GSP.RO  »  GSP SPECIAL  »  INVESTIGAȚIE

EXCLUSIV Ca pe vremea lui Ceaușescu! Dosarele X în campionatul național U17 organizat de FRF: au dat 26 de goluri într-o repriză pentru a câștiga seria la golaveraj!

Articol de - Publicat miercuri, 26 mai 2021 10:18 / Actualizat miercuri, 26 mai 2021 10:58

În ultima etapă din Campionatul Național U17, organizat de FRF, LPS Pitești a câștigat un meci cu 28-0 pentru a face golaverajul necesar calificării în faza următoare. În mod comic, FRF consideră că rezultatul este inutil și că accesul în turul următor ar fi putut fi obținut și cu 1-0

 “La pauză, la 2-0, s-a întâmplat ceva incredibil. Ei (n.r. - conducătorii de la FC Scornicești) puseseră maşini din 30 în 30 de kilometri, că stațiile de emisie-recepție de atunci nu băteau mai mult, şi un miliţian, în loc să zică 2-0 (n.r. - scorul din meciul contracandidatei Flacăra Moreni), a zis că este două-zero, al nostru a înţeles 9-0 şi s-a cerut să dea 18 goluri peste şi aşa s-a făcut 18-0 şi râsul României. Dar, de fapt, acest 18-0 a fost un aranjament. Aşa a promovat Scorniceşti în Divizia B”. 

Aceasta este mărturisirea făcută imediat după Revoluție de Dumitru Dragomir, fostul președinte LPF, despre modul în care a aranjat promovarea Scorniceștiului în Divizia B în fața celor de la Flacăra Moreni. Adversara zdrobită cu 18-0 era formată din “grăjdari, brăzdari, lăptari, unii care vindeau gogoşi” din Scornicești, adunați în grabă și legitimați pe fals pe carnetele jucătorilor de la Metalurgistul Slatina. 

Povestea a intrat deja în folclorul fotbalului românesc. Totuși, 43 de ani mai târziu, niște copii de doar 17 ani au reușit să întreacă enormitatea comisă de Dragomir și ceilalți conducători ai echipei din satul natal al lui Nicolae Ceaușescu. 

Scene șocante în campionatul național U17: „Portarul se întorcea cu spatele”

 Sâmbătă, 22 mai, pe stadionul Aripi din Pitești s-a jucat meciul LPS Pitești - ACS Viitorul Argeș Alexandru Duminică, contând pentru ultima etapă din Serie 8 a Campionatului Național U17, competiție organizată de FRF. Înainte de acest joc, LPS Pitești avea opt puncte din 4 meciuri, la egalitate cu ACS Campionii Fotbal Club Argeș, grupa de 17 ani a clubului din Liga 1. Cele două echipe din Pitești erau despărțite de golaveraj, după ce au făcut 1-1 în meciul direct: FC Argeș avea golaveraj 24-4 (+20), în timp ce LPS Pitești un mai modest 12-7 (+5).

Înaintea ultimei etape, conform site-ului federal frfotbal.ro, FC Argeș era pe primul loc, singurul calificant în prima fază eliminatorie, LPS pe doi. În ultimul joc, liderul FC Argeș a întâlnit Colegiul Național Dinicu Golescu. La pauză, scorul era 6-0. Dincolo, partida dintre LPS Pitești și ACS Viitorul Argeș Alexandru Duminică a început cu un sfert de oră mai târziu. După 45 de minute, tabela arăta doar 2-0. 

“Ce s-a întâmplat în meciul LPS-ului după pauză nu am văzut în întreaga mea carieră. A fost o bătaie de joc generală. Lua fundașul central mingea de la portar, urca și o pierdea la 16 metri, lăsând atacantul singur. Portarul s-a întors cu spatele la unele goluri. Până și unii părinți de pe margine spuneau că nu se poate așa ceva. La ultima fază, au făcut un penalty prostesc în colțul careului de 16 metri și așa au primit ultimul gol”, a povestit pentru Gazetă un antrenor de copii și juniori prezent la meci, dar care a vrut să-și păstreze anonimatul. 

Ultimul gol povestit mai sus a fost al 28-lea! După pauză, LPS Piteși a înscris 26 de goluri, adică un gol la nici două minute, și a ajuns la un golaveraj final de plus 33. FC Argeș a învins cu 12-0, a terminat Seria 8 cu plus 32 la golaveraj, dar a ratat calificarea. 

“Se pare că după pauză cei de la LPS Pitești au descoperit o metodă nouă de atac și au dat 26 de goluri. Vrem să ne-o spună și nouă, să o folosim. Noi am transmis meciul pe canalul de YouTube, totul a fost transparent, ei au început mai târziu și s-au calificat dând 28 de goluri. În 48 de ani de activitate nu am întâlnit așa ceva. Am vorbit la club și vom face o adresă către Departamentul de Integritate al FRF”, a declarat pentru Gazetă Mihai Ianovschi, coordonatorul centrului de copii și juniori de la FC Argeș.

Președintele și antrenorul se încurcă în explicații: „Am jucat în 7” vs „Am jucat în 10”

Cum a fost posibil ca ACS Viitorul Argeș Alexandru Duminică să primească 26 în doar 45 de minute, fix câte încasaseră în total în celelalte patru meciuri din Seria 8? Gazeta l-a contactat pe președintele clubului, Gheorghiță Duminică, iar acesta a părut mirat de interesul ziariștilor: 

“Ce s-a întâmplat?! (oftează) S-a jucat în șapte jucători de câmp, asta s-a întâmplat. Atâția a avut antrenorul nostru la dispoziție. Eu am fost plecat din țară, dar asta mi-a zis antrenorul. Nu mi-au venit jucătorii la meci. E și vina FRF că ne-a anunțat cu doar 3 zile înainte de începerea acestui campionat național. Eu aveam cei mai buni copii dați pe la echipe din Liga 3 și a trebuit să iau o grupă de la Costești, sunt legitimați pentru doar două luni”. 

“Puteam să bag o grupă mai mică, dar pierdeam acest meci cu 50-0” 
 - Gheorghiță Duminică, președinte ACS Viitorul Argeș Alexandru Duminică

Declarația președintelui despre numărul de jucători din teren e contrazisă chiar de antrenorul său. Alexandru Cosmin este profesor de educație fizică la Școala Gimnazială nr. 1 din Costești și a venit la clubul ACS Viitorul Argeș Alexandru Duminică împreună cu o grupă de la ACS Costești. Ei au pierdut cu 28-0. 

EXCLUSIV Ca pe vremea lui Ceaușescu! Dosarele X în campionatul național U17 organizat de FRF: au dat 26 de goluri într-o repriză pentru a câștiga seria la golaveraj!
Alexandru Cosmin, antrenorul echipei învinse cu 28-0, alături de copiii din altă grupă de la ACS Costești

“Jucătorii mei au căzut fizic după pauză, noi nu suntem așa de bine pregătiți. Suntem amatori, am fost împrumutați de la Costești pentru această competiție. Din minutul 60, ni s-a accidentat un om și am fost nevoiți să jucăm în 10. Asta e. Am rezistat până la pauză. Credeți că nouă ne pică bine scorul?! Nu există să le fi spus cineva copiilor să se dea la o parte”, a spus Alexandru Cosmin pentru Gazetă. 

Întrebați dacă se tem de o investigație a federației, Gheorghiță Duminică și Alexandru Cosmin au avut același răspuns: “Nu am nicio grijă”.

 Gazeta a încercat să contacteze și câțiva dintre fotbaliștii minori indicați de mai multe surse că ar fi fost pe teren în acest meci pierdut categoric. Aceștia au negat că ar fi jucat, spunând fie că au evoluat în meciul U19, fie că și-au uitat actul de identitate acasă și nu au putut intra pe teren. Reporterii au încercat să discute și cu coordonatorul catedrei de fotbal de la LPS Pitești, Marius Priseceanu. Referent zonal al FRF, fostul fotbalist de la Dinamo la începutul anilor ‘90 nu a răspuns apelurilor. 

Final de comedie: golaverajul era inutil!

Felix Grigore, directorul departamentului de competiții FRF care se ocupă de organizarea acestui campionat național, nu a putut fi contactat. Totuși, surse federale susțin că rezultatul de 28-0 nu a avut nicio valoare în stabilirea clasamentului final. Conform articolului 27 din ROAF, în caz de egalitate de puncte, se iau în calcul rezultatele din jocurile directe, golurile în deplasare din meciurile directe și abia în final golaverajul total. Cum meciul direct, FC Argeș - LPS Pitești 1-1, s-a jucat într-o singură manșă pe terenul primei echipei, FRF interpretează în mod curios că LPS Pitești a marcat un gol în deplasare, față de niciunul înscris de FC Argeș, astfel că LPS ar fi câștigat seria și cu o simplă victorie cu 1-0 în ultima etapă!

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (19)
101653958801897
Constantin Cristian  •  27 Mai 2021, 15:57
Postat de cirus11 pe 26 Mai 2021, 11:23

Ce ne invatam copiii??? Mi se pare scandalos, unii oameni ar trebui scosi din fotbal definitiv. Nu stiu cum te poti indrepta impotriva patronului pt ca practic ai distruge o academie dar poate este mai bine asa... De antrenori nici nu mai zic, afara amandoi!!! Dpdv al copiilor e chiar mai rau pt cei carora li s-a cerut sa ia atatea goluri, au totusi 17 ani, aproape barbati, nu au si ei ceva mandrie? De ce au continuat mascarada?? Apropo si scorul din celalalt meci de 12-0 este si el suspect...

Nu doar scorul din celălalt meci, adica FC Arges -CN Dinicu Golescu 13-0 este suspect, ci si cel din etapa anterioara, adica FC Arges - Alexandru Duminica 15-0. Dar domnul care a scris articolul sta prost cu matematica si cu logica. Scuze, a fost plătit ca sa ascundă asta si sa scoată in evidenta doar aberatii.

101653958801897
Constantin Cristian  •  27 Mai 2021, 10:05

Costin Stucan, vezi ca ti s-a dictat gresit. Inaintea ultimei etape, conform clasamentului de pe site-ul FRF, clasament intermediar (care ia in calcul doar golaverajul, dar doar profesionistii stiu sa-l citeasca), FC Arges era pe primul loc si au sperat pana in ultima secunda ca vor avea loc minuni dumnezeiesti “ca doar FC Arges are prestanță”.???? Iar cele doua echipe de pe locul 1 si 2 nu erau despartite de niciun golaveraj, asta e doar in capul tau si al celor de la FC Arges, ma repet, doar profesionistii stiu, tu care faci jurnalism de ani de zile, ai ramas mereu repetent. Macar nu iti mai asuma aberatiile altora.

101653958801897
Constantin Cristian  •  27 Mai 2021, 09:38

Costin Stucan, vezi ca te contrazici singur. Acum zici ca LPS a marcat ca sa faca golaverajul necesar calificarii, acum zici ca nu era nevoie decat de 1-0 ca sa se califice. Si vezi ca LPS cat si FC Arges stiau inca dinaintea ultimului meci ca LPS este calificata, dar FC Arges de ce a “luptat” sa dea 13 goluri in ultimul meci? Asta nu te-ai intrebat? Dar cum a reusit FC Arges sa dea 15 goluri (la pauza era 3-0) aceleiasi echipe careia LSP i-a dat 28 de goluri, te-ai intrebat???

Vezi toate comentariile (19)
Comentează