GSP.RO  »  GSP SPECIAL  »  POVESTE

4 pagini de colecție în Gazeta de azi! Fantastica poveste a lui Ștefan Kovacs la Ajax refăcută prin mărturiile a doi olandezi. Fotografii memorabile publicate în premieră!

foto: arhiva națională a Olandei
foto: arhiva națională a Olandei

Articol de GSP - Publicat luni, 04 aprilie 2016 01:01

Doi olandezi, un jucător și un antrenor, spun în 4 pagini speciale din Gazeta Sporturilor de azi frumoasa poveste a lui Ștefan Kovacs la marele Ajax: 7 trofee în doi ani fantastici (1971-1973) alături de Johan Cruyff. 

Amplul material al lui Theodor Jumătate e presărat cu episoade spectaculoase și multe imagini memorabile, din arhiva națională a Olandei, care n-au mai fost publicate vreodată! 

Câteva dintre descrierile olandezilor care au acceptat să-i facă portretul în detaliu lui Kovacs:

Doi olandezi, un jucător și un antrenor, spun în 4 pagini speciale din Gazeta Sporturilor de azi frumoasa poveste a lui Ștefan Kovacs la marele Ajax: 7 trofee în doi ani fantastici (1971-1973) alături de Johan Cruyff. 

Amplul material al lui Theodor Jumătate e presărat cu episoade spectaculoase și multe imagini memorabile, din arhiva națională a Olandei, care n-au mai fost publicate vreodată! 

Câteva dintre descrierile olandezilor care au acceptat să-i facă portretul în detaliu lui Kovacs:

"Kovacs părea la Ajax un intelectual aterizat printr-un accident în lumea fotbalului".

"Nu era nici dur, ca Michels, nici moale. Era la mijloc. Ideal. Michels ne rupea la antrenamente. Kovacs dansa. Să te pregătești cu el era o plăcere, într-o atmosferă relaxată, frumoasă”

"Dacă fuma mult Kovacs? Oh, Doamne! Enorm! Însă nu termina niciodată o țigară. O fuma până la jumătate, o arunca. Și, hop, alta nouă, imediat! Una după alta, «sudate». Red Dunhill, dacă-mi amintesc bine“

Articolul integral poate fi citit doar în ediția tipărită. Ziarul va fi la chioșcuri de la prima oră, dar îl poți răsfoi deja pe platforma digitală - AICI

Tot exclusiv print de azi:

» Interviuri eveniment! Gazeta a stat de vorbă la București cu cei mai mari doi jucători de snooker din istorie, Stephen Hendry și Ronnie O'Sullivan: "Știu sigur cine a trântit un meci cu mine!"

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (7)
romanescu
romanescu  •  04 Aprilie 2016, 18:27
Postat de etoilerouge pe 04 Aprilie 2016, 09:30

@romanescu: pentru respectul cuvenit: in orice bibliografie a fotbalului din lumea asta, numele consacrat este Stefan Kovacs, nicidecum Istvan! Vezi aici, de exemplu http://www.theguardian.com/football/2008/jan/08/europeanfootball.ajax Apostolii dezbinarii sunt exact oameni ca tine care remarca si subliniaza nationalitatea inainte de orice subiect. Intruchipezi perfect definitia nationalismului. Mai citeste o data articolul, eventual de la coada la cap, si cauta bine referirile nationaliste, ca eu nu le vad.

Domnule "redblue" ! Sunt sigur ca il chema Istvan Kovacs , deoarece l-am cunoscut personal si ne adresam dansului cu apelativul "Nea Pisti " , iar pe fratele dansului : Miklos. Diminutivul "Pisti" , nu vine in nici un caz de la Stefan . Da, asa este : numele consacrat este de Stefan Kovacs, fiindca asa a fost preluat din publicitatea romanesca.Publicitate care, in acele vremuri , romanizau numele maghiare . Eu am vrut sa arat ca trebuie sa ii respectam pe toti cei care au adus , cu mandrie , faima Romaniei, indiferent de nationalitate. Da, toti sunt romani de aceea trebuie sa-i respectam si sa fim toleranti ! Cui foloseste ca "ma atacati toti stelistii " doar cerand sa fim civilizati ???

yoli
yoli  •  04 Aprilie 2016, 18:07

http://www.prosport.ro/fotbal-extern/international/stii-cine-a-fost-stefan-covaci-intra-aici-6143576 Pentru cine e interesat cine a fost Istvan Pisti Stefan Kovacs.

10153324563120690
Stoica Relu  •  04 Aprilie 2016, 13:11
Postat de romanescu pe 04 Aprilie 2016, 06:54

In primul rand , pentru respectul cuvenit , marele antrenor se numea Istvan Kovacs (nu Stefan Covaci ), fiind de nationalitate maghiara dupa tata . Apoi , trebuie mentionat si faptula a fost jucator si apoi antrenor al CFR-ului Cluj (spre deosebire de fratele sau care a jucat si antrenat le U). Sub indrumarea dansului, s-a format ca si antrenor Dr. Radulescu, creeatorul CFR-ului modern. Ideile dansului, felul de-a concepe cresterea de echipe , fotbalisti au avut mare influenta asupra marelui Johan Cruijff, formand apoi si antrenori francezi, precum Michel Hidalgo, Bernard Houllier, Emil Jaquet. In '76 a asistat la meciul CFR-U Craiova,2-1(cu magicul Balaci la 20 de ani), cand ne-a impartasit filozofia sa (preluata apoi de Cruijff): " fotbalistul cel mai bun este acel care tine mingea cel mai putin ,dar vine incontact cuea de cele mai multe ori". Voi ziaristi, voi suporteri, scrieti adevarul fotbalului romanesc. Nu faceti politica nationalista , nu dezbinati Romania. Cui foloseste ?

Cumn naiba il chema pe el Istvan Kovacs cand pe fratele lui il chema Nicolaie?Adica tata sau era ungur doar cu un fiu si cu celalat roman?Ce aiureli spun unii pe aici din motive lesne de inteles..Bai nene desteptati va si nu va mai lasati manipulati de niste oameni din UDMR carora nu le pasa de voi nici cat negru sub unghie!

Vezi toate comentariile (7)
Comentează
Close