamțul selecționata României
  • 10 meciuri a stat la cârma echipei naționale
  • 8 dintre jocuri au fost oficiale, preliminarii CM, 2 amicale
  • 2 victorii a reușit Daum în meciuri oficiale, ambele în superioritate, cu Armenia (5-0 și 1-0)
  • 45.000 de euro pe lună câștiga neamțul la echipa națională

Singurul plus: Răzvan Marin

Sub comanda lui Cristoph Daum a debutat totuși Răzvan Marin. Care, în acest moment, este cel mai bine cotat conațional pe site-ul de specialitate transfermarkt.de, 7 milioane de euro. Actualul fotbalist al lui Standard Liege a fost chemat chiar la debutul lui Daum, 1-1 cu Muntenegru, iar la prima sa partidă sub "tricolor", 5-0 cu Armenia, a și marcat un gol. În acest moment, închizătorul are 11 meciuri și o reușită la echipa națională.

 
Noi, un an fără Daum. El, un an fără job! :D

Noi, un an fără Daum. El, un an fără job! :D Azi se împlinesc exact 365 de zile de la ultima partidă în care neamțul a pregătit naționala. De-atunci încă e șomer: https://www.gsp.ro/fotbal/ nationala/noi-un-an-fara-daum-el-un-an-fara-job-d-azi-se-implinesc-exact-365-de-zile-de-la-ultima-partida-in-care-neamtul-a-pregatit-nationala-de-atunci-inca-e- somer-547584.html

Publicată de Gazeta Sporturilor pe Marţi, 4 Septembrie 2018

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (36)
maxp
maxp  •  04 Septembrie 2018, 22:48

Daum a zis cateva chestii foarte adevarate din cate vad, din care cea mai importanta mi se pare parea sa legata de antrenorii si jucatorii care sunt slugile patronilor unde nu greseste cu nimic. Vedem si noi dupa rezultatele din Europa League cam de ce sunt in stare patronii echipelor de club de la noi. Apoi, interesant ce zice Torje, practic ca nu-i placeau smecherasii, ceea ce normal ca lui Gabi nu-i convine. Cea mai relevanta este insa declaratia lui Piturca, Daum a venit fara sa cunoasca mare lucru despre fotbalul de la noi. Practic i s-a oferit niste jucatori pec are i-a rulat cam dupa ureche. Nu pot sa zic decat ca pe undeva am o oarecare satisfactie ca am avut dreptate in legatura cu ideea mea de cand a fost numit, cand multi ziceau ca un antrenor strain va fi mult mai corect si echidistant: nici vorba, un antrenor strain va mult mai usor de manipulat. In conditiile in care si cei romani sunt.

rocky2
rocky2  •  04 Septembrie 2018, 21:54

Ce vina are Daum daca a avut in lot doar antitalente gen Nicusor?

mioriticul
mioriticul  •  04 Septembrie 2018, 21:52
Postat de merace pe 04 Septembrie 2018, 20:54

Articolul e penibil! Daum a plecat de un an, dar unii tot vor sa isi verse fierea pe el... Asa de frustrati sunteti ca nu gasiti alt subiect bun despre sportul de azi?!

La cite magarii a facut Daum, a formulat si un mare adevar. Pe acela cu ambajul ptr. pesti. Se adevereste non stop.

Vezi toate comentariile (36)
Comentează