GSP.RO  »  GSP SPECIAL  »  RETRO GSP

RETRO GSP. 25 de ani fără „Geniul liniștit”

Bob Paisley +21   FOTO
Bob Paisley

Articol de , - Publicat duminica, 14 februarie 2021 09:03 / Actualizat duminica, 14 februarie 2021 09:27

A fost miner, zidar, a luptat ani de zile în Al Doilea Război Mondial, apoi a devenit cel mai galonat manager din istoria lui Liverpool.

Pe 14 februarie 1996, într-un azil din Merseyside, Robert „Bob” Paisley își lua „La revedere!” de la această lume. Cu trei săptămâni mai devreme împlinise 77 de ani, însă cel mai probabil n-a realizat prea bine. De mai mulți ani suferea de Alzheimer.

La început, uita drumul de la „Anfield” către casă. Apoi, treptat, nu-și mai amintea foarte limpede nici cum îl cheamă. Soția, Jessie, cu 3 ani mai în vârstă, nu l-a mai putut îngriji, de aici și soluția internării la azil.

Dispariția lui Paisley a fost deplânsă de întreaga presă din Insulă: „Ne-a părăsit cel mai modest, dar și cel mai de succes manager englez din toate timpurile! A fost «Geniul liniștit» al fotbalului, pe care mulți nu l-au înțeles, iar și mai mulți nu l-au apreciat la uriașa lui valoare”.

+17 FOTO

Departe de a avea carisma lui Bill Shankly, Bob a izbutit într-un timp relativ scurt să-l eclipsese pe mesianicul său predecesor. Cel puțin la nivel statistic, balanța înclină evident către Paisley.

În numai 9 sezoane (1974-1983), el a transformat Liverpool într-o autentică devoratoare de trofee interne și internaționale:

- 6 titluri de campion în Anglia ('75-'76, '76-'77, '78-'79, '79-'80, '81-'82, '82-'83)
- 6 Supercupe ale Angliei ('74, '76, '77, '79, '80, '82)
- 3 Cupe ale Ligii Angliei ('80-'81, '81-'82, '82-'83)
- 3 Cupe ale Campionilor Europeni ('76-'77, '77-'78, '80-'81)
- 1 Cupă UEFA ('75-'76)
- 1 Supercupă a Europei ('77)

Nu mai puțin de 20 de titluri majore pentru o grupare care, până la mijlocul anilor '70, era obișnuită să triumfe doar în competițiile domestice. De altfel, înainte să-l instaleze pe Paisley, "cormoranii" nu câștigaseră decât un trofeu european, o Cupă UEFA în '73!

În ciuda succesului imens pe care l-a avut, Bob a fost rar atins de vanitate. Când s-a retras, la capătul a jumătate de secol în care a apărat culorile lui Liverpool din diferite posturi (jucător, fizioterapeut, antrenor secund, "principal", director), a mărturisit că unicul său scop a fost să nu-i dezamăgească pe cei din The Kop: "Toată viața, mi-am dorit să le ofer ceea ce ei așteaptă din partea noastră, onestitate. Ei au preferat întotdeauna un jucător care dă 100% pe teren unuia poate mai talentat, dar care nu încearcă să se autodepășească".

Aproape 6 ani pe front

Paisley a fost și un fotbalist decent, juca pe postul de mijlocaș stânga, evoluând întreaga carieră de profesionist la Liverpool (1939-1954). A semnat cu "cormoranii" în vara lui '39, când avea 20 de ani, iar primul său contract a fost de 8 lire sterline pe săptămână. La scurt timp după aceea, a izbucnit Al Doilea Război Mondial, iar Bob a fost înrolat în Artileria Regală. A fost pe front pe întreaga durată a conflagrației, dar statutul de jucător al lui FC Liverpool i-a permis să aibă un statut aparte. El a și fost învoit în mai multe rânduri pentru a îmbrăca tricoul "The Reds" în câteva partide importante. Între 1941 și 1945, a participat la mai multe bătălii în străinătate (Egipt, Italia). N-a fost rănit grav niciodată, ceea ce i-a permis să revină pe "Anfield" după încheierea războiului. A cucerit un titlu de campion, în '47, iar după ce s-a retras de pe gazon a îndeplinit o mulțime de funcții la club. Asta până când Shankly l-a luat secundul său, în '59. A stat 15 ani în umbra marelui Bill, apoi și-a croit propriul drum spre legendă.

Zidăria, mai importantă pentru căsătorie

În ultimele săptămâni din cel de Al Doilea Război Mondial, Paisley a cunoscut-o pe Jessie, cea care în iulie 1946 avea să-i devină soție pentru următorii 50 de ani. Interesant e că tatăl lui Jessie nu voia să-și dea fata unui fotbalist. "Tată, nu e un jucător obișnuit. A luptat ani de zile pe front!", a încercat Jessie să-și convingă părintele. "Nu mă impresionează, asta nu înseamnă neapărat că e un om de ispravă", a venit replica tatălui. Atunci, Bob a avut un moment de inspirație: "Știți, în tinerețe am fost și zidar". Argumentul a avut efectul scontat: "Ei, da, asta numesc eu o adevărată meserie!". Între 13 și 18 ani, din pricina situației financiare dificile de acasă, Paisley a muncit ca miner și zidar.

Acest club a fost viața mea. Dacă mi s-ar fi cerut, aș fi măturat și strada pentru FC Liverpool!
Bob Paisley, manager Liverpool ('74-'83)

Dacă ești în careul advers și nu știi ce să faci cu mingea, trimite-o în poartă și o să discutăm despre opțiuni ceva mai târziu
Bob Paisley, manager Liverpool ('74-'83)

Alții au câștigat bani mai mulți în fotbal decât mine. Dar nimeni nu s-a bucurat de fotbal cum am făcut-o eu
Bob Paisley, manager Liverpool ('74-'83)

Am traversat și perioade proaste la Liverpool, da... Într-un an am terminat pe doi! :)
Bob Paisley, manager Liverpool ('74-'83)

Gălăgia, țipetele nu duc nicăieri în fotbal. Dacă vrei să te faci auzit, vorbește calm, liniștit
Bob Paisley, manager Liverpool ('74-'83)

CITEŞTE ŞI ALTE ARTICOLE DIN CATEGORIA RETRO GSP: 

Un sfert de veac de la cea mai șocantă accidentare a unui fotbalist

82 de ani de la dispariția misterioasă a lui „Mozart”. Geniul care i s-a împotrivit lui Hitler și care a fost găsit apoi mort în propria casă

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (5)
ceasornicarul
ceasornicarul  •  14 Februarie 2021, 20:04

Pot spune doar atat : Un GIGANT al fotbalului mondial. YOU'LL NEVER WALK ALONE

117850672514156
Ungureanu Ionut  •  14 Februarie 2021, 18:43

Sa-i fie țărâna ușoară...

remarque
remarque  •  14 Februarie 2021, 11:15

unde mai gasesti azi un fotbalsit care sa joace toata viata la aceeasi echipa? Si sa continue apoi sa lucreze toata viata la clubul la care a jucat? Putini au un caracter atat de frumos. Majoritatea sunt atrasi de ban si de posibilitatea de a se realiza la un club mai mare. Dar ar trebui sa existe o categorie de jucatori, nu multi si probabil nu cei mai plini de talent, dar categoric cei mai de caracter. La U a fost Dan Anca, Dumnezeu sa-l odihneasca! Asemenea oameni merita toata pretuirea si respectul.

Vezi toate comentariile (5)
Comentează